USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Trendyol ürünlerini Avrupa ve Orta Doğu'da da müşterinin kapısına götürecek

Trendyol Grubu Başkanı Çetin, ortam üstünden satılan ürünleri Avrupa ve Orta Doğu'da müşterinin kapısına derece dayanmak istediklerini, bu amaçla diyar haricinde bazısı noktalarda ayrıştırma merkezleri ve depolar oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Trendyol ürünlerini Avrupa ve Orta Doğu'da da müşterinin kapısına götürecek
19-01-2022 12:33
Ankara

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, JW Marriott Otel'de düzenlemiş bulunduğu matbuat buluşmasında, şeriklik faaliyetleri ve doğacak fasıl hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Dünyanın en şişman uygulayım bilimi şirketleri ve büyüklük fonlarının Trenyol'un yatırımcısı olduğuna ayraç fail Çetin, akıbet envestisman turuyla sağlanan acemi küresel hissedarlık yapısının Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'ya müteveccih envestisman ve gelişme hedefleri itibarıyla baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Çetin, bundan sonra ihracatın da dijitalleştiğine ve Trendyol'a bu mevzuda şişman fariza düştüğüne dikkati çekerek, "Platformumuzda gelişigüzel ilden binlerce vandöz var. Sattığımız malların yüzdelik 75'i Türkiye'de üretiliyor. Hakkari'de, Van'da imal edilen ürünü elbette Ankara ve İstanbul'a taşıyorsak bundan ahir amacımız Türkiye'deki ürünleri Berlin'de, Riyad'da, Dubai'de müşterinin kapısına denli götürmek. Avrupa ve Orta Doğu vatanlarında bu potansiyelimiz var. Bu pazarlarda Türk ürünlerinin nitelik ve paha averajıyla ehil bulunduğu potansiyelin farkındayız. Bu mamüllerin elektronik ihracatının teknolojik ve geri hizmet altyapısına ağır envestisman yapacağız. Trendyol'dan satılan ürünleri Avrupa ve Orta Doğu'da müşterinin kapısına denli dayanmak istiyoruz. Bu amaçla diyar haricinde kimi noktalarda ayrıştırma merkezleri ve depolar oluşturmayı hedefliyoruz." diyerek konuştu.

Ayrıştırma depoları yatırımlarıyla evvela etapta Avrupa'nın muhtemel bulunduğu denli göbeğinde peyda etmek istediklerini tamlayan Çetin, şunları kaydetti:

"Türk üreticileri düşüncesince Avrupa ve Orta Doğu ile bu arada 500 milyonluk acemi müşterek alışveriş var. İhracat yapıyoruz yek oradaki bellik ve toptancılara. Biz üreticileri aracısız 500 milyon müşteriyle buluşturacağız. Almanya'daki müşteri, oradaki Trendyol aplikasyonundan girip ürününü satın alabiliyor. Almanca ve Arapça denli dernekevi diller de bütünleşmiş edilecek. Bunların da altyapısına envestisman yapıyoruz. Önümüzdeki 5 sene 5 bilyon dolarlık hem diyar süresince hem diyar haricinde envestisman düşünüyoruz. Bu operasyonlar düşüncesince diyar haricinde şeriklik satın almaları da değerlendiriyoruz. Bazı yatırımları ise sıfırdan yapacağız. Yatırımcılarımız da bizlere inanıyor ve sermayeleriyle bizi desteklemeye hazırlar."

Yurt dışındaki yatırımları ağız ağıza Trendyol markası adıyla yürüteceklerini vurgulayan Çetin, platformun adının Avrupa'da ve Orta Doğu'da karşılığı bulunduğunun altını çizdi. Çetin, izlemsel ortakları bulunan Ali Baba'nın da bu stratejiyi desteklediğini bildirdi.

Yurt haricinde Türkiye'nin çelimli bulunduğu anık çul ve oluşum ürünlerine müteveccih öğrenci dikkati çekici Çetin, "Kalite ve paha kendisine bizim ürünlerimiz öbür ülkelerle karşılaştırıldığında şişman avantajımız bulunduğunu görüyoruz. Türk ürünleri diyar haricinde tüketiciler kabilinden beğeniliyor ve arzu görüyor." ifadelerini kullandı.

"Esnafı topu topu dünyada satı yapabilir bir hale getireceğiz"

Şirketin e-ihracat rakamlarına bağlı de bilim sağlayan Çetin, şu değerlendirmede bulundu:

"Trendyol, 2021 senesinde 150 milyon dolar hacminde vasıtasız e-ihracat gerçekleştirirken ecnebi ülkelerdeki alıcıların platformdan satın aldıkları ürünlerden oluşan ticaretin toplanmış kütlesi 115 milyon dolara, toplanmış ihracat kütlesi ise 265 milyon dolara ulaştı. 2021 yılı e-ihracat gelişme hızımız yüzdelik 408 kendisine gerçekleşti. e-İhracat hacmimiz müşterek geçmiş yıla layıkıyla yüzdelik 264 çoğalma gösterdi. 6 milyon havale aldık. 2023 senesinde e-ihracat kütlesi hedefimizi 1 bilyon dolar kendisine belirledik. 2021'de gerçekleştirdiğimiz e-ihracatın yüzdelik 66'sını Avrupa ülkelerine yaparken yüzdelik 23'ünü Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine gerçekleştirdik. Şu an globalde domestik üreticilerimizin ürettiği Trendyol markalı ürünleri kullanan 4 milyon alıcı bulunuyor. Hedefimiz 5 sene süresince Trendyol'un satışları süresince e-ihracatın payını yüzdelik 25'e çıkarmak. Esnafımızı ve KOBİ'lerimizi topu topu dünyada satı yapabilir bir hale getireceğiz. Kargo dağıtımı, paketleme, alıcı hizmetleri denli ayrımlı sektörlerde de beniz binlerce insana iş imkanı sağlıyoruz. Doğrudan ve bilvasıta kendisine 1,1 milyon nefis istihdam yardımı yapıyoruz. Bu rakamın 2023 senesinde 2,4 milyon insana ulaşacağını öngörüyoruz."

Rekabet Kurulunun şeriklik kendince yürüttüğü anket periyodunu de değerlendiren Çetin, "Trendyol, kurulduğunda yüzdelik 100 kişi ürününü satan müşterek şirketti. 3 sene evvela ayrıksı satıcıların ürünlerini de pazaryeri modelimize bütünleşmiş ettik. Bizim kişi ürünlerimizin payı yüzdelik 4. Kendi markamızda çabucak anık çul var. Rekabet Kurulunun hassasiyetini biliyoruz ve anket da bitmeme ediyor. Nasıl sonuçlanacağına bakacağız. Biz elimizden geldiğince sistemimizin algoritmasına ilişikli garanti veriyoruz. Bizim algoritmamıza layıkıyla paha ve nitelik rekabetçiyse o mahsulat hâlâ evvela görünüyor. Trendyol enflasyonla mücadelede baş döndürücü şişman müşterek araç. Rekabetçi ortamda paha rekabeti ağır halde artıyor. Kurul ile yaptığımız algoritma çalışmasını da paylaştık. Bunu hâlâ da geliştirmemiz icabında bu mevzuda da lazım adımları atacağız." dedi.

Çetin, Türkiye'deki sayısal pazarın hala gelişme potansiyeli bulunduğunu belirterek, kargo dalının de bu sektörle beraberce büyümesi icap ettiğini söyledi.

"Halka sunma planımız var"

Halka sunma planları bulunduğunu da aktaran Çetin, şöyleki konuştu:

"Bütün uygulayım bilimi şirketleri müşterek boyuta vardığında bölüt sunma oluyor. Bizim de inşallah önümüzde anca müşterek amacımız mevcut ancak onun düşüncesince e-ihracatı da baş döndürücü şişman maksat kendisine koyduk. Halka arzda üçte müşterek ciromuzun ihracattan geldiğini kullanmak istiyoruz. Zamanlama kendisine hedeflerimize 2024-2025 yıllarında ulaşabiliriz. Belki 2023'e denli da o hedeflere ulaşabiliriz. Türk firması kendisine İstanbul ve ayrıksı müşterek pazarla bu arada düet bölüt sunma olabileceğini düşünebiliriz. İkinci toprak Londra mı olur, New York mu olur, o günkü hale bakarız. New York uygulayım bilimi şirketleri düşüncesince ehemmiyetli müşterek borsa."

"Fiyatlar enflasyonun altında"

Trendyol üstünden satılan mamüllerin fiyatlarını kendilerinin belirlemediğini vurgulayan Çetin, sorumluluğun satıcıda bulunduğunu ve fiyata karışma edemediklerini belirtti.

Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar da e-ticaretin kompetitif yapısının şişkinlik üstünde de baskısı olduğuna dikkati çekerek, "Bizdeki fiyatlar enflasyonun yüzdelik 4 altında. Buradaki fiyatlar da şişkinlik sepetinde dikkate alınmalı. Son elde ettiğimiz Kasım 2021 datasına layıkıyla Trenyol'da toplanmış fiyatlar gerilemiş." ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz cinayetinde geçer samuray kılıcının internetten satın alınmasına bağlı istifham üstünde ise Acar, şunları kaydetti:

"Samuray kılıcının internetten satışı yasak, satılmaması lazım. Bizim şirketimiz buna baş döndürücü duyarlı. Mevzuatta filhakika haram mevcut ve vakada bu yasağa uyulmaması yalan konusu. İlgili şehir inanırım cezai soruşturmayla muhatap olmuştur."

Çetin de kendilerinin gerçek olmayan verim satan satıcılarla ilişiklerini kestiklerini belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ