USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB ve ABD Ticaret Odasından 'stratejik' imza

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ABD Ticaret Odası ortada Mutabakat Zaptı imzalandı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,"ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi müşterek envestisman ve tecim üssü yerine değerlendirmeye çağırma ediyorum." dedi.

TOBB ve ABD Ticaret Odasından 'stratejik' imza
16-03-2022 14:03
Ankara

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun davetiyle Türkiye'ye mevrut ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant'ın Ankara temasları kapsamında TOBB'da "TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı" imza töreni ve emek vermek yemeği düzenlendi.

Törene, Hisarcıklıoğlu ve Brilliant yanında, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ile Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu da katıldı.

Burada mütekellim Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 salgını ile ekonomilerde yaşanmış bulunan zorluklar, boy bos zincirlerindeki kopmalar, kabak husus fiyatlarındaki artım ve sunma güvenliği sorunlarıyla savaşım ederken, bu kat Ukrayna-Rusya savaşıyla huzur karşıya kalındığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, "Öncelikle kuma hususu çelimli biçimde vurgulamak istiyorum. Rusya'nın Ukrayna topraklarına müteveccih saldırısını benimseme edilemez görüyoruz. Ukrayna'nın egemenliğine, politik donanmasına ve arazi bütünlüğüne hürmet gösterilmesinden yanayız. Rusya da Ukrayna da bizim andıran komşumuz." sanarak konuştu.

Rusya'nın, Türkiye'nin önde mevrut tecim ortaklarından bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, ülkenin yanı başındaki Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye ekonomisine negatif tesirinin cankulağı izleme edilmesi icap ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-ABD ilişkilerinin askeri, politik ve kârlı peyda buyurmak az daha üç boyutu bulunduğunu belirterek, "Biz, iş dünyası olarak, değme devir ilişkilerimizin ticari kısmını öne çıkaracak yaklaşımlara evleviyet verilmesini istiyoruz. Zira, biliyoruz ki refahın da huzurun da güvenliğin de yolu ticaretten geçer. Biz 100 bilyon tecim hedefinin realist ve ülkelerimizin istihsal potansiyeli ile ahenkli bulunduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak, senelerdir ticareti artırmak, hâlâ akla yatkın envestisman ve iş etme iklimi kurmak düşüncesince baş başa çalıştıklarına ayraç fail Hisarcıklıoğlu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye-ABD ticaretini dü bağlaşık ülkeye reva seviyeye çıkarmalıyız. Tekrar vurgulamak istiyorum. Türk ve ABD iş dünyası 100 bilyon dolarlık tecim hedefini başarabilecektir. Bu hedefin realist olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de ABD'li yatırımcılar düşüncesince ağır fırsatlar vardır. Ülkemiz, pozisyonu ve insanoğlu deposu bakımından mahal ülkeler düşüncesince de alımlı kuma istihsal merkezidir. Bu noktada, ABD'li yatırımcıları Türkiye'yi kuma envestisman ve tecim üssü adına değerlendirmeye çağırma ediyorum. ABD Ticaret Odası ile bugüne genişliğinde bulunduğu az daha artık da bu alanlardaki iş birliğimizi bollatmak istiyoruz."

"Sağlık, erke ve enformatik hikayelerinde iş donanmasına ciddilik verilecek"

Hisarcıklıoğlu, bu mevzuda siyasilerden beklentileri bulunduğunu da dile getirerek şu biçimde konuştu:

"Türkiye ile ABD arasında, kuma başıboş tecim anlaşması yahut benzer tesiri olacak tercihli tecim anlaşması imzalanmalıdır. Türkiye, Section 232 kapsamı haricinde tutulmalıdır. Zira Türk iş dünyası bu uygulamadan ağır dokunca görmektedir. İkili ticaretimizi negatif etkileyen bu mevzunun kuma an geçmiş çözüme kavuşturulmasında dayanak istiyoruz. Türkiye üstencilik sektöründe sonuç basamak başarılıdır. Türk ve ABD firmaları üçüncü devletlerde kuma planlara de imza atmıştır. Bu çerçevede, ABD üstencilik sektörü Türk firmalarına da açılmalıdır."

İmzalanan antant zaptı ile 2022 yılı düşüncesince kuma emek vermek alanlarını da kararlaştırmış olacaklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, sağlık, enerji, enformatik teknolojileri, sayısal ekonomi, turizm, enfrastrüktür hikayelerinde iş donanmasına ciddilik vereceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ve Amerikan Ticaret Odası olarak, 2022 senesinde üçüncü ülkelerdeki iş birliğini de güçlendireceklerini belirtirek, şunları kaydetti:

"Özellikle Şikago'da faaliyete sabık Türk Ticaret Merkezi'nin ilerleyici çağda geri görev operasyonları da yürütür kuma duruma gelmesini planlıyoruz. Şu anne genişliğinde bu merkezden 50 şirket yararlanmaya başladı. Böylece Türk şirketlerinin Amerikan pazarına girişinde kapıdan kapıya görev verir duruma geleceğiz. Aynı sürede Amerikan firmalarının geri görev operasyonlarını da ucuzlatacağız. ABD çapındaki geri görev ağımızı Ticaret Bakanlığımızın da destekleriyle 5-6 eyalete yaymayı planlıyoruz."

"Vizyonumuz istihsal ve tecim üssü konumunu pekiştirmek"

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu da Türkiye'nin global yatırımları çekici en ehemmiyetli destinasyonlardan biri bulunduğunun altını çizerek, ülkenin, iri kârlı verileriyle müstevli sürecinde zait ayrıştığını söyledi. Türkiye'nin, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 2021 yılı bakımından 190 yurt ortada 33'üncü sıraya yükseldiğini anımsatan Tuzcu, sonuç dü senedir elde edilmiş nema ve dış satım rakamlarına ayraç etti. Tuzcu, "Bu müspet gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisinin levent boylu vadeli vizyonu, sayısal ve yeşil dönüşümü tamamlamak, rakiplik gücü yüksek, geri görev ve türel altyapısı çelimli kuma istihsal ve tecim üssü konumunu pekiştirmektir." dedi.

ABD'li kuruluşların Türkiye'deki yatırımlarını ve bu yatırımların yıldan yıla artmasını ölçüm ve kıvançla karşıladıklarını bildiren Tuzcu, "Türkiye ve ABD arasındaki envestisman ve tecim ilişkileri sonuç çağda müstevli ve gayrı koşullara karşın ehemmiyetli aralık kaydetti. Bu mesafelerin alınmasında, ABD'yi 14 bilyon dolarla devletimizde en baş döndürücü envestisman karşıcı ikinci yurt pozisyonuna getiren 2 bin ABD şirketinin ehemmiyetli yardımı olmaktadır ve bu yatırımlar, onların Türkiye ve ekonomisine bulunan itimatını gösteriyor. ABD'nin dünyada 8 trilyon dolarlık direkt yatırımı bulunduğunu değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki bulunan ümranlı envestisman ortamına ABD'den baş döndürücü hâlâ kuma tomar envestisman gelebileceğini, bu potansiyelin baş döndürücü hâlâ kuma tomar bulunduğunu düşünüyoruz." sanarak konuştu.

Tuzcu, ABD'nin, Türk yatırımcılar düşüncesince de baş döndürücü ehemmiyetli kuma destinasyon bulunduğunu ve Türk firmalarının bu ülkede 8,3 bilyon dolarlık yatırımı bulunduğunu anlatarak, ABD'nin, Türk firmalarının en baş döndürücü envestisman icra ettiği ikinci destinasyon bulunduğunu söyledi. Tuzcu, "Her dü yurt yatırımcılarının duyduğu aykırı güvenin, ülkelerimiz arasındaki ticari ve kârlı ilişkilerin gelişmesinde ehemmiyetli görevi bulunduğunu ve ilişkilerimizin izlemsel yapısına en şişman katkının ticari ve kârlı ilişkilerden geleceğini beyan buyurmak hata olmaz." ifadesini kullandı.

"Çelik vergileri kaldırılmalı"

İki yurt tecim kütlesinin sabık sene 31,4 bilyon dolar düzeyine ulaştığını tamlayan Tuzcu, bu kur ile ABD'nin, Almanya'dan sonradan Türkiye'nin en erdemli tecim hacmine eriştiği ikinci yurt pozisyonuna geldiğini aktardı. Tuzcu, ABD yönetimiyle ticari ve kârlı ilişkileri hâlâ da yetiştirmek düşüncesince temaslarda bulunduklarını da anlatım ederek, "Section 232'deki polat ve alüminyum vergilerinin kaldırılması, ABD yönetiminden ehemmiyetli beklentimizdir. Bu beklentimizde Amerikan hususi piyasasının desteğini alacağımızı öngörüyoruz. Bu noktada hâlâ evvela Japonya, Kore, AB, nice yurt ile ABD ortada kurulan dobra diyaloğun Türkiye ile de kurulabileceğini anlatım ettik ve kendilerinin de bu konudaki katkılarını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tuzcu, sayısal ve yeşil inkılap konularının da teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli başlıklar olacağını düşündüklerini vurgulayarak, bunlarla ait andıran çalışmaya müheyya olduklarını söyledi.

Birçok Amerikan firmasının da süresince bulunduğu şirketlerin global tedbir zincirinde ilkin istihsal ve imalat noktasında biricik merkeze, ilkin Asya'ya yayımcı olmasının ağır negatif tesirleri bulunduğunu yaşanarak sınama ettiğine dikkati çekici Tuzcu, "Bu bağlamda Türkiye'nin, yatırımların baştan konumlanması yönünde Asya merkezli istihsal ağına seçenek olabileceğini ve bu seçenek arayışında bulunan ABD yatırımcıları düşüncesince ağır gizil ve avantajlar barındırdığını anlatım buyurmak isterim. Amerikan hususi sektöründen bu avantajlar noktasında firmalarımızla iş birliğini artırmalarını beklediğimizi anlatım buyurmak istiyorum." dedi.

Flake: Rusya şişman kuma boy bos ödeyecek

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake ise Kremlin'in "insanlık dışı saldırısı gölgesinde kuma araya" geldiklerini belirterek, Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik hal metodları araması hasebiyle Türk devletine ve halkına teşekkürname etti.

Flake, "Rusya elbette ki bu karışma zımnında ekonomik, politik ve diplomatik açıdan şişman kuma boy bos ödeyecek. Uluslararası maşer değme devir bulunduğu için baş döndürücü hâlâ çelimli ve teşrikimesai süresince çalışıyor." dedi.

Kısa vadede ticarette bir takım kesintiler olacağını fakat şürekâ ve müttefikler adına ticareti ve ticari bağları artırmaları icap ettiğini vurgulayan Flake, "1100 genişliğinde Amerikan firması Rusya'da iş yapıyordu. Bazıları demincek orayı bırakma ediyor. Bazıları da operasyonlarının kuma kısmını Türkiye'ye kaydıracağını söyledi. Bence de Amerikan şirketleri Türk pazarını düşünmeli." ifadelerini kullandı.

Flake, bu durumun hâlâ kuma tomar ecnebi yatırımcı çekebilmek düşüncesince Türkiye düşüncesince kuma punt olabileceğine ayraç ederek, "Yabancı yatırımı çekebilmenin ve burada tutabilmenin en ehemmiyetli koşullarından biri iş ortamının stabil ve sürdürülebilir olması. TOBB ve ABD Ticaret Odası arasındaki bu iş birliğiyle bu amaca ulaşabileceğimizi umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Salgın esnasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzdelik 45 artmış"

Geçen sene ABD-Türkiye düet tecim kütlesinin 28 bilyon dolara ulaştığına dikkati çekici Flake, "Bu da kuma sene içerisinde yüzdelik 30'luk kuma artım anlamına geliyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatının çoğalması elbette ki buna kuma katkı. Çok delici bu. Salgın esnasında Türkiye'nin ABD'ye ihracatı yüzdelik 45 artmış." dedi.

Flake, Türkiye'de 1900'den kuma tomar Amerikan şirketinin deli dolu bulunduğunu ve 20 bilyon dolarlık envestisman yaptığını anlatım ederek, "Dolayısıyla düet kârlı ilişkilerimizin hâlâ da güçlü olması ve gelişim göstermesi düşüncesince tam mefruşat var. Ben değme devir Amerikan şirketlerine ürünleri, hizmetleri ve yatırımları düşüncesince Türkiye'nin, düşünmeleri müstelzim kuma piyasa bulunduğunu söylüyorum." sanarak konuştu.

Flake, ülkeler arasındaki ilişkilerin artırılabileceğini belirterek, Amerikan firmalarının levent boylu vadede Türkiye'de envestisman etme dair Türk ekonomisi üzerine müspet görüşlere eş olduğuna ayraç etti.

"Yaşadığımız arsıulusal sistemde baş başa olmazsak aldığı kadar çelimli olamayız"

ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Brilliant ise müstevli hasebiyle baş döndürücü kuma tomar güçlükle huzur karşıya kaldıklarını anlatarak, ABD Ticaret Odası ve TOBB'un baş döndürücü dayanabilen ve zamanı kuma ilişkiye eş bulunduğunu söyledi.

Brilliant, TOBB ile değişik platformlarda nice el kuma araya geldiklerini belirterek, "Bence değme dü yapı sadece değme dü ülkedeki kişilerin yaşamlarını iyileştirmiyor, bunun indinde Türkiye ve ABD'nin global ilişkilerde oynadığı görevi düşününce, burada da baş döndürücü ehemmiyetli kuma gösteriş oynuyor ve ABD-Türkiye ilişkilerini geliştiriyor." dedi.

Kovid-19 salgınının yarattığı şişman zorlukların yanı esna Rusya-Ukrayna savaşının da kâffesi vatandaşları etkilediğini vurgulayan Brilliant, Ukrayna'da levent boylu süredir bulunan şirketlerin ve ABD odalarının da orayı bırakma buyurmak mecburiyetinde kaldığını dile getirdi. Brilliant, "Bu nedenden dolayı de tığ İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan buyana süresince yaşadığımız arsıulusal sistemde baş başa olmazsak aldığı kadar çelimli olamayız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin birtakımı yatırımları ve ticareti kendine çekebileceğini aktaran Brilliant, Türk hükümeti ve hususi piyasasının insancasına krizle başa çıkacak dair icra ettiği yardımları takdirle karşıladığını dile getirdi.

ABD-Türkiye ilişkileri açısından acemi kuma fırsat

Brilliant, "Şu andaki durumun da bilincinde olmamız ve hakkıyla bu paydaşlık üstünde hâlâ kuma tomar durmamız gerekiyor. Bana layıkıyla bu hâlâ öncesinde ABD-Türkiye ilişkileri açısından ortaya çıkmamış bulunan kuma fırsatı gösteriyor. Bu durumun hem ABD düşüncesince bununla birlikte Türkiye düşüncesince kuma punt doğurduğunu söylemem lazım." sanarak konuştu.

Yüksek seviyeli ticari diyalogların nite güçlendirilebileceğini düşünmeleri icap ettiğini de kaydeden Brilliant, "Ticaret hacmini 2021'de 32 bilyon dolara çıkarmış durumdayız ve bu da ABD ve Türkiye'nin birbirleri düşüncesince ne genişliğinde ehemmiyetli tecim ortakları bulunduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Ortak izlemsel sistem vurgusu

Brilliant, hâlâ şişman potansiyelin varlığına ayraç ederek, "Yeni kuma ABD-Türkiye kuma izlemsel mekanizmasının olması ve bunun içerisinde de tecim bileşeninin olması, bence bu iyileşmeyi hâlâ da güçlendirecektir. Hem kârlı ve bununla birlikte ticari diyaloğunun geliştirilmesi gerekmektedir. Belki bakanlıklar seviyesinde hakeza kuma mekanizmanın kurulmasıyla bu arada ehemmiyetli icraat gerçekleştirilebilir." dedi.

Serbest Ticaret Anlaşması (STA), sayısal ticaret, erke ve yenilenebilir erke ile Türkiye'nin acemi doğal gürültü yağı lambası yağı kaynakları bulmasını sağlayabilecek kuma erke modeli üstünde emek harcamaları icap ettiğini özetleyen Brilliant, ABD'nin de bu açıdan emin kuma tedarikçi olabileceğini kaydetti.

Brilliant, bu mevzuyu ABD'deki siyasa yapıcıların da baş döndürücü önemsediğini belirterek, "Çin ve Rusya'ya bulunan bağımlılığın azaltılması, ABD ve Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayacak. Daha çelimli tedbir zincirleri, enerjinin çeşitlendirilmesi, ABD'den doğacak bulunan LNG'nin kullanılması bana layıkıyla global boy bos zincirine Türkiye'nin hâlâ kuma tomar katılmasını sağlayacak." dedi.

Türkiye'nin Avrupa ve Pasifik'te kuma sayısal geçim içine katılmasının ehemmiyetli olacağını aktaran Brilliant, uç ötesi data transferinin gerçekleştirilmesi ilkelerinin dü ülkenin diyaloglarında da ehemmiyetli arsa tutacağını söyledi.

"İş Kadın Konseyi oluşturulabilir"

Brilliant, hanımefendilerin hâlâ kuma tomar iş gücüne katılmasını sağlamanın kârlı refahın yükseltilmesi açısından da ehemmiyetli olacağını belirterek, "TOBB ve ABD Ticaret Odası bu açıdan 'Türkiye'de gelişen başarıya nite katkıda bulunabiliriz' sanarak düşünmesi dobra olur. Belki ABD Dışişleri Bakanlığıyla bu arada kuma İş Kadın Konseyi oluşturulabilir sanarak düşünüyorum." dedi.

Gerçekten değiş düşüncesince kuma punt bulunduğunu düşündükleri düşüncesince Türkiye'de bulunduklarının altını çizen Brilliant, "Biz bu ülkede baş döndürücü levent boylu süredir envestisman yapıyoruz ve baş döndürücü levent boylu süredir de envestisman hazırlamaya bitmeme edeceğiz." niteleyerek laflarını tamamlandı.

Konuşmaların arkası esna Hisarcıklıoğlu ve Brilliant kabilinden TOBB-ABD Ticaret Odası Mutabakat Zaptı imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ