USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB: 'Enflasyondaki yükselişte arz yönlü unsurlar ve talep gelişimleri etkili oldu'

Merkez Bankası PPK ekspoze metninde “Enflasyonda DOĞRU devirde gözlenen yükselişte; iktisadi temellerden ırak fiyatlama oluşumları, global enerji, besin ve zirai mal fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden arz yönlü unsurlar ve talep gelişimleri et

TCMB: 'Enflasyondaki yükselişte arz yönlü unsurlar ve talep gelişimleri etkili oldu'
24-02-2022 19:33
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) derinti özetini yayınladı. Özette pahalılık gelişmeleriyle ilişik “Ocak ayında mahveden tutarları yüzdelik 11,10 oranında artmış, salname pahalılık 12,61 benek yükselişle yüzdelik 48,69 olmuştur. Ocak ayında döviz kurunda henüz kararlı beraberinde tempo izlenirken, arsıulusal mangır fiyatlarında erdemli artışlar görülmüş, erke grubu bu bağlamda öne çıkmıştır. Gıda grubunda eder artışları genele yayılırken, akıbet devirde henüz mutedil seyreden taravetli sonuç ve göveri tutarları Ocak ayında aksi ayrışmıştır. Uluslararası mangır fiyatlarındaki erdemli tempo ve tedbir problemlerine ilişikli yerine yetiştirici tutarları salname enflasyonu kayda bedel beraberinde halde yükselmiştir. Bu zevahir altında, B ve C göstergelerinin salname enflasyonlarındaki ve andıran fasıl anne eğilimlerindeki yükseliş Ocak ayında sürmüştür.

Gıda ve alkolsüz meşrubat tutarları Ocak ayında yüzdelik 10,90 oranında artmış, kol salname enflasyonu 11,81 benek terfian yüzdelik 55,61 olmuştur. Taze sonuç ve göveri grubunun etkisiyle işlenmemiş besin ast grubunda salname pahalılık 15,15 benek artışla yüzdelik 54,98 seviyesine yükselirken, mamul besin salname enflasyonu 8,63 benek artışla yüzdelik 56,20 seviyesine ulaşmıştır. Taze sonuç ve göveri ast grubunda fiyatlar Ocak ayında yüzdelik 20,82 ile sezonluk ortalamalarının üstünde yükselmiştir. Diğer işlenmemiş besin ast grubunda motorin ve bakliyat kalemleri, mamul besin grubunda ise hububat ürünleri, peynir ve başka motorin ürünleri ile katı-sıvı yağlar kalemleri eder artışlarıyla öne çıkmıştır. Temel besin kalemlerinde KDV oranının yüzdelik 8'den 1'e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği düşüncesince indirimin müspet tesiri mahveden eder endeksine Şubat ve Mart aylarında yansıyacaktır.

Enerji tutarları Ocak ayında yüzdelik 27,41 oranında artarken, kol salname enflasyonu 33,45 benek yükselişle yüzdelik 76,38 olmuştur. Bu gelişmede, arsıulusal erke mangır tutarları ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler öne çıkmıştır. Uluslararası incelmemiş alan yağı fiyatlarındaki yükseliş ve ÖTV miktarlarının artırılması kararı fuel oil fiyatlarında yüzdelik 23,35 oranında çoğalma olmuştur. Ocak ayında, ev yalıtım ve doğalgaz tarifelerinde yüzdelik 69,96 ve yüzdelik 21,35 oranlarında; lağım döşemi suyu fiyatlarında yüzdelik 11,87 oranında çoğalma gözlenmiştir. Tüpgaz tutarları ise yüzdelik 11,28 oranında yükselmiştir. Bu devirde mahveden tutarları üstünde ilkin yalıtım peyda etmek az daha erke maliyetlerindeki artışların sekunder etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir. Şubat ayında fuel oil fiyatlarındaki artışlar bitmeme ederken, ev yalıtım tariflerine getirilen kademelendirmenin yapısındaki farklılık ve lağım döşemi suyunda meydana getirilen indirimler andıran fasıl düşüncesince erke fiyatlarını müspet yönde etkileyecektir.

Temel dünyalık grubu salname enflasyonu Ocak ayında 7,94 puanlık artışla yüzdelik 48,49 seviyesine ulaşmıştır. Dayanıklı dünyalık tutarları bu zamanda yüzdelik 6,43 oranında yükselmiş, kol salname enflasyonu 7,31 benek artışla yüzdelik 56,24 olmuştur. Beyaz pırtı ve möble kalemleri erdemli eder artışlarıyla öne çıkarken, matrah düzenlemesinin katkısıyla araba tutarları henüz hudutlu çoğalma sergilemiştir. Diğer esas mallarda genele yayılan eder artışları izlenirken, salname pahalılık yüzdelik 51,23 seviyesine yükselmiştir. Giyim ve pabuç ast grubunda mevsim indirimlerinin bu sene enikonu hudutlu gerçekleşmesiyle salname pahalılık aşamalı çoğalma eğilimini sürdürmüştür.

Hizmet tutarları Ocak ayında yüzdelik 7,89 oranında yükselmiş, kol salname enflasyonu 7,23 benek artışla yüzdelik 29,56 yerine gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyondaki yükseliş kol geneline yayılırken, icar ve danışma dışındaki ast gruplarda çoğalma henüz bariz olmuştur. Ocak ayında yönetilen/yönlendirilen ve vakte ilişikli fiyatlama davranışı sergileyen kalemler öne çıkmıştır. Lokanta-otel ast grubunda fiyatlar yüzdelik 8,45 oranında artmış, salname pahalılık yüzdelik 50,40 seviyesine ulaşmıştır. Bu devirde öne çıkan beraberinde başka kol bulunan iblağ hizmetlerinde ise fiyatlar yüzdelik 16,88 oranında yükselmiş, salname pahalılık yüzdelik 39,31 olmuştur.

Son fasıl fuel oil eder gelişimleri ve enflasyonda oluşan erdemli seviyeleri takiben, yönetilen kent içi erişim ve demiryoluyla geçici taşımacılığı fiyatlarının yanı esna kargo ve karayolu-havayolu geçici taşımacılığı ücretlerinde bariz artışlar gerçekleşmiştir. Diğer hizmetler içinde, geçmişe çevrilmiş fiyatlama davranışı ekspozisyon isteği erdemli bulunan esenlik hizmetleriyle baş başa bakım ve onarım, coşku ve firez ile sigorta hizmetleri tutarları yukarıya çekici başka kalemler olmuştur. Mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler icar ast grubunda yükseliş eğiliminin hızlandığına ayraç etmiştir.

Alkollü içecekler ve esrar grubunda fiyatlar Ocak ayında yüzdelik 21,90 oranında yükselmiştir. 2021 yılı ikinci yarısında oluşan ÜFE artışı götürü vergilere yansıtılırken, alkollü içeceklerde yetiştirici tutarları kaynaklı artışlar da gerçekleşmiştir. Bu gelişmelerle kol salname enflasyonu yüzdelik 45,34 seviyesine yükselmiş, alkollü meşrubat ve esrar ürünlerinin Ocak kocaoğlan salname polis enflasyondaki artışa yardımı 1,21 benek olmuştur.

Piyasa Katılımcıları Anketi Şubat kocaoğlan sonuçlarına gereğince akan sene sonu pahalılık beklentisi 4,31 benek artışla yüzdelik 34,06'ya yükselirken, doğacak on dü ayak tabanı ilişikli pahalılık beklentisi 0,54 benek düşüşle yüzdelik 24,83'e gerilemiştir. Öte yandan, etraflıca vadeli pahalılık beklentilerindeki fevk yönlü güncellemeler Şubat ayında da bitmeme etmiş ve doğacak iptidai yıla ilişikli pahalılık beklentisi 0,13 benek artışla yüzdelik 9,05'e yükselmiştir” ifadelerine arazi verildi.

Enflasyonu etkileyen unsurlar ve riskler

Metinde enflasyonu etkileyen unsurlara ve risklere ilişikli “Öncü göstergeler, toptan ekonomideki çelimli toparlanmanın hudutlu beraberinde ivme yitirilmesine karşı bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. Küresel kârlı faaliyette yaşanmış bulunan toparlanma ve döllenme oranlarındaki artışa karşı salgında varyantlar ve kalan jeopolitik riskler, toptan kârlı çalışkanlık üstündeki alçak yönlü riskleri aktif tutmakta ve belirsizliklerin artmasına sefer açmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, mangır fiyatlarındaki erdemli seyir, erke ilkin peyda etmek az daha birtakımı sektörlerdeki arz kısıtları ve transport maliyetlerindeki erdemli kırat arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının artmasına sefer açmaktadır. Yüksek toptan enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, kaslı dünya biçim bankaları kalan erke tutarları ve arztalep uyumsuzluğuna ilişikli yerine enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden etraflıca sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kârlı faaliyet, işgücü sahası ve pahalılık beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme ilişikli yerine kaslı dünya biçim bankalarının mangır politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, biçim bankaları sponsor akçasal duruşlarını halen sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Gelişmekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarında akıbet devirde tanıdık toparlanma bitmeme etmektedir. Ancak, kaslı devletlerde etraflıca vadeli değiştirme faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyri büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri aktif tutmaktadır. Söz konusu risklerin Türkiye'ye müteveccih portföy alışkanlıkları marifetiyle oluşturabileceği etkilerin, emlak haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında henüz hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir.
Enflasyonda andıran devirde gözlenen yükselişte; konuşu temellerden ırak fiyatlama oluşumları, toptan enerji, besin ve zirai mangır fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar az daha arz yönlü unsurlar ve talep gelişimleri etkili olmaktadır.

Ocak ayında yetiştirici salname enflasyonu çoğalma eğilimini korumuştur. Fiyat artışlarının genele yayılmış olduğu izlenirken, alan yağı ve anne eroin dışarı imalat uran fiyatlarının isteği yükselmiştir. Yıllık enflasyon, erke ve açıklık mallarında henüz bariz peyda etmek az daha topu topu anne uran gruplarında çoğalma kaydetmiştir. Aylık bazda en bariz eder artışı ise dayanabilen istihlak mallarında gerçekleşmiştir. Enerji ilkin peyda etmek az daha mangır fiyatlarındaki aksi zevahir ve tedbir zincirlerinde başlamış bulunan aksamalar ile erdemli transport maliyetleri yetiştirici tutarları üstünde edisyon gerçekleştiren unsurlar olmuştur. Özellikle erke ve erke dışı mangır (başta eroin ve ekincilik peyda etmek üzere) fiyatlarının Ocak ayında Amerika doları bazında erdemli beraberinde çoğalma göstermesiyle aut eder baskıları çelimli seyretmiştir.

Kapasite yararlanma seviyeleri ve başka mürşit göstergeler emlak süresince kârlı faaliyetin, aut alakanın de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Aralık ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış yerine beraberinde geçmiş ayak tabanı nazaran yüzdelik 1,6 oranında artmış, çeyreklik bazda ise yüzdelik 4,3 oranında terfian senenin dördüncü çeyreğinde üretimdeki çoğalma eğiliminin güçlenerek bitmeme ettiğini göstermiştir. 2021 yılı genelinde uran üretimi artışı yüzdelik 16,4 yerine gerçekleşmiştir. Aralık ayında uran iş hacmi endeksleri hem emlak dışı aynı zamanda emlak içi alakanın akıbet çeyrekte donanımlı olduğuna ayraç etmektedir. Söz konusu devirde dağınık satı miktar endeksi maaş bazda azalış kaydetmekle baş başa çeyrek genelinde donanımlı gerçekleşerek eğiliminin üstünde seyretmiştir.

Yüksek frekanslı veriler Ocak ayının akıbet on gününde muteber doğalgaz ve yalıtım kesintilerinin istihsal ve aut tecim göstergeleri üstündeki tesirinin hudutlu olduğuna ayraç etmektedir. Öte yandan, Ocak kocaoğlan itibarıyla, imalat uran firmalarının doğacak on dü maaş devre ilişikli envestisman eğilimleri erdemli seyretmektedir. Son devirde fenomen rakamlarındaki artışa karşı aşılamanın maşer geneline yayılması salgından aksi etkilenen hizmetler ile gezim ve irtibatlı sektörlerin enerjisini korumasına ve kârlı faaliyetin henüz kararlı beraberinde bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Nitekim, Ocak ayında salgından henüz baş döndürücü etkilenen görev sektörlerinde kartla meydana getirilen masraflar eğilimin üstünde seyretmeyi sürdürmüştür.

İşgücü piyasasındaki iyilik kârlı çalışkanlık görünümüyle mevzun yerine bitmeme etmektedir. Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış yerine aylaklık oranı yüzdelik 11,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. İstihdamdaki çoğalma sektörler geneline yayılırken, işgücüne katılma oranı yükselmiştir. Anket göstergeleri ve erdemli frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve işgücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir.

Son devirde erke ithalatındaki donanımlı tempo akan işlemler dengesindeki iyilik eğilimini sınırlamaktadır. Cari işlemler dengesi Aralık ayında 3,8 bilyon Amerika doları bariz verirken, 2021 senesinde akan işlemler açığı 14,9 bilyon Amerika doları yerine gerçekleşmiştir. Yılın akıbet çeyreğinde müspet seyreden aut talep koşullarının desteği ile dış satım enerjisini korurken, kârlı faaliyetin çelimli seyri yanında, ilkin erke tutarları peyda etmek az daha mangır fiyatlarındaki yükselişe ve kalan erke isteklerine ilişikli yerine dış albeni artmıştır. Fiyat tesirleri dışarı bakılınca ise aut ticaretteki gerçek dengelenme sürmüştür. Geçici aut tecim verileri, Ocak ayında ithalatta erke kaynaklı artışın sürdüğüne ayraç etmektedir. Dış tecim dengesindeki bu görünüme karşın, görev gelirlerindeki müspet tempo akan işlemler dengesini desteklemeye bitmeme etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde beraberinde tomar vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyilik eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesi eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet arz etmektedir. Kurul, bu amaca iktiran etmek düşüncesince etraflıca vadeli Türk lirası envestisman kredilerinin ehemmiyetli beraberinde gösteriş oynayacağını değerlendirmektedir” denildi.

Para politikası

Para politikasıyla ilgili yerine ise “Para politikası duruşu, pahalılık görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mangır politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü beraberinde yaklaşımla sürdürülebilir eder istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir.

Kurul, sürdürülebilir eder istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atılmış ve kararlılıkla sürdürülmekte bulunan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, siyaset faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen vermiştir.

Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından izleme edilmektedir ve bu zamanda eder istikrarının sürdürülebilir beraberinde zeminde baştan şekillenmesi amacıyla TCMB'nin topu topu siyaset araçlarında temelli liralaşmayı heveslendirme fail enli şümullü beraberinde siyaset çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir. Bu süreçte, siyaset araçlarının Türk lirası plasman gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının güvence yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, mangır takası (swap) miktarının aşamalı halde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır. Kurul, mangır politikasında sürdürülebilir eder istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten liralaşma odaklı beraberinde yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir.

Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanmış bulunan gelişmelerin plasman ve itimat fiyatlamaları üstündeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin pahalılık beklentileri üstündeki tehirli etkileri, düzey korumalı plasman ürünlerine müteveccih gelişmelerin dar mangır ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve eder istikrarı üstündeki tesirleri çözümleme edilmektedir ve lazım siyaset tedbirleri oluşturulmaya bitmeme edilmektedir.
TCMB, eder istikrarı esas hedefi doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve midi vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki topu topu araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, dünya riziko primlerindeki düşüş, dar mangır ikamesinin ve döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli yerine gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının mıhlı ve sürdürülebilir beraberinde halde devamı düşüncesince akla yatkın mefruşat oluşacaktır.

Kurul, eder istikrarının sağlanması için, çelimli beraberinde siyaset koordinasyonuyla topu topu paydaşları içeren totaliter beraberinde büyük siyaset bileşimi oluşturulmasını desteklemektedir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı beraberinde çerçevede almaya bitmeme edecektir” ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ