USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB'den altın cinsinden fiziksel varlıkların mali düzene kazandırılmasına müteveccih tebliğ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması Hakkında Tebliğ'i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TCMB'den altın cinsinden fiziksel varlıkların mali düzene kazandırılmasına müteveccih tebliğ
14-03-2022 10:02
İstanbul

Tebliğ ile dünya içi beledi asıl ve hukuksal insanların mezun kuyumcular ve rafineriler yoluyla ve ya direkt kasacı şubelerine gelmiş şekilde bankalardaki altın hesaplarına yatırdıkları fiziksel altın varlıklarının Türk lirası cinsinden tevdiat ve iltihak hesaplarına dönüştürülmesine olanak tanınması ve aritmetik sahiplerine sağlanacak yardıma bağlı kökler ve esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Fiziki altınların kabulü, altın hesaplarının dönüşümü ve mehil sonu işlemlerinin detaylandırıldığı tebliğde, istisnalar da belirlendi.

Buna göre, fiziksel altınların kabulü kapsamında uygulamaya eklenmek talip dünya içi beledi asıl ve hukuksal insanların muamele çabucak mezun rafineriyle anlaşması bulunan bankalar gözetiminde altın hesabının bulunması gerekecek. Yurt içi beledi asıl ve hukuksal eşhas fiziksel altınlarını, milyem kıymeti üstünden hesaplanacak gr. cinsinden başmaklık altın miktarını belirleme eylemek kadar mezun kuyumcuya yahut bankaya tasdik edecek.

Altın bildirme sistemi ile mutabakatı sağlanan başmaklık altın miktarı, dünya içi beledi asıl yahut hukuksal ferdin bankadaki altın namına muamele çabucak mezun arıtımevi yahut kasacı yoluyla aktarılacak. Yetkili cevahirci yahut kasacı çeşidinden fiziksel namına tasdik tahsil edilen altınlar işlenmek kadar mezun rafineriye tasdik edilecek.

Yetkili arıtımevi çeşidinden işlenerek ölçün dibine tamamlananlar, ait bankaya fiziksel namına para aktarımı edilecek.

Altın hesaplarının dönüşümü

Hesap sahibinin istem etmesi yerinde hesabındaki başmaklık altın bakiyesi tahavvül fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilerek 3, 6 ay yahut 1 sene vadeli Türk lirası tevdiat yahut iltihak hesabı açılabilecek. Türk lirası tevdiat yahut iltihak namına dönüştürülen altınlar, bankalarca tahavvül fiyatı üstünden Merkez Bankasına satılacak.

Bankanın tevdiat namına uygulayacağı nema oranı, Merkez Bankasınca belirlenen müşterek hafta vadeli nema tenkis nema oranının altında olamayacak. Katılma namına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının iltihak bankaları ile açıkça etraf işlemleri kapsamında meydana getirdiği müşterek hafta vadeli art satış vaadi ile alıntı işlemlerinde oluşan maliyetten ceninisakıt olması halinde, aradaki farkı iltihak bankacılığı esasları çerçevesinde iltihak bankası karşılayabilecek. Karşılanmayan fasıl düşüncesince Merkez Bankasınca ifa yapılmayacak.

Merkez Bankası, bankanın tevdiat namına uygulayacağı maksimum nema oranını belirlemeye mezun olacak. Öte taraftan Merkez Bankası çeşidinden bu yürütüm kapsamında oluşturulan Türk lirası tevdiat yahut iltihak hesaplarına mehil böylelikle yenilenme olanağı tanınabilecek. Yenilenen aritmetik önceki açılışta dönüşümü meydana getirilen altın ücreti ve mehil sonu fiyatı üstünden destekten yararlanmaya bitmeme edecek. Hesabın yenilenmesine bağlı kapsam, kökler ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.

Vade sonu işlemleri

Tebliğ kapsamında, 3, 6 ay yahut 1 sene vadeli namına oluşturulan Türk lirası tevdiat yahut iltihak hesaplarına mehil böylelikle Türk lirası tevdiat hesabı malikine anamal ile faiz, iltihak hesabı malikine ise mehil sonundaki iltihak hesabı bakiyesi kasacı çeşidinden ödenecek.

Vade sonu fiyatının tahavvül fiyatından efdal olması ve paha farkı üstünden hesaplanan tutarın kasacı çeşidinden ödenecek nema yahut kar payından efdal olması yerinde paha farkı üstünden hesaplanan tutardan nema yahut kar oranı düşülerek hesaplanan meblağ Merkez Bankasınca tevdiat yahut iltihak hesabı malikine ödenmek kadar ait bankaya aktarılacak.

Türk lirası tevdiat yahut iltihak hesabından vadeden ilkin tasrif yapılması şeklinde Merkez Bankasınca paha farkına bağlı ifa yapılmayacak. Bu yürütüm kapsamında oluşturulan Türk lirası tevdiat yahut iltihak hesaplarına Merkez Bankasınca belirlenecek kökler ve esaslara gereğince mehil böylelikle arttırma büyüme ödenebilecek.

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında kenarlı ve hurda altın karşılığının Türk lirasına dönüştürülmesi şekli ile oluşturulan hesaplar da arttırma getiriden yararlanabilecek.

Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek değme çeşitli işlemin, kabahat gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine bağlı millî ve arsıulusal standartlara akıllıca gerçekleştirildiğine değgin arama bankalarca yapılacak. İşlem özne mezun kuyumcu, mezun arıtımevi ve bankalara, Merkez Bankasının belirleyeceği kökler ve esaslar çerçevesinde komite ve/veya gider ödenebilecek.

Öte taraftan TCMB, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de de değişikliğe gitti. Buna göre, dünya içi beledi asıl insanların 28 Aralık 2021'de, dünya içi beledi hukuksal insanların ise 31 Aralık 2021'de bulunan bulunan altın hesabı, aritmetik sahibinin istem etmesi şeklinde tahavvül fiyatı üstünden Türk lirasına çevrilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ