USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk iş insanlarından ABD ile ticari ilişkilerde 'eyalet merkezli' yaklaşım

DEİK Başkanı Olpak, ABD ile ticari ilişkilerde eyaletleri merkeze düzlük birlikte yaklaşım belirlediklerini belirterek, ABD pazarına dönüşmek talip Türk firmaları düşüncesince 7 eyalette alt kurul kurduklarını, bu sayıyı 13'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatım etti.

Türk iş insanlarından ABD ile ticari ilişkilerde 'eyalet merkezli' yaklaşım
23-09-2021 11:57
New York

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti kapsamında New York'a mevrut Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, AA muhabirine, dü dünya arasındaki kârlı ilişkilere değgin değerlendirmelerde bulundu.

Olpak, güzeşte sene bakımından Türkiye ile ABD arasındaki tecim kütlesinin 21 bilyon dolara yükseldiğine ayraç ederek, 2021 yılını 25 bilyon dolarlık tecim hacmiyle kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Diplomatik sıkıntıların dü dünya arasındaki ilişkileri genellikle bilvasıta namına etkilediğini tamlayan Olpak, "Zaman devir yaşanmış bulunan diplomatik problemlerin kalan ticari ve kârlı teşrikimesai yüz ortadan kalkacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Olpak, "Ticaret rakamlarında müstevli önceleri devre nazaran salname bazda çoğalma gözlemlememize karşın dü ülkenin kârlı kapasiteleri dikkate alındığında bulunan seviyenin bizleri istiğna etmediğini ifşa etmek isterim." dedi.

100 bilyon dolarlık tecim kütlesi maksadı düşüncesince icraat sürüyor

İki dünya arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefine yer veren Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevzuya bulunan özen ve hassasiyetinin kendileri düşüncesince en iri kuvvet deposu bulunduğunu aktardı.

Olpak, "İlk namına 2019 senesinde dile getirilen bu maksata müteveccih Türkiye-ABD İş Konseyimiz kanalıyla çalışmalarımızı gayret kesmeden sürdürüyoruz." dedi.

DEİK'in hâlâ önceki piyasaya sürülen raporlarında dü dünya düşüncesince faziletkâr gizil vadeden sektörlere bağlı etraflıca analizlere arazi verildiğini anımsatan Olpak, dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasının arkası esna güzeşte sene yayımladıkları raporda ise toptan hazırlık zincirindeki esaslı değişikliklerin Türk-Amerikan ticari ve kârlı ilişkileri üstündeki etkinlerini belirleme etmeye çalıştıklarını anlattı.

Olpak, bahis konusu raporla ve çıktılardan hareketle Türkiye-ABD İş Konseyi çatısı altında sektörlerinin öncüleri kabilinden önderlik edilen emek vermek grupları kurduklarını ve bu emek vermek gruplarının mevkut namına ortak araya gelmiş şekilde üstünde uygun kalınan muvaffakiyet odaklı projeleri ilgilendiren kol liderleriyle değerlendirdiğini tabir etti.

"ABD hareket planımızı eyaletleri merkeze düzlük ortak yaklaşımla kurguladık"

İki dünya arasındaki ticari ilişkileri bırakmak düşüncesince eyaletleri merkeze düzlük ortak yaklaşım benimsediklerine dikkati çekici Olpak, şunları kaydetti:

"Bugün ABD dediğimizde, birbirinden değişik dinamiklere ehil 50 eyaletten oluşan, 21 trilyon dolarlık ekonomiye ehil ortak ülkeden lakırtı ediyoruz. Eyaletlerin birbirinden değişik içtimai ve kârlı dinamiklere ehil bulunduğunu dikkate alarak ABD hareket planımızı eyaletleri merkeze düzlük ortak yaklaşımla kurguladık. Bu sebeple, ABD pazarında ıpıssız el altında bulunan ve ya sektöre tahavvül etmek talip Türk firmalarımızın çalışan temsiliyeti düşüncesince Türkiye-ABD İş Konseyimizin çatısı altında 7 eyalette komitelerimizi kurduk. Yıl sonuna derece ise bu sayıyı 13'e çıkarmayı hedefliyoruz."

Olpak, halihazırda komitelerin bulunduğu eyaletlerin ise Kaliforniya, Florida, Illinois, Massachusetts, New York, Texas ve Virginia bulunduğunu kaydetti.

"Hedefimiz hem istikrarlı bununla beraber ağırbaşlı sıçramalar karşılayıcı düet tecim hacmi"

Türkiye ve ABD arasındaki tecim kütlesinin devir ortamında dengelenmeye akıllıca gittiğini aktaran Olpak, "2021 yılına baktığımızda az hâlâ dengeye yaklaşan ortak düet tecim görüyoruz. Hedefimiz hem istikrarlı bununla beraber ağırbaşlı sıçramalar karşılayıcı ortak düet tecim kütlesi ki bunun da müspet sinyalini 2021 senesinde görüyoruz, sene kapanışında sonucunu da göreceğiz inşallah." dedi.

Olpak, ilkin ABD'nin Çin ile yaşamış bulunduğu ticari ve kârlı gerilimin beraberinde Kovid-19 salgını dolayısıyla toptan hazırlık zincirinde esaslı değişimlere tanık olunduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Öyle ki ABD ile Çin arasındaki tecim kütlesinin 600 bilyon dolara yaklaşan bulunduğu biliniyor. Sadece 2018-2019 çağında ABD’nin Çin ithalatı yüzdelik 16’ya mukabele edecek halde 90 bilyon dolar düşmüş. İkili tecim hacmindeki bu düşüşün 2023'e derece senede 200 bilyon dolara derece çıkabileceği konuşuluyor. ABD’nin bu süreçte hazırlık zincirini Çin’den Vietnam ve Tayvan kabilinden devletlere kaydırdığını da biliyoruz. Böyle ortak ortamda ülkemizin ve iş dünyamızın bu değişime lakayıt kalmayıp fırsatları değerlendirmesi gerekiyor."

Tekstil, mobilya, yapım ve çatı malzemeleri kabilinden Türkiye'nin görmüş geçirmiş bulunduğu sektörlerin beraberinde düet ticarete ulama sağlayacak 3 değişik düzlük hâlâ belirleme ettiklerine ayraç fail Olpak, bunların çarpıcılık ve elektronik, sayısal ekosistem ve üçüncü devletlerde muhtemel ortaklık olanakları bulunduğunu dile getirdi. Olpak, "İnanıyoruz ki bu bölgelerde atılacak çelimli adımlar düet ticari ve kârlı ilişkilerimize baş döndürücü giranbaha katkılar sunacaktır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ