USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Yüksek Yargı Konseyini feshettiğini duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, Yüksek Yargı Konseyini feshetti
07-02-2022 22:41
Tunus

Tunus Cumhurbaşkanlığının toplumsal iletişim araçları hesabından meydana getirilen paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Said ile Başbakan Necla Buden Ramazan Kartaca Sarayı'nda ortak araya geldi.

Görüşmede mütekellim Said, "Yüksek Yargı Konseyi feshedildi ancak ego yargıya katiyen dokunmayacağım. Çözüm düşüncesince bu sonucu bildirme etmek ıztırar durumuna gelmişti." dedi.

Ülkede yolsuzluğun önüne devrolmak düşüncesince bu kararın alındığını anlatım fail Said, "Ülkede yolsuzluktan arınmayı getirmek her insanın uğrunda denk bulunduğu adaletli ortak kaymakamlık ile sağlanabilir." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Said, "birçok suçun cezalandırılmamış kaldığını ve cezalandırılma korkusu olmaksızın bu suçların işlendiğini, kabahat işleyenlerin yargıya sızan iktidardaki partiler kabilinden korunduğunu" savundu.

Yüksek Yargı Konseyi: Fesih kanuncu değil

İçişleri Bakanlığına 5 Şubat'ta meydana getirdiği görüşme esnasında iare ortak kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini fek sonucu alacağını kail Said, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satılmış bulunduğu toprak durumuna geldi. Yargıçlar sadakate uyarınca atanıyor. Onların noktayı demincek oturdukları toprak değil, sanıkların durduğu yerdir."

Said’in Yüksek Yargı Konseyini fek niyeti bulunduğunu bildirmesinin ardından, özellikle kaymakamlık kurulları edinmek üzere, Meclis ve ülkedeki nice siyasal fırka ve taharri memuru polis maşer örgütlerinden bahis konusu dağıtma kararının bildirme edilmeyeceği açıklamaları geldi.

Yüksek Yargı Konseyinden meydana getirilen açıklamada, "Anayasal ve özgür ortak kasıntı bulunan Konseyin feshi düşüncesince kanuncu ortak dayanaklık etmek yok. Kanunlar ve Tunus Anayasası Yüksek Yargı Konseyini fek mekanizmasından yoksundur." ifadelerine toprak verildi.

Yüksek Yargı Koseyi Başkanı Yusuf Buzahir de ahit meydana getirdiği açıklamada, sabahleyin saatlerinden itibaren inanma güçlerince, yönetimsel personel ve Konsey üyeleri engelleme binaya girişlerin engellediğini duyurmuştu.

Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta Yüksek Yargı Konseyi üyelerine maruf gedik ve maddesel yardımları kaldırdığını açıklamıştı.

Said'in bu sonucu ülkedeki nice kamet kabilinden yönetimin yargıya müdahalesi adına değerlendirilmişti.

Yüksek Yargı Konseyinin görevleri nelerdir?

Yüksek Yargı Konseyi, yetkileri çerçevesinde yargının metin işleyişi ve yargının bağımsızlığını Tunus Anayasası ve arsıulusal kontrat hükümleri doğrultusunda garanti dibine düzlük anayasal ortak kasıntı adına biliniyor.

Görevleri arasında, "bütçe taslağının görüşülmesi ve onaylanması, salname raporun görüşülmesi ve onaylanması, yargının metin ve özgür işleyişinin sağlanması düşüncesince mukteza reformların önerilmesi, adaletin tesisi ve idaresine bağlı anayasa tasarıları ile teklifleri üzerine düşünüm bildirmek" toprak alıyor.

AB, Tunus Cumhurbaşkanı Said'in efdal yargıya müdahalesinden telaşlı

Avrupa Birliği'nin (AB) Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmesinden ide duyduğu bildirildi.

AFP'nin haberine göre, AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Birliğin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Yüksek Yargı Konseyi'ni fek kararından "kaygı duyduğunu" ve "yargı bağımsızlığının önemi" dair ısrar eden bulunduğunu söyledi.

Massrali, "Cumhurbaşkanı'nın Yargı Yüksek Kurulunun feshedilmesine bağlı sonuç açıklamaları da engelleme edinmek neredeyse Tunus'taki durumun gelişimini endişeyle izleme ediyoruz." dedi.

Tunus halkının egemenliği, kuvvetler ayrılığı ve kaymakamlık bağımsızlığının ülkenin demokrasisi, istikrarı ve refahı düşüncesince anahtar unsurlar olduğuna ayraç fail Massrali, "Bunun neredeyse ehemmiyetli reformlar, ne denli ehemmiyetli ve mukteza olursa olsun, ayrıntılı ve saydam ortak proses böylelikle olmalıdır." sanarak konuştu.

Tunus'taki siyasal kriz

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said’in güzeşte sene açıklamış bulunduğu dehşet kararların arkası sıra siyaset, tutum ve kaymakamlık dalında yaşanmış bulunan krizler artarak bitmeme ediyor.

Said, 25 Temmuz 2021'de anons etmiş bulunduğu dehşet kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve mebus dokunulmazlıklarını kaldırdı. Said, 22 Eylül'de dünkü kararnamelerle yetkilerini uzun uzadıya icra organını ağız ağıza kendine bağladı. Cumhurbaşkanı'nın almış bulunduğu hepsi bu kararlar, ülkede ortak çeşit "istisnai durum" oluşmasına defa açtı.

Bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" adına nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine maruf gedik ve maddesel yardımları kaldırdığını duyurmuştu. Said'in bu sonucu nice kamet kabilinden yönetimin yargıya müdahalesi adına değerlendirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ