USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarımda iklim dostu dünkü üretim ve terviç modelleri uygulanacak

Dünyanın gündeminde arazi düzlük iklim değişikliği dair çalışmalarına çaba sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim dostu zirai terviç ve ekosistem odaklı gıda üretim modellerini yaşama geçirecek.

Tarımda iklim dostu dünkü üretim ve terviç modelleri uygulanacak
15-06-2022 12:04
Ankara

AA muhabirinin Bakanlıktan edinmiş olduğu bilgiye göre, toptan istinas ve iklim değişikliği tesirini artırırken dünyanın sayı farkı sıcaklığı uran devriminden buyana 1,1 aşama yükseldi.

Geçen sene evren çapında afetlerden kaynaklı 210 bilyon dolar konuşu zayi yaşanırken, bunun yüzdelik 60'ını meydana getiren 126 bilyon dolarlık bölümü ekincilik sektöründe gerçekleşti.

Türkiye de su stresi canlı devletler ortada toprak alırken, zat artışı ve iklim değişikliğiyle 2040'ta adam başına sakıt su miktarında yüzdelik 17 düşme bekleniyor.

İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına çalışılıyor

Bakanlık, akıbet senelerde iklim değişikliğine müteveccih çalışmalarına mücahede verdi.

Bu kapsamda, su kısıtı bulunan havzalarda, su tüketimi az ürünlere, henüz faziletkâr dayanaklık etmek sağlanırken, çevreyi koruyucu zirai üretim yöntemlerine ağırbaşlılık veriliyor.

Son 10 yılda sağlanan destek sunar ve terbiye çalışmalarıyla dobra ekincilik üretim piyasası 42 büküm artışla 2,6 milyon dekara, uzvi ekincilik üretim piyasası ise 2,5 büküm artışla 3,9 milyon dekara çıkarıldı, iklimsel faktörlere ilişkin namına mahsul kaybı canlı çiftçilere 2,6 bilyon teklik ifa yapıldı.

Bakanlık tarafından, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve ait akademisyenlerle planlı "İklim Değişikliği ve Tarım Çalıştayı"nda tahsil edilen neticeler sahada yavaş yavaş uygulanıyor.

Çalıştay sürecinde, 2021'de Bakanlığa maruz selamünkavlen ve yağmurlama sulama projelerinin tamamına yüzdelik 50 bağış sağlandı.

2021-2027 devri düşüncesince IPARD-Çevre Tedbiri'ne, rahmet hasadı, yel perdesi, uzvi tarım, su ve yel erozyonunu yapan mevki dostu zirai icraat müdahale edilirken, bu icraat düşüncesince hep 14 milyon ekü bağış sağlanacak.

Bu kapsamda, Bakanlık öncülüğünde "Tarım Sektöründe İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı" oluşturulacak. İklim dostu zirai terviç ve ekosistem odaklı gıda üretim modelleri yaşama geçirilecek. Bu çerçevede Bolu'da benzer plan uygulamaya alındı.

Ayrıca, "Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum Stratejisi" uygulanacak. Basınçlı çağcıl sulama şekillerinin desteklenmesine ve yaygınlaştırılmasına bitmeme edilecek.

Tarımsal sulamada suyun tasarruflu kullanımının çiftçiye anlatılması şartıyla geliştirilen "Uygulamalı Çiftçi Okulları Projesi" iklim genelinde yaygınlaştırılacak.

Tüm bu çalışmaların beraberinde kuraklığa ve soğuğa hoşgörülü toy ekecek çeşitleri geliştirilecek ve hastalıklara dayanabilen çeşitlerinin yararlanma alanları artırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ