USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, e-ticareti ortak e-ihracat kanalı durumuna getirmeyi hedefliyor

Ticaret Bakanlığı, bu sene e-ihracatı dar girişimciler ve KOBİ'ler düşüncesince ulaşılabilir kılarak, Türkiye'nin global aut ticaret hacminden hâlâ aşkın hisse almasını sağlamayı ve e-ticareti ortak e-ihracat kanalı durumuna getirmeyi planlıyor.

Ticaret Bakanlığı, e-ticareti ortak e-ihracat kanalı durumuna getirmeyi hedefliyor
04-02-2022 11:21
Ankara

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığı Performans Programı'ndan icra ettiği derlemeye göre, Bakanlık, bu sene ticaretin elan rekabetçi, çabuk ve emin olmasını sağlamaya çevrik adımlarını sürdürecek.

Bu kapsamda, heveslendirme edilecek faziletkâr teknolojili ve faziletkâr ekleme giranbaha ihracatın, sürdürülebilir hesaplı büyümeye önderlik yapması amaçlanıyor.

Katma kıymeti ve rakiplik gücü faziletkâr mamüllerin hariç satım içerisindeki oranı artırılacak ve ülkenin global bedel zincirindeki pozisyonu güçlendirilecek.

İhracatta pazar ve mahsul çeşitlendirmesi sağlanacak. e-ihracatın dar girişimciler ve KOBİ'ler düşüncesince elan havadan ve ulaşılabilir duruma getirilmesi, bunun birlikte e-ihracat kanalı durumuna dönüştürülmesi hedefleniyor. Böylece, Türkiye'nin global aut ticaret hacminden almış bulunduğu payın artırılması amaçlanıyor.

Ticari nitelik denetimlerinin çalışan yürütülmesiyle ekincilik ürünlerinin ihraç pazarlarındaki birinci sınıf imajı da korunacak.

Yerli üretime dokunca sağlayan ithalata müteveccih düzentileme yapılacak

İthalatın domestik istihsal üstünde bozukluk bulunduğu dokunca ve tehditlere erinç arsıulusal yükümlülükler çerçevesinde kararlar uygulamaya konulacak. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ithal mamüllerin güvenliği sağlanarak, bunların uygulayım mevzuata uygunluğu ve güvenliğinin tespitine müteveccih denetimler düşüncesince hukuki, uygulayım ve yönetsel enfrastrüktür geliştirilecek.

Ara mülkü ithalatı bağımlılığı azaltılacak, sektörünün girdi tedarikinde etkinlik, asayiş ve devamlılık sağlanacak. Tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesine ve bu piyasadaki sunma ve arzu dengesinin sağlanmasına katkıda bulunulacak.

Ticarete müteveccih işlemlerin hızlı, havadan ve emin yapılmasına bağlı icraat sürecek ve elektronik ticaretin gelişme göstermesi sağlanacak. Bakanlığın sorumluluğunda olan mahveden ürünlerinde çevre nezarete ve denetiminin etkinliği artırılacak.

Esnaf ve kooperatifler güçlendirilecek

Yapılacak çalışmalarla esnaf ve sanatkarların rakiplik güçleri ve kapasitelerinin artırılması hedefleniyor.

Kooperatifler hesaplı yaşamın enerjik kuruluşları durumuna getirilecek ve yaygınlaştırılacak. Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi ile bu bölgeye müteveccih bilincin yükseltilmesi öngörülüyor.

Gümrük işlemleri ticaret erbabı düşüncesince çabuk ve havadan yapılmaktadır duruma getirilecek.

Kaçakçılıkla mücadelede aktiflik artırılacak, eşya, araç ve geçici hareketlerinin elan disiplin kontrolüyle yurt güvenliğine katkıda bulunulacak. Risk kesiksiz kontroller etkinleştirilecek, sonra arama sisteminde aktiflik ve seçicilik güçlendirilecek. Tasfiye işlemlerinde de aktiflik artırılarak, bu süreçler hızlandırılacak.

Yeni pazarlara giriş düşüncesince eylem planları yaşama geçirilecek

"Yeni ürün, acemi pazar, acemi ihracatçı" maksadı ve global tedbir zincirlerinden elan birlikte tomar hisse katılması amacına müteveccih "pazara giriş eylem planları" uygulamaya konulacak. Pazara giriş engelleri strateji edilerek problemlerin çözüme kavuşturulması desteklenecek.

Firmaların pazarlara ulaşım imkanlarının iyileştirilmesi ve adaletli rakiplik zarfında çalışmalarının sağlanması şartıyla ikili, bölgesel, çoklu ve aşırı cepheli platformlarda ecnebi ülkelerle diyalog güçlendirilecek.

Gümrük Birliği kapsamında ekincilik ürünlerine bağlı tercihli rejimin aklık ve çalışan işleyişi sağlanacak, bahis konusu anlaşmanın güncellenmesi emekleri bitmeme edecek.

Üçüncü devletler ile başıboş ticaret anlaşmaları (STA) müzakereleri başlatılacak, olan anlaşmaların acemi evlat STA anlayışına akıllıca biçimde kapsamı genişletilecek ve imzalananların işleyişi strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ