USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türk bilgelik insanlarının güneydeki laboratuvarı Antarktika

Türk bilgelik müşterilerini 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında çalışkan ve arazi bilimlerine bağlı icraat yürütürken derya seviyesi, buzul değişimleri, biyoçeşitlilik, DNA izolasyonu için bitirdikleri araştırmalarını "Antarktika’ya taşıdılar.

Türk bilgelik insanlarının güneydeki laboratuvarı Antarktika
16-03-2022 12:08
Antarktika

Türk hilekârlık kullanıcılarını 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında neşeli ve arsa bilimlerine ilişikli icraat yürütürken bahir seviyesi, buzul değişimlerinin incelenmesi, zooplankton, omurgasızlar, bahir canlıları, bakteriler, biyoçeşitlilik, DNA izolasyonu üstünde icra ettikleri araştırmalarını "bilim ve sulh kıtası" şekilde isimlendirilen Antarktika’ya taşıdılar.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Türk Bilim İnsanlarının beraberinde nevi dünyanın güneyindeki laboratuvarı oldu. Bilim kere yolcuları araştırmalarını tamamlayarak 8 Mart'ta Türkiye'ye dönmüştü.

İklim değişikliği üstünde araştırmalar

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne ilişikli Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Bölüm Başkanı ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Alpaslan Kara yapmış olduğu değerlendirmede "Elde edeceğimiz değme hilekârlık Antarktika bahir ekosistemini elan güzel anlamamız açısından bizlere aşırı ehemmiyetli bilgiler sağlayacak" yorumunu yaptı.

Kara, bölgede çözülüm yayınlayan krilleri er dirim evreleriyle zooplankton ismi sunulan hayvanca organizmaların çeşit çeşitliliğini, kalıtım bilimi yapılarını, okyanustaki miktarları ve kâffesi bu mevzuları etkileyen çevresel koşulları araştırdıklarını tabir ederek "Bu mevzularda araştırı yapmamızın dü ehemmiyetli nedeni var; Antarktika kaba diyar koşullarına erbap ancak, diyar değişikliğine erinç da beraberinde o genişliğinde alıngan beraberinde alan. Aynı biçimde çalıştığımız canlılar da dünyada ön ve en aşırı etkilenenler" ifadelerini kullandı.

"Bu canlıların strateji edilmesi diyar değişikliğinin dünyada giderek ne denli tesirleri olacağının tespiti düşüncesince bizlere aşırı ehemmiyetli ipuçları sağlayacak." diyen Kara laflarını şöyleki sürdürdü:

"İkinci ehemmiyetli iş da bu canlılar gıda zincirinin en altında arsa alıyor. Penguenler, birtakım ayı balığı türleri ve balinalar kriller ile besleniyor. Yavru balıklar ve önemsiz formdaki canlılar ise zooplankton ile beslenmekte. Dolayısıyla bu canlıların biyolojileri ve kalıtım bilimi yapıları ile ait elde edeceğimiz değme hilekârlık Antarktika bahir ekosistemini elan güzel anlamamız açısından bizlere aşırı ehemmiyetli bilgiler sağlayacak. Biz de bu doğrultuda, Horseshoe Adası etrafı edinmek az daha Antarktika'daki çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz"

-"Antarktika, global istinas etkilerinin en hararetli biçimde gözlemlendiği yer"

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana hilekârlık Dalı Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Antarktika’ya 3'üncü, Horseshoe Adası’na ise ön gidişi bulunduğunu hatırlatarak, "Amacım Horseshoe Adası’nın liken bioçeşitliliğini belirlemek. Liken türlerini belirlerken kılıç yapı ilmi ve anatomik yöntemlerin yanı esna DNA barkodlama dediğimiz moleküler şekilleri de kullanıyoruz. Daha ilkin İngilizler kabilinden Horseshoe Adası’nda 29 liken çeşidi anlatım edilmişti.

Biz adada buzulla ciltli sıfır değme yerde tarla emek vermesi etme olanağı bulduk ve bu çalışmaların kararında kısaca 100’e benzeyen liken çeşidi topladığımıza inanıyoruz. Topladığımız bu örneklere, laboratuvarımızda çalıştıktan sonradan türlerini belirleyeceğiz ve Horseshoe Adası’nda bu liken türlerinin nerelerde bulunduğuna ilişikli beraberinde haritalandırma yapacağız." yorumunu yaptı.

"Uluslararası hakemli ilmî dergilerde sonuçlarımızı yayınlamayı planlıyoruz." diyen Kara şöyleki bitmeme etti:

"Horseshoe Adası’nın porfir çeşitliliği sonuç etap fazla, likenlerin de şişman beraberinde çoğunluğu porfir yahut tarla üstünde sarsıntı gösteriyor. Bu da liken çeşitliliğinin aşırı ensesi kalın bulunduğunun kanıtı. Likenler, Antarktika berri vejetasyonunun en dominant elementleri olduğu için ötürü önemli. Antarktika kıtası Türkiye’nin 18 güçlü büyüklüğünde bulunmasına karşın çabucak 2 parça çiçekli nebat türü, 150 yöresinde yağız yosunu çeşidi ve 500 yöresinde liken çeşidi var.

Antarktika insanoğlu elinin değmediği gerçekte tabii beraberinde laboratuvar, global ısınmanın etkilerinin en hararetli beraberinde biçimde gözlemlendiği yer. Dolayısıyla ilerleyici senelerde bu liken biyo çeşitliliğini strateji ederek, global ısınmanın canlılar üstünde ön tesirini görmemiz beklenir olabilecek"

"Buradan çıkma evren içi acemi türleri literatüre kazandırmayı amaçlıyoruz"

Moleküler dirim bilimi dalında icraat örümcek Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Karadayı, mikrobiyal kalıtım bilimi ve biyoteknoloji emek harcamaları sürdürdüğünü ve Horseshoe Adası’nda projeleri kapsamında permafrost ve buzul alanlarda alan emek vermesi yaptığını söyledi.

Karadayı, "Buralardan başta kriyokonit ve sediment örnekleri topluyorum. Bu örneklerin sonrasında emek harcamaları vatanımızda Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi araştırı laboratuvarlarında gerçekleştirilecek. Projemiz kapsamında ilk herşeyden ilk olarak örneklerin mikrobiyal biyoçeşitliği çalışmalarını gerçekleştireceğiz. Metagonomik yaklaşımlarla mikrobiyal biyoçeşitliliği aydınlatacağız. Bu sayede literatürde Horseshoe Adası ile münasebetli eksikliği gidermeyi amaçlıyoruz. Aynı sürede buradan çıkma evren içi acemi türleri de literatüre kazandırmayı amaçlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Projesinin ikinci kısmında çalışmalardan elde ettikleri örneklerin kültüre basıcı emek harcamaları gerçekleştirmek kanalıyla proteaz, lipaz ve amilaz enzimlerini üreten ticari ciddiyete erbap mikropbiyal izolatların domestik beraberinde hars koleksiyonunu kurmayı hedeflediklerini tabir fail Karadayı şöyleki bitmeme etti:

"Soğuk enerjik enzimler tıptan kozmetiğe, yenilenebilir enerjiden arıtıcı sanayisine genişliğinde sağlam aşırı bölgede münteşir yararlanma niteliğine erbap olduklarından ötürü faziletli ticari ciddiyete sahipler. Örneklemek gerekirse; arıtıcı endüstrisinde itici enerjik enzimlerin kullanılmasıyla geliştirilen preparatları zamanımızda elan az sıcaklıklarda lekelerin çıkarılması düşüncesince kullanmaktayız.

Örneğin lipaz enzimleri projemizin konusu olup, lipaz enzimleri bu teknolojide yağ lekelerinin çıkarılmasında, proteaz enzimleri protein anlamında ensesi kalın içki lekelerinin çıkarılmasında, amilaz enzimleri ise nişasta anlamında ensesi kalın kemirmek lekelerinin çıkarılmasında kullanılmakta. Biz de başta projemizde bu üç enzime ticari önemlerinden ötürü odaklandık.

Sonuç şekilde projemiz ile Horseshoe Adası’nın mikrobiyal biyoçeşitliliğinin aydınlatılmasına imdat sağlanmış olacak ve itici enerjik enzim üreten mikrobiyal izolatlar ile benzeşim teknolojilerin ulusal şekilde geliştirilmesine kapılar aralanacak. Böyle beraberinde çalışmanın içinde enerjik beraberinde hilekârlık insanı şekilde bulunmaktan ve çabucak beraberinde tomar giranbaha çalışmanın yürütülmüş olduğu TAE seferinin beraberinde çalışanı olmaktan büyüklük ve değer duyuyorum"

"Gölün tekstil ve evrelerini inceledik"

Abant Baysal Üniversitesi akademisyen Prof Dr. Okan Külköylüoğlu da icra ettikleri araştırmalarda, Horseshoe Adası’nda mevcut gölün tarihini, yöre ilmi sürede geçirdiği aşamaları incelediklerini tabir ederek, " Bunun düşüncesince dun kısıntı suyun kısaca 3 mt. altına üzüntü örneklemesi gönderdik. Bu örneklemelerde plastik borularla aşağıya indik ve oradan kısaca 1 buçuk mt. süresince toprağın, sedimenin içerisine girerek tam kip alıp fevk çıkardık. Bu örnekler elan sonradan laboratuvarda uslu enikonu santimetre santimetre kesilerek değme beraberinde santimdeki müstehase kalıntılara bakılacak ve buradan gölün gözyaşı tayini yapılacak. Bu gölün oluşumuyla ait ehemmiyetli bilgiler verecek." dedi.

"Gölün suyuyla ait yaptığımız koyu araştırmalarında, koyu düzem sıcaklığın kısaca 5 etap bulunduğunu ancak yüzeye geçenlerde 0.5 derecelerde bulunduğunu belirleme ettik. Oksijen itibarıyla gölün koyu bölümü oranla zengin, faziletli beraberinde oksijeni mevcut kısaca şekilde 15 mg/ litre şekilde ölçtük ve bu da beraberinde kol fotosentetik aktivitenin bitmeme ettiğini gösteriyor" diyen Külköylüoğlu şunlara aksan yaptı:

"Kamera görüntülerinde gölün koyu kısımlarının birtakım yerlerinde fotosentetik aktiviteyi sağlayıcı su yosunlarını belirleme ettik. Bu çalışmada Kanada’dan mevrut doktora öğrencilerimizden Yohanna Kristen mütalaa görevlisi oldu, temelde onun plan faaliyetlerinden biriydi. Çalışmalarımız beraberinde devre örtüştüğü düşüncesince birbirimize iane ettik. mühim bulunan burada ki gölün tekstil zamanı ve bu göldeki dirim ilmi çeşitliliğin ve canlılığın bu süreçte ne aşamalardan geçtiğini anlamaya çalışmak.

Dolayısıyla gölün, ilk herşeyden ilk olarak esbak yapısını öğrendiğimiz devir gelecekte de diyar değişikliğinden nite etkilenebileceğini kestirim etmek. Bu bilgiler aşırı yararlı olacak. Şunu da biliyoruz ki; yaptığımız çalışmaların bir çok aşırı bu aşamada ilk. Literatüre de ön bilgiyi kazandırmış olacağız. Göl şu anda kısaca 63 cm buzla ciltli ve kılıç bunu delerek, lüzum su gerekse tarla sediment örnekleri alarak çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Bizim düşüncesince bu iş ehemmiyetli zira Türkiye’den ve dünyadan ön şekilde belirleme etmeye çalışacağız.

" Kayaçların ne derinlikte oluştuğunu ve yüzeye nite çıktığını bulmaya çalıştık"

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Doç Dr. Fatih Karaoğlan ise kadrosuyla beraberce Horseshoe Adası’nın sonuç dik açıklık yöre ilmi devir içinde tarihçesini araştırdıklarını tabir etti. Karaoğlan, "Hedefimiz topladığımız kayaçlar içinden birtakım mineralleri çıkararak bunlar üstünde ilk herşeyden ilk olarak bu kayacın ne derinlikte oluştuğunu tartmak ve elan sonradan da yüzeye nite çıktığını bulmaya çalışmak. Adanın değme dü tepesi granitlerden oluşuyor. Bunlarla bulunan ilişkisine bakacağız. Bu dik açıklık esnasında nite beraberinde beraberlik vardı yada nite beraberinde ayrımlılık vardı bunu ortaya koymaya çalışacağız" dedi.

"Meteorolojik ve oşinografik ölçümler yürütme ettik"

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yerine sefere dahil bulunan Deniz Yüzbaşı Kübilay Dökümcü, fariza yapmış olduğu Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın esbak zamanlarda bölgede yürütme etmiş olduğu bahir dibi haritalandırılması kapsamında elde etmiş olduğu verilerle kere kadrosunun bulunmuş olduğu Betanzos gemisinin kıyıya esbak dönemlere uyarınca elan benzeyen beraberinde mesafede bulunduğunun altını çizerek şu yorumu yaptı:

" Bu kere kapsamında meteorolojik ve oşinografik ölçümler yürütme ettik. Meteorolojik ölçümler kapsamında geçiş rotaları üstünde ve Horseshoe Adası'nda diyar sıcaklığı, atmosferik basınç, atmosferik nem, bahir durumu, dalavere boyu ve yüksekliği denli veriler sağlayıp, oşinografik ölçümler kapsamında bahir yüzeyinden bahir altına akıllıcasına bahir suyu sıcaklığı ve tuzluluğu verileri ile oşinografik yanay elde ettik"

Emniyetli seyre müteveccih bilgiler toplandı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Albay Cenk İlgü, polar ve Antarktika bölgesinde Türk Deniz Kuvvetleri’nin doğacak zamanlarda yürütme edebileceği görevler öncesinde alan etüdü yapmak, meteorolojik, oşinografik veriler dercetmek ve deneyim edinmenin önemine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Betanzos gemisi ile yürütme ettiğimiz ilerleyiş periyodunda, sefine ile ait Antarktika bölgesinde tehlikesiz seyre müteveccih usuller ve çabuk hallerde uygulanabilecek çözüm tarzlarına müteveccih bilgiler topladık. En önemlisi Antarktika bölgesinde ilerleyiş ile ait 12 salname tecrübesi mevcut sefine kaptanıyla hilekârlık alışverişinde bulunduk. Sanırım bundan ahir periyotta ayrımsız biçimde bilgiler toplamaya sürdürmek istiyoruz"

Salgın şartlarına karşın kâffesi önlemler alındı

Antarktika polar hilekârlık seferleri ile bulunan ilişkilerinin 2016 senesinde başladığını ve bu süreçten bu yana seferlerde, öncesinde tıbbı danışmanlık, kere esnasında ise tıbbı dayanaklık eylemek vermeye çalıştıklarını tabir fail Çapa Tıp fakültesi Sualtı Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Doktor Selahattin Çakıroğlu ise şunları hatırlattı:

" Her sene katılımcılara etraflıca muayenelerini ve tetkiklerini yaparak sefere imtizaç durumlarını belirliyoruz. Özellikle kıtada diş problemleri yaşamamak yerine behemehâl diş hekimine görünmelerini istiyoruz. Bu sene kere müstevli şartlarında yapılırken bunu düşüncesince önlemler alındı. Her ülkenin Antarktika ya antre prosedürü var, PCR ve karantinalar denli bu mevzularda kere kapsamında bizde bunları gerçekleştirdik."

Çakıroğlu laflarını şöyleki tamamladı:

"Tüm PCR testlerimizin menfi çıkması kararında kâffesi katılımcılarla beraberce kıtaya ulaştık. tedbir olması amacıyla, gemiye bindikten sonra, peçe ara kuralına uyduk. Yanımızdaki aceleci testler ile kere katılımcılarını testlerini aldık. Sefer esnasında biraz okşayıcı nesiç travmaları yaşandı. Bunlara müteveccih tedavilerimizi uyguladık.

Gemi seyri esnasında açıkça denizden geçe cereyan hastalığını gözlemledik ve buna müteveccih otama uyguladık. Sefer esnasında sonsuz beraberinde tıbbi dayanaklık eylemek gereksinimi olmuyor, bu nedenle çaker kere esnasında öbür iştirakçilerin çalışmalarına iane etmeye çalıştım. Bilim insanlarının kip almasına ve ciddi ekipmanların taşınmasına mütalaa görevlisi oldum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ