USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TÜBA, 'Enerji Çalışma Grubu' ile Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine enerji tutuyor

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Enerji Çalışma Grubumuzda hoppadak taşıl kesiksiz kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kabil kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşün üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz." dedi.

TÜBA, 'Enerji Çalışma Grubu' ile Türkiye'nin bu alandaki faaliyetlerine enerji tutuyor
12-03-2022 12:09
Ankara

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, erke dair Türkiye'nin tam bilgelik insanlarından oluşan düzentileme grubu ile çabucak müstehase kesiksiz değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kabilinden kaynakların ülkede çoğaltılmasına müteveccih düşün ürettiklerini, çalıştaylar ve raporlar hazırladıklarını bildirdi.

Şeker, AA muhabirine, TÜBA'nın çalışmalarına bağlı değerlendirmede bulundu.

Akademi kendisine Türk bilgelik insanlarının yahut Türkiye üstünde icraat karşıcı şahısların çalışmalarını değerlendirdiklerini ve çıkan neticeleri kamuoyuyla paylaştıklarını anlatım fail Şeker, bunun haricinde yükseköğretimdeki AR-GE faaliyetlerine dayanak sağladıklarını, farkındalık tevlit ve bilimi sevdirme kabilinden muhtelif görevler üstlendiklerini söyledi.

Şeker, bu faaliyetlerin haricinde TÜBA'nın Akademi Konseyi üstünden düşündüğü ve yürüttüğü birtakım aktüel ve müşterek vakitler bu yana bitmeme fail alışılmış çalışmalarının olduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Bu mevzuda bitmeme fail en ehemmiyetli projelerimizden bir tanesi Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde planlı projeyle Türk medeniyetinin köklerinde toprak alan, mukaddema bilgelik kullanmakta olanları çeşidinden üretilmiş, kitabevi raflarında artmış yada aşırı az yerde nüshası mevcut eserlerin dinç kuşaklara aktarılmasını hedefliyoruz. Bu eserlerin Türkçeye kazandırılması, bire müşterek sürede uygun basımı yapılarak çoğaltılması doğacak nesiller düşüncesince sonuç aşama önemli."

Şeker, projeye engelleme edilecek eserlerin Akademi zarfında açılan müşterek Bilim Kurulu çeşidinden seçildiğini ve yılda 10-12 iz yayınlandığını dile getirdi.

"Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar" yapıtı güzün kütüphanelerde

Uzun süredir gündemde bulunan erke mevzusuna bağlı de müşterek "Çalışma Grubu" oluşturduklarını ve aşırı taraflı faaliyetlerde bulunduklarını vurgulayan Şeker, şu detayları verdi:

"Enerji Çalışma Grubumuzda çabucak müstehase kesiksiz kaynaklar değil, çekirdeksel ve yenilenebilir erke kabilinden kaynakların Türkiye'de çoğaltılması dair düşün üretiyoruz, çalıştaylar ve raporlar hazırlıyoruz. Bu sene erke mevzusuna bağlı kavramları ve yorumlamalarını içeren, hem ibret hem de eşme ayrıcalığı taşıyacak 'Enerji: Kavramlar ve Uygulamalar' angın yapıtı yayımlayacağız. Eserimiz, sonbahara kalmaz kütüphanelerde yerini alır."

Bilimsel alandaki 4 kamus 2023'e yetişecek

Şeker, TÜBA'nın nice bölgeye müteveccih kamus emek harcaması olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda üstünde çalışılmış bulunan Sosyal Bilimler, Mühendislik Bilimleri Terimleri, Doğa Bilimleri ve Sağlık Bilimleri sözlüklerine müteveccih güncelleme ve bitirme faaliyetlerini 2023'teki Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamalarına beslemek istediklerini söyledi.

Sözlüklerin dair bilirkişi akademisyenler çeşidinden hazırlandığını anlatım fail Şeker, "Birleşmiş Milletler bu yılı 'Temel Bilimler Yılı' anons etti. Belki de Temel Bilimler Yılı'na müteveccih en iri katkımız, bahis konusu sözlüğün Türkçeleşmiş kendisine kamuoyuna sunulması olacak." dedi.

Sürdürülebilir kalkınma emek harcaması mayısta paylaşılacak

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ilmî faaliyetlerin, komite sonucu yahut mevrut talepler üstünde uzuv bilgelik kullanmakta olanları çeşidinden açılan düzentileme gruplarıyla yapıldığına ayraç ederek, bu kapsamda güzeşte sene mevrut taleplerle "Sürdürülebilir Ekonomi ve Çevre Sorunları Çalışma Grubu"nu oluşturduklarını bildirdi.

Akademi Konseyinin hâlâ sonradan konuların şen çalışılabilmesi düşüncesince grubu "Sürdürülebilir Kalkınma ve Finans" ile "Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği" düzentileme grupları kendisine ikiye ayırdığını özetleyen Şeker, önceki grupla ilişik çalışmaların mayısta Asya Akademiler Birliği ile İstanbul'da kolektif düzenleyecekleri arsıulusal müşterek görüşmede paylaşılacağını dile getirdi.

Şeker, mahal dair da muhtelif icraat yaparak nice aktüel mevzuya fotoğraf tuttuklarını anımsatarak, güzeşte sene Marmara Denizi'nde yaşanmış bulunan müsilaj problemi ve orman yangınlarına bağlı ilmî asar yayınladıklarını vurguladı.

Her bölgede icra ettikleri çalışmaların doğacak nesillere aktarılması ve eşme ayrıcalığı taşıması düşüncesince iri hız gösterdiklerini tamlayan Şeker, şunları kaydetti:

"TÜBA'nın meydana getirdiği en altın çalışma, eş bellek süzgecinde ülkenin ümranlı insanoğlu enerjisini Türkiye'nin karşılaşmış olduğu sorunlara müteveccih hal önerileri peydahlamak ve ilgililere aktarmak. Bazı mevzular üstünde çalışmalarımız 3 yılı bulabiliyor. Bazı eserlerimiz 8 deri halinde basılıyor. Geçen sene toplamda 20 iz yayımladık. Bu sene ise 25 iz yayınlamayı planlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ