USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tedarik derdi canlı firmalar derman namına rotayı Türkiye'ye çeviriyor

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, müstevli sürecinde Çin'den aldığı kadar fariza ve tedarik sağlayamayan global firmaların satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdiğini belirtti.

Tedarik derdi canlı firmalar derman namına rotayı Türkiye'ye çeviriyor
25-11-2021 13:25
Ankara

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, AA muhabirine, arsıulusal transport sektöründeki gelişmelere bağlı değerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgını zımnında çetin vakitler nâkil geri işlev sektörünün, dinamik, hızlı, faziletli birinci sınıf müşterek yapıya ve kalifiye insanoğlu kaynağına eş olmasının avantajıyla çabuk müşterek toparlanma sürecine girdiğini anlatım fail Ulusoy, bölüm şekilde ihracata ulama sağlamayı sürdürdüklerini söyledi.

Ulusoy, müstevli sürecinde transfer modlarına uyarınca iklim amacında kargo uçaklarına ilginin arttığını, bahir amacında taşımalık sayısındaki düşme sayesinde navlunların yükseldiğini, kişmiri amacında ağırlık sayısı ve iş hacimlerinde artışlar gerçekleştiğini, kuvvetli yolunun ise bu sürecin kurtarma aracı transfer modu bulunduğunu bildirdi.

Salgın sürecinde yaşanmış bulunan çetin dönemlerin ardından bazı devletlerin Çin'den mevrut kaba maddelere yahut taraf ürünlere tabi olmanın, çöküntü dönemlerinde iri riziko taşıdığının farkına vardığını vurgulayan Ulusoy, "Bu nedenle evren genelindeki tedarikçilerin iri bölümü, mahsul veya işlev aldıkları pazarları çeşitlendirme zımnında gittiler.  Pandemi sürecinde Çin'den aldığı kadar işlev ve tedarik sağlayamayan global şirketlerden bazıları, satın kabul etme operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi.  Küresel ticaretteki bu erek değişimini pandemi şokuyla başvurulmuş arızi müşterek formül olarak değerlendirmiyoruz. Türkiye'ye yönelen satın kabul etme eğilimleri artarak bitmeme edecektir. " niteleyerek konuştu.

"Lojistik maliyetleri artıyor"

Ulusoy, Kovid-19 zamanında maliyet artışlarına etken bulunan en önemlice probleminin taşımalık krizi olduğuna ayraç ederek, bu durumun konteynerle servet taşınan hepsi sektörleri etkilediğini dile getirdi. Bu durumun navlun artışlarına da etken olduğuna dikkati çekici Ulusoy, kurdaki dalgalanmaların da geri işlev operasyonları, ekipman, antrepo kiraları ve harcama materyal fiyatlarını etkilediğini anlattı.

Son devirde geri işlev maliyetlerde dayanıklı baş döndürücü yüzden kaynaklı artışların işletmelerin mali performansını ağırbaşlı miktarda sekteye uğrattığını tamlayan Ulusoy, şu değerlendirmede bulundu:

"Lojistiğin toplanmış pres maliyetlerinin süresince ehemmiyetli müşterek paya eş olması ve mali performansı direkt etkilemesi sayesinde firmalar bahis konusu giderlerini dökmek namına nice takip geliştirdi. Maliyet artışında en baş döndürücü ilgi çekici nedenlerin kurlarda yaşanmış bulunan dalgalanmalar, sıvıyakıt zamları, otoban ve güreşçi köprüsü intikal ücretlerindeki yükseliş bulunduğu söylenebilir."

"Bulgaristan ile uç kapıları eşgüdümlü çalışmalı"

Ulusoy, ithalat-ihracat dengesinin bozulması ve uç kapılarındaki beklemelerin de maliyetleri artırdığını anlatım ederek, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki bekleme sürelerinin alanı etkilediğini söyledi.

Buradaki probleminin Bulgaristan kabilinden kaynaklandığını vurgulayan Ulusoy, şunları kaydetti:

"Türkiye henüz baş döndürücü envestisman meydana getirdiği biçimde Bulgaristan tarafı buna cevap verecek iyileştirmeleri yapmadı. Sınır kapısının Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmelerin doğurgan olması düşüncesince Kapıkule ve Kapitan Andreevo uç kapılarının eşgüdümlü çalışmalarının sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye tarafında meydana getirilen iyileştirmeler gayeye işlev etmekte ehliyetsiz kalıyor, anahtar prosedür kapasitemizi rastgele ne denli artırsak da Bulgaristan tarafıyla da eşgüdümün sağlanması gerekiyor. Günlerce devam eden beklemeler ülkemizin anahtar filosu kapasitesinden en fevk kurda yararlanılmasını engellerken bu nedenle artma yayınlayan navlun tutarları da ihracatçımızın aut pazarlarda rakiplik enerjisini azaltıyor. Kapıkule'deki anahtar kuyruğu problemi elden geri işlev piyasasının değil, ülkemizin aut tecim erbabını da baş döndürücü yakından ilişik müşterek sorundur. Bu nedenle dileğimiz probleminin çabucak çözüme kavuşturulmasıdır."

Ayşem Ulusoy, ülkenin ihracatında ehemmiyetli müşterek noktayı bulunan taşımalık taşımacılığındaki navlunun hala şahika seviyelerini koruduğunu ve bu seviyelerin 2022 süresince ve ayrıca 2023'e sarkacak biçimde sürmesini kestirim ettiklerini belirterek, "Pandemi koşullarının hala uygulanan olması, arz-talep dengesizlikleri, dünkü soy sop taşımalık gemilerine meydana getirilen yatırımlar ve bahir taşımalık taşımacılığında çalışkanlık yayınlayan derneşik taşımalık taşımacılığı önleyen armatörlerin piyasayı domine etmeleri de faziletli navlun seviyelerinin bitmeme etmesine bozukluk olmaktadır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ