USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Muş'tan dü ayda ikinci Irak ziyareti

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hafta sonu Irak'a yapacağı görüşme kapsamında, dü iklim ticari ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunacak.

Ticaret Bakanı Muş'tan dü ayda ikinci Irak ziyareti
24-09-2021 12:07
Ankara

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, Bakan Mehmet Muş, 25-26 Eylül'de Irak'ı görüşme edecek. Muş, erte başlamış olacak ziyareti çerçevesinde, önceki şekilde Bağdat'a gidecek ve Ulaştırma Bakanı Nasır Hüseyin Bender eş-Şibli ile resmi temaslarda bulunacak. Daha sonradan Erbil'e geçecek bulunan Muş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşecek.

Türk ve Iraklı iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek Türkiye-Irak İş Forumu'na katılacak bulunan Muş, başkaca IKBY Devlet Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ile de birlikte müzakere gerçekleştirecek.

Bakan Muş, ziyareti çerçevesinde, dü dünya arasındaki ticari ve konuşu bağların hâlâ da güçlendirilmesi mevzularını ele alacak. Muş, Türk firmalarının Irak'ta yaşamış olduğu hastalıkların çözümü dair da girişimlerde bulunacak.

Türk iş insanlarının, Türkiye-Irak İş Forumu'nda, Irak hususi bölüm temsilcilerinin birlikte ilişik gözaltı ve kurumların yetkilileriyle de müzakere gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Türkiye, güzeşte sene Irak'a 9,1 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirirken bu meblağ ocak-ağustos çağında 6,6 bilyon dolar oldu. Irak'a satılan mahsulat ortada mücevherat, mobilya, un, tavuk eti, bisküvi ve gofret, temiz silgi ve çocuk bezi, izole kablo ve teller, döşenmemiş baklagiller, soya fasulyesi fasulyesi küspesi, demir-çelik yük ve plastik borazan öne çıkıyor.

İkinci ziyaret

Göreve geldiği tarihten bu yana Türkiye-Irak ilişkilerine sunulan ehemmiyet çerçevesinde ikinci el Irak'ı görüşme edecek bulunan Muş, 18 Ağustos'ta Bağdat'a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, mevkidaşı Ala el-Cuburi ve Ulaştırma Bakanı eş-Şibli ile görüşmüştü.

Muş, bahis konusu ziyaretinin arkası esna icra ettiği açıklamada, Türkiye-Irak İş Forumu yapılmasını planladıklarını belirterek "Amacımız buradaki ticaretimizi hâlâ faziletkâr seviyeye çıkarmak. Şu an 20,6 bilyon dolarlık birlikte tecim kütlesi uydurma konusu. Bizim düşüncemiz bunu hâlâ yukarılara çıkarmaktır. Burada ehemmiyetli fırsatlar mevcut ve Türkiye'nin Irak'a katacağı ehemmiyetli sınama ve birikimleri bulunuyor. Burada çapraz kazan-kazan birlikteliği var." ifadelerini kullanmıştı.

"İstanbul'da forum düzenleyeceğiz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha da AA muhabirine, Bakan Muş'un 18 Ağustos'taki Irak ziyaretine ilişik çırçıplak maşer kuruluşları şekilde zevcelik ettiklerini söyledi. Taha, "Bakanımızın ağustos ayındaki ziyaretin arkası esna demincek gine Irak temaslarımızı gerçekleştireceğiz." dedi. Ağustostaki ziyarette, İstanbul'da kasımda Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu düzenlenmesi sonucu aldıklarını bildiren Taha, "Söz konusu ziyarette, iş insanlarının taleplerini Irak kısmına yansıtma olanağı da bulmuştuk. Türk plakalı tırların Irak'ın mutedil ve cenup bölgelerine inmesi talebini ilettik. Aynı sürede Türk iş insanlarının Irak'a götürmüş olduğu işçilerin ara sınav ve yurt izinlerinde yaşanmış bulunan sıkıntıları dile getirdik." diyerek konuştu.

Taha, demincek de Bakan Muş'un Erbil ziyareti kapsamında Türkiye-Irak İş Forumu'nun düzenleneceğini belirterek şunları kaydetti:

"Bu iş forumuna ehemmiyet veriyoruz. Kuzey Irak'ta baş döndürücü sayıda firmamızın almış olduğu ihaleler var. Bazı ifa sıkıntıları da bulunuyor. Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda muteber dış satım bedelleri ile kimi düzenlemelerde elastikiyet arzu edeceğiz. Yatırım ve tecim hikayelerinde iş birliğimizin güçlendirilmesi düşüncesince derin birlikte düzentileme programı hazırladık. Bu sağlık, tarım, su ve erke mevzularını kapsıyor, kendileriyle danışma edeceğiz. Bu temaslar, umarız ki rastgele dü ülkenin refah, balans ve ekonomisi düşüncesince hayırlara punt olur. Sayın Bakanımızın bu ziyaretinden çevre sevinçliyiz ve namına teşekkürname ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ