USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tatar, Yunanistan ve GKRY'nin KKTC'nin TDT rasıt üyeliğiyle ilişik ifadelerine cevap ve

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesinin Türk Devletleri Teşkilatına "gözlemci üye" statüsüyle ait açıklamalarda mevcut Yunanistan ve GKRY yetkililerine cevaben, iştihar uğrunda KKTC’nin statüsünün yükseltilmesinin engellenemeyeceğini bildirdi.

Tatar, Yunanistan ve GKRY'nin KKTC'nin TDT rasıt üyeliğiyle ilişik ifadelerine cevap ve
12-11-2022 17:06
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesinin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) "gözlemci üye" statüsüyle ait açıklamalarda mevcut Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) yetkililerine cevaben, iştihar amacında KKTC’nin statüsünün yükseltilmesinin engellenemeyeceğini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamada, KKTC’nin 9’uncu Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde rasatçı unsur onama edilmesine huzur Yunanistan ve GKRY'nin ağırbaşlı saldırılarda bulundukları belirtilerek "Tanınma amacında KKTC’nin statüsünün yükseltilmesi engellenemez." ifadeleri kullanıldı.

Annan Planı referandumu ve Crans Montana görüşmelerinde federal temele mebni birlikte antlaşmanın kabil olamayacağının görüldüğüne ayraç edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rum-Yunan ikilisi, federal temele mebni birlikte antlaşmada Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını, güvencemiz bulunan Türk askerinin Ada'dan uzaklaştırılmasını ve Kıbrıs Türk halkını, Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ekalliyet kendisine kapatma yapmayı hedeflerken bunları onama etmemiz kabil değildi. Rum-Yunan ikilisinin karar bu tutumu karşısında Kıbrıs’ın ve bölgenin yararına olacak bulunan hükümran denktaş dü ayrı devletin varlığına mebni hal önerisini gündeme getirdik. Bölgenin en iri ve en çelimli ülkesi Anavatan Türkiye çeşidinden da desteklenen bu hal önerimizi geçmiş defa Cenevre’de araştırma masasına koyduk ve hükümran denklik ile denktaş arsıulusal statümüzün onama edilmesi çağrısında bulunduk. Ama ne mevcut ki kendisini Kıbrıs’ın birlikte tane sahibi kendisine gören Rum tarafı, bu müspet çağrımıza da huzur çıktı."

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı kendisine hükümran denktaş dü ayrı devlete mebni hal önerisinden art etap atılmayacağı belirtilerek Özbekistan’ın Semerkant kentinde planlı 9’uncu Türk Devletleri Teşkilatı Liderler Zirvesi’nde KKTC'nin Anayasal ismi bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla rasatçı unsur kendisine onama edilmesinin iri birlikte muvaffakiyet bulunduğu ve ülkeye dünkü birlikte yontu kazandırdığının altı çizildi.

KKTC'nin kazanılmış bulunduğu dünkü statüyü hazmedemeyen Rum-Yunan ikilisinin, bu başarıyı engelleyebilmek düşüncesince Kıbrıs dair yaşanmış bulunan gerçekleri saklayarak Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’ye müteveccih dünkü birlikte atılım kampanyası başlatmış bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Başta Rum Dışişleri Bakanlığı ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve Rum politik partileri çeşidinden meydana getirilen açıklamalar, Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs mevzusunun çözümüyle ait hakimiyetçi ve menfi tutumu ile hükümran denklik ve denktaş arsıulusal statümüze huzur olduklarını birlikte defa henüz gözler önüne sermektedir."

Rum-Yunan ikilisinin icra ettiği açıklamalarda gerçekleşmesi kabil sıfır federal temele mebni birlikte antlaşmada hala ısrar edilmiş bulunduğu ve en iri endişelerinin, KKTC’nin statüsünün yükseltilmesi olduğuna ayraç edilen açıklamada, şu ifadeler arazi aldı:

"Bunu engelleyebilmeye müteveccih iri birlikte seferberlik başlatmış durumdalar lakin ne mevcut ki Rum-Yunan ikilisi ile gayrı güçler, iştihar amacında ilerleyici KKTC’nin statüsünün yükseltilmesini engelleyemeyecektir. Bu, yararsız birlikte uğraştır. Ok yaydan çıkmak ve maksata akıllıcasına ilerlemektedir. Rum bölümüne çağrım, gerçekleşmesi kabil sıfır hayalat ardında koşmaktan vazgeçmeleri ve Kıbrıs ile bölgenin yararına olacak hükümran denktaş dü ayrı devletin varlığına mebni hal önerimize müspet yaklaşmalarıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ