USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları 5. Toplantısı Macaristan'da düzenlendi

Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları 5'inci Toplantısı, Macaristan İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığının ev sahipliğinde Budapeşte'de düzenlendi.

Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları 5. Toplantısı Macaristan'da düzenlendi
14-10-2021 16:20
14-10-2021 16:20
Budapeşte

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in moderatörlüğünde planlı toplantıya Türk Konseyi Üye ve Gözlemci Devletlerinin Ulaştırmadan Sorumlu Bakanları ile Türk Konseyi Aksakallar Keneşi'nin Türkiye üyesi Binali Yıldırım öz saygı misafiri namına katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, burada meydana getirdiği konuşmada, Türk Konseyi ülkelerinin 160 milyonluk güre ve devim bilimi nüfusu ve 1,1 trilyon dolar düzeyindeki iktisadi büyüklüğüyle, global eş kuvvet olma potansiyeline erbap eş camia bulunduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, "Bu şişman potansiyelin yaşama geçirilmesi düşüncesince teşrikimesai ve el donanması iradesiyle kuma gücümüzü açığa çıkartmalıyız. Zira global salgının kâffesi dünyada bulunduğu az daha ülkelerimizde de biçim açmış bulunduğu tesirleri fakat yaklaşan ve çalışan iş birliğimizle kaldırılmış edebiliriz. Eminim ki, Türk dünyası bu sıkkın devri de güçlenerek atlatacak ve umuyorum ki eriştirme ilişkilerimiz minimum zararla kalmış bulunduğu yerden bitmeme edecektir." dedi.

"Geçiş belgelerinde yaşanmış bulunan sıkıntıların ticaretimizi engellemesine müsaade vermemeliyiz"

Son dü yılda, eriştirme sahasının benzeri yepyeni eş krizle dirlik karşıya kaldığını, üretimdeki daralma ve hudut geçişlerindeki kısıtlamaların ağırlık taşımacılığında şişman güçlüklere faktör olduğuna dikkati çekici Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Salgın önlemleri dolayısıyla karaca yolu nakliyat operasyonlarında birtakımı engellemeler hala bitmeme etse de sonuç devirde ekonominin ve nakliyat sahasının müstevli koşullarına ahenk sağlamasıyla arsıulusal karayolu taşımacılığı pazarında bol eş toparlanma görüyoruz. Ancak üzülerek altını resmetmek istiyorum ki ekonomideki bu toparlanma karşısında karaca yolu intikal belgeleri, ince ehliyetsiz kalmaktadır. Geçiş belgelerinde yaşanmış bulunan bu sıkıntıların ticaretimizi engellemesine müsaade vermemeliyiz."

Taşımacılığın ve ticaretin önündeki engelleri bozmak ve transfer maliyetlerini ıskat etmek düşüncesince Türk Konseyi içerisinde kuma menfaatlere totaliter eş yaklaşımın benimsenmesi ve yaşama geçirmemesinin gerekliliğine ayraç fail Karaismailoğlu, bu doğrultuda, müstevli sonrası devirde arkadaş ve ahi devletler ortada taşımacılığın serbestleştirilmesi, düet ve transit karayolu intikal vesikası kotalarının kaldırılması icap ettiğini kaydetti.

Türk Konseyi içerisinde emekleri devam eden eskiz Kombine Taşımacılık Anlaşmasının ivedilikle yaşama geçirilmesi gerekliliğine ayraç fail Bakan Karaismailoğlu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Devlet Başkanlarımızın sonuç Zirve Bildirisi'nde arazi düzlük bu yöndeki emirleri da her insanın malumudur. Anlaşmayı yaşama geçirdiğimizde şişko nakliyat operasyonları ve Hazar geçişlerini kayda bedel halde heveslendirme edeceğiz ve her insanın ehemmiyet atfettiği Trans-Hazar Doğu-Batı Orta Koridorunun Avrasya taşımalarındaki payını ehemmiyetli seviyede artırmış olacağız."

"​​​​​​​Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Türk dünyasının iktisadi kalkınması düşüncesince önemli"

Türk Konseyi devletleri arasındaki fiziksel bağlantının en ehemmiyetli ve mühim bileşenlerinden bulunan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun (BTK), Türk dünyasının iktisadi kalkınması ve refahı düşüncesince ehemmiyetinin şişman bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, müstevli sürecinde İran-Türkmenistan sınırının kapanmasıyla, BTK hattının önemine eş el elan tanık olduklarını, bu hatta, 2021 yılının İlk 9 ayında ağırlık taşımacılığında eş geçmiş senenin bire eş zamanına layıkıyla yüzdelik 68 artım sağlandığını aktardı.

Lojistik operasyonlarda dava teşekkül fail faziletkâr intikal ücretleri ve ağır aksak seferler mevzularını kuma çabalarla ivedilikle çözüleceğine ve Hazar geçişlerini dilek edilen kompetitif güzergaha dönüştürüleceğini umduğunu kaydeden Karaismailoğlu, "Takdir edersiniz ki, müstevli sonrası devirde de bu güzergahın çalışan kullanması düşüncesince Hazar Geçişlerinde yaşanmış bulunan problemlerin ortadan kaldırılması ciddi eş ciddiyete erbap ve tığ Türkiye olarak, bu çerçevede atılacak kâffesi adımlara dayanaklık etmek vermeye hazırız." diyerek konuştu.

Yıldırım'dan Türk Konseyi devletleri arasındaki ticaretin düş donör bulunduğu açıklaması

Türk Konseyi Aksakallar Keneşi'nin Türkiye üyesi Binali Yıldırım da Türk Konseyi’nin unsur ülkelerin mütebeddil gereksinimlerine ilişkin namına nice bölgede konkre neticeler elde ederek uhuvvet ilişkileri ortamını güçlendirdiğini, teşkilatın başarılarının direkt eş kararı namına 2018'de Macaristan'ın Gözlemci Üye, 2019 senesinde Özbekistan dört dörtlük unsur namına katıldığını tabir etti.

Türk Devletlerinin ehemmiyetli eş iktisadi potansiyele erbap bulunduğunu tamlayan Yıldırım, "Gerçek potansiyelinin baş döndürücü altında bulunmasına karşın 6 Türk Konseyi ülkesi arasındaki toplanmış tecim de düş vericidir. 2016-2019 zamanında ülkelerimiz arasındaki toplanmış tecim kütlesi kısaca yüzdelik 22 artışla 16 bilyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz bu miktar koronavirüsten aksi etkilenmiştir ve halen aksi tesirleri sürmektedir. Ancak müstevli koşullarının ortadan kalkmasıyla elan şişman düet tecim rakamlarına ulaşacağımızdan eminiz." diyerek konuştu.

Yıldırım, taşımacılığın devletler ortada kaslı ticari münasebat kurmanın anahtarı olduğunu, bu nedenle kâffesi Türk Konseyi Zirvelerinde Devlet Başkanlarının, unsur devletler ortada eriştirme iş birliğinin geliştirilmesinin yanında Türkiye'den güzeşte Trans-Hazar Koridoru'nun velut ve sürdürülebilir eş intikal yolu durumuna getirilmesine şişman ehemmiyet verdiğini kaydetti.

Türk Konseyi’nin çabalarını bizzat ölçüm ettiğini ve geçmiş görevlerinde bulunduğu kabil Konseyin Aksakalı namına da çalışmalarını beslemek düşüncesince efor göstereceğini tamlayan Yıldırım, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Trans-Hazar Koridoru'nu, kota sisteminin serbestleştirilmesi, Ro-Ro gemilerinin sayısının artırılması, Ro-Ro fiyatlarının düşürülmesi ve ağır aksak Ro-Ro operasyonlarının ele alınması, transit intikal ücretlerinin kaldırılması, ulaştırmanın dijitalleştirilmesi ve Hazar Limanları ve denizcilik şirketlerindeki belli başlı hizmetlerin özelleştirilmesi dahil, fakat bunlarla hudutlu olmamak üzere, verimli, sürdürülebilir ve akıcı eş geçenek durumuna getirecek rastgele muhtemel aksiyon üstünde çalışmalıyız."

Toplantının böylece Türkiye'nin Mersin Limanı ile Özbekistan'ın Evrensel Lojistik Hizmetleri (Taşkent), Akhtachi (Andijan) ve Termez Kargo Merkezi (Surkhandarya) ortada Türk Konseyi Üye Devletlerinin Limanları Arasında Kardeş Liman İlişkileri ve İş donanmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ