USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, iklim içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar hep envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona denli çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Tosyalı Holding 5 yılda 5,5 bilyon dolar envestisman planlıyor
21-02-2022 11:55
İstanbul

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, gayrimenkul içi ve haricinde doğacak 5 yılda 5,5 bilyon dolar mecmu envestisman yapmayı ve üretimlerini 15 milyon tona denli çıkarmayı planladıklarını belirterek, "İhracat odaklı stratejimizi önümüzdeki devirde henüz da geliştirmek, hassaten Çin'in henüz aşırı iç pazarına yönelmesi kararı kürevi pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." dedi.

Fuat Tosyalı, "İş Dünyası Sohbetleri" kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmeleri ve 2022'den beklentilerini paylaştı.

Salgın dolayısıyla ertelenen alakanın çelimli olabileceği ve pazarın devim bilimi seyredeceği öngörüsüyle 2021'e tedarikli girdiklerini tamlayan Tosyalı, düşündüklerine koşut nezdinde sene geçirdiklerini ve planlamaları doğrultusunda iç pazarı destekleyecek boyutta ehemmiyetli nezdinde yetenek ayırdıklarını söyledi.

Tosyalı, Türk şirketleri sebebiyle iç pazarda müstevi polat ve kuvvetli fiyatlarının, evren fiyatlarının altında kaldığını, bunun kararında gayrimenkul süresince yükselen alakanın zat satışlarını ağırbaşlı miktarda artırdığını anlatım etti.

Geçen sene hem gayrimenkul içi aynı zamanda gayrimenkul dışı operasyonlarında ihracatlarını artırmaya bitmeme ettiklerini aktaran Tosyalı, "İhracat coğrafyamızı gelişigüzel güzeşte sene henüz da genişletiyoruz. Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya denli nice coğrafyaya dışarı satım gerçekleştiriyoruz. dışsatım yaptığımız diyar sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu kapsamda güzeşte sene ihracatımız 1,5 bilyon doların dair çıktı. dışsatım odaklı stratejimizi önümüzdeki devirde henüz da geliştirmek, hassaten Çin'in henüz aşırı iç pazarına yönelmesi kararı kürevi pazarlarda yaşanmış bulunan boşluğu elleme kıymetlendirmek istiyoruz." diyerek konuştu.

Tosyalı, Holding namına 2020'yi 3,5 bilyon dolar, güzeşte yılı ise kestirmece 6 bilyon dolar ciroyla tamamladıklarını vurgulayarak, istihdamlarını da ağırbaşlı miktarda artırmayı başardıklarını kaydetti.

"İskenderun yatırımımız 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine yardım sağlayacak"

Fuat Tosyalı, Türkiye'deki yatırımlarının temelinde sürdürülebilirlik odaklı, ek bedel yaratacak kalifiye mahsul üretmeye müteveccih nezdinde manzara bulunduğunu belirterek, bunun en elleme örneklerinden birinin, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşama geçirdikleri 2,5 bilyon dolarlık polat yatırımı bulunduğunu söyledi.

Söz konusu yatırımı bu senenin böylece devreye edinmeyi planladıklarını aktaran Tosyalı, salname 4 milyon tonluk nezdinde üretimle devreye girecek bu tesiste müstevi polat ilkin edinmek kıl payı kalifiye polat üretimine odaklanacaklarını bildirdi.

Tosyalı, İskenderun Sarıseki tesisiyle henüz bağan çarpıcılık enerjisi tüketimi sağlayıcı Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki evvel kullanıcısı olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2 adet dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanıyla bu tesisimiz, şimdiki tutarları temel alırsak kestirmece 4 bilyon dolarlık ithal ikamesine yardım sağlayacak. Türkiye'nin ek giranbaha ihracatına ve akan açığın daraltılmasına ağırbaşlı nezdinde katkıda bulunacağız. Bununla baş başa işleyim ve uran yerleri yönetimi ve işletmesinde arsıulusal ölçüde bilgelik birikimine eş nezdinde kol olarak, sanayide biriktirme modelinin ve bütünleşmiş işletmeciliğin de mecmu ek kıymeti çoğaltan ehemmiyetli unsurlardan birisi bulunduğunu düşünüyoruz. Bu tatlılıkla liman işletmeciliği ve uran bölgelerinin yönetimine müteveccih yatırımlara iri nezdinde ehemmiyet veriyoruz. Bu kapsamda Türkiye'de İskenderun'da bulunan liman işletmemiz ve Erzin'de de hazırlıklarını tamamladığımız nezdinde liman yatırımımız bulunuyor. Ayrıca, Filyos Endüstri Bölgesi'nin yönetimini üstleniyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımızı da düşünürsek önümüzdeki 5 yılda 5,5 bilyon dolar mecmu envestisman yapmayı planlıyoruz. Biz şu anda tonaj ve istihsal namına 6 milyon titrem civarındayız. Devam fail acemi yatırımlarımızla baş başa önümüzdeki 5 yılda üretimimizi de 15 milyon tona denli çıkarmayı planlıyoruz."

"Ciromuzun yarısı, üretimimizin yüzdelik 60'ı gayrimenkul dışı tesislerimizden geliyor"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı, holdingin Karadağ, Cezayir, Senegal ve Angola'daki yatırımlarına değinirken, cirolarının yarısının gayrimenkul dışından geldiğini, incelmemiş polat üretimlerinin de kestirmece yüzdelik 60'ının buralardaki tesislerde gerçekleştirildiğini bildirdi.

Demir-çelik sektöründeki istihdamlarının da yarıya yakınının gayrimenkul dışı tesislerindeki çalışanlardan oluştuğunu aktaran Tosyalı, toptan başarılarının temelinde gayrimenkul dışındaki evvel yatırımları Tosyalı Cezayir'in toprak aldığını söyledi.

Tosyalı, temelleri 2011'de atık ve 4. hamle yatırımı bitmeme fail Cezayir'deki yatırımları Tosyalı Algerie'nin, ülkenin en iri tesisi ve ihracatçısı konumunda bulunduğunu belirterek, "Tosyalı Algerie, topu topu evreler tamamlandığında 7,5 milyon tonu bütünleşmiş eroin tesisinden edinmek kıl payı 8,5 milyon tona vasıl müstevi ve derinliğine kenarlı kapasiteli nezdinde işleyim tesisine dönüşecek." dedi.

Holding namına Afrika'daki yatırımlarını Cezayir'den sonradan Senegal ve Angola'ya taşıdıklarını hatırlatan Tosyalı, şu biçimde bitmeme etti:

"Afrika'daki ikinci yatırımımız bulunan Senegal'de hem yapım demiri aynı zamanda filmaşin elde etmek düşüncesince aşırı fonksiyonlu tasarıma eş olacak nezdinde çelikhane ve haddehane yatırımımız bitmeme ediyor. Ayrıca, Senegal'de hususi Ekonomik Bölge statüsünde uran bölgesi peyda etmek düşüncesince icraat yapıyoruz. Her çeşitli enfrastrüktür sağlanmış vaziyette bulunan bu bölge, Türkiye'den doğacak yatırımcılara da açıkça olacak. Bunun haricinde Angola'da, polat üretimi düşüncesince incelmemiş bap hazırlık etmek, kuvvetli metal yatırımı gerçekleştirmek kıl payı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Angola'daki en iri kuvvetli cevheri rezervlerinden birisi bulunan Kassinga branşında bulunan kuvvetli cevheri madenlerini çalıştırmak amacıyla bölgedeki yatırımlarımıza başlamış bulunuyoruz. 2 bilyon titrem kuvvetli cevheri rezervi bulunan bölgede, önceleri 2 milyon titrem türap mücevher ve zerre mücevher üretmeyi planlıyoruz. Devamında da salname 5 milyon titrem kapasiteyle mütekâsif edilmiş erdemli tenörlü mücevher üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Uzun devirde ise burada salname 10 milyon titrem kuvvetli cevheri el işi kapasitesine ulaşacağız."

"Yapılacak yatırımlarla akan açıkça vermeyen nezdinde ekonomiyi nesir edebiliriz"

Fuat Tosyalı, gelişigüzel şeyin domestik üretilmesinin iktisadi olmayabileceğini belirterek, izlemsel ve ek kıymeti erdemli bölgelerde domestik istihsal yapmanın hem mali kaynakların gayrimenkul süresince kalmasını aynı zamanda ülkeye döviz girmesini sağladığını, bu janr yatırımları destekleyen teşviklerin bedel yarattığını söyledi.

Tosyalı, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'yle iri yetenekli dev planların yaşama geçirildiğine ayraç ederek, KOBİ'lerin de bu dönüşümün nezdinde parçası durumuna gelmesinin ekonominin hepsi düşüncesince aşırı nazik bulunduğunu vurguladı.

Geçen sene açıklık malların mecmu ithalattaki payının yüzdelik 77,4 olduğunu, bunun aşırı henüz aşağıya çekilmesi icap ettiğini aktaran Tosyalı, "Sadece gayrimenkul süresince üretmenin iktisadi anlamda manalı bulunmadığı açıklık mallarını ithal ettiğimiz, diğerlerini ise gayrimenkul süresince ürettiğimiz nezdinde modele geçmemiz gerek. Bu yöndeki dayanaklık etmek ve teşviklerin tabana yayılmasıyla henüz da çelimli neticeler alacağımızı düşünüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Tosyalı, ithalatın 200 bilyon dolar civarındaki kısmının açıklık mallarından oluştuğu düşünüldüğünde, açıklık mallara odaklı izlemsel yatırımların da devreye girmesi yerinde akan açığın ağırbaşlı miktarda nezdinde dava olmaktan çıkabileceğine dikkati çekerek, "Yapılması müstelzim aşırı nezdinde tomar izlemsel envestisman var. Demir-çelik, petrokimya, sınai tarım, basma ve henüz nice sektörde aşırı ağırbaşlı kapasitelerde izlemsel yatırımlara gerekseme var. Bunların evleviyet sırası belirlenip elleme nezdinde sefer haritasıyla ilerlediğimizde, yapılacak yatırımlarla akan açıkça vermeyen nezdinde ekonomiyi ferah ferah nesir edebiliriz." dedi.

"Tedarik zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu firmalar aşırı elleme değerlendirdi"

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, kürevi salgının evvel döneminden sonradan Türkiye ekonomisinin, kürevi çapta iş etme becerileri erdemli bulunan kuruluşların öncülüğünde acemi çağa çabucak ahenk sağladığını anlatım etti.

Esnek ve enerjik biçimde akıntı ederek hem gayrimenkul içerisindeki gereksinimler düşüncesince yetenek ayırılabildiğine, aynı zamanda aut pazarlara dışarı satım yapılabildiğine aksan önleyen Tosyalı, şirketlerin, hazırlık zincirlerinde Çin kaynaklı boşluğu aşırı elleme değerlendirdiğini kaydetti.

Tosyalı, bu süreçte henüz ilkin dışarı satım yapılmamış pazarlara girilirken Avrupa'nın taleplerinin de çabucak karşılandığını anlatım ederek, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Tedarik zincirinde yaşanmış bulunan mesail bizim düşüncesince elleme nezdinde fırsattı ve bunu aşırı elleme değerlendirdik. Şimdi bunu ek değerli, sürdürülebilirlik kriterlerine makul nezdinde dışarı satım yapısıyla 2022 ve hemen sonra kalımlı bir vaziyete getirme zamanı. Baktığımızda, hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan sorunlar, bağıl 2022'nin makul nezdinde bölümünde de bitmeme edecek denli görünüyor. O sebepten dolayı iç pazarda da istihsal kapasitelerini destekleyecek biçimde piyasasının önünün açılmasında, piyasasının elini rahatlatacak önlemlerin alınmasında kâr var. Bununla baş başa arsıulusal kurumların 2022 düşüncesince meydana getirdiği öngörüler Türkiye düşüncesince yüzdelik 3,5-4 bandında nezdinde büyümeye ayraç ediyor. Eğer dışarı satım odaklı gelişme modelimizin gereğini namına getirir, hassaten gerçekleştirdiğimiz ihracatın ek kıymetini artırırsak büyümemizin sürdürülebilirliğini sağlar ve bulunan başarımızı doğacak yıllara da taşırız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ