USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mevki okullarında Türkçe öğretiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmeleri, 2013 yılından beri binlerce Tunuslu ortaöğretim öğrencisine Türk kültürünü ve Türkçeyi öğretiyor.

Tunus’ta binlerce ortaöğretim öğrencisine mevki okullarında Türkçe öğretiliyor
27-01-2022 14:21
Tunus

Türkiye ile Tunus ortada meydana getirilen eğitim alanındaki teşrikimesai kapsamında, 2013 yılından beri ülkenin değişik şehirlerinde toprak düzlük liselerde, MEB öğretmenleri çeşidinden Tunuslu öğrencilere Türk Dili ve Türk Kültürü derslerimizi veriliyor.

Toplam 11 öğretmenin değişik okullarda verdiği tahsile yüzlerce mektepli katılıyor.

Türkiye’nin Tunus Eğitim Müşaviri Prof. Dr. İlyas Yavuz, Tunus’ta Türkçe eğitimine bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bir yılı birlikte tomar birlikte süredir Tunus’ta danışmanlık yaptığını kail Yavuz, “Tunus ile Türkiye ortada Eylül 2011 tarihinde imzalanan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması’nın ardından, Haziran 2013 tarihinde imzalanan Eğitim ve Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakatı sağlandı. İlk öğretmenlerimiz bu mutabakatın peşi esna 2013-2014 eğitim senesinde Tunus’a geldiler.” sanarak konuştu.

11 hoca 10 değişik kentte Türkçe dersi veriyor

Tunus’ta liselerde selektif öğüt şekilde okutulan Türkçe dersine giren 11 öğretmenin ülkenin ciharıyek indinde toprak düzlük 10 değişik kentte öğüt verdiğini kail Yavuz, “Ülke genelinde 30 değişik lisede öğretmenlerimiz 1500’ün üstünde orta tedrisat öğrencisine ulaşıyor. Türkçe ve Türk Kültürü dersi şekilde orta tedrisat öğrencilerinin selektif öğüt şekilde katılabildikleri eğitimde, Türkçe eğitiminin beraberinde Türk kültürünü öğrencilerimize nakil fırsatı buluyoruz.” dedi.

Liselerin beraberinde Tunus üniversitelerinde öğüt verici 3 Türk okutmanın bulunduğunu kaydeden Yavuz, “Zeytune Üniversitesi, Tunus Üniversitesi, Mennuba Üniversitesi ve Kartaca Üniversitesi'nde 1200 yöresinde darülfünun öğrencisi Türkçe derslerine katılıyor. Türkçe eğitiminin indinde ayrışık ameliyat ile öğrencilerimize Türk kültürünü ve Türkiye’yi tanıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tunus’ta ülkemi özümleme etmekten ötürü mutluyum

Tunus’ta 2017’den beri Türkçe dersi verici öğretmenlerden Mete Sungur ise, Tunuslu öğrencilerine Türkiye’yi üslup fırsatı bulmuş olduğu düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Öğretmen şekilde öğrencilerinin Türkiye’ye bulunan yaklaşan ilgisine tanık bulunduğunu vurgulayan Sungur, “Tunus okullarında öğrenciler yabancılardan anahtar dersi onama ika şansına erbap oldukları düşüncesince Türkçe diline ayrı birlikte ehemmiyet veriyorlar. Diğer ecnebi anahtar derslerini Tunuslu öğretmenler verirken Türkçeyi Türk öğretmenlerden öğrenmeleri onlara henüz alımlı geliyor.” sanarak konuştu.

Öğrencilerin Türkçeye ilgisinden ötürü derslerin ahenkli geçtiğini kaydeden Sungur, “Öğrencilerimiz ile kuma dilimiz elden Türkçe. Bu nedenden öğrenciler genel anlamda Türkçe liet ve Türk dizilerinden öğrendikleri kelimeleri derste kullanmaya çalışıyorlar. Bu hem derse coşku katıyor aynı zamanda öğrencilerin Türkçe öğrenme periyodunu hızlandırıyor.” dedi.

Tunus’ta, Türkçe öğrenimine arzu aşırı fazla

Tunus Milli Eğitim Bakanlığı ile bu arada planlı tahsile ülkenin rastgele yerinden istem olduğuna ilgi çekici Yavuz, “Türkçeye öğrenciler çeşidinden aşırı birlikte tomar arzu var, nice değişik kent ve liseden daim yeni talepler gelmekte. Bu talepleri hesabına getirebilmek düşüncesince hem bakanlığımızla aynı zamanda Tunus Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile daim bağlantı halindeyiz.” görüşünü paylaştı.

Türkçe ve Türk Kültürü dersini düzlük öğrencilerin Türkiye’ye huzur tutumlarının müspet yönde etkilendiğini tamlayan Yavuz, laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Türkçe eğitimi düzlük öğrencilerimizin ülkemize ve kültürümüze aşırı şişman birlikte yârenlik ve hayranlıkla yaklaşımlarını kullanmak bizi olağandan ongun ediyor. Bu sevgiye tanık olmaktan ötürü ülkem hesabına alım çalım duyuyorum.”

"Birçok öğrencimiz Türk üniversitelerinden onama aldı"

Müşavirlik şekilde Türkiye’de eğitim onama etmek talip Tunuslu öğrencilere kösemenlik hizmeti verdiklerini tamlayan Yavuz, “Yaz ayları süresince hem öğretmenlerimize aynı zamanda müşavirliğimize mektepli ve velilerden Türkiye’de eğitim görmekle bağlılık koyu istem geliyor. Müşavirlik şekilde bu taleplere karşılık özgülemek düşüncesince titizce kösemenlik hizmeti verdik velilerimize. Yapılan bu icraat sonucunda aşırı sayıda öğrencimizin memleketimizdeki üniversitelerden onama alması ve ülkemizi yeğleme etmeleri bizleri akıbet adım bahtiyar etti.” sanarak konuştu.

Arapça bellemek talip Türk öğrencilere çağrıda mevcut Yavuz, şöyleki konuştu:

"Buradan devletimizde Arapça eğitimi fail orta tedrisat ve darülfünun öğrencilerine çağrıda mevcut olmak istiyorum; Arapçanızı yetiştirmek ve kılgı gerçekleştirmek düşüncesince Tunus’ta akla yatkın düzlem ve fırsatlar var. Hem kurumsal, aynı zamanda ferdî şekilde burada yetişim ve kılgı gerçekleştirmek arzu edenler bizimle irtibata geçebilir. Bu mevzuda danışmanlık şekilde rastgele muhtelif desteği veriyoruz.”

Türk Kültürü Tanıtım Günleri etkinlikleri

Verilen Türkçe eğitimi kapsamında ayrışık kültürel aktiflik tasni fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Yavuz, “Okullarımızda verdiğimiz eğitimin beraberinde Türkçe ve Türk Kültürü lansman programları düzenliyoruz. Bu kapsamda sabık sene Kasım ayında Tunus’un en flaş okullarından Aryana Pilot Lisesi’nde Türk Kültürü Tanıtım Günleri adıyla birlikte aktiflik düzenledik. Tunus’ta geçmiş kat birlikte orta tedrisat kurumunda hakeza birlikte lansman programı işlenmiş oldu. Programda, 'Tematik Sergi - Kayseri' başlığıyla Kayseri’ye ilgilendiren dernekevi el sanatları ile ülkemizi propagandist tablolar, kitaplar ve broşürler sergilendi.” ifadelerini kullandı.

Düzenledikleri etkinliklerde iştirakçilerin Türkiye’nin anadan görme lezzetlerini tatma fırsatı bulduğunu kaydeden Yavuz, laflarını şöyleki tamamladı:

“Etkinliklerimizi elden Tunus’ta değil Türkiye’de de yürütüyoruz. Bu kapsamda boşluk ayında Türkiye’ye Türkçe öğretmenleri ile bu arada 50 öğrencimizi gönderdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızın yardımıyla gerçekleştirdiğimiz programda öğrenciler nice Türk kurumunu durumunda görüşme ika fırsatı buldu. Türkçelerini ihya fırsatı bulan öğrencilerimiz bu seyahat kapsamında nice gezinsel mekanını da görüşme etti.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ