USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Teşviklerle kurmuş oldukları fabrikaları oluşturulan Gaziantepli sanayiciler acemi yatırımlara odaklandı

Gaziantepli sanayiciler, 16 bilyon lira yatırımla yaşama geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden cumartesi haset resmi açılışı meydana getirilen 70 fabrikanın peşi sıra yatırım ve istihdamlarını artırmaya hazırlanıyor.

Teşviklerle kurmuş oldukları fabrikaları oluşturulan Gaziantepli sanayiciler acemi yatırımlara odaklandı
08-11-2022 13:09
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Gaziantep'te 2 sene evvela faaliyete güzeşte 300 fabrikanın ardından cumartesi haset de 70 toy fabrikanın resmi açılışı gerçekleştirilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla meydana getirilen açılışın arkası sıra kentteki yatırımcılar toy yatırımlara yöneldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da içtimai iletişim araçları hesabından, toy 70 fabrikanın 16 bilyon müfret yatırımla yaşama geçirildiğini ve 8 bin insana istihdam sağladığını bildirdi.

Görmeyen gözlere direnim geçmiş Gaziantep’te Sn. Cumhurbaşkanımızla 70 fabrikanın hâlâ açılışını gerçekleştirdik.

16 bilyon müfret yatırım, 8 bin istihdam…

Binlerce km uzakta değil; Ny ve Londra hamburgerinin yanına caba yanaşamayacağı gastronomi kenti Antep’te @kilicdarogluk pic.twitter.com/Sb5mKXBkRL

— Mustafa Varank (@varank) November 6, 2022

Varank, paylaşımında, fabrikaların görüntülerine de toprak verdi.

Gaziantepli sanayiciler de yatırımlara sağlanan desteklerden çevre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Varank'a teşekkürname etti.

Üretime geçti, ihracata yöneldi

Empera Halı Mali İşler Direktörü İsmail Tekbaş, 2 sene evvela kısaca 1,2 bilyon müfret yatırım yaptıklarını ve 650 toy istihdam sağladıklarını belirterek, "Burada devletin hem akça bununla ortak gayri nakdi teşviklerinden aracısız faydalandık. İstihdam ettiğimiz işçilerin yüzdelik 20'si kadın. Yüzde 90 ihracata çalışıyoruz ve bu ihracatımızın yüzdelik 85'i de Amerika'ya. Her sene hem İstanbul Sanayi Odası araştırması kapsamında evvel 500'de bununla ortak Türkiye'nin en iri 1000 ihracatçısı zarfında toprak almaktayız. Yatırımı yaparken yüzdelik 35 devletin sağlamış bulunduğu derinlemesine vadeli ivme kredisinden ve istihdam kredisinden faydalandık. Burada aracısız yatırım yapmamız noktasında devletin baş döndürücü ağır bizlere katkısı oldu." ifadelerini kullandı.

Alka Valentis Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaplan, halı ve polyester üretimi yaptıklarına ayraç ederek, 2 sene evvela başladıkları fabrikanın inşaatının sürdüğünü, istihsal hazırlamaya da başladıklarını bildirdi. 1,3 bilyon müfret yatırım yaptıklarını kail Kaplan, "Buna arttırma kendisine 360 milyon müfret yatırım yapmayı planlıyoruz. Toplam 550 insana istihdam sağlıyoruz. Devletten daim ayrımlı hâlâ bir bölümlerden teşvikler alıyoruz. Bu yatırımları yaparken devleti yanımızda hissediyoruz." dedi.

Altunkaya Şirketler Grubu yetkilisi Mesut Altunkaya, yüzeysiz güpür üretimi yaptıklarını belirterek, 750 milyon müfret yöresinde yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Yılda averaj 9-10 bin titrem üretime imza attıklarını kaydeden Altunkaya, 10'u kadın, 94 personelleri bulunduğunu bildirdi. Altunkaya, 2021'de inşaata, Şubat 2022'de de faaliyete başladıkları bilgisini vererek, "Devletimizin sağlamış bulunduğu dayanak noktası ve teşviklerden çevre yatırım hazırlamaya bitmeme ediyoruz. Devletin o sıcaklığını yanımızda hissediyoruz. Devletimizin verdiği destekle kılıç de istihdama araştırma görevlisi oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Sanayici düşüncesince iri fırsat"

Metapanel Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Eyüp Yıldız, 14 bini bağlı iktisap eylemek kıl payı 20 bin metrekare meydan üstünde kurulan firmalarında kısaca 70 insana istihdam sağladıklarını bildirdi. Yaklaşık 100 milyon müfret yatırım yaptıklarını ve teşviklerden de faydalandıklarını tamlayan Yıldız, "Bu teşvikler KDV'den olsun, öbür ürünlerden olsun üretimden satışa denli maliyetlere yansıyan şeylerdir, bunlar da üreticiler için, sanayiciler düşüncesince iri fırsattır." ifadelerini kullandı.

Omega Nonwoven Yönetim Kurulu Üyesi İlker Akın Subaşı, 400 milyon müfret yatırım icra ettikleri tesiste april ayında üretime başladıklarını anlatım ederek şu detayları verdi:

"Tesisimizin piyasası 40 bin metrekareye yakın, 29 bin metrekaresi kapalı. 60 insana yaklaşan istihdamımız var. Bu, doğacak senelerde artacak. Yatırım isteklendirme vesikası aldık. Devletimizin bu teşvikleri eğer olmazsa bu tesisler baş döndürücü güç kurulur."

Özkaplan Halı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, icra ettikleri yatırımın kısaca 550 milyon müfret bulunduğunu ve yatırımlara bitmeme edeceklerini belirterek, "Özkaplan Halı kendisine 1000 ferdin üstünde istihdam sağlıyoruz. Zaten teşvikleri aldığımız düşüncesince bu yatırımları yapıyoruz. Devletimiz bizlere KDV istisnası veriyor, iştirakçi istisnası veriyor, iştirakçi yardımları veriyor." dedi.

"Yatırımlarımıza sürdürmek istiyoruz"

Balat Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aykut Erkent, mart ayında faaliyete başladıklarını, 180 isim istihdam ederken toy yatırımlarıyla 350 şahsiyet istihdama ulaştıklarını bildirdi. Toplamda 250 milyon müfret yatırım gerçekleştirdiklerini tamlayan Erkent, "6 aydan bu yana 5'inci Organize'deki bu yerimizde istihsal yapmaktayız. Dokuma halısı üstünde çalışıyoruz. Polipropilen ip üretimi yapıyoruz. Yatırımı yaparken mevki desteğini hissediyoruz. Yatırımlarımıza da mevki yardımıyla bu arada sürdürmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Alissa Ambalaj Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Cem, haziranda faaliyete geçtikleri fabrikada kısaca 30 kişiyi istihdam ettikleri bilgisini vererek, "İlerleyen süreçte üretimimiz artacak. Yatırım tutarımız toplamda 111 milyon lira. Tabii bu çeşit destek sunar olmasa zorlanırız. Yatırım teşviklerinin bizlere kurulum etabında baş döndürücü katkısı oluyor. Biz değme çeşitli desteği aldık, baş döndürücü da yararını gördük." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmazkar Grup Kozmetik'in sahibi Harun Yılmazkar, 75 milyon müfret mesabesinde yatırım yaptıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Şu an 40 personelimiz var, sene sonuna denli 60'a tamamlayacağız. Hem üretimle bununla ortak inşaatla ait isteklendirme aldık. Bir anda bu paraların bizlerden çıkması baş döndürücü zor. Devletin vermiş bulunduğu teşviklerle işimiz az buçuk hâlâ kolaylaşıyor, adım adım ödemiş oluyoruz. Bu tam da işimizi geliştirmeye çalışıyoruz, bizim düşüncesince elbette ki baş döndürücü iri destek."

"Teşvikler şen yatırım yapmamızı sağlıyor"

Argeteks Ambalaj Kimya'nın sahibi Yılmaz Yardım, 13 milyon müfret yatırım yaptıklarını ve doğacak sene da 15 milyon müfret yatırım planladıklarını belirterek, "Teşviklerden faydalandık. Yeni yapacağımız aha de gene teşviklerden faydalanacağız. İpekyolu Kalkınma Ajansı yahut KOSGEB destekli projeleri izlem ediyoruz. Sıfır sermayeli kurduğumuz firmanın bugünlere gelmesinde mevki desteklerinin ve bankalarının ağır yararını gördük." dedi.

Ekonet Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gülyuva, mayıs ayında devreye aldıkları toy fabrikalarının 279 milyon müfret yatırımla kurulduğunu kaydetti. 472 bulunan etkin sayısının toy yatırımla 600'e çıkmasını öngördüklerini vurgulayan Gülyuva, "Yeni kendisine devir enerjisi, yapı ve GES yatırımımız oldu. Öngördüğümüz yatırım bedeli 50 milyon lira. Bunlar düşüncesince de mevki desteğinden faydalandık, isteklendirme aldık. Bunlar önümüzü açan, hâlâ şen yatırım yapmamızı ve büyümemizi sağlayan, Türkiye ekonomisine, alana banko katkısı bulunan teşvikler." değerlendirmesinde bulundu.

Kunt Silah Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Eyüp Kunt, 1,5 senedir faaliyette olduklarını ve 93 milyon müfret yatırımla 5'nci OSB'den dış satım gerçekleştirdiklerini bildirdi. Kunt, şunları kaydetti:

"Ham maddelerimiz, dört başı mamur alaşımlar, mekanik aksamlar bütünü yüzdelik 100 yerlilik içermektedir. Geçen yılki 93 milyon müfret yatırımın üzerine, bu sene 100 milyon müfret yatırım yapmayı hedefliyoruz. Şu anda 23 şahsiyet personelimiz ve ast yükleniciyle beraberce 150 insana istihdam sağlıyoruz."

Ay-Kü İplik'in sahibi İbrahim Külekçi, Gaziantep OSB'de toy kurmuş oldukları boyahane ve ip tesisinde istihsal yaptıklarını belirterek, "Şu anda 200'e yaklaşan çalışanımız var. Yatırımın maliyeti 240 milyon lirayı buldu. Yani bu süreçte paraya iktiran kılmak güç fakat Allah devletimize gün dikilmesi vermesin, paraya ulaşımda baş döndürücü sıkıntı çekmedik. Bu süreçte devletimizin bankaları eliyle bizlere sağlamış bulunduğu kredilerden faydalandık. Devlet hakkıyla yatırım yapan, güvenilmiş bulunduğu şahısların peşinde duruyor. Biz bunun müdellel örneğiyiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ