USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

TİKA, Ramazan Bayramı'nda Afgan yetimlerin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, "Bütün ramazan süresince bulunduğu kabil bu bayramda da evlatları bekâr tutmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz." dedi.

TİKA, Ramazan Bayramı'nda Afgan yetimlerin yüzünü güldürdü
03-05-2022 11:24
Afganistan

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Alaaddin Yetimhanesi'nde evlatların cıvıl cıvıl müşterek şetaret geçirmeleri düşüncesince canlılık programı düzenledi.

Programa, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay ve büyükelçilik yetkilileri ile TİKA Kabil Ofisi Koordinatörü Zühtü Çal ve kasıntı mensupları katıldı.

Çocuklar getirilen dolaşım dolapta kahkahalar atarak eğlenirken, TİKA yetkilileri ufaklıklara dondurma, hav şeker, patlamış mısır, türlü eşya ve içecekler dağıttı.

Maskot eşliğinde ayrımlı aktivitelerle neşelenen çocuklar, ip atladı, voleybol, basketbol, badminton ve türlü oyunlar oynadı.

Ayrıca, 100'den müşterek tomar çocuğa 500'er Afgani (yaklaşık 90 TL) şetaret harçlığı dağıtıldı.

Büyükelçi Erginay, çocuklarla yegâne on paralık ilgilendi ve yetimhane yetkililerinden problemlerine ilişkin bilgiler aldı. Çal ve kasıntı mensupları da ufaklıklara oyunlarında zevcelik etti.

"Afganistan'da aşırı dobra faaliyetlerimiz oldu"

Erginay, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, büyükelçilik ve Türk kurumlarıyla Afganistan'da aşırı ehemmiyetli iane faaliyetlerinde bulunduklarını, binlerce titrem insanca iane materyali getiren İyilik Treni'nin 4'üncüsünün rastgele vilayetteki üleştirme faaliyetlerinin bitmeme ettiğini söyledi.

Alaaddin Yetimhanesi'ne TİKA'nın daima yardımlarda olduğunu hatırlatan Erginay, Afgan halkına maruz yardımları önemsediklerini belirtti.

Türkiye'deki çırçıplak maşer kuruluşlarına buraya iane etmeleri çağrısı eden Erginay, "Yetimhanelere de bu çerçevede aşırı hususi müşterek ehemmiyet verildi. Birkaç yetimhanede hem iftar zamanı vakti programı düzenledik bununla birlikte bugün gördüğünüz üzere babasız evlatları eğlendirmek, onlara maneviyat etkilemek düşüncesince müşterek çalışkanlık gerçekleştiriliyor." dedi.

Kız ve koca çocuklarla bu arada dobra müşterek şetaret geçirdiklerini aktaran Erginay, iane faaliyetlerinin şetaret sonrası da bitmeme edeceğini kaydetti.

Erginay, "Biz halis muhlis ramazan süresince bulunduğu üzere bu bayramda da evlatları bekâr tutmak düşüncesince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz. Hem talih namına bununla birlikte STK'larımız namına Afganistan'da aşırı dobra faaliyetlerimiz oldu." halinde konuştu.

Çocukların mutluluğuna eş olmanın çıkarlarını de bahtiyar ettiğini dile getiren Zühtü Çal ise, şunları söyledi:

"Çocuklar gülünce evren gülüyor. Sadece yetimleri değil, hepsi evlatları güldürmek doğrusu bizim hedeflerimizden müşterek tanesi. Mutlu çocuk, bahtiyar dünya. Tabii babasız olması da bizi başkaca heyecanlandırıyor. Bu kardeşlerimiz burada çetin sahn koşulları altında yaşıyorlar. TİKA namına tığ de yetimlere türlü zamanlarda türlü planlar gerçekleştiriyoruz. Bu şetaret haset de onlarla bu arada olalım, bayramı onlarla geçirelim, onları bahtiyar edelim düşüncesiyle hakeza müşterek aktiflik yaptık."

Yetimhanenin yurtlardan mesul başmuallim yardımcısı Azize Azizi de TİKA'nın şimdi geçmiş de türlü yardımlarda bulunduğunu, yetimhanede canlı evlatların çetin müşterek şita atlattığını kaydetti.

Azizi, "Bugün TİKA sebebiyle dallar bahtiyar oldular, gülüyorlar. Bu olanağı TİKA sağlamış oldu ve hepsi kalbimle devamlı desteklerinden çevre teşekkürname ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yetimhanede canlı 12 yaşındaki Mercan Nuri, bugün dostlarıyla bu arada aşırı eğlendiğini dile getirerek, "Çok bahtiyar olduk. Çok eğlendik. Hayatımın en dobra haset bugündü. Teşekkür ederim." dedi.

9 yaşındaki müşterek apayrı babasız Hediye Şefik ise "Bugün düzen oynadık. Top oynadık. Çok nesne yedik." sanarak konuştu.

Gıda, kıyafet ve kışlık yakıt temininde başağrısı yaşanıyor

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasıyla ülkede derinleşen kazançlı kriz, yetimhaneleri de sarstı.

Yetimhanelerde kalın pıtrak çarpıcılık kesiliyor, su akmıyor, olan jeneratörler de ihtiyaca karşılık vermiyor. İçme suyu temininde de teessürat yaşanıyor. Yetimhane binası, odaları ve yemekhanesinin de hıfzıssıhha açısından ağırbaşlı sorunları bulunuyor.

Yetimhanelerdeki en ehemmiyetli mesail gıda, elbise, çare ve tıbbi malzeme, kırtasiye ürünleri ve kışlık yakıt yetersizliği namına sıralanıyor.

TİKA'nın Kabil, Herat ve Mezar-ı Şerif ofisleri, devir zamane ülkede olan yetimhanelere, gıda, elbise, yakıt üzere türlü yardımlar yaparak gereksinimlerin karşılanmasına katkıda bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ