USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tasarruf şirketlerinin lisanslanması sonrası piyasaya alakanın katlanarak çoğalması bekleniyor

Tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanması sonrası bu piyasanın toplamdan almış olduğu payın katlanarak artarak çoğalması beklenirken, alışveriş çeşitliliğinin artarak çoğalması ve erdemli gelirli kimselerin de düzene engelleme olması öngörülüyor.

Tasarruf şirketlerinin lisanslanması sonrası piyasaya alakanın katlanarak çoğalması bekleniyor
29-04-2022 10:29
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) çeşidinden meydana gelen tetkik ve değerlendirmeler kararı 6 tasarruf finansman şirketinin uyum talepleri akla yatkın görüldü.

Bu kapsamda Birevim, Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, İmece Yatırım, Katılımevim ve Sinpaş Yapı Endüstrisi AŞ'nin uyum taleplerinin akla yatkın görülmesine değişmeyen verildi.

Konuya bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut dal temsilcileri, BDDK çeşidinden kısaca 1 sene devam eden uyum süreci sonrası tasarruf finansman şirketlerinin lisanslanmasının tüketicilere merakı ve itimatı artıracağını belirterek, bu sayede vatandaşların extra emniyet harcamasına girmeden ev ve makine sahibi olabileceğini bildirdi.

"Sayıları beniz binleri bulan katılımcılar düşüncesince aranjman zorunluydu"

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, AA muhabirine mevzuya bağlı icra ettiği açıklamada, konut, makine ve iş noktayı alımında ürem hassasiyeti mevcut veya veznedar kredisindeki maliyetleri arkalamak istemeyen kesimler çeşidinden faizsiz finansman sistemine müteveccih ilginin bugüne derece artarak bitmeme ettiğini söyledi.

Türkiye genelinde sonuç zamanlarda bu sistemin iyice çabucak yaygınlaşmaya başlaması üzerinde tüketicilere onlarca şirketin girdiğini anımsatan Akbal, "Bu bölgede çalışkanlık yayınlayan kurumlar düşüncesince kapital şartı aranmaması, bununla birlikte düzene engelleme bulunan iştirakçilerin bu firmalara icra ettikleri ödemelerin talih güvencesinde olmaması, düzene bağlı ehemmiyetli riskler oluşturuyordu." diyerek konuştu.

Akbal, vatandaşlara erinç duydukları vebal bilinciyle bahis konusu riskler üzerinde şimdi ilk tekraren görüştükleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) harekete geçmesinin arkası sıra sonuç ortak yılda yaşanmış bulunan süreci anlattı.

Sayıları 50'ye yakın kurumlar ortada zaman bakımından lisans düzlük hoppadak 6 şirket kaldığını vurgulayan Akbal, "Sistemin regüle edilmesi rakamları beniz binleri bulan deli dolu katılımcılar yerine zorunluydu. BDDK'nın açıklamış olduğu lisanslı kurumlar ortada toprak kabul etmek ve düzene bağlı gelinen bekçi bizim düşüncesince sevinme verici." ifadesini kullandı.

"Düzenleme sonrası mesken satışlarındaki hisse yüzdelik 20'lere yükselecek"

Eyüp Akbal, 1992'den beri faizsiz finansman sistemiyle hem iri illerde bununla birlikte ilkin Anadolu'da kullanıcılarını ev, makine ve iş noktayı sahibi nüfuz etmek düşüncesince çalıştıklarını belirterek, çakılı ve namüsait gelirli vatandaşların düşlerini nüfuz etmek düşüncesince çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Finansal vasıtalık faaliyetinde mevcut firmaların statüsünün türel ortak altyapıya kavuşmasında ehemmiyetli payları olduğu için bahseden Akbal, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Toplu parası bulunmayan, efdal emniyet faizi ve maliyetine eğilmek istemeyen, kredibilitesi bağan bulunan veya maddi durumuna gereğince ev ve makine kabul etmek talip 300 bin deli dolu murahhas mevcut. Konut satışlarında faizsiz finansman sisteminin payının yüzdelik 5 bulunduğunu düşünüyoruz. Söz konusu düzenlemeden, sistemin ve katılımcının kanuni şekilde garanti dibine alınmasından sonradan bu oranın aşırı çabuk ortak biçimde artacağını, önümüzdeki 5 yılda yüzdelik 20'lere yükseleceğini düşünüyoruz."

"Yüksek ürem ödemeyen hepsi kullanıcılar düzene engelleme olacak"

Akbal, faizsiz finansman sisteminde alınacak ev ücretinin yüzdelik 9'u derece ortaklık bedeli ödendiğini kaydederek, bu sistemle alınacak mesken ücretinde yukarı limitin 1 milyon liralık bulunduğunu bildirdi.

Artık değme açılacak ofis düşüncesince hususi destur alınacağını, bu sahanın daim gözaltı altında olacağını vurgulayan Akbal, bu gelişmelerin iştirakı artıracağını anlattı.

Akbal, "Düzenleme yardımıyla hoppadak ürem hassasiyeti olanlar değil bankalara efdal ürem ifa etmek istemeyen hepsi kullanıcılar düzene engelleme olacak. Hatta yukarı limitin artırılmasıyla ılımlı ve efdal gelirli grupların da bu sistemden yararlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca piyasa çeşitliliği sağlanacak." diyerek konuştu.

Lisans düzlük firmaların açıklanmasıyla kendilerine müteveccih ilginin ivme kazanacağını vurgulayan Akbal, "Bulunduğumuz değme bölgede halkımızın koyu ilgisiyle karşılaşıyoruz. Sürdürülebilir çoğalma hedeflerimiz kapsamında şubeleşme çalışmalarımıza himmet kesmeden bitmeme edeceğiz. Şu an 108 bulunan ofis sayısı sene böylecene 125'e ulaştırmayı hedefliyoruz. mühim ortak dijitalleşme yatırımını yapıyoruz ve bunun iri bölümü tamamlandı." dedi.

Akbal, giderek bu sistemin emlak dışına ihraç da edilebileceğini, bu aşamada türlü taleplerin bulunduğunu belirterek, "Buna şu an destur edilmiyor. Çünkü dal yeni. Ancak gelecekte behemehâl emlak haricinde da uygulayacağız. Sadece Türkiye sınırlarında kalmamalı. Çünkü dünyada 2 milyara andıran Müslüman kişi var." yorumunu yaptı.

"Vatandaşlar 3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştu"

Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç da BDDK lisansı yardımıyla vatandaşların yatırım ve ortaklık bankacılığından sonradan 3. Nesil Finansman Modeli'ne kavuştuğunu söyledi.

Sektörün geçmişten beri ekonomiye sağlamış olduğu akışkanlık ve ticarete getirmiş olduğu hareketlilikle diyar ekonomisine ehemmiyetli katkılar sunduğunu dile getiren Aytaç, mevzuata akla yatkın bir duruma getirilen firmaların BDDK lisansı aldığını bildirdi.

Aytaç, diyar ekonomisine sağladıkları salname 5 bilyon TL likiditeyle borçlanmadan ve aut finansmana gerekseme duymadan eşme üretilmesinde, kalburüstü ve döviz cinsinden kaynakların ekonomiye kazandırılmasında mürşit ortak gösteriş üstlendiklerini kaydederek, "Bugünden sonradan da sektörümüzü BDDK denetimi ve nezaretindeki bu toy yapısı çerçevesinde şimdi ortak tomar tasarruf sahibiyle buluşturarak, stabil ortak biçimde büyütmeye bitmeme edeceğiz." diyerek konuştu.

Sait Aytaç, 3. Nesil Finansman Modeli şekilde tanımladıkları tasarruf finansman dalının diyar istikrarına yardım sağlamaya bitmeme edeceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ