USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türk dünyasının iş müşterilerini Karabağ'ın imarı düşüncesince Şuşa'da buluştu

Karabağ'ın bayrak şehri Şuşa'da, Ermenistan işgalinden kurtarılan yerlerin imarı ve baştan yapılandırılması düşüncesince Türk dünyasından iş insanlarının katılımıyla toplu tartışma düzenlendi.

Türk dünyasının iş müşterilerini Karabağ'ın imarı düşüncesince Şuşa'da buluştu
16-09-2022 13:03
Bakü

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan Özbekistan ve Macaristan arasındaki aykırı tecim ve envestisman ilişkilerinin büyüme göstermesine korumak neredeyse kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (Türk TSO) düzenlemiş olduğu forumda, Azerbaycan'dan ve gayrı örgen ülkelerden yetkililer ve iş kullanıcılarını arazi aldı.

Foruma Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Sahib Memmedov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk TSO Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

TDT üyesi ülkelerden tahminî 200 iş insanının arazi almış olduğu etkinliğe, Azerbaycan Ulusal Girişimciler Konfederasyonu (ASK) Başkanı Memmed Musayev, Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciliğin Desteklenmesi Ajansı (KOBİA) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Memmedov, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Divan Başkanı Kubanychbek Kasymaliyev ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Farhodjon Toshpulatov da katılma etti.

Azerbaycan Tarım Bakanı Kerimov, etkinlikte icra ettiği konuşmada, işgalden kurtarılan alanlarda meydana getirilen acemi yolların Azerbaycan'ın geri hizmet olanaklarını genişleteceğini, arkadaş ve karındaş devletler de bu olanaklardan faydalanacağını belirtti.

Kerimov, Karabağ ve Doğu Zengezur bölgesinin ekincilik ve envestisman imkanlarına ayraç ederek "Yabancı yatırımcılarla teşrikimesai imkanları geniştir. İş insanlarına gerçek envestisman olanaklarını istimara çağrısında bulunuyorum." dedi.

TDT Genel Sekreteri Amreyev ise 30 sene süresince nehiy altında mevcut ve yıkıma uğrayan Karabağ'ın imarında Türk devletlerinin teşrikimesai yapacağından emniyetli bulunduğunu söyledi.

Amreyev, bölgenin şişman potansiyele cemaat olduğunu, Zengezur Koridoru açıldıktan sonraları bu güzergahın TDT üyesi ülkelerince de kullanılabileceğini belirterek "Bugün, Karabağ'ın bayındırlık ve baştan yapılandırılmasında arazi alacağımı belirtmek düşüncesince Şuşa'da müşterek aradayız." sanarak konuştu.

Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Memmedov de işgalden kurtarılan sahaların endüstri potansiyelinden ve burada kurulan endüstri parklarına yer vererek iş insanlarına envestisman çağrısında bulundu.

"Karabağ'ı ışıltılı müşterek şimal gerçekleştirmek bizim elimizde"

TOBB ve Türk TSO Başkanı Hisarcıklıoğlu da ekonomisi çabucak gelişen Azerbaycan'ın alımlı iş ve envestisman imkanları sunduğunu tabir etti.

Hisarcıklıoğlu, 2. Karabağ Savaşı'ndan sonraları alanda sürekli sulh ve hayat düşüncesince şişman müşterek punt doğduğunu belirterek şu biçimde bitmeme etti:

"Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte, Türk dünyası namına bölgenin gelişmesi, huzurun kökleşmesi düşüncesince üzerimize düşenleri hazırlamaya hazırız. Bu teşrikimesai ve dayanaklık etmek mesajımız düşüncesince müşterek defa şimdi buradayız. Şimdi Karabağ'ı ve Şuşa'yı da Bakü ve gayrı Azerbaycan şehirleri kabil ışıltılı müşterek şimal gerçekleştirmek bizim elimizde."

Tarımdan turizme, gıdaya, sanayiden bilişime denli Karabağ'ın tasrif merkezi yapılması icap ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Nahçıvan'la Bakü'yü birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru'nun ticaretinin büyüme göstermesine şişman katkılar sağlayacağını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Türk dünyası olarak, 1,1 trilyon dolarlık hesaplı büyüklüğe, 560 bilyon dolarlık aut tecim hacmine ve 160 milyonluk nüfusa cemaat olduklarını hatırlatarak "Sadece bu rakamlar caba müşterek araya geldiğimizde kesinlikle şişman müşterek toptan güce dönüşebileceğimizi göstermektedir. Bu gücü harekete eylemek düşüncesince evvel aramızdaki kazançlı entegrasyonu artırmalıyız. Bu da şimdi müşterek tomar ticaretle muhtemel olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Kardeşler birbirine kota koymaz"

Ticaretin artırılması düşüncesince devletler ortada tercihli ve başıboş tecim anlaşmaların imzalanması, yatırımcıları çekilmesi düşüncesince arsıulusal standartta müşterek takviye imkanı sağlanması ve gümrükte geçişlerin hızlandırılması icap ettiğini kail Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Hazar Denizi kabil baş döndürücü ehemmiyetli müşterek intikal noktasını, şimdi canlı ve şimdi az değerli biçimde kullanmalıyız. Trans Hazar Doğal Gaz Boru Hattı'nın inşasına müşterek an evvel başlamamız gerekli. Birbirimize yönelik, intikal kotalarını da kaldırmalıyız. Kardeşler birbirine kota koymaz. Daha müşterek tomar ticaret, şimdi müşterek tomar girişimciyle ve şimdi çelimli hususi sektörle sağlanır. Ülkelerimizdeki girişimciliği ve hususi endüstrisi yükseltmek düşüncesince de çelimli odalara ihtiyacımız var. Türkiye bu mevzuda ehemmiyetli başarılara ve tecrübeye sahip. Bunları da sizlerle paylaşmaya hazırız. Lütfen göz reformu çalışmalarımızı müşterek eş güdüm süresince yapalım. TOBB bu mevzuda topu topu olanaklarını seferber etmeye de hazırdır. Her obje kardeşlerimiz için."

ASK Başkanı Musayev, Azerbaycanlı iş kullanıcılarını adından Karabağ'ın imarında kâm sergileyen karındaş devletlerin iş insanlarına teşekkürname etti.

KOBİA Yönetim Kurulu Başkanı Memmedov da işgalden kurtarılan alanlarda hem evcil aynı zamanda ecnebi iş kullanıcılarını düşüncesince velut envestisman imkanı sağlandığını belirtti.

Memmedov, işgalden kurtarılan yerlere envestisman düşüncesince 1300 firmanın müracaatta bulunduğunu, bunlardan 460'nın tahminî 40 ayrımlı ülkeden ecnebi firmalar bulunduğunu bildirdi.

Forum, açma konuşmalarının peşi sıra "Karabağ ve Doğu hesaplı sahasında envestisman imkanları" başlıklı açık oturum ve düet iş görüşmeleriyle bitmeme etti.​​​​​​​​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ