USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödülleri sahiplerini buldu

Bilişim Vadisi'nde planlı programda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Performans Endeksi'nde ödüller sahiplerini buldu

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödülleri sahiplerini buldu
12-11-2021 14:40
Kocaeli

Bilişim Vadisi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla planlı 8. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde, Ar-Ge ve dizayn merkezleri düşüncesince 10 kategoride 30, teknoparklar düşüncesince de 4 kategoride 12 peyda etmek az daha toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.

Zirvede mütekellim TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, insanlığın sanayiyi buğu ve kömüre müstenit istihsal sürecinden bugün bireşimli zekaya, teknolojiye, inovasyona ve dört başı mamur bunların yaşamı kolaylaştırdığı döngüye getirdiğini söyledi.

Sanayideki tarihî gelişmelere değinerek, kâffesi bunların ortak ekosistem olduğunu, bu ekosistemin parametleri, paradigmaları bulunduğunu tamlayan Altunyaldız, "Bunları evcil yerince kullanabilir ve hakkıyla senkronize edebilirseniz, bu senkronizasyonu fikrin, inovasyonun ortaya çıkmasına, modellemesine, teknolojiye ve ticarete dönüştürebilirseniz o devir bugün dünyanın önde mevrut uygulayım bilimi firmalarına cemaat olmaya başlarsınız. İşte bu ekosistemi tekvin işi ortak fikir, ortak tutku, ortak adanma işi. Türkiye'nin geleceğine, Türkiye'nin 21. yüzyılda toptan yarışta gelişigüzel bölgede en yukarı kurda bulunmasına satış ortak liderin, muhterem Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu vizyonla ülkemizin kâffesi kesimleri ekosistemin parçası ve destekleyicisi yerine amaca akıllıca ahenkli ortak halde yürümeye başladı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin defans sanayinde, teknolojide aşırı ehemmiyetli bölgelere geldiğini vurgulayan Altunyaldız, şu halde bitmeme etti:

"Çok hâlâ dobra noktalara geleceğimize çevrik en küçük ortak kuşkum yok. Fikirlerin oluşması, bu fikirlerin modellenebilmesi, modellerin üretime dönüşebilmesi, üretimlerin ticarete dönüşebilmesi, bedel zincirinin halkaları. Bunları birbirinden açmak beklenen değil. İşte dört başı mamur bunları oluşturabilmek de kâffesi parametreleri örtüştürebilmek, iradesini ortaya koyabilmek ve bu iradeyi de baş başa transfer becerisini ortaya koyabilmektir. Allah'a şükür memleketimiz bu kabiliyeti yakaladı. Bu iradesi, bu arzusu var. Buna bağlı aşırı yetik ortak ekibi var. Yetenekleriyle ülkemizi geleceğe transfer tutkusunu yüreğinde tek söndürmeden haiz insanlarımız var. Hep baş başa uygulayım bilimi mücadelesinde, yarışında ülkemizi hâlâ elleme yerlerde değerlendirmek ve bunların mutluluğunu daim baş başa berhayat gelişmek dileğiyle."

Altunyaldız, aşırı şümullü ortak buluş belgesi yasası çıkardıklarını, yasayı arsıulusal normlara makul ortak halde hazırladıklarını hatırlatarak, bu cins emekleri halletmeye bitmeme edeceklerini laflarına ekledi.

"Dijital dönüşümle bundan sonra büyümekte bulunan devletler de teknolojiyi üretebilir bir vaziyete geldi"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Taha Koç da imal edilen fikrin akıllıca ortak halde ürüne dönüştürülmesinin öneminden bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyonda aşırı iri ortak atak yaptığına ayraç fail Koç, gelinen etapta bunun sürdürülebilir kılınması gerektiğini, bunun düşüncesince de Ar-Ge ve inovasyon bilinci ve farkındalığının oluşması icap ettiğinin altını çizdi.

Koç, dünyanın müstevli döneminden geçtiğini ancak gelişigüzel krizin yanı sıra dünkü fırsatları da doğurabildiğine dikkati çekerek, "Bunlardan en önemlisi; Haziran 2021'de dünyanın en giranbaha 100 şirketi açıklandı. Şunu gördük; Kovid zımnında hesaplı daralma olsa fark bu 100 giranbaha firmanın bellik kıymeti yüzdelik 42 artarak 7 trilyon dolara ulaştı. Ekonomik daralma bulunduğu sürede fark yenilikçi teknolojiye, Ar-Ge'ye, inovasyona ve dijitalleşmeye envestisman yapmış olursanız değeriniz gelişigüzel devir artabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşümün katmış bulunduğu en ehemmiyetli özelliklerden birinin de dizi film değişim yapmak bulunduğunu aktaran Koç, "Eskiden kaslı devletlerin teknolojiyi, büyümekte bulunan devletlerin de ürünleri ürettiği ortak arsıulusal iş kısmı vardı. Artık bunu kırdık. Dijital dönüşümle bundan sonra büyümekte bulunan devletler de teknolojiyi üretebilir bir vaziyete geldiler." dedi.

Koç, bundan sonra dünkü ve yenilikçi teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin içerisine sokulması icap ettiğini kaydetti.

"Geldiğimiz derece enine boyuna sevindirici"

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit ise bugün Ar-Ge merkezleri, dizayn merkezleri ve teknoparklar içerisinde 8 binden ortak tomar şirket bulunduğunu söyledi.

Gelinen noktanın müjdeli bulunduğunu dile getiren Macit, "Küresel Yenilik Endeksi kadar katı aşırı arsıulusal endekslerde de bugüne kadarki en efdal rakamlarımızı aldık. Ancak aşırı hâlâ fazlasını yapmamız gerekiyor." sanarak konuştu.

Macit, Milli Teknoloji Hamlesiyle Türkiye'yi adalet etmiş bulunduğu noktalara taşıyabilmek düşüncesince her insana iri sorumluluklar düştüğünü vurgulayarak, "Biliyoruz ki bu ortak yolculuk, ortak durak değil. Dolayısıyla gelişigüzel devir hâlâ ilavesi düşüncesince çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Ödüller

Konuşmaların peşi sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi'nde sıralamaya giren teknoparklar ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Performans Endeksi'nde yukarı sıralarda arazi meydan kuruluşların temsilcilerine ödüllerini ikram etti.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) 2020 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre, 10 gözyaşı ve kimlik TGB listesinde Yıldız Teknik Üniversitesi TGB birinci, Bilkent Cyberpark ikinci, ODTÜ Teknokent üçüncü oldu.

5-10 gözyaşı aralığında büyümekte bulunan TGB'ler ortada Teknopark İstanbul, İstanbul Üniversitesi TGB, Ege Teknopark TGB geçmiş üçte sıralandı. 5 yaşından önemsiz er etap TGB'lerde Bilişim Vadisi, Ankara Teknopark TGB, Konya (İnnopark) TGB zirvede arazi aldı. En elleme evolüsyon yayınlayan TGB'ler; Konya (İnnopark) TGB, Bilişim Vadisi ve Trabzon TGB oldu.

Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, 35 ve altı Ar-Ge personel istihdamı kategorisinde Endoks Enerji geçmiş tam arazi alırken, onu Yeşilova Holding ve Tirsan Kardan izledi. 36-50 Ar-Ge personel istihdamı listesinde Borçelik, Sestek ve Rollmech Automotive arazi aldı. 51-75 Ar-Ge Personel istihdamı kategorisinde Eczacıbaşı Yapı Gereçleri geçmiş tam arazi alırken, onu İdea Teknoloji Çözümleri ve TÜPRAŞ izlem etti.

76-250 Ar-Ge personel istihdamı ketegorisinde ortak numara Kordsa'yı, CMS Jant ve Anadolu Isuzu izledi. 251 ve kimlik Ar-Ge Personel İstihdamı kategorisinde Vestel Elektronik, TOFAŞ ve ASELSAN yukarı sıralarda arazi aldı.

En ortak tomar dünkü Ar-Ge mensubu istihdamı listesinde ise ASELSAN ortak numara olurken, BAYKAR Makina ikinci, TUSAŞ üçüncü oldu.

Tasarım Merkezleri Performans Endeksi sonuçlarına gereğince ise 15 ve altı dizayn mensubu istihdamı kategorisinde Atasan Metal, Era Elektronik, Tkare Makine sıralamaya girdi. 16-20 dizayn mensubu istihdamı listesinde geçmiş tam arazi meydan Ünsa Madencilik'i, Eko Endüstri Kalıp ile Hpp International Turkey izlem etti. 21 ve kimlik dizayn mensubu istihdamı listesinde Sanem Plastik, Erginoğlu Çalışlar Mimarlık Tron Elektronik geçmiş üçte arazi aldı.

En Fazla Yeni Tasarım mensubu istihdamı kategorisinde ise Rem Mimarlık birinci, Enka İnşaat ikinci, Koton Mağazacılık üçüncü tam arazi aldı.

Programa, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri Fahri Çakır, Ahmet Çolakoğlu, Osman Boyraz, Fuat Köktaş, Selma Kaplan Kıvırcık, Tahsin Tarhan, Abdurrahman Başkan ve Ayhan Altıntaş ile AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, teknoparklar ile Ar-Ge ve dizayn merkezlerinin temsilcileri katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ