USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanlığından marketlere 'fahiş fiyat ve seviye indirimi' denetimi

Ticaret Bakanlığı ekipleri, döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansıtılmadığı şikayetleri üzerine, marketlerde asliye besin ve gerekseme ürünlerine müteveccih fahiş fiyat ile kimlik denetimi gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanlığından marketlere 'fahiş fiyat ve seviye indirimi' denetimi
24-12-2021 13:45
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığındaki ekip, zaman Ankara'daki marketlere müteveccih denetim yaptı.

Ekipler, marketlerde, göveri ve meyve, besin ürünleri ile mertlik ürünleri ilkin peyda etmek kabilinden esas gerekseme maddelerine müteveccih tutarları inceledi. Denetimlerde, ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına, ürünün kimlik fiyatı ile sandık fiyatı ortada ayırt bulunup bulunmadığına, kimlik ve künye detayları ile mamüllerin esbak fiyatına bakıldı. Ekipler, seçtikleri mamüllerin sergen ve sandık fiyatını da karşılaştırdı.

Denetim meydana getirilen marketin Bölge Sorumlusu İsa Baş da kurdaki düşüşü katı aşırı ürüne yansıttıklarını belirterek, "1 hafta 10 güne düşme hâlâ net yansır. Tedarikçiden bizlere verim tenzilatlı geliyorsa rafa yansıtıyoruz." dedi.

Benli de denetim esnasında etiketlerde ürünün fiyatının ne çağ değişmiş olduğu bilgisinin arazi kabul etmek durumunda olduğuna ayraç ederek, nihai tüketicilerin bu tarihe ilgi etmesini önerdi.

"Fahiş fiyat kanaatine varılan mamüllerin alış faturasını istedik"

Benli, denetimin peşi sıra matbuat mensuplarına meydana getirdiği değerlendirmede, hassaten sonuç senelerde döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansıtılmadığı anlamında aldıkları yakınma ve müracaatlar üzerinde Bakanlık çeşidinden fahiş fiyat denetimleri yaptıklarını belirterek, "Bugün de bu kapsamda bu işletmemizde birlikte denetim yaptık. Yaptığımız denetim kapsamında, esas besin ve gerekseme maddeleri, mertlik ürünleri ile göveri ve incir ilkin peyda etmek kabilinden vatandaşın esas gereksinimlerine müteveccih ürünleri öne çıkararak denetim yapıyoruz." diyerek konuştu.

Markette, "fahiş fiyat artışı ve fiyat etiketi mevzuatına uyumsuzluk" olup bulunmadığı anlamında denetim yaptıklarını bildiren Benli, "Yaptığımız denetimde, fahiş fiyat artışı belirleme ettiğimiz ürünleri ve ya ön tetkikte fahiş fiyat kanaatine vardığımız mamüllerin üretici-tedarikçi şirket satı faturalarını Bakanlık bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na geçiş ettiriyoruz. Kurul yaptığımız belirleme ve araştırmalar kararında ve onlara sunduğumuz doküman ve bulgularla tetkik yaparak, rastgele birlikte fahiş fiyat artışı var ise cezai prosedür uygulamaktadır." ifadelerini kullandı.

Benli, halihazırda cezanın gelişigüzel birlikte verim düşüncesince en düşüt 10 bin 900 lira, en birlikte tomar 109 bin teklik adına uygulandığını dile getirerek, "Ancak toy yıla girince bu ukubet oranları baştan valüasyon oranında değişeceği düşüncesince 2022 senesinde birlikte verim düşüncesince en düşüt 14 bin 860 lira. En birlikte tomar da 143 bin 860 teklik ukubet uygulanacaktır." dedi.

Vatandaşların nahak yere fiyat ve ya fiyat etiketlerine müteveccih başvurularını Bakanlığın Haksız Fiyat Mobil Uygulaması üzerinden, Alo 175 Tüketici Hattı üstünden ve ya direkt tecim il müdürlüklerine yapabileceklerini tamlayan Benli, "Bakanlığımızca hassaten döviz döşenmemiş dolayısıyla yaşanmış olan fiyatlar dolayısıyla 81 tecim il müdürlüğümüzce yurt çapında denetimler yapılmaktadır. Bundan sonradan da bitmeme edecektir." diyerek konuştu.

"Kur indirimi yansıtılmış fiyatlar var"

Benli, zaman meydana gelen denetimde, fiyat etiketlerine bağlı yolsuzluk belirleme etmediklerini dile getirerek, "Fahiş fiyat yönüyle seçtiğimiz ürünlere bağlı satmaca ve bilgelik alıp Kurula geçiş ettireceğiz." ifadesini kullandı.

Kurdaki indirimin etiketlere yansımasına bağlı istifham üzerinde Benli, "Fiyat etiketlerinde esbak bakımından mütebeddil fiyatlar var, tedarikçi firmadan ve ya müstahsil firmadan birlikte esbak fiyattan hâlâ düşüt fiyatlar geldiği iletildi. Bunu da etiketlerde gördük. İşletmemiz, dirimsel gelmez bu tutarları aşağılık taraflı yansıtmış. Bu manada kılıç de bunu müspet görüyoruz. İnşallah bundan ahir süreçte tamamı mahsulat düşüncesince bire birlikte indirimi bekliyoruz." dedi.

Bakan Muş uyarmıştı

Ticaret Bakan Muş, mevzuya bağlı Twitter hesabından uyarıda bulunarak, "Döviz kurlarındaki düşüşü, tedbir zincirinin gelişigüzel halkasında fiyatlara yansıtmayanlara huzur denetimlerimiz artarak bitmeme edecek. Fırsatçılara cezaevi açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara türel çerçevede en ağırbaşlı cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu hiç kimseye çiğnetmeyiz!" ifadelerini kullanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ