USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin karşı teri yanıtsız kalmayacak

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Çiftçimizin, doğrusu siz değerli üyelerimizin karşı teri cevapsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstünde bedel bulacaktır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin karşı teri yanıtsız kalmayacak
22-10-2021 16:49
Samsun

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Siz akıl etmeyin, gönüllerinizi bereketli tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, şu demek oluyor ki siz değerli üyelerimizin kendisince teri yanıtsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstünde bedel bulacaktır." dedi.

Bakan Pakdemirli, 9. Çorum Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında, fuarın alanda ehemmiyetli borda bordaya çekicilik merkezi oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin otlak karışma mecmu ekincilik dalında dünyada 31'inci tam olmasına mukabil zirai hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise evvela 10 ortamında toprak aldığına dikkati çekici Pakdemirli, "Bu başarıda çiftçimizin emeği, kendisince teri var. Tarım sahası akıbet 12 çeyrektir okunabilen çoğalma gösteriyor. Tarım, bu senenin evvela 6 ayında da averaj yüzdelik 4,7 çoğalma ile ekonomimize çelim katmaya bitmeme etti. Su ve sulama dalında yaptığımız yatırımlar, zirai hasılamıza artı yönde yardım sağlamaya bitmeme ediyor. Geçen sene zirai hasılamız 337 bilyon liraya ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İklim değişikliği, pandemi ve öbür nice global soruna mukabil nebati üretimdeki artışlar, hayvancılıktaki gelişmeler bizleri sevindiriyor." niteleyerek konuştu.

Tarım ve besin mamüllerindeki ihracatın da güzeşte senenin üstünde çıkacağını özetleyen Pakdemirli, "Tarım ve besin ürünleri ihracatımız 2021 yılı 8 maaş devirde borda bordaya geçmiş senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 17 artarak 13,7 bilyon dolar, aut tecim fazlamız ise yüzdelik 78 artarak 4 bilyon dolar şekilde gerçekleşti. Ülkemiz tarımını bu seviyelere yükselten kâffesi üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Üretimdeki başarının giriş mimarının çiftçiler bulunduğunun altını çizen Pakdemirli, şöyleki bitmeme etti:

"Bakanlık şekilde biz de desteklerimizle, zirai inovasyona ve hızla gelişen teknolojinin gelişmesini sağladığımız katkıyla siz değerli üyelerimizin baştan sona yanınızdayız, yanınızda olmaya da bitmeme edeceğiz. Bildiğiniz kabilinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Tarım ve Orman Bakanlığı giriş döndürücü açık fariza ve günah bölgeyi üstlendi. Bakanlığımızın anne unsurlarından bulunan zirai üretimini, besin güvenliğimiz açısından giriş üstünde tutuyoruz. Bu kapsamda çiftçimizin, üreticimizin hem dayanaklık kılmak hem envestisman hem de alıntı fiyatlarıyla gerisinde duruyoruz. Bildiğiniz kabilinden 2002 önceleri dayanaklık kılmak az şimdi yoktu ve beş altı karışma alımı vardı. 2002 sonrası ise küsurat destek sunar ve sınırlanmış karışma alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı sistemi sonra hem desteklerde artım hem de çalışan karışma alımlarını beraberce uyguluyoruz. Son 3 yılda zirai destekleri yüzdelik 65 artışla 24 bilyon liraya çıkardık. İnşallah 2022 senesinde bu miktarı 26 bilyon liraya boşaltmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor."

Müdahale alımlarında müstahsil dostu politikalar yürüttüklerini, bunu da karışma kurumlarını dokunca ettirmeden yaptıklarını aktaran Pakdemirli, "Son zamanlarda yaşanmış bulunan hava değişikliği ve pandemi süreci kabilinden hadiseler ekincilik ve besin piyasalarını ağır manada etkilemektedir. Başta gübre, düzen ve erke peyda kılmak amacıyla nice emtiada evren tutarları herhangi borda bordaya güzeşte devir artım göstermektedir. Maliyetlerdeki bu artışları tığ de şişman inceden inceye izliyoruz. Şu an kâffesi dünyada benzeşim ahval mevcut. Bu sebeple siz akıl etmeyin, gönüllerinizi bereketli tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, şu demek oluyor ki siz değerli üyelerimizin kendisince teri yanıtsız kalmayacak, mahsulleri maliyetlerin üstünde bedel bulacaktır. Tarımsal destek sunar indinde uyguladığımız alıntı tutarları ile herhangi borda bordaya devir çiftçimizin indinde olduk, olmaya bitmeme edeceğiz. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi muhafız politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." niteleyerek konuştu.

Bakan Pakdemirli, İklim Değişikliği ve Su Şurası yaptıklarını hatırlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İklim değişikliğinin etkilerini de katarak hem politikalarımızı hem de sahadaki projelerimizi akıllıca planlayarak çalışan biçimde uygulayacağız. Diğer yandan su, Bakanlık şekilde en giriş döndürücü üstünde durduğumuz konuların başlangıcında geliyor. Su eksiksiz politikalarımızı belirleyen anne kaynaktır, en ehemmiyetli öznedir. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayelerinde düzenlediğimiz Cumhuriyet tarihimizin evvela su şurasında kâffesi paydaşlarla suyumuzu A'dan Z'ye masaya yatırdık, hedeflerimizi ortaya koyduk, yavaş yavaş kez haritamızı belirledik. Suyumuzu korumak, feyizli görmek ve çocuklarımıza emaneti tasdik kılmak yerine belirlediğimiz projeleri biricik hiç yaşama geçireceğiz. Şuramızda ülkemizin hemen 21. yüzyıldaki su ihtiyacını değil, ayrımsız sürede 22. yüzyıldaki ihtiyacını da tasar ve tedbirlerle şimdi konkre duruma getirdik. Havza bazında su yönetiminden su verimliliğine, suya mucibince tarımdan seylap ve yağışsızlık planlarına, hava değişikliğinden çıkma suların baştan üretime kazandırılmasına denli suyla ilişik herhangi borda bordaya mevzuda hazırız ve sahadayız."

Elektrikli traktörün hızlı üretimi hanuman ayında başlayacak

Pakdemirli, tarımın herhangi borda bordaya şehir düşüncesince dirimlik ciddiyete cemaat ve dünyanın üstünde en giriş döndürücü durduğu konuların başlangıcında geldiğini vurgulayarak, "Biz de akıbet 20 senedir türkiye tarımının gelişme göstermesi ve rakiplik gücünün artırılması düşüncesince ehemmiyetli destek sunar sağlayıp yatırımlar yaparak Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik. Bugün Türkiye'nin bulunmuş olduğu coğrafyanın en şişman ve en çelimli zirai Ar-Ge altyapısına cemaat ülkesi bulunduğunu sizlere gururla beyan kılmak istiyorum. Özellikle akıbet 3 yılda yüzlerce yeniliği, giriş döndürücü sayıda teknolojiyi çiftçimizle buluşturduk ve türkiye tarımına kazandırdık. Türkiye'nin evvela domestik ve ulusal elektrikli traktörünü hızlı üretime müheyya duruma getirdik. 105 atlama beygiri gücünde, 45 ila 55 dakika arası yüzdelik 100 yükleme ihtimalî ve 8 kıvrım şimdi az mahrukat tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetlerini yüzdelik 95 düşürecek elektrikli traktörümüzün inşallah hızlı üretimine önümüzdeki senenin hanuman ayında başlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Elektronik Hayvan Takip Sistemi'nin, öbür adıyla elektronik küpenin 2 hafta evvela tanıtımı yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şöyleki konuştu:

"Ülkemizin ulusal kapital ve ulusal Ar-Ge ile geliştirilen evvela efsanevi izlem sistemidir. Elektronik hızma ile gerçekte hayvanların kulağına küçük borda bordaya el telefonu takıyoruz. Sistem sebebiyle kocabaş hayvanların takipleri, mevhum karantina, gazap ve tagaddi yapısı yakından izlem edilecek. Yaptığımız denemeler kararında bu ehemmiyetli plan sebebiyle mazot sığırcılığı işletmelerinde mazot veriminde yüzdelik 25 artış, buzağı veriminde yüzdelik 20 artım ve keyif giderlerinde yüzdelik 15 düşme belirleme edilmiştir. Eğer bu sistemi hemen cevher işveli hayvanlarımıza takabilirsek, arttırma düzen ve girdi kullanılmadan yılda 1 milyon şimdi borda bordaya tomar buzağı, 2-3 milyon titrem arttırma mazot elde edebiliriz. Yani herhangi borda bordaya 100 kurnaz küpe, arttırma 20 efsanevi demek. Elde edilen ürün ve efsanevi sayısı ile keyif giderlerinin azalmasını karışma ettiğimizde bu hızla gelişen teknolojinin münteşir kullanması kararında şehir ekonomisine çelimsiz vadede salname 5 milyar, ılımlı vadede ise 10 bilyon liralık yardım sunmayı hedefliyoruz. Yine bu çalışmalarımızın yanı sıra, E-tarım Portalı, Tarım Orman Akademisi, kurnaz ekincilik uygulamaları, gezer sağım makinesi ve özerk ilaçlama makineleri kabilinden nice teknolojiyi ekincilik ve hayvancılık sektörüyle buluşturduk ve buluşturmaya bitmeme edeceğiz. Çünkü Ar-Ge'ye yaptığımız yatırım, çiftçimizin cebine koyduğumuz dayanaklık kılmak anlamına geliyor. Ar-Ge teknolojilerimize sağladığımız destek sunar ile bugünün değil, yarının gıdasını da güvence dibine alıyoruz."

Bakan Pakdemirli, Bakanlığın düzentileme konularının ortamında kişiye ve yaşama değgin ne var ise bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği ile savaş düşüncesince yeşili arkalamak ve orman varlığını tasarruf kılmak şişman gösteriş oynuyor. Türkiye akıbet 19 senedir orman varlığını ağır ölçüde artırmıştır. Çorumlu kardeşlerimin yeşile ve ormana ne denli giriş döndürücü bedel verdiğini biliyorum. Son 2 senedir Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 'Geleceğe Nefes Kampanyası' ile şişman borda bordaya ağaçlandırma seferberliğine imza attık. 2019 senesinde 'Geleceğe Nefes' teması altında baştan ağaçlandırma düşüncesince borda bordaya kampanya başlattık ve 1 saatte en borda bordaya tomar fidanı dikerek, Guinness evren rekoru kırdık. Tabii bu rekoru tığ bu topraklarda, Çorum'da kırdık. Onun düşüncesince Çorumlu kardeşlerime lisan dolusu teşekkürler ediyorum. İnşallah bu sene da yanan orman alanlarımız rüçhan peyda kılmak amacıyla Geleceğe Nefes Kampanyası ile herhangi borda bordaya vatandaşımız düşüncesince 3 ağaç olacak biçimde mecmu 252 milyon fidanı sene bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. Son 19 senedir tarımı siyasa üstü borda bordaya maslahat şekilde gören, lazım zirai üretimde lazım ormancılık faaliyetlerimizde gerekse su ve sulamaya müteveccih yatırımlarda bizi destekleyerek yanımızda olan, 'Ülkelerin çöküşü de yükselişi de tarımla başlar' niteleyerek bize esin verici Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum."

Pakdemirli ve öbür katılımcılar, açılışın peşi sıra fuarı gezdi.

Fuarın açılışına Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ