USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus'ta emektar Cumhurbaşkanı Merzuki ile alakalı hapis kararı ağız dalaşı yarattı

Tunuslu siyasal çözümleyici Bulbabe Salim, "Eski Cumhurbaşkanı'nın düşünce ayrılığı zımnında hapsedilmesi siyasal ortak karar. Durum oldukça açık. Yapılan, Merzuki'nin popülaritesini artırmaktan apayrı ortak işe yaramayacak." dedi.

Tunus'ta emektar Cumhurbaşkanı Merzuki ile alakalı hapis kararı ağız dalaşı yarattı
25-12-2021 12:14
Tunus

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin "devletin aut güvenliğine saldırmak" suçlamasıyla arkasından yargılandığı davada 4 sene hapis cezasına çarptırılması, ülkede ağız dalaşı yarattı.

Aralarında siyasilerin de bulunmuş olduğu ehemmiyetli müşterek kamet Merzuki konusu için kararın siyasal olduğunu, Tunus'un imajını zedelediğini ve emektar Cumhurbaşkanı'nın popülaritesini artırmaktan bambaşka müşterek işe yaramayacağını belirtirken, müşterek öteki kamet ise yargının yaptığının rastgele müşterek ülkede olabilecek bayağı müşterek obje bulunduğunu savunuyor.

Ekim ayında France 24'ün Arapça neşriyat özne kanalındaki röportajında, "Uluslararası Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye dayanak olacağını düşündüğüm düşüncesince zirvenin Tunus'ta yapılmaması düşüncesince çalıştım ve bu yaptığımla alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullanan Merzuki erinç 15 Ekim'de anket başlatıldı.

Merzuki, namına yöneltilen suçlamaları reddederek ülkesinin aleyhine çalışmadığını, Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz'da almış olduğu yılgı kararları "darbe" şekilde gördüğünü ve buna erinç çıkmış olduğu düşüncesince amaç alındığını belirtti.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasım'da Merzuki düşüncesince "ülkenin iç ve aut güvenliğine erinç tuzak kurmak" suçlamasıyla "uluslararası tutuklama" kararı çıkardı.

Mahkeme 22 Aralık'ta da Merzuki'yi "devletin aut güvenliğine saldırmak" suçlamasıyla arkasından yargılandığı davada 4 sene hapis cezasına çarptırdı.

Merzuki konusu için kararı AA muhabirine değerlendiren uzmanlar ve yetkililer, mevzuyla ilgilendiren tepkilerini ve görüşlerini aktardı.

Karar Tunus düşüncesince müşterek "utanç"

Tunuslu siyasal çözümleyici Bulbabe Salim, hapis kararının Tunus ve Tunuslular düşüncesince müşterek "utanç" bulunduğunu belirtti.

"Eski Cumhurbaşkanı'nın düşünce ayrılığı dolayısıyla hapsedilmesi siyasal müşterek karar. Durum oldukça açık. Yapılan, Merzuki'nin popülaritesini artırmaktan bambaşka müşterek işe yaramayacak. Merzuki, parlak müşterek eş şekilde kalmaya bitmeme edecek." diyen Salim, işlerin bu biçimde gitmeyeceğini dile getirdi.

Salim, hepsi siyasal muhalifleri bu biçimde likidasyon etmenin içre bulundukları devirde müşterek kazanımı hâlâ boşa çıkaracağını ve Tunus'un imajına dokunca vereceğini tabir etti.

"Artık ülkenin itibarını kimin zedelediğini biliyoruz"

Nahda Hareketi yöneticilerinden Semir Dilu da toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği açıklamada, Merzuki'nin karalamaya, alaya, saldırıya maruz kaldığını fakat muhaliflerini tek devir "böcek, temsilci ve yolsuz" şekilde tanımlamadığını hatırlattı.

Bugün her insanın kelimesiz kalmış olduğu müşterek devirde Merzuki erinç 1400 haset aşan hapis cezası çıktığını kaydeden Dilu, "Artık ülkenin itibarını kimin zedelediğini biliyoruz." ifadesini kullandı.

Darbe çatırdıyor

Siyasi çözümleyici ve edip Salih Atiyye de toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği paylaşımda, "Merzuki konusu için karar, vuruş otoritesinin siyasi, türel ve ahlaki aklını kaybettiğinin müşterek göstergesi." ifadesini kullandı.

Kararın ayrıca, 30 yıldan aşkın süredir diktatörlüğe erinç savaşçı Merzuki'yi güçlendireceğini, Cumhurbaşkanı Said'i ise siyasal şekilde ve ahali gözetiminde zayıflatacağını tamlayan Atiyye, Said'in emektar Cumhurbaşkanı'na maruz bu cezayı yerinde çıkaracak müşterek esbabımucibe bulamayacağını kaydetti.

"Çatırdayan vuruş binasından müşterek taş hâlâ düşüyor. Darbelerin, tarihi etraflıca kabil gözükse de ömrü kısadır." ifadesine toprak verici Atiyye, ülkesinin hak, hürriyet ve el erki dalında yaşamış olduğu kayıplardan şişman sıkıntı duyduğunu aktardı.

Partiler ve siyasilerden Merzuki'ye dayanak mesajları

Tunuslu siyasetçiler de karar sonrası Merzuki'ye dayanak verici açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda Nahda Hareketi yöneticilerinden İmad el-Hamiri, "istek kıl payı alındığını" belirttiği karar düşüncesince "skandal" ifadesini kullandı.

Emel Partisi yetkililerinden Rıza Bilhac da karara "Sahte müşterek yargılama." ifadeleriyle tepkime gösterdi.

Tunus Demokratik Akım, Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Blok partileri de yayınladıkları kuma açıklamada, kararı kınayarak Cumhurbaşkanı Said'i siyasal rakiplerini cezalandırmakla suçladı.

"Merzuki'nin kamuoyuna izah yapması gerek"

Siyasi çözümleyici Basil et-Terceman ise "Merzuki'nin, Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesini engel olmak düşüncesince ecnebi kuruluşlara icra ettiği aramaların ve kurduğu temasların nedenini kamuoyuna açıklaması gerektiğini" savundu.

Tunus'ta genel anlamda murafaa kararları erinç istimara yapılmadığını ve avukatlar çeşidinden temyize götürüldüğünü dile getiren Terceman, fakat kararın şaşırtı bulunduğunu ve birtakım siyasal partilerin devletle hesaplarını bloke etmek düşüncesince bu kararı kullandığını ati sürdü.

Merzuki'nin açıklamalarının, Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesini engellemeye çalıştığını gösterdiğini korumak için çaba sarfeden Terceman, "Yargının yaptığı, rastgele müşterek ülkede olabilecek bayağı müşterek şeydir." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ