USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanlığından 'paralel araç ithalatı' önlemi

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda "paralel ithalat" adına bilinen, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında bedel tespitinin akilane yapılması düşüncesince tılsım alacak.

Ticaret Bakanlığından 'paralel araç ithalatı' önlemi
20-11-2021 11:09
Ankara

Alınacak önlemlerle otomobilin aksesuar, tesisat ve özelliklerine mucibince gümrük kıymetinin akilane belirlenmesi sağlanacak.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmelerinde, Bakanlığa vasıl iddialar üstünde koşut araç ithalatıyla ilişik harekete geçtiklerini ve gümrük vergisinin akilane tespiti düşüncesince meydana getirilen ithalatı incelediklerini açıklamıştı.

AA muhabirinin edinmiş yer aldığı bilgilere göre, Bakanlık tarafından mevzuya ilişkin, "distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında gümrük kıymetinin tespiti işlemleri" mevzulu ortak genelge yayımlandı.

Bakanlığa geçiş fail bilgilerden, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatında değer tespiti dair zorluklar yaşandığı ve tereddütlerin oluştuğunun belirtildiği genelgede, Gümrük Kanunu uyarınca, gümrük işlemleriyle ilişik kişilerin, idarenin talebi üstünde belirlenen süreler içre lüzumlu etraflı doküman ve detayları hasretmek ve herhangi ortak ayrışık katkısı sağlamakla işyar yer aldığı anımsatıldı.

Gümrük kıymetinde şek oluşursa ek bilgelik istenecek

Genelgede, distribütörler haricindeki ithalatçılar tarafından gerçekleştirilen araç ithalatlarında belirlenen hususlara mucibince iş yapılmasının birebir bulunmuş yer aldığı aktarıldı. Söz konusu araç ithalatında uyulacak kavait şöyleki sıralandı:

"- İthale bap otomobilin distribütör sıfatıyla ithal edilip edilmediği, ithalatçıdan gerçekleştirme edilecek sözleşmeler incelenerek belirleme edilecek.

- Beyan edilen gümrük kıymetinin realite yahut doğruluğu dair birebir şek oluşması halinde, değer belirleme şekilleri ile değer araştırması ve incelemesine bağlı yerine Gümrük Kanunu ve tali tensikat uyarınca, bildirme sahibinden, gümrük idaresince belirlenecek arttırma ispatlayıcı bilgelik ve vesaik istenilerek iş yapılacak.

- İthale bap otomobilin dağıtıcısının bulunması halinde, gümrük kıymetinin tespitinde, dağıtıcıdan gerçekleştirme edilen değer bilgisi, gümrük değeri ile ilişik mevzuat hükümleri çerçevesinde data yerine dikkate alınacak.

- Araca ait, ihraç ülkesi gümrük idaresi tarafından planlı dış satım beyannamesinin ve otomobilin evvel satılmasında üreticisi tarafından planlı faturanın musaddak örneği beyannameye eklenecek ve gümrük idarelerince bu özellik arama edilecek. Söz konusu belgelerin eklenmediği beyannamelerin sağlık muayenesi ve/veya arama işlemleri tamamlanmayacak."

Gerekirse iklim dışı araştırması yapılacak

Data kartı (teknik nitelikler kartı) bulunan markalar düşüncesince bu kartın beyannameye eklenmesi maksut genelgeye göre, başka uyulacak kavait şöyle:

"- Beyannameye eklenmiş bulunan faturaların, Gümrük Yönetmeliği'nde tamlanan hususlara birebir olup bulunmadığı ile bahis konusu faturalarda, araç üstünde mevcut arttırma tesisat ve aksesuar detayları ile bunların kıymetlerinin arazi alıp almadığı arama edilecek.

- Eşyanın sağlık muayenesi yahut kontrolü yapılırken, araç üstünde ölçün ve/veya arttırma ne tesisat ve aksesuarların bulunduğu, bunların kıymetleri, ölçün tesisat kapsamında bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa ise faturada başkaca belirtilip belirtilmediği başta incelenecek.

- Beyan edilen gümrük değeri ve/veya araçta mevcut tesisat ve aksesuarların tespiti düşüncesince herhangi ortak halükarda, ilişik markanın Türkiye dağıtıcısından otomobilin şasi numarası asal alınarak, taşımış yer aldığı tesisat ve aksesuarlar ile değeri dair bilgelik istenilecek. Distribütörün bulunmaması şeklinde üniversitelerin ilişik bölümlerinden otomobilin aksesuar ve donanımları ile ilişik fen deyiş arzu edilecek.

- Yurt dışı araştırmasına gidilmesine gerekseme duyulması durumunda, dış satımcı ülkeden yanıt alınabilmesi düşüncesince arzu yazısında, iklim dışı araştırmasına gerekseme duyulma sebepleri maddeler şeklinde bariz ve anlaşılır halde belirtilecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ