USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı strateji ediyoruz

TİM Başkanı İsmail Gülle, Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı izlem ettiklerini belirterek, "Hükümetimizin yardımıyla bu süreci minimum etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz." dedi.

TİM Başkanı Gülle: Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış olan gelişimleri cankulağı strateji ediyoruz
02-03-2022 13:19
İstanbul

Şubat ayı dış ticaret rakamları, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılmış yer aldığı görüşmede açıklandı.

İhracatta tamamı zamanların şubat rekoru kırıldı

Türkiye ekonomisinin istihsal ve dış satım öncülüğünde büyümeye bitmeme ettiğini tamlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2021'de Türkiye ekonomisinin sonuç 10 senenin en efdal performansını göstererek yüzdelik 11 büyüdüğünü anımsattı.

Gülle, Türkiye'nin bu performansla 2021 senesinde G-20, OECD ve AB devletleri ortada en çelimli performansı yayınlayan diyar olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Sanayi üretimi ve dış satım büyümenin lokomotifi oldu. Ana kalemler bazında en efdal büyümeyi dış satım kaydetti. İhracatın büyümeye yardımı 5,3 puan, kesin ihracatın yardımı ise 4,9 nokta oldu. Sanayi yüzdelik 17, yatırımlar yüzdelik 6 büyüdü. Büyümenin yarıya benzeyen bölümü ihracatla geldi. Türkiye üreterek, dış satım yaparak yükseliyor. İhracatımızın sonuç dönemdeki performansı gösteriyor ki, 2022 senesinde da dış satım ailemiz Türkiye'nin büyüme göstermesine önderlik edecek.

İhracat ailesi olarak, ehemmiyetli dü ticari partnerimiz ve Karadeniz’de komşumuz bulunan Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan gelişimleri cankulağı strateji ediyoruz. Bu proses uzamadan etraf mutedil müşterek çözüme ulaşacaktır. Geçen sene bu dü ülkeye toplamda 9 bilyon dolar dış satım yaptık. İki diyar dış ticaret hacmimizden yüzdelik 8'in üstünde hisse aldı. Rusya'dan 4,7 milyon, Ukrayna'dan 2 milyon gezgin ağırladık. İhracat ailesi şekilde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimizin yardımıyla bu süreci minimum etkiyle atlatacağımıza inanıyoruz. Sayın Bakanımız ve tamamı sektörlerimizin temsilcileriyle geçtiğimiz hafta sonu müşterek araya geldik. Yaşanan gelişmelerin iktisat ve ihracatımıza etkilerini gitmek yerine hızlıca hisse senedi aldık."

"İhracat ailesi şekilde gelişmelere gereğince en akıllıca halde konum alacağız"

İsmail Gülle, bu savaştan minimum etkiyle adam olmak yerine atılabilecek adımları değerlendirdiklerini, bu süreci ihracatçıları kıygın etmeden kumanda etmek düşüncesince teyakkuza geçtiklerini, tamamı yaşananları yakından strateji ettiklerini söyledi.

"Sektörlerimizle bu arada ticaretimizi menfi etkileyecek senaryoları değerlendirip seçenek metodlar hesabına çalışıyor, ihracatçılarımızdan mevrut önerileri resmi makamlara iletiyoruz" diyen Gülle, sonuç 30 yılda Türkiye'nin benzeyen coğrafyasında katı baş döndürücü harbe delil olunduğunu, bölgenin istikrarını menfi yönde etkileyen tamamı bu çatışmalara karşın Türkiye'nin, stabil siyasal yapısını korumayı başardığını kaydetti.

Gülle, "Bu denge ekonomimize ve ihracata da yansımış, savaşlarla, çatışmalarla güzeşte bu senelerde ekonomimiz ve ihracatımız stabil müşterek halde büyümüştür. Ukrayna'daki aktüel gelişmeler daha sıcaklığını koruyor, Rusya'ya dirlik açıklayan mali yaptırımlara günaşırı yenileri ekleniyor. İhracat ailesi şekilde gelişmelere gereğince en akıllıca halde konum alacağız." ifadelerini kullandı.

"Tarihimizin en efdal küçük ay dış satım rakamına erişmeyi başardık"

Şubat ayında zamanı müşterek başarım göstererek rekora ulaştıklarına ayraç fail Gülle, şubat ayında ihracatın güzeşte senenin ayrımsız ayına göre
yüzde 25'lik artışla 20 bilyon dolar bulunduğunu bildirdi.

Gülle, bu rakamla bu arada tarihlerinin en efdal küçük ay dış satım rakamına erişmeyi başardıklarını aktararak, konuşmasını şu halde sürdürdü:

"Yılın önce 2 ayında toplanmış ihracatımız 37,6 bilyon dolara ulaştı. Rakamlarımızın detaylarına baktığımızda, dört dörtlük 24 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay 2,6 bilyon dolar dış satım oluşturan otomotiv sektörümüz önce kâmil arazi alırken, 2,4 bilyon dolara vasıl kimyasal maddeler sektörümüz ikinci, 1,8 bilyon doları aşan anık çul sektörümüz ise üçüncü oldu. Sektörel manada en ilgi işveli artışlar ise geçtiğimiz yıla gereğince ihracatını 728 milyon dolar artı kimyasal maddeler, 595 milyon dolar artı polat ve 412 milyon dolar artı sert ve sert dışı metaller sektörlerimizde yaşandı.

Hububat, çimento, cam, seramik ve ürün göveri mamulleri sektörlerimiz şubat ayında üstün dereceli kırdı. Bu ay ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 214 diyar ve alanda dalgalandırmayı başardı. 164 ülkeye ihracatımızı açık açık tezyit başarısı gösterdik. En baş döndürücü dış satım gerçekleştirdiğimiz önce 3 ülke, 1,8 bilyon dolarla Almanya, 1,3 bilyon dolarla ABD, 1,1 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu. Tutar bazında en baş döndürücü artırdığımız devletler ise 384 milyon dolarla ABD, 318 milyon dolar artışla Irak ve 291 milyon dolar artışla Almanya oldu. İhracatçılarımız aralarında Almanya, Polonya ve Finlandiya'nın da bulunmuş yer aldığı 9 ülkeye maaş dış satım rekoru kırdı."

"Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik"

TİM Başkanı Gülle, şubat ayında 2022 yılındaki önce ticaret heyetini enine boyuna dip müşterek katılımla Dubai'de gerçekleştirdiklerini anımsatarak, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki alıcıların, Türk firmalara baş döndürücü dip müşterek teveccühü bulunduğunu anlatım etti.

Gülle, "Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 477 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. İkili ilişkilerdeki müspet seyrin önümüzdeki çağda dış satım rakamlarımıza elan müşterek tomar ulama sağlayacağına inanıyoruz. Ticaret heyetlerimize 5 Mart'ta İsrail ve 14 Mart'ta İspanya heyetleriyle bitmeme edeceğiz." dedi.

"AB'ye ihracatımız yüzdelik 22 artışla 8,4 bilyon dolar hacme ulaştı"

İsmail Gülle, diyar gruplarına gereğince dış satım verileri kendince da bilgelik verdi. AB'ya ihracatın yüzdelik 22 artışla, 8,4 bilyon dolar hacme ulaştığını bildiren Gülle, şu halde bitmeme etti:

"AB haricindeki öbür Avrupa memleketlerini de engelleme ettiğimizde, Avrupa kıtasının küçük ay ihracatımızdaki oranı yüzdelik 55,2 oldu. Diğer diyar gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,5 bilyon dolar, Afrika kıtasına 2 bilyon dolar, Kuzey Amerika'ya 1,5 bilyon dolar ve Uzak Doğu'ya 1,4 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirdik. 2022 senesinde da dış satımcı şirket sayımıza yansımaya bitmeme ediyor.

Tam 1.718 firmamız, bu ay önce kere dış satım yapmış oldu ve dış satım ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, şubat ayında 72,7 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Bu ay dış satım önleyen şirket sayımız ise 45 bin 965 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzdelik 12 artarak 14,1 milyon titrem şekilde gerçekleşti. Bununla beraberce dış satım ünite fiyatımızda da artı ivme bitmeme ediyor. Birim dış satım değerimiz geçtiğimiz senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 12 artışla 1,42 dolara yükseldi. Bu ay ünite dış satım kıymetini en baş döndürücü artı sektörlerimiz, yüzdelik 43 ile çelik, yüzdelik 40 ile defans ve havacılık ve yüzdelik 27 artışla kimyasal maddeler sektörlerimiz oldu."

"Bu ay 69 ilimizin ihracatını artırdığını görüyoruz"

TİM Başkanı Gülle, şubatta 69 ilin ihracatını artırdığını belirterek, en baş döndürücü dış satım oluşturan önce 3 ilin sırası ile 8 bilyon dolarla İstanbul, 1,4 bilyon dolarla Kocaeli, 1,3 bilyon dolarla Bursa bulunduğunu aktardı.

Bu kentler haricinde, dış satım artışıyla dikkati işveli öbür illerin ise ihracatını 242 milyon dolar artı İzmir ve 160 milyon dolar artı Gaziantep bulunduğunu bildiren Gülle, "Şubat ayında 4 ilimiz; Tekirdağ, Kütahya, Kırşehir ve Çankırı, tarihlerinin en efdal ihracatını gerçekleştirdi." dedi.

Gülle, Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere gereğince ise 165 ülkeye toplanmış 9 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile dış satım gerçekleştirildiğini, şubat ayında Türk lirası ile ihracatın yüzdelik 92 arttığını söyledi.

"İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile bu arada ihracatın finansmanında toy müşterek çağa girdik"

İsmail Gülle, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'nin 1 Mart bakımından resmi şekilde yaşama geçtiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi ile bu arada ihracatın finansmanında toy müşterek çağa girdik. İGE, güven teminatı oluşturmaktadır dava canlı dış satımcı KOBİ'lerimize kefillik desteği sağlayacak. Artık ihracatçılarımız, gayrimenkullerini ve taşınmazlarını bankaya tutu özgülemek durumunda kalmayacak. Finansman gereksinimi noktasında müşterek öbür sava de toy Kredi Garanti Fonu dayanaklık etmek paketinden geldi. Toplam 60 bilyon lira KGF, kefaletli yatırım, dış satım ve pres masrafları dayanaklık etmek paketleri düşüncesince müracaatlar başladı.

Bu ehemmiyetli paketin 25 bilyon lira bölümü dış satım dayanaklık etmek paketi şekilde kullanıma sunuldu. Bununla bu arada geçtiğimiz sene 14 bini müşterek tomar ihracatçımızın yararlandığı Eximbank desteklerinde, 2022 senesinde 50 bilyon dolar hedefleniyor. Küresel enflasyonu ve ihracatımızdaki aceleci yükseliş ivmesini menfez önüne aldığımızda, ihracatçılarımızın finansmana bulunan gereksinimi değme güzeşte devir artıyor. 250 bilyon dolarlık dış satım hedefimize akıllıca ilerlerken, Eximbank kaynaklarının geliştirilmesi sonuç basamak ehemmiyet sunma ediyor. Bu desteklerin yansımalarını dış satım rakamlarımızda da göreceğiz."

"Türkiye, 2022 senesinde da ihracatla yükselmeye bitmeme edecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden yayınlanan 250 bilyon dolar dış satım hedefine erişmek düşüncesince çalıştıklarını anlatım fail Gülle, bunun düşüncesince değme ay ihracatın 2,1 bilyon dolar artırılması hedefini hanuman ayında yer aldığı üzere şubatta da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gülle, "Geçtiğimiz ay bu maksadı 2,6 bilyon dolarla, bu ay 4 bilyon dolarla aştık. Rakamlar kesin müşterek halde gösteriyor ki 250 bilyon dolar hedefine güvenli adımlarla ilerliyoruz. Türkiye, 2022 senesinde da ihracatla yükselmeye bitmeme edecek." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ