USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketicileri hâlâ doğacak ölçüde koruyacak toy düzenlemeye bağlı detaylar netleşiyor

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile tüketicileri korumaya müteveccih tedbirlerin alınması, nihai tüketicilerin adalet kontrol yollarının kolaylaştırılması, ukubet sisteminin baştan düzenlenmesi amaçlanıyor.

Tüketicileri hâlâ doğacak ölçüde koruyacak toy düzenlemeye bağlı detaylar netleşiyor
09-03-2022 11:55
Ankara

TBMM'ye verilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, tüketicileri hâlâ ati ölçüde korumaya müteveccih tedbirlerin alınması, son kullanıcıların adalet kontrol yollarının kolaylaştırılması ve bilgilendirilmesine ciddiyet verilmesi, ukubet sisteminin orantılılık, tarih tün eşitliği ve caydırıcılık prensipleri gözetilerek baştan düzenlenmesi amaçlanıyor.

Tüketicilerin korunmasına müteveccih tedbirlerin alınmasını içeren anayasa teklifi TBMM'de

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgilere göre, son kullanıcıların yaşamış yer aldığı sorunlar, bu doğrultuda 6502 önemli Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılması öngörülen tadilat şöyleki belirlendi:

Taksitli satı sözleşmelerinde, son kullanıcıların taksitlerini ödeyememeleri biçiminde ödenmeyen taksitler toplamının artan borcun 10'da 1'ini tevlit kriteri, Türk Borçlar Kanunu ile de ahenkli olacak biçimde sözleşmede toprak düzlük satı ücretinin 10'da 1'i olacak biçimde değiştirilecek. Böylece son kullanıcıların yasalı strateji zımnında bükülmek mecburiyetinde oldukları maliyetlerde arttırma vadeden yararlanmaları sağlanacak.

Yeni kombinezon ile tüketici cesaret sözleşmelerinde 14 günce kayıtım süresi arasında cesaret borcunun tamamını ödeyen son kullanıcıların kayıtım hakkını kullandıkları onama edilerek iadesi mukteza ücretlerin iadesi sağlanacak.

Kredi kartı yahut itibarlı tevdiat hesabı kabil belgisiz devamlı tüketici kredisi sözleşmelerine bağlı bulunan düzenlemede, getiri oranının artırılması yahut düşürülmesi durumlarına bağlı acemi belirlenen oranın yürürlüğe girmesi düşüncesince 30 güneş öncesinde tüketiciye tebligat şartı bulunuyor. Yapılacak başkalık ile 30 güneş öncesinde tebligat yapılması şartı kaldırılacak. Böylece tarafların mutabakatı ile tüketiciler tenzilatlı orandan tebligat süresi beklenmeden yararlanabilecek.

Yan mali mahsul ve hizmetler yasaklanıyor

Bazı cesaret verenler, tüketici yahut ikametgâh kredisi tefriş etmek talip piyasaya başta öz sigorta şirketlerinden sigorta yaptırılmasını ve cesaret ile tek hevesi sıfır sigorta ve taç hizmetlerinin de alınmasını kondisyon koşuyor. Değişiklikle, bankaların sigortasız cesaret seçeneğini de tüketiciye arz etmek şartıyla, cesaret irtibatlı sigortayı da içeren müşterek teklifi tüketiciye sunabilmelerine imkân tanınacak. Tüketici bu dü teklifi de öz iradesi ile değerlendirecek gerek sigortalı gerek sigortasız teklifi yeğleme edebilecek.

Ayrıca cesaret çekici tüketiciye gereksinimi olmamasına ve kredinin art ödenmesi ile ilgilendiren bulunmasına karşın ancak satışı meydana getirilen tamamlayan keyif sigortası, pırtı sigortası, ferdi ilçe sigortası kabil sigortaların satışının yapılması yasaklanacak.

Tüketicinin tenzilatlı getiri oranına ehil cesaret seçeneğinden yararlanabilmesi düşüncesince gereksinimi olmayan, yararlanmayacağı yada kurumsal müşterilere verilen taç mahsul yahut hizmetleri onama etmek mecburiyetinde bırakılma önlenecek.

İlk kat yazık getiriliyor

Değişiklikle, son kullanıcıların taç yer aldığı mesafeli sözleşmelere bağlı adına ara bulucu misyon sağlayıcılara son kullanıcıların tebligat ve taleplerini iletebilecekleri ve bahis konusu hususları strateji edebilecekleri okunabilen müşterek sistemi ihdas yükümlülüğü getiriliyor.

Ayrıca ara bulucu misyon sağlayıcıları, mesafeli sözleşmelerin boy bos tahsilatına da vasıtalık etmeleri durumunda, boy bos kendilerinde kalmış yer aldığı sürece, tasdik yahut ita ile kayıtım hakkının kullanımında vandöz yahut sağlayan ile piyasaya erinç mesul olacak. Böylece, ara bulucu misyon sağlayan platformlara geçmiş kat yazık getirildi.

Ön ödemeli çevrim ev bark satışına yasak

Tüketicilerin koyu şikayetlerine özellik bulunan çevrim dinlence sektörüne bağlı de başkalık yapılıyor. Tamamlanamayan ve nötr biçimde artan tesislerden ötürü yaşanmış bulunan ulusal varlık kaybının önlenmesi ve kaynakların hâlâ mıhlı yatırımlara yönlendirilmesi neredeyse ön ödemeli usulle çevrim ev bark ve ferdî hakka özellik çevrim dinlence satışı yasaklanacak. Bu cins satışlara bağlı ahkâm yürürlükten kaldırılarak piyasaya hemen ağız ağıza tükenmiş ve işletilmeye müheyya bulunan tesislerin satışının yapılması sağlanacak.

Devre dinlence satışının mali isticar kanalıyla yapılması yerinde da çevrim dinlence sözleşmelerine bağlı anayasa hükümleri uygulanacak.

Ayni hakka özellik çevrim dinlence sözleşmelerinin hemen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda tamlanan kökler ve esaslar çerçevesinde çevrim ev bark sözleşmesi şeklinde kurulması mecburi kılınacak. Kooperatif yahut tecim firması ortaklığı yada cemiyet yahut vakıf üyeliği şeklinde çevrim dinlence hakkı tanınamayacak.

Paravan firmalar kurularak son kullanıcıların kıygın edilmesinin engellenmesi neredeyse çevrim tatile özellik ev bark üstünde ayni adalet sahibi olmayanlar, çevrim ev bark yahut çevrim dinlence satışı yapamayacak.

Cayma süresi zarfında tüketiciden ita yahut borçlandırıcı doküman onama ika yasağı çevrim ev bark sözleşmelerini de kapsayacak. Söz konusu yasağın ihlali halinde, piyasaya ödemeleri hemen reddetme edilecek ve tüketiciyi namus borcu dibine sokan değme çeşitli doküman tüketici anlamında batıl olacak.

99 yıla vasıl sözleşmelere son

Şahsi hakka özellik sözleşmelerde, tesisinin eskimesi, hizmetlerin muhtemel özellikte sunulamaması, erdemli ödenti ücretleri kabil sorunları yardımıyla tüketiciler bu sistemden adam olmak istedikleri biçimde 99 yıla vasıl sözleşmeler zımnında bunu yapamıyor.

Değişiklikle, ferdî hakka özellik çevrim dinlence sözleşmelerinde 10 salname maksimum müddet sınırı getirilecek. Tüketicinin minimum 90 güneş öncesinden çevrim tatili kullanmayacağını sağlayıcıya bildirmesi durumunda, o devir düşüncesince rastgele müşterek ad altında boy bos alınamayacak.

Yenilenmiş mahsulat geçmiş kat kanunla düzenleniyor

Yenilenmiş mahsulat geçmiş kat kanunla kombinezon dibine alınırken, el telefonu kabil ürünlerin, Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen restorasyon merkezleri eliyle ıslah yapılarak minimum müşterek sene müddet ile güvenceli olacak biçimde piyasaya baştan satılması sağlanacak.

Satış sonrası hizmetlere bağlı acemi haklar

Üretici ve ithalatçılara, satı sonrası hizmetlere bağlı adına aktüel çıkışlı servis istasyonlarına bağlı bilgilerini Bakanlıkça kurulan düzene derç zorunluluğu getiriliyor. Böylece son kullanıcıların gerçek sıfır servisler ile ilgilendiren mağdurluk yaşamalarının önüne geçilecek.

Ayrıca, hususi servis istasyonlarının çıkışlı servis istasyonu algısı oluşturacak biçimde misyon vermesinin önlenmesi amacıyla, servis fişi, safiha ve risale kabil değme çeşitli lansman ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresini istimal zorunluluğu getirilecek.

Tüketicilere, müstahsil ve ithalatçılardan Bakanlıkça belirlenen yararlanma ömrü boyunca mala bağlı satı sonrası hizmetin sağlanmaması yerinde zararın tazminini istem ika hakkı tanınacak.

Tüketici yargıcı heyetlerine bağlı düzenlemeler

Değişiklikle, tüketici yargıcı heyetlerinin bitirme alanları ile iş bölümünü belirlemeye müteveccih Bakanlığa bitirme verilecek.

Öte yandan, 2022 yılı bakımından kıymeti 15 bin 430 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici yargıcı heyetleri memur iken, hâlâ aşkın sayıda uyuşmazlığın yargıya geçiş ettirilmeden çözüme bağlanması neredeyse akçasal boy bos 30 bin liraya yükseltilecek.

Tüketicinin iskân noktayı yahut tüketici işleminin yapıldığı yerde değişmeyen sağlayan tüketici yargıcı heyetinin bulunmaması biçiminde bu son kullanıcıların rastgele müşterek adalet yitirilmesine uğramadan o toprak kaymakamlıklarına müracaat yapılabilmesine İmkan sağlanacak.

Tüketici yargıcı heyetlerinin bilim ve doküman rıza makaleleri ile başka yazışmalarının ve kararlarının tanıdık uyuşmazlığın tarafları yahut vekillerine elektronik ortamda tebliğine imkân sağlanacak.

Tüketici yargıcı heyeti kararlarına erinç yapılacak itirazlarda, sonucu sağlayan tüketici yargıcı heyetinin bulunmuş yer aldığı yerdeki mahkemeye birlikte tüketicinin iskân yerinin bulunmuş yer aldığı toprak mahkemesi de çıkışlı olacak.

Satıcı yahut sağlayıcılar kabilinden bulunan bulunmasına karşın tüketici yargıcı heyetine sunulmayan bilim yahut belgenin sonraları tüketici mahkemesine sunulması zımnında yargıcı heyeti kararının iptali biçiminde tüketici aleyhine usa vurma giderine ve vekalet tutarına hükmedilmeyecek.

Kanuna ihtilaf durumları düşüncesince öngörülmüş cezalar da baştan düzenlenecek. Örneğin, tüketicilerle ön ödemeli çevrim dinlence sözleşmesi kuran yahut kurulmasına vasıtalık edenler üzerine 3 yıldan 6 yıla denli hapishane cezası uygulanabilecek. Reklam Kuruluna, genel ağ üstünden meydana getirilen tüketicileri yanıltıcı ve mevzuata karşıt reklamlar üzerine erişimin engellenmesi sonucu tevdi yetkisi tanınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ