USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM, Ortadoğu’nun önemli ticaret merkezi DMCC ile konferans düzenledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) ile beraberce ‘BAE (DUBAİ) Serbest Bölge Yatırım Fırsatları ve İş Birliği Olanakları Konferansı' gerçekleştirdi.

TİM, Ortadoğu’nun önemli ticaret merkezi DMCC ile konferans düzenledi
11-03-2022 14:14

TİM, 10 Mart'ta İstanbul Dış Ticaret Kompleksi'nde Ortadoğu'nun önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi bulunan ‘Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC)' ile baş başa ‘BAE (DUBAİ) Serbest Bölge Yatırım Fırsatları ve İş Birliği Olanakları' konferansını gerçekleştirdi. TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde, DMCC'deki fırsatların ele alındığı konferansa Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) (DMCC) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem ve BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem katıldı.

TİM Başkanı İsmail Gülle, Dubai Çoklu Emtialar Merkezi (DMCC) Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem ve BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem'in açma konuşmalarından sonradan konferansta DMCC Serbest Bölge Temsilcisi Mohammed Al Falasi katılımcılara eş lokma tatlısı gerçekleştirdi. Teknik sunumun arkası esna DMCC Emtialar ve Finansal Hizmetler Direktörü Sanjeev Dutta, Tamimi Consulting Kurucusu Tarık Tamimi ve DMCC Serbest Bölge Temsilcisi Mohammed Al Falasi'nin konferansçı oldukları ‘Ortadoğu'nun Önde Gelen Ticaret Merkezinde Yatırım Fırsatları' paneli yapıldı. Daha sonradan panelistler katılımcılardan mevrut sorulara yanıt verdi.

Konferansın açılışında mütekellim TİM Başkanı İsmail Gülle, gerçekleştirecekleri konferans ile 20 binden eş tomar şirketin uzuv olduğu, 2 milyon metrekare envestisman sahasına sahip, global ticaretin çağcıl gereksinimlerine layıkıyla kurmaca asıl eş ticaret merkezi bulunan DMCC'deki fırsatları değerlendireceklerini belirtti.

“BAE, meydana getirilen yatırımlarla çelimli eş yapıya kavuştu”
Birleşik Arap Emirlikleri'nin, erbap bulunduğu zenginliklerini icra ettiği yatırımlara yönlendirerek ekonomisinde şişman eş dönüşüme imza attığını kaydeden TİM Başkanı Gülle, “BAE, bölgemizin ticari, siyasal ve kazançlı manada önemli eş ülkesi. Emirlikler, ticaret, turizm, terbiye ve fariza sektörlerinde meydana getirilen yatırımlarla dakika baş döndürücü çelimli eş yapıya kavuşmuş durumda” dedi.

“İhracat ailesi, BAE ile ilişkilerin gelişmesinden memnun”
Bölgenin dü önemli aktörü bulunan Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin akıbet zamanlarda tutum özellikle iktisap geçirmek neredeyse düet ilişkilerde önemli gelişmeler kaydettiğini tamlayan TİM Başkanı Gülle, “Diplomatik ilişkilerin gelişme göstermesi dışarı satım ailesi şekilde hepimiz yerine sevinme donör bulunduğunu tabir geçirmek isterim. Barış içre eş arada geçinme prensipleri doğrultusunda kuma eş gün ve kültürü paylaştığımız semt ülkeleriyle şimdi çelimli ticari ve kazançlı ilgiler ihdas kılmak kuma eş çıkar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatı yüzdelik 95 artışla 5,5 bilyon dolara ulaştı
BAE ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin şişman eş gizil içerdiğine nazarıitibar çekici TİM Başkanı Gülle, dü iklim ortada geçtiğimiz sene gerçekleşen dışarı satım paylarını paylaştı. 2021 senesinde Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatı yüzdelik 95 artışla 5,5 bilyon dolara ulaşırken Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise 2021 senesinde Türkiye'ye ihracatı 2,5 bilyon dolara ulaştı. TİM Başkanı Gülle, “Bu çelimli çoğalma ivmesi kuşkusuz şimdi da hızlanacaktır. 24 Kasım'da, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ortada imzalanan 10 ayrı barışma akıbet adım önemli. Bu anlaşmalar neticesinde, enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, mali hizmetler, besin ve ekincilik sahalarında teşrikimesai geliştirebileceğimiz baş döndürücü kalburüstü eş punt zeminine kavuştuk” sanarak konuştu.

BAE ile ticari ilgiler acemi eş çağa taşınıyor
14 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde BAE'ye şümullü eş heyetle ziyarette bulunduklarını tamlayan TİM Başkanı Gülle, “Müthiş eş konukseverlik gördüğümüz ziyarette dü iklim ortada sağlık, iklim, sanayi, teknoloji, ekincilik kabilinden nazik bölgelerde 13 barışma şimdi imzalandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde ayrımsız tarihlerde pandemi sonrası evvela fiziksel ticaret heyetimizi Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirdik. Heyette 22 sektörden 100'den eş tomar ihracatçımız, Birleşik Arap Emirliklerinden 300'ün üzerine şirket temsilcisiyle, 500'den eş tomar düet iş görüşmesi yaptı. Aynı sürede Dubai Expo'da Türk Gününün açılışı yaptık. Yüzlerce ihracatçılarımız Gulfood besin fuarına dip eş ortaklık gerçekleştirdi. Burada fuardaki firmalarımızı görüşme ederek onlara desteklerimizi gösterdik. Birleşik Arap Emirlikleri, ihracatçılarımızın şimdi baş döndürücü mevcut iktisap geçirmek istediği, türlü fırsatlar ve olanaklar barındıran eş ülke. Bu sebeple ticaret hacmimizin altını dolduracak emek harcamaları gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu proses içerisinde ihracatımızı şimdi baş döndürücü artıracağız” dedi.

“Potansiyel ihracatımızı biriktirme geçirmek açısından DMCC, hususi ve önemli eş kapıdır”
Türkiye'nin BAE'ye bulunan ihracatında sektörel bazda en baş döndürücü dışarı satım meydana getiren sektörlerin sırayla 1,2 bilyon dolar ihracatla mücevher, 201 milyon dolar ihracatla kimyasal maddeler, 185 milyon dolar ihracatla amade çul dalının bulunduğu bilgisini veren TİM Başkanı Gülle, bu üç bu piyasanın de potansiyelleri ile ihracatlarını şimdi da katlayabilecek güçlere erbap bulunduğunu söyledi. TİM Başkanı Gülle konuşmasını şu halde sürdürdü: “Bu sektörlerimizin yanı esna ihracatımızı şimdi da artırabileceğimiz enikonu önemli sektörlerimiz de var. İhracatın gizil ihracata payı en ceninisakıt bulunan sektörlere baktığımızda yüzdelik 16 çoğalma ile pörsümemiş dışı metaller, yüzdelik 23 çoğalma ile otomotiv ve yüzdelik 28 çoğalma ile gözyaşı kâr göveri sektörleri öne çıkıyor. En baş döndürücü dışarı satım yaptığımız üçüncü kol bulunan amade çul de müdahale potansiyelimizin yüzdelik 44'ü ile dışarı satım yapıyoruz. Bu fırsatları kıymetlendirmek adına, DMCC, hususi ve önemli eş kapıdır. DMCC'de halihazırda besin ve mühendislik, teknoloji, marketing kabilinden fariza sektörlerinde 444 Türk şirket üyedir. 20 binden eş tomar mukayyet şirketin bulunduğu eş ticaret merkezinde bu nüsha baş döndürücü şimdi yukarılara çıkabilir”.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6, Körfez Bölgesi'ne ise toplamda 10 ticaret heyeti gerçekleştirildi
TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde sanal, sektörel ve umumi ticaret heyetleriyle 100 bini eş tomar Türk ihracatçıyı dünyanın ciharıyek köşesindeki alıcılarla eş araya getirdiklerini ve pandemi periyodunun kökeninden buyana 73 ülkede gerçekleştirdikleri 110 ticaret bütünüyle pandemiye karşın aykırı ticareti yükseltmek noktasında ne genişliğinde azimli olduklarını gösterdiklerini belirtti.

Pandemi devrinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne 6, Körfez Bölgesi'ne ise toplamda 10 ticaret heyeti gerçekleştirdiklerinin altını çizen TİM Başkanı Gülle, “Bununla baş başa Türk ihracatının çehresini değiştirecek baş döndürücü önemli planlara imza attık. TİM Marka Konseyi, TİM Kadın Konseyi ve Genç TİM'i baş döndürücü çelimsiz eş müddet içerisinde faaliyete geçirerek ihracatımızdaki kâffesi dinamikleri değişik harekete geçirdik. Bu erek gruplar özelinde mevhum ve umumi ticaret heyetleri düzenleyip, dışarı satım ailesiyle topyekün eş çaba içerisinde olduk. Tüm bu planlar ülkemizin aut ticaret rakamlarına da akıbet adım müspet eş halde yansıdı. Dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 500 bilyon dolara yaklaştı. Şimdi, önümüzdeki acemi hedeflere akilane kararlılıkla yürüyoruz. İki iklim arasındaki ilişkilerde acemi dönemle baş başa aykırı ticarette ak pak günleri baş başa fiilen kuracağımıza inanıyorum” biçiminde konuştu.

“2021'de gün yazdık, bu sene da gün yazmaya bitmeme ediyoruz”
İhracat ailesi şekilde 2021 yılını zamanı eş rakamla kapattıklarını ve bu sene da gün yazmaya bitmeme ettiklerini tabir fail TİM Başkanı Gülle, “Ocak ve Şubat ayında bulunduğu kabilinden bu ay da güzeşte senenin baş döndürücü üzerine eş ihracata akilane gidiyoruz. Pandemiden ahir geçerli durum Türkiye'yi destekliyor, desteklemeye de bitmeme ediyor. Gittiğimiz rastgele fuarda ve ticari ilişkilerde bulunduğumuz rastgele ziyarette Türk ürünlerine bulunan bağıntı ve ilginin baş döndürücü şişman bulunduğunu görüyoruz. Türkiye önemli eş ticaret ve dışarı satım merkezi. Ayrıca Türkiye, jeopolitik pozisyonu ile etrafımızdaki etraflı bu yunak ortamın içre dengeyi sağlayıcı baş döndürücü önemli eş kuvvet ve tığ de bu güçlükle ticari gücüyüz. Dünyadaki bu gelişimleri güzel izlem etmeli ve Türkiye'ye yönelen bu ticaret imkanlarını güzel eş halde değerlendirmeliyiz” dedi.

İhracatçılara önemli tavsiyelerde ve uyarılarda mevcut TİM Başkanı Gülle konuşmasını şu halde sürdürdü: “Bizim düşüncesince baş döndürücü kalburüstü bulunan ürünlerimizi ucuza satmamalıyız. Enerji pahalı, hammadde pahalı, rastgele şeyin kıymeti var. Türkiye'nin değerlerini ucuza satmayalım. Mal mukabili hiç kimseye mülk göndermeyin. Bunları sigortalı yapın, güvenli yapın ve saygınlık elde ettiğiniz işi yapın. İhracatımız düşüncesince önemli eş dönemdeyiz. Dünyadaki sağlam baş döndürücü şirket Türkiye ile iş gerçekleştirmek isterken bunun değerini bilelim”.

“Türkiye'de keşfedebileceğimiz baş döndürücü eş tomar fırsatlar var”
Daha evvela bitirdikleri ziyaretlerden değişik şekilde fırsatları kıymetlendirmek düşüncesince burada olduklarını tabir fail DMCC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Ahmet Sultan Bin Sulayem, “Borsa İstanbul ile işi donanması gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye'nin konumundan dolayı baş döndürücü şişman avantajları var” dedi. Sulayem konuşmasını şu halde sürdürdü: DMCC çabucak free zone değil, BAE'nin önemli ticari hublarından eş tanesi. Büyük markalarla çalışıyoruz. Kahve bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, alanda kahveler düşüncesince stoklama ve paketleme mekanizmaları var. Kahve sektörü bizim düşüncesince baş döndürücü önemli.

DMCC'de Türkiye'den 400 uzuv var. Fakat inanırım ki gittikçe bu miktar şimdi eş tomar artacaktır. DMCC'ye gelmiş şekilde firmanız düşüncesince acemi fırsatlar yakalayabilirsiniz. Buradan Ortadoğu ile işlerinizi de geliştirebilirsiniz. Dubai'nin geri fariza yapısı değişiyor. Elmas Sektörü de baş döndürücü aksiyon gösteriyor. Hindistan ile eş barışma yaptık, Hindistan kimi vergileri tenzil sonucu aldı, bu sayede ticaret kütlesi artacaktır.

Sanırım Türkiye-İran-BAE ortada eş demiryolu koridorunun yapılması gündemde. Eski ticaret yolu tahminî 20 gündüz sürüyordu. Türkiye-İran-BAE ortada planlanan bu acemi güzergah yolculuğu 20 günden 6-8 gündüz arasına indirerek vakitten şişman eş artırım sağlayacak. Ben yaklaşan sürede gene bu çeşit gelişmeler göreceğimizi düşünüyorum. Yalnızca zamanımız düşüncesince değil doğacak düşüncesince de bunu düşünüyorum.

Farklı projeleri inceleyerek şu an oluşturduğumuz projeyi oluşturduk ve mücevher kulesini yaptık. Altın ve sim kulesini eş Türk şirketi yapacak. Bu binalardan büro alarak Türk şirketler da pazarda yerini alabilir. Türkiye'de keşfedebileceğimiz baş döndürücü eş tomar fırsatlar var. DMCC on paralık bulunmadığı genişliğinde güçlü, bu güçten siz kıymetli ziyaretçilerimizin de faydalanmasını isteriz” sanarak konuştu.

“Kapımız kâffesi Türk firmalarına açık”
BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi'nin, Dubai'de Ticaret Odası altında müesses kar hedefi gütmeyen eş yapılış bulunduğunu tamlayan BAE Dubai ve Kuzey Emirlikleri Türk İş Konseyi Başkanı Fatma Nilgün Emrem, “BAE'ye mevrut Türk firmalarımıza sefer göstermeye çalışıyoruz. Serbest Bölge, konseyimizin anne sponsoru. Ofisimiz, DMCC'nin içre bulunuyor. Konseyimizin 500'ü eş tomar üyesi bulunmakta. Kapımız kâffesi Türk firmalarına açık. İş harici içtimai manada da faaliyetlerimiz var. Türk kültürünü, Türkiye'nin ulusal değerlerini de orada tanıtıyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ