USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları kâffesi dünyaya ulaşıyor

İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, "Bu sene dış satım amacımız 12 bilyon dolar." dedi.

Türk hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolataları kâffesi dünyaya ulaşıyor
25-02-2022 13:06
Istanbul

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, üyelerinin 200'den ortak tomar ülkeye hariç satım yaptığını belirterek, "Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kabil ürünlerimizin girmediği diyar yok." dedi.

İHBİR'in akıbet 4 yılda düzenlemiş olduğu faaliyetlerin ve dünkü çağa bağlı projelerinin anlatıldığı matbuat toplantısında mütekellim Okutur, 2018'den buyana unsur sayılarını dü katına çıkararak 4 bin 707 üyeye ulaştıklarını söyledi.

Geçen sene İHBİR adına 2,7 bilyon dolarla tamamı zamanların hariç satım rekorunu kırdıklarını dile getiren Okutur, bu yılki hedeflerinin 3,5 bilyon dolar bulunduğunu bildirdi.

Okutur, "Hububat ve bakliyat sahası 2021'de 9,2 bilyon dolar ihracatla yüzdelik 41,43 çoğalma yakaladı. İHBİR'in kol ihracatındaki oranı yüzdelik 29 oldu. Bu sene kol adına hariç satım maksadımız 12 bilyon dolar." niteleyerek konuştu.

İHBİR'in 200'den ortak tomar ülkeye hariç satım yaptığına yer veren Okutur, "Dünyanın değme durumunda hariç satımcı unsur firmalarımız ülkemizin tanıtımı ve ürünlerimizin raflarda arazi alması düşüncesince tamamı güçleri ve heyecanlarıyla çalışıyorlar. Dolayısıyla bütünlük üyelerimizin gitmediği ortak diyar yok. Hububat, bakliyat, şekerleme ve çikolata kabil ürünlerimizin girmediği diyar yok." ifadelerini kullandı.

"Yüksek ilişik giranbaha mahsulat ihraç etmeliyiz"

Haluk Okutur, müstevli sürecinde icra ettikleri lansman çalışmalarından ve ihracattan bahsederek, diyar ekonomisine hâlâ ortak tomar yardım getirmek düşüncesince efdal ilişik giranbaha ve hâlâ efdal miktarlarda mahsul satışı gerçekleştirmek gerektiğini, bu mevzuda çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Ülkenin hedeflediği hariç satım rakamlarına erişmek düşüncesince üyeler ile el ele verdiklerini, inandıklarını, başarıya ulaştıklarını anlatım fail Okutur, 1940'ta kurulan İHBİR'e dünkü ortak imlek kazandırdıklarını; web sitesi, toplumsal medya, mecmua ve hâlâ nice bölgede düzentileme gerçekleştirdiklerini; dergi, ceride ve genel ağ olup bitenleri özellikle peyda kılmak az daha 4 yılda 1.500'ü ortak tomar bilgi çalışmasına imza attıklarını söyledi.

Okutur, akıbet 4 yılda Kovid-19'un kürevi ölçekteki etkilerine karşın dünyanın ayrışık bölgelerinde planlı 15 fuara ulusal ortaklık organizasyonu düzenlediklerini, 17 millî ve arsıulusal fuara ortaklık sağladıklarını belirterek, düzenledikleri mevhum ve fiziksel alıntı heyeti organizasyonlarında evren genelinde ithalatçı, dağıtıcı ve market zincirlerinin yetkilileri ile 5 binin üstünde düet iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

"Tarımsal mahsul ihracatında 100 bilyon dolar mümkün"

Okutur, eş girişimcileri hariç satım hazırlamaya motivasyon kılmak ve onların emeklerini ilişik değere tahvil kılmak amacıyla başlattıkları "İhracata İlham Veren Kadınlar Platformu" projesini Türkiye'ye kazandırdıklarını kaydederek, eş müteşebbis sayısının 60'a ulaştığını aktardı.

Gıda sektöründe eş sayısının artırılması gerektiğine yer veren Okutur, onların sebebiyle inovatif ve ilişik giranbaha mahsul ihracatının artabileceğine dikkati çekti.

Dünyanın besin teknolojileri üstünden şekilleneceği dünkü devirde Türkiye'nin zirai ürünlerini işleyip, paketleyip ve markalaştırarak adalet etmiş olduğu ilişik değere ulaştırabileceklerini belirterek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Tarımsal mahsul ihracatında 100 bilyon dolar görüntü değil. Dijital ekincilik da aksine toprak kayması yaşama geçirecek. Özellikle dünkü planların ve girişimlerin yaşama geçirildiği müstevli sürecinden sonradan müspet yönde kurgulanan ve tarıma odaklı bir duruma getirilen Türkiye tarımda, 100 bilyon dolar ihracatı yakalayabilir ve giderek bu hacim 2- 3 katına çıkarılabilir. Bunu gerçekleştirecek gücümüz, bilgimiz ve tecrübemiz var. Yönetim adına çalışmalarımızı ayrımsız gayretle sürdüreceğiz."

Okutur, Kovid-19 sürecinde üyelerinin indinde adına onlara 150 milyondan ortak tomar hariç alımcı şirketin yazışma bilgilerine ulaşabilecekleri sistemi açtıklarını kaydederek, müşterilere ferah ferah ulaşabilmelerini getirmek amacıyla fuar arşivini üyeler ile paylaştıklarını söyledi.

Bu süreçte hububat sektöründen haberlerin, araştırmaların, yazıların ve raporların arazi almış olduğu e-bülten ve mecmua çalışmalarının sürdüğüne yer veren Okutur, lezzetli mamuller sahası düşüncesince çalıştay düzenlediklerini, ihracatçıların yaşamış olduğu problemlerin çözümü düşüncesince Ticaret Bakanlığı'na ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Türkiye'ye yakışan arsıulusal ortak fuar yapacağız"

İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Soyyiğit ise yaşama geçirilmesi hedeflenen projelerden bahsetti.

Aynı tarihte ayrımsız sektörde fuarların yapılması üstüne Ticaret Bakanlığı ile ısrarlı görüşmeler yaptıklarını dile getiren Soyyiğit, "Bundan hakeza ayrımsız tarihte ayrımsız sektörde ansızın ortak tomar fuarın yapılmaması üstüne ehemmiyetli adımlar attık. İstanbul kabil mühim ciddiyete eş şehri kürevi ortak fuar merkezine dönüştüreceğimiz projemizle 'neden ortak Gulfood, Seal ve Anuga kabil besin sektörüne mülk ergin fuarlar Türkiye'de de olmasın' niteleyerek yola çıktık. İstanbul'u biçim belirleyerek normalleşmeyle de baş başa projemize müteallik önceki adımları attık. Bakanlığımızın destekleriyle ülkemize yakışan ortak fuar yapacağız." dedi.

"Türk ürünlerini tanıtacağımız dokümanter filmimizi 4 bilyon insanoğlu izleyebilecek"

Soyyiğit, Türkiye'nin fazlalaşan toplarında imal edilen zirai mamüllerin kıymetinin bilinmesini, yeğleme edilmesini ve dünyada tanıtılmasını sağlayacak dünkü ortak plan yaşama geçireceklerini belirterek şu detayları verdi:

"Türk ürünlerinin standardını ve kıymetini öncelemek amacıyla dünyaca bildik dizilerimizin yapımcıları ve oyuncularıyla ortak dokümanter film hazırlatacağız. Yüzlerce ülkede yayınlanacak, üyelerimizin emekleriyle ortaya çıkan ürünlerimizi ve markalarımızı tanıtıcı dokümanter filmimizi tahminî 4 bilyon insanoğlunun izleyebileceği National Geographic, Netflix kabil dünyanın önde mevrut mecralarında paylaşacağız."

"Her sene 100 öğrenciye iş olanağı sunacağız"

Soyyiğit, Türkiye'yi ve hariç satımcı firmaları dünyada adalet etmiş olduğu biçimde temessül edecek gençlerin hariç satım dünyasında arazi almalarını getirmek amacıyla muktezi eğitimleri vererek, aut ticareti en dobra biçimde öğretip değme sene minimum 100 kalburüstü öğrenciye iş olanağı sunacaklarını söyledi.

Alım heyetlerinin öneminden bahseden Soyyiğit, "Mart kocaoğlan içinde tamamı dünyayı havi besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan yukarı düzem satın kabul etme ve market zinciri yetkililerinin katılımıyla Türkiye'de arsıulusal özellikte sektörel ortak alıntı heyeti organizasyonu düzenleyeceğiz. Eş zamanlı adına Türkiye'nin ve üyelerimizin ürünlerinin tanıtımına müteveccih dünyaca adlı sanlı şeflerin sunumlarıyla ayrışık workshoplar düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ