USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den üreticiye girdi desteği açıklaması

Bakan Pakdemirli, "Gübre ve süt fiyatlarının arttığının farkındayız. Bütçemiz haricinde neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla beraberce çalışıyoruz. Sizlere fazladan müşterek girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'den üreticiye girdi desteği açıklaması
13-01-2022 17:59
Manisa

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin kalan girdi maliyetleri dolayısıyla yaşamış olduğu zorlukların bilincinde olduklarını belirterek, "Gübre ve motorin fiyatlarının arttığının farkındayız. Bunlarla ilgili bütçemiz haricinde neler yapabiliriz, kurumlarımız ve bakanlıklarımızla baş başa çalışıyoruz. Sizlere extra ortak girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz." dedi.

Manisa programı kapsamında Kula'da ortak kocabaş hayvancılık işletmesini görüşme fail Bakan Pakdemirli, Yunusemre Kültür Merkezi'nde muhtarlar ve STK temsilcileriyle buluştu.

Buradaki konuşmasında dünyada susuzluk ve müstevli dolayısıyla besin arzında yaşanmış olan sorunlara dikkati çekici Pakdemirli, üretime sağladıkları desteklerle tek vatandaşın gereksiz raflarla erinç karşıya bırakılmadığını, kimsenin kıygın edilmediğini anlatım etti.

Üreticiyi de tamamı dünyada kalan girdi maliyetlerine erinç arkalamak düşüncesince icraat yaptıklarını aktaran Pakdemirli, "İnşallah bu pandemiyle ait riskli unsurlar ortadan kalktığında hem enflasyonla aynı zamanda ürünler ile ait ortak normalleşmeye gideceğimizi düşünüyorum." dedi.

Pakdemirli, Türkiye'deki nebati üretimin 2020'deki 128 milyon tonluk rekorun arkası sıra güzeşte sene kuraklığın etkisiyle 118 milyon tona gerilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Pandeminin ve kuraklığın etkileri, evren genelinde fiyatların dalgalanması... Bunların hepsinin piyasalara şu yahut bu halde tesirleri oldu. Tüm sektörleri etkileyen ortak musibetin ortasında kaldı dünya. Biz ise bu zamanda üretici, besici ve ziraatçıyı siper gayreti içre olduk. Allah’a şükür bugüne derece çiftçimize tek mevzuda dokunca ettirmedik, bundan böyle da ettirmeyeceğiz, kar ettirmeye bitmeme edeceğiz.

Bugün bakımından maliyetlerinizin baş döndürücü arttığının farkındayız. Gübre ve motorin fiyatlarının arttığının farkındayız. Bunlarla ilgili bütçemiz haricinde -bu sene inşallah 26 bilyon liraya andıran zirai dayanak bütçemiz var, neler yapabiliriz, bunlara ait kurumlarımız ve bakanlıklarımızla baş başa çalışıyoruz. Sizlere extra ortak girdi desteği sağlayabilir miyiz, çalışıyoruz."

"Suya elmas kabilinden davranmamız lazım"

Bakan Pakdemirli, zirai üretimde kuraklığın ve hava değişikliğinin yönetilmesi müstelzim ehemmiyetli ortak meydan olduğunu, suyun depolanması noktasında yatırımlara gayret verildiğini kaydetti.

Bu mevzuda ekincilik sektörüne ehemmiyetli fariza düştüğüne ayraç fail Pakdemirli, şöyleki konuştu:

"Bundan sonraları susuzluk toy normalimiz. Yani bundan böyle yağışlarımız elan azalacak. Bunun da üstesinden gelebilmenin anne yolu elan ortak tomar depolama. Baraj yapacaksınız, azmak yapacaksınız, sulama yapacaksınız. Tarlayı sularken yabani sulama kullanıyorsan, bunu damlama sulamaya veya elan ötesi arazi altı sulamaya çevireceksin. Bizim bunları yapmamız lazım, zira bugün tercih ettiğimiz su, gelecekteki çocuklarımızın içmece suyudur. Biz ekincilik endüstrisi yerine bu işin yüzdelik 70'ini kullanıyorsak o devir bizim baş döndürücü elan titiz ortak halde suyu kullanmamız ve suya dobra davranmamız lazım. Suya elmas kabilinden davranmamız lazım. Bir inme suyu artırım etmenin yöntemini arıyor olmamız lazım."

Türkiye'nin yaşanmış olan tamamı olumsuzluklara karşın besin ihracatını güzeşte sene yüzdelik 20 arttırdığını, bütün zirai hasılada Avrupa'da birinci, dünyada evvel onda arazi aldığını hatırlatan Pakdemirli, Türk çiftçisinin kıt kaynakları baş döndürücü dobra kullanabildiğini anlatım etti.

Muhtarlara zait ruzname tekvin çağrısı

Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin bitmeme ettiğini, brusella ve kucak inatçı vebası hastalıklarıyla ait arilik çalışmalarını da başlattıklarını dile getiren Pakdemirli, bu hastalıklara erinç dölleme destekleriyle ürün kayıplarının önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Hükümetin icra ettiği akıllıcasına işlerin çecik anlatılması noktasında muhtarların desteğine gerekseme duyduklarını tamlayan Pakdemirli, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bana mucibince Türkiye'de dü açılım var. Bir bardaktaki su. Bardağın gereksiz bölümüne mı bakacağız komple bölümüne mı bakacağız ? Dolu bölümüne bakıp vatandaşımızla ait zait ruzname oluşturmamız lazım. Ben sanmıyorum ki hepiniz AK Parti'ye oy veriyorsunuz. Vermiyor olabilirsiniz. Muhtarlarımız, devletin ortak parçası yerine zait ruzname tekvin etmek durumundadırlar. Pozitif gündemle sahaya çıkmamız lazım. Vatandaşımıza zait gündemi aşılamamız geçişsiz ki üretime bitmeme edelim, yarınlarımız evlatlarımız düşüncesince elan tehlikesiz olsun, 21. yüzyılda dünyanın ve bölgenin zenginliğinden elan ortak tomar hisse meydan ortak yurt durumuna gelelim."

Bakan Pakdemirli'nin Kula'ya meydana getirilen yatırımlar ve desteklerle ait bilgilendirme icra ettiği görüşmede muhtarlar ve kesim temsilcilerine uydurma verildi.

Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa milletvekilleri Murat Baybatur ve Semra Kaplan Kıvırcık ile AK Parti Manisa İl Başkanı Sahil Hızlı da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ