USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: '20 Aralık’ta Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dengelem tablosunun dünyada en saydam ve ayrımlı yapılarda açıklanmış olduğu eşsiz tarz bankalarından birisi olduklarını belirterek, “20 Aralık 2021'de biliyorsunuz ki Cumhurbaşkanımızın konuşmasının ark

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: '20 Aralık’ta Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır'
27-01-2022 14:42
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-I" bilgilendirme toplantısında meydana getirdiği sunumun arkası sıra matbuat personellerinin sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu, dengelem tablosunun dünyada en transparan ve değişik yapılarda açıklanmış bulunduğu eşsiz tarz bankalarından biri olduklarına ilgi çekerek, “Dolayısıyla eksiksiz yaptığımız işlemler bilançoda devir gündüz izleme edilebiliyor. 20 Aralık 2021'de bildiğiniz bunun şeklinde Cumhurbaşkanımızın konuşmasının arkası sıra vatandaşımızın gösterdiği iri müşterek hoşlanma var. O devir Merkez Bankası tek kuruş satmamıştır. Bireyseller ve kurumsallar, 2 bilyon 250 milyon dolar yöresinde müşterek satı gerçekleştirerek, kuru enine boyuna ceninisakıt müşterek seviyeye getirmiştir” sanarak konuştu.

“Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü, ilkin dolarizasyonun bitirilmesi noktasında yardım sağlayacak”

Merkez Bankası'nın servet politikası araçlarını enflasyonda değer istikrarının sağlanması noktasında çelimli müşterek biçimde kullanılacağını anlatım etmesindeki görevin sonuç çağda akan dengenin sağlanması ile derinlemesine çağda değer istikrarı sağlanacağına inanmaları bulunduğunu tamlayan Kavcıoğlu, “Bu yönde politikalarımızı oluşturduğumuzu söylemiştim. Bunun en ehemmiyetli bacağından müşterek tanesi ‘liralaşma stratejisi', Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu Türkiye Ekonomi Modeli temelinde sağlanıyor. Yani üretim, yatırım, dış satım ve istihdam. Dolayısıyla bu bizim de değer istikrarına bariyer olamaz politikalarla hükumetin üretim, envestisman ve istihdam noktasındaki bu politikaları doğrulamak önceliğimiz kanunla bizlere bırakılmış müşterek yetki. Bu politikaları kılıç öncelikleyerek, bunun gerçekleşmesi noktasında liralaşma stratejisidir. Tabii bunun Hazine ve Maliye tarafı var, Ticaret Bakanlığı tarafı var. Ama kılıç Merkez Bankası yerine üretim, yatırım, dış satım ve istihdamın desteklenmesi noktasında en önce 20 Aralık'ta da Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü, ilkin dolarizasyonun bitirilmesi noktasındaki yaklaşımımız, enflasyonun düşürülmesi noktasında aşırı ehemmiyetli müşterek yardım sağlayacak” dedi.

“Kurun üstündeki oynaklığı ağız ağıza kaldırmasıyla çağ enflasyona bulunan tesiri sıfırlanacaktır”

Kur geçişkenliğinin enflasyonun artmasında aşırı iri tesiri olduğuna aksan önleyen Kavcıoğlu, “Bunu ekim-kasım-aralık zamanında de yaşadık. Türkiye, esbak zamanlarda bunun sıkıntısını yaşadı. Türkiye Ekonomik Modeli ile ve bunun asliye bulunan liralaşma ve akan müşterek tomar ile Türkiye istihsal ve ihracatı artırarak, müşterek henüz bu açıdan hem istihsal çoğalması ile fiyatların düşmesi aynı sürede kur korumalı modelimizle çağ üstündeki oynaklığı ağız ağıza kaldırmasıyla enflasyona bulunan tesiri sıfırlanacaktır. Kurda sağlanan bu istikrarla bu arada enflasyona bulunan tesiri sıfırlanmış olacak. Enflasyonun indirilmesi noktasındaki en ehemmiyetli ayaklarından müşterek tanesi bu. Bunu şu an gerçekleştirmiş durumdayız” halinde konuştu.

“Liralaşma stratejisi ile pahalılık hedeflediğimiz üzere tek haneli sayılara inecek ve Türkiye'nin gündeminden pahalılık kalkacak”

Kurun baskısıyla oluşan fiyat-davranış bozukluklarının çabuk müşterek biçimde giderilmesiyle enflasyonun bilakis müşterek dezenflasyon döneminin hızlıca başlayacağını düşündüklerini anlatım fail Kavcıoğlu, şunları söyledi:
“Bu mevzularda aşırı dip müşterek düzentileme yapıyoruz Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki buyruğu ve ifadeleri üzerine. Enflasyon şu an Türkiye'nin gündeminde ve enflasyondaki bu köpük çabuk müşterek biçimde giderilmesinin arkası sıra filhakika dezenflasyon sürecine gireceği noktasında inancımız tamdır. Çünkü bununla ilgilendiren kararları alıyoruz ve uyguluyoruz. Bunun en önemlisi 20 Aralık'ta tahsil edilen enflasyona en ehemmiyetli edisyon önleyen kur baskısının şu an bakımından kaldırılmış olması. Liralaşma stratejisi ile pahalılık hedeflediğimiz üzere tek haneli sayılara inecek ve Türkiye'nin gündeminden pahalılık kalkacak. Çünkü kılıç Türk lirasına güveniyoruz, ülkemize güveniyoruz. Bu kararları aldığımızda vatandaşımızın bu mevzuda desteğine güveniyoruz. Bunu aşırı DOĞRU sürede daima bu arada görüp yaşayacağız.”

“Türkiye'nin senelerdir muzdarip bulunduğu mehil dair mevduatı henüz derinlemesine vadeye yayarak TL'leşeceğiz”

Bankacılık piyasasının 2 trilyon TL mevduatı bulunduğunu dile getiren Kavcıoğlu, “1 trilyon ego Merkez Bankası yerine günce yüzdelik 14 ile bankaları fonluyorum. Sağladığım kaynak deposu yerine maliyeti yüzdelik 14. Swaplarla verdiğim paranın yarısından dahası üç ay. Yani bankaların mevduat yerine toplamış bulunduğu vadeden henüz derinlemesine müşterek süreçte ego bankaları fonluyorum. İkincisi, bankalar kişi kaynaklarında vadesiz mevduatları 500 bilyon teklik civarında. Bu da ehemmiyetli müşterek basamak maliyetleri düşürüyor. Diğer tarafta bizim 20 Aralık'ta başlattığımız kur korumalı ve döviz mevduat hesabından transformasyon mevduatının 16,6'lık maliyeti var.

Bu miktar zaman bakımından 209 milyara ulaşmıştır. Bu dolarizasyon tesirinin birlikte fiyatlara yansıyacak ehemmiyetli müşterek analizi de yapmanız lazım. Türkiye'deki mevduatların averaj süresi 45 devir ve altıdır. Üzeri değildir. Bugün 209 bilyon yüzdelik 50'den dahası üç ay, yüzdelik 25 yöresinde 2 ay. 6-9 ve müşterek yıla uzanan müşterek vadeye akla yatkın gidiyoruz. Yani sektörde hem maliyetler düşüyor aynı sürede vadeler uzuyor. Bu mevzuda aheste davranan bankalarımız var. Onlara da sesleneyim. Herkes bu işe aşırı içten disiplin müşterek biçimde sarıldığında hem vatandaşımızın tasarruflarını pahalılık karşısında korumuş olacağız, hem bankaların yapısını maliyet yönünde korumuş olacağız hem Türkiye'nin senelerdir muzdarip bulunduğu mehil dair mevduatı henüz derinlemesine vadeye yayarak TL'leşeceğiz” sanarak konuştu.

Mustafa Cenik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ