USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Temiz teknolojiler enerji krizinin aşılmasında nazik ehemmiyet taşıyor

TEPAV Enerji ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Leyla Karakaya, "Temiz kaynakları dünkü ve yeşil teknolojilerle beslemek bizim düşüncesince levent boylu vadeli birlikte görünüm olmalı." dedi.

Temiz teknolojiler enerji krizinin aşılmasında nazik ehemmiyet taşıyor
04-02-2022 11:20
İstanbul

Yeni tip koronavirüs salgınından toparlanan ekonomilerde alakanın arzdan müşterek tomar artmasıyla giriş yayınlayan muvazenesizlik evvel adına Asya'da görülse de Avrupa, gaz tedarikindeki aksamalar dolayısıyla enerji krizinin merkezi biçimine geldi.

Londra merkezli endişe kuruluşu Ember'in Avrupa Elektrik Görünümü tutanağına göre, sabık sene Avrupa piyasasında gaz fiyatı yüzdelik 585 çoğalma gösterdi. Doğal gazdan canlılık üretilmesi dolayısıyla fiyatlardaki çoğalma canlılık fiyatlarına da yansıdı.

Avrupa Birliği (AB) vatanlarında yenilebilir enerji doğal gazın yerini aldı ve evvel defa yenilenebilir kaynaklardan istihsal doğal gazın üstünde gerçekleşti. Geçen yıl, AB elektriğinin yüzdelik 37'si yenilenebilir, yüzdelik 26'sı çekirdeksel ve yüzdelik 37'si müstehase yakıtlardan üretildi.

Gaz krizi canlılık üretiminde kömürden çıkışı yavaşlatırken, AB canlılık endüstrisi kaynaklı emisyonlar global ısınmayı 1,5 dereceyle hapsetmek düşüncesince müstelzim oranın yarısından şimdi az azalma gösterdi.

Türkiye'de ise İran'dan gaz akışının beceri müşterek aksaklık nedeni öne sürülerek durmasının arkası esna arz-talep dengesizliğini yönetebilmek amacıyla uran aboneleri ve gaz santrallerine azaltma programı uygulanırken, gaz arzındaki azalma canlılık üretimine de yansıdı.

Yeşil enerji ve teknolojilere öncelik

Uzmanlara göre, devletlerin enerji bağımsızlığını ve sunma güvenliğini sağlamaları düşüncesince yeşil enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılması, ak pak enerji dönüşümünün hızlandırılması ciddi ehemmiyet taşıyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Enerji ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Leyla Karakaya, AA muhabirine, global enerji krizinden çıkarılması müstelzim en iri derslerden birinin yeşil dönüşümün güzel ve akliyeci müşterek planlamayla yapılması gerektiği bulunduğunu söyledi.

Avrupa'daki enerji krizinde arz-talep dengesizliğinin ehemmiyetli gösteriş oynadığını tamlayan Karakaya, "Reel durumun açıklayamadığı müşterek eder yükselişi var. Bunu azda olsa beklentilerin etkisine bağlıyorum. Burada jeopolitik kaygıların oynadığı gösteriş kadar, AB Yeşil Mutabakat sürecinde müstehase yakıtların hızlıca ayrılma edilmesi gerektiği ısrarının da oranı oldu. Nükleerden de uzaklaşıldığı müşterek dönemde, hesaplı erkek oyuncular enerji arzında neye er suyu bağlayabileceklerini kestiremez duruma geldi. Fiyat krizinin ehemmiyetli müşterek yönünü kaygılar oluşturuyor. Dolayısıyla akılcı, realist ve tedrici müşterek dönüşüme gerekseme var. Adım aşama müşterek yazı ve takip oluşturmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Karakaya, devletlerin enerji altyapısını beklenir olduğunca kendine kafi gelecek biçimde oluşturması gerektiğine dikkati çekerek, lağım döşemi yönetimi, ambarlama ve enterkonnekte sistemler oluşturmanın ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Yeni ve yeşil enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına evleviyet verilmesinin enerji krizinden alınacak müşterek gayrı ibret bulunduğunu aktaran Karakaya, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yarışa önde başladığını söyleyebiliriz fakat yenilenebilir enerjinin biricik başına deva olması daha beklenir değil. Bu sebeple doğal gazın en azından intikal sürecinde resimden çıkması ağır görünüyor fakat acemi ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesine evleviyet verilmeli. Bunun düşüncesince de teknoloji, yenilikçilik, sanayi, terbiye ve enerji politikalarının uyumlaştırılması gerekiyor. Ar-Ge'ye yapılacak yatırımın yahut verilecek teşviklerin yanında, iri kirleticilerin özlük dönüşümlerini gerçekleştirmeleri düşüncesince finansman sağlanması da ehemmiyetli olacak. Yerli teknolojilerin geliştirilmesini aşırı önemsiyorum ve Türkiye'nin bunu meydana getirecek kapasitesi olduğuna da inanıyorum. Burada devletin manzara çizmesine, yönlendirmesine ve desteklemesine gerekseme olacak. Temiz kaynakları acemi ve yeşil teknolojilerle doğrulamak ve bu biçimde kendine tam müşterek enerji altyapısı peydahlamak bizim düşüncesince levent boylu vadeli müşterek manzara olmalı. Bütün siyasa sahalarında da adımlarımızı bu yönde eşgüdümlü adına atmalıyız."

Rüzgar ve güneş, müstehase yakıtlardan şimdi ucuz

Ember Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan ise Türkiye'nin sonuç 10 yılda canlılık tüketimindeki 100 teravatsaatlik artışın 60 teravatsaatinin yenilenebilir kaynaklar, kalanının ise müstehase yakıtlarla karşılandığı bilgisini verdi.

Türkiye'de yel ve gündüz kabilinden ak pak enerji kaynaklarıyla canlılık üretmenin ithal kömür veya gaz santralleri ile canlılık üretmekten şimdi hesaplı duruma geldiğine ayraç fail Alparslan, şunları kaydetti:

"Fosil yakıtların evvel envestisman maliyeti veya çevreyi kirletmelerinin ve insanoğlu sağlığına etkilerinin yarattığı haricî maliyetleri üstelik adisyona katmadan şimdi ehven bulunan müşterek teknolojiden bahsediyoruz artık. Rüzgar ve güneşi korumak düşüncesince çevreci olmaya üstelik icap yok, ussal peyda etmek yeterli. Sadece sonuç dü ayda yel santralleri 1,5 bilyon dolarlık üste gaz ithalatına bariyer oldu. Dolayısıyla gaz kapasitesini arttırarak ona şimdi yayımcı peyda etmek yerine, yenilenebilir enerji kapasitesini arttırarak bağımsızlaşmak önceliğimiz olmalı. Öte taraftan sonuç dü haftadır gaz santrallerinin eksikliğini barajlı hidroelektrik santralleri telafi etmeye çalışıyor. Bu santrallerin günce üretimleri dü katına çıktı. Bu ilkbahar da yağışsız geçerse literatür canlılık talebinin şimdi da artmasıyla bu arada apayrı müşterek enerji krizi yaşamamız muhtemel. Bu anlamda bakınca yenilenebilir enerji kapasitesini arttırmanın indinde çeşitlendirmeliyiz de."

Alparslan, Türkiye'nin güneş, yel ve hidroelektrik peyda etmek kıl oranı üç ak pak güç deposu açısından da potansiyelinin erdemli bulunduğunu tabir etti.

Jeotermal enerjinin ise canlılık üretiminin beraberinde istinas düşüncesince de kullanılabildiğini dile getiren Alparslan, "Türkiye, bu anlamda Avrupa ülkelerinin hepsinden şimdi ak yazılı ve bu dört ayrımlı deposu müşterek arada çalışan müşterek biçimde kullanarak enerji bağımsızlığını Avrupa ülkelerinden üstelik şimdi hazırlop müşterek biçimde sağlayabilir. Enerji bağımsızlığınızı sağladığınızda jeopolitik riskleri de giderilmiş etmiş oluyorsunuz." niteleyerek konuştu.

Alparslan, yatırımları sekteye uğratacak engellerin dikkate katılması ve ak pak enerji dönüşümünde kullanılmak kıl oranı arsıulusal fonların ülkeye çekilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ