USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda

Ankara'nın Ayaş ilçesinde 11 girişimci kadın, kurmuş oldukları birleşke ile ürettikleri salçaları ihraç ederek Avrupa sofralarını tatlandırıyor.

Türk kadınlarının ürettiği ev yapımı salçalar Avrupa yolunda
19-10-2021 12:30
19-10-2021 12:30
Ankara

Domatesiyle adlı sanlı Ayaş'ta öz tarlalarının mahsulüyle ev salçası karşılayıcı kadınlar, iç bu piyasanın birlikte Almanya ve Hollanda pazarına açıldı.

Gelecek sene ağız ağıza uzvi tarımla domates üretimine geçmeyi planlayan kadın girişimciler, ortak taraftan diyar ekonomisine yardım sağlamak, ortak taraftan hanımefendilerin düzentileme hayatındaki yerini artırmak, gayrı taraftan da evren mutfaklarını ev yapımı salçalarla lezzetlendirmek istiyor.

Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, hanımefendilerin tarlada üretimin rastgele dalında çalıştığını belirterek, giderek bu emeği henüz canlı nite kullanabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Bir müddet sonraları türlü yerlerden birleşke kurarak üretime henüz ortak tomar bedel katabilecekleri anlamında düşünüm donanmasına vardıklarını özetleyen Varol, "Bu düşüncesi olgunlaştırdık 11 kadın çiftçiyle kooperatifimizi kurduk. Tarlada canlı bizler, lakırtı sahibi olalım, kendimize ilgilendiren ortak yapı üstünden düzentileme deneyelim ve öz kazançlı özgürlüğümüzü kazanalım istedik. Aynı sürede da köyümüzün ve bölgemizin henüz aşırı kalkınmasını amaçladık." sanarak konuştu.

"Bu sene bakımından kestirmece 90 titrem salça üretimimiz olacak"

Varol, bölgelerinde imal edilen domateslerle ev yapımı salça gerçekleştirmek düşüncesince yola çıktıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kooperatifimizin önce projesi olarak, öz yetiştirdiğimiz Ayaş domateslerinden mahalli ev salçası gerçekleştirmek düşüncesince tesisimizi kurduk. Şu andaki üretimimizin kâffesi birleşke ortaklarının öz tarlalarından elde edilmiş domateslerle yapılıyor, fakat yetmediği devir Ayaş çiftçisinden gerçekleştirme ediyoruz. Fabrikamızın kestirmece 150 titrem domates salçası yapabilme istihsal kapasitesi mevcut fakat kılıç bunun tamamını kullanmadık. Piyasaya girdikçe, pazarı geliştirdikçe üretimimizi de artırmamak istiyoruz. Bu sene bakımından kestirmece 90 titrem salça üretimimiz olacak."

"İş birliklerinin çoğalması düşüncesince dayanaklık etmek istiyoruz"

Pazar kapasitesinin rastgele sabık gündüz genişlediğini vurgulayan Varol, önce namına iç piyasada görev verdiklerini fakat 2020 bakımından gayrimenkul dışına da açıldıklarını söyledi.

Varol, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"İlk aşamada ehlî piyasayla başladık, Ankara bizim düşüncesince aşırı önemliydi. Şu anda Ankara'da 3 evcil zincir market ile ortak Türkiye genelinde görev verici zincir markete ürünlerimizi veriyoruz. İlerleyen müddet düşüncesince hedefimiz, arsıulusal sektöre açılabilmekti. dışsatım belgemizi aldık. Çok şükür ki geçtiğimiz sene gayrimenkul dışına mahsul satışımızın başlangıcını yaptık. Hollanda'ya ortak tümen gönderdik, beğenilmesi üstüne ikinci sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Küçük sevkiyatlar olsa da şu an bizim düşüncesince aşırı değerli. Ardından ortak hacim da Almanya'ya mahsul yolladık. Hedefimiz, aşırı henüz ortak tomar ülkeye müteveccih ortak pazar. Bu sene düşüncesince de Hollanda'dan ısmarlama var, onun hazırlıklarını yapıyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine de ferahlamak istiyoruz. Bunun birlikte Orta Doğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerine dış satım muktedir olgunlaşmak düşüncesince icraat yürütüyoruz. İş birliklerinin çoğalması düşüncesince dayanaklık etmek istiyoruz. Tarım, Aile ve Sosyal Hizmetler, Ticaret ve Çalışma Bakanlıklarına ileti havale etmek istiyorum. Bizlere esen olsun rastgele devir destekleri var, fakat bu desteklerin henüz konkre olmasını istiyoruz. Bizim kabil üretime geçmiş, pazarda arazi meydan kooperatifleri ve girişimci hanımları henüz aşırı desteklemelerini istiyoruz."

"Tamamen uzvi tarıma geçiyoruz"

İkinci hedeflerinin uzvi ekincilik olduğuna ve bunun düşüncesince harekete geçtiklerine ayraç fail Varol, "Bu sene uzvi tarıma geçişte ikinci yılımız. Artık seneye topraklarımız bizlere ağız ağıza yüzdelik beniz uzvi domateslerimizi verecek. Biz de bundan sonraları etiketlerimize uzvi logosunu basabileceğiz. Bu sayede de Türkiye'de önce kez uzvi salça üreten birleşke olacağız." dedi.

Hedeflerinden birinin de ilerleyici devirde ağababa tohumlarıyla mahsul kabul etmek bulunduğunu vurgulayan Varol, "Hedeflerimizden bir tanesi de ağababa tohumlarımızı gine yaygınlaştırmak. Onunla ek icraat yapıyoruz. Orijinal Ayaş domatesinden domates suyu üretmeyi hedefliyoruz. Şu an domates salçası ve domates püresi üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türk hanımı üretimde eğer olmazsa diyar kalkınamaz"

Kooperatif Başkanı Varol, girişimci Türk hanımlarına kalıp kazanmak istediklerini belirtti.

Tarih süresince Türk kadının rastgele devir üretimin süresince canlı arazi aldığını anlatım fail Varol, "Kadınlar, rastgele devir üretimde arazi almalı. Korkmadan girişimci olmalı. Çünkü, Türk hanımı üretimde eğer olmazsa diyar kalkınamaz. Kadınlar bütünlük süresince teşebbüste bulunmalı ve üretime müdahale olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ