USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: 12 maaş ihracatımız 240 bilyon doları aştı

TİM Başkanı Gülle, nisanda ihracat ailesinin zamanı ortak başarım göstererek güzeşte senenin ayrımsız ayına uyarınca yüzdelik 25 artışla 23,4 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "12 maaş ihracatımız ise 240 bilyon doları aştı." dedi.

TİM Başkanı Gülle: 12 maaş ihracatımız 240 bilyon doları aştı
05-05-2022 13:41
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla nisan ayı dış ticaret rakamlarının açıklanmış bulunduğu görüşmede mütekellim Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Bakan Muş'un anlatım etmiş bulunduğu ihracat rekoru ile çecik tekme şetaret yaşatmanın mutluluğu bünyesinde olduklarını belirtti.

Ticaret Bakanı Muş: 23,4 bilyon dolarla topu topu zamanların en efdal nisan ayı ihracat rakamı gerçekleşti

Gülle, nisan ayında ihracat ailesinin zamanı eş başarım göstererek sabık senenin bire eş ayına layıkıyla yüzdelik 25 artışla 23,4 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlatım ederek, "Bu rakamla beraber, maaş en efdal ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece akıbet 20 ayın 18’inde maaş üstün dereceli kaydedilmiş oldu. 12 maaş ihracatımız ise 240 bilyon doları aştı. Yıl sonu 250 bilyon dolar hedefini inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız." niteleyerek konuştu.

Rakamların detaylarına bakılınca 25 bu piyasanın ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"21 sektörümüzün ihracatı yüzdelik 10’dan eş tomar artma kaydetti, bu ay 3,3 bilyon dolar ile ihracatını üstün dereceli eş düzeye haiz kimya sektörümüz evvel mükemmel arazi alırken, 2,7 bilyon dolara vasıl otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 bilyon dolar ihracat meydana gelen amade çul sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin beraberinde sektörel açıdan en ilgi dişi artışlar, çıpa ve çıpa dışı metaller ile polat sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde bire eş anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekun eş istihsal ve ihracat hamlesi içre bulunduğunun ispatıdır."

Nisanda en aşırı İstanbul, Kocaeli ve İzmir ihracat gerçekleştirdi

Gülle, nisan ayında 61 ilin ihracatını artırmayı başardığını bildirerek, en aşırı ihracat meydana getiren evvel 3 ilin sırasıyla; 9,4 bilyon dolarla İstanbul, 1,9 bilyon dolarla Kocaeli ve 1,4 bilyon dolarla İzmir bulunduğunu söyledi.

Bu şehirlerin dışında ihracat artışıyla dikkati dişi başka illerin ise ihracatını 200 milyon dolar ziyade Ankara ve 94 milyon dolar ziyade Denizli bulunduğunu aktaran Gülle, 16 ilin tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Gülle, toy yatırımlar devreye girdikçe Anadolu’da ihracatın çabucak artmaya bitmeme ettiğini anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Nisan ayında Yozgat’ın ihracatını 4 kat, Nevşehir’in ihracatını 2,5 kıvrım artırdığını hassaten vurgulamak istiyorum. Bu kalburüstü başarım düşüncesince topu topu illerimizi kutlama kartı ediyorum. İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 214 iklim ve alanda dalgalandırmayı başardı. 155 ülkeye ihracatımızı açık açık tezyit başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en aşırı ihracat gerçekleştirdiği evvel 3 ülke; 2 bilyon dolarla Almanya, 1,8 bilyon dolarla Amerika ve 1,2 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu.

Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da karışma bulunduğu ehliyetli 27 ülkeye ihracatta üstün dereceli kırdık. İsrail ve İspanya’da sabık ay koyu eş katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde mevrut bu muvaffakiyet biz düşüncesince neşe deposu oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artma kaydetti. Bu ay evvel kere eş ülkeye 2 bilyon doların üstünde ihracat gerçekleştirdik."

Ülke gruplarına layıkıyla ihracata bakılınca en iri piyasa bulunan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzdelik 29 artışla 10 bilyon dolara ulaştığını bildiren Gülle, AB’nin ihracattaki payının yüzdelik 42, AB haricindeki başka Avrupa memleketlerini de karışma edildiğinde Avrupa Kıtası'nın nisan ayı ihracatındaki payın yüzdelik 55 bulunduğunu söyledi.

Gülle, başka iklim gruplarında ise Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 bilyon dolar, Afrika Kıtasına 2,4 bilyon dolar, Kuzey Amerika’ya 2 bilyon dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlatarak, Sahra Altı Afrika’ya ihracatın ise yüzdelik 68’in üstünde artma kaydederek evvel büküm maaş 1 bilyon doları aştıklarını dile getirdi.

Nisanda ünite ihracat kıymeti 1,44 dolara yükselirken, Türk lirası ile ihracat yüzdelik 55 arttı

TİM Başkanı Gülle, ihracat ünite fiyatında fazlalık ivmenin bitmeme ettiğini belirterek, ünite ihracat değerinin sabık senenin bire eş zamanına layıkıyla yüzdelik 20 artışla 1,44 dolara yükseldiğini vurguladı.

Firmalar çeşidinden ihracata mahsus koyu talebin 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayısına yansımaya bitmeme ettiğini anlatım fail Gülle, şunları kaydetti:

"Bu ay 2 bin 80 firmamız evvel kere ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, nisan ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat önleyen şirket sayımız ise 48 bin 938 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzdelik 4 artarak 16,2 milyon titrem namına gerçekleşti. Takip ettiğimiz eş başka belirtke bulunan Türk lirası ile ihracatta da yükseliş bitmeme ediyor. Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 162 ülkeye bütün 8,7 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk lirası ile bulunan ihracat yüzdelik 55 arttı.

Bir başka muştu ise ihracat ailemizin en ehemmiyet verdiği başlıklardan bulunan Dış Ticaret Dengesi'nden geldi. Rakamlara erke dünya bakılınca bu ay dış ticaret dahası vermeyi başardık. Enerji dünya ihracatımızın ithalatı mukabele payı yüzdelik 101’e yükseldi. Artık kesin eş halde görüyoruz ki Türkiye ihracatta meydana getirdiği bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji karışma aracısız Dış Ticaret Fazlası vereceğimiz eyyam ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu muvaffak olgunlaşmak düşüncesince kenetlenmiş 100 bin nefis iri eş ihracat ailesi var."

"Bu başarılar global ölçekte ağırbaşlı belirsizliklerin bulunduğu eş çağda kaydedildi"

Gülle, hükümetin şetaret öncesinde, ticaret diplomasisinin sahadaki neferleri bulunan ihracatçılara aşırı ehemmiyetli müjdeler verdiğini anımsatarak, "Son müjdeler neticesinde, bayramdan ilkin TBMM’ye maruz anayasa teklifi ile fuar alanlarındaki duyuru ve reklamlar vergiden affedilmiş olacak, ihracatımızın biçim üssü Dış Ticaret Kompleksi de ihracatçılar çeşidinden kullanılacak. Ayrıca batkınlık eden, ticareti bırakma fail ve akıbet 5 yılda ihracat yapmayan üyelerin borçları umumi kurullarda alınacak kararla terkin edilebilecek. dışsatım ailemize vermiş oldukları iri desteklerden çevre bakanımıza şükranlarımızı bildirme ediyoruz." dedi.

İhracatın yükseliş ivmesine ivme katacak, toy yatırımlarla elan efdal ihracat rakamlarına punt olacak toy dayanak paketinin de açıklandığını hatırlatan Gülle, " Cumhurbaşkanımız ihracatçılara 150 bilyon TL'lik saygınlık desteği müjdesi verdi. Ayrıca KOBİ'ler düşüncesince de 250 milyon liralık ve KOBİ dışı şirketler düşüncesince 1,5 bilyon liralık sınır öngörülmesi de akıbet adım önemli. dışsatım ailemiz bu destekle aşırı elan iri hedeflere yürüyecek. Ne bahtiyar ki ihracatçımızın derdiyle dertlenen eş hükümetimiz, ihracatçıları biçim arkadaşı namına addeden eş Cumhurbaşkanımız var. Cumhurbaşkanımıza, ihracat ailemize tükenmez desteklerinden çevre şükranlarımızı bildirme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Gülle, umumi ihracat rakamlarında, senenin evvel çeyreğini akıbet adım kalburüstü eş performansla kapattıklarını, çeyreklik ihracatı da 60 bilyon doların hakkında taşımayı başardıklarını, bu başarının ivmelenerek bitmeme edeceğini eski aylar da anlatım ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Nisan ayında ulaştığımız 23,4 bilyon dolarlık ihracat sene sonu 250 bilyon dolar ihracat hedefimize revan yolda aşırı ehemmiyetli eş dayanak oldu. Bu başarıların global ölçekte ağırbaşlı belirsizliklerin bulunduğu eş çağda kaydedildiğini hassaten yemek istiyorum. Tarımsal emtia, metaller ve erke kaynakları açısından akıbet adım ehemmiyetli eş alanda yaşanmış bulunan Rusya-Ukrayna savaşı, ek namına Rusya’ya dirlik makbul kaba yaptırımlar global piyasaları negatif etkilemeye bitmeme ediyor. Emtia fiyatlarındaki kaba dalgalanmaların beraberinde mali ve geri işlev mesail da alanda yaşanıyor. Bu süreçte ihracatçılarımız devletimizin rastgele kademesiyle eş güdüm biçiminde çalışıyor.

Geçen hafta TİM Export Talks programımızda Moskova Büyükelçimiz Mehmet Samsar ile ihracatçılarımızı mevhum eş görüşmede eş araya getirdik. İhracatçılarımız aracısız Büyükelçimizden bilim kabul etme imkanı elde ettiler. Kriz dönemlerinde hükümetimiz ve devletimizle eş idman hastalıkların elan sansasyonel eş halde çözümüne punt oluyor. Küresel ticarette belirsizliği ziyade eş başka sebep ise Çin’de hassaten 25 milyon sözü geçen Şangay’da makbul müstevli tedbirleri. Belirsizlik ticaretin önündeki en iri engeldir. Ancak ihracatçılarımız bu kapalılık boyunca caba toy rekorlara ulaşmayı başarıyor, istihsal ve ihracatta kesintiye katiyen izin etmiyorlar."

Bu durumun istatistiklerde de kendini gösterdiğini tamlayan Gülle, imalat sahasının ekonomiye değgin beklentilerini yayınlayan Reel Kesim Güven endeksinin eş eski ayak tabanı layıkıyla 1,2 nokta artarak 109,7 olduğunu, imalat uran genelinde sığa kullanma oranının ise eski ayak tabanı layıkıyla 0,5 nokta artarak 77,8’e ulaştığını, uran istihsal endeksinde akıbet gelişmelerle salname bazda yüzdelik 13,3 seviyesine artma kaydedildiğini bildirdi.

"Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları akıbet adım ehemmiyetli buluyoruz"

Gülle, Türkiye'nin akıbet adım çelimli eş istihsal performansı gösterdiğini anlatarak, "Bu tablodan iyice kıvançlı edinmek üzere, hem istihsal bununla birlikte ihracat kısmını aşırı elan ilerilere kullanmak icap ettiğini biliyoruz ve doğacak planlamalarımızı bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizi elan gönençli yarınlara taşıyacak olan, Türkiye’yi dünyanın en iri 10 ekonomisi arasına sokacak bulunan üretimdir. Mal ve işlev ihracatıdır." dedi.

İhracatın belirsizliğe, enflasyonist baskıya, efdal finans ve açıklık mülk fiyatlarına karşın azimle dolayısıyla bitmeme yazar zamanı başarılara imza attığını anlatım fail Gülle, global ölçekte ardı gerisi kesilmeyen krizler ve Türkiye'nin kesintisiz, devim bilimi istihsal yapısı “Güvenilir Tedarikçi Liman” olma hususi durumunu öne çıkardığını söyledi.

Gülle, buhran dönemlerinin fırsatlar barındırdığını en güzel ihracatçılar bildiğini belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Böyle dönemler, markalar doğurur; işini güzel yapanı, gerçekten yapanı parlatır. Salgın aşamasıyla başlayan, harp dolayısıyla bitmeme fail global hazırlık zincirindeki tahavvül ve yükselen yakından hazırlık şevki Türkiye’nin jeopolitik konuş avantajını elan çalışan kullanacağımız eş zamanın habercisidir. Son çağda düet ilişkilerdeki yakınlaşmanın peşi esna ihracat ailesi olarak, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile aşırı ehemmiyetli temaslarda bulunduk. Bu devletlerde bizlere yayınlanan hoşlanma ve Türk mallarına bulunan talebin akıbet adım efdal bulunduğunu vurgulamak isterim.

Cumhurbaşkanımızın açmış bulunduğu kapılardan tahavvül etmek ihracatçılarımızın işidir. Yakın eş dönemde, benzer mesail yaşadığımız başka devletlerde de ağırbaşlı eş ihracat atılımı başlatacağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldıran lehçe yakınlaşmaları akıbet adım ehemmiyetli buluyoruz. Bu yakınlaşmaları kasılma eden, ihracatçılarımızın önünü açan ilkin Cumhurbaşkanımız edinmek amacıyla topu topu hükümetimize ihracat ailesi namına şükranlarımızı sunuyoruz."

2022 yılı ihracat maksadı bulunan 250 bilyon dolara iktiran etmek düşüncesince ihracatı sabık yıla layıkıyla rastgele ay 2,1 bilyon dolar çoğaltmak icap ettiğini anımsatan Gülle, "Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın az elan dü sarp genişliğinde artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 bilyon dolara revan yolda 15 bilyon dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle bitmeme ediyor olması, akıbet adım önemli. Tüm hedeflerimize iri eş azim ve inançla yürüyoruz. dışsatım artışından meydana gelen efdal eş bolluk seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye ihracatla yükselen 84 milyon demek." niteleyerek konuştu.

TİM Başkanı Gülle, 61 dış satımcı birliğinin riyaset seçimlerinde itimat tazeleyerek görevine bitmeme fail ve başkanlığa toy seçilen topu topu bütünlük başkanlarını kutlama kartı etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ