USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk tarımında istihsal ve bereket sayısal teknolojilerle artacak

Tarım ve Orman Bakanlığına ilişkin Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), yürüttüğü sayısal teknoloji projeleriyle hem istihsal ve verimin artmasını bununla beraber çiftçilerin istihsal maliyetlerinin azalmasını hedefliyor.

Türk tarımında istihsal ve bereket sayısal teknolojilerle artacak
11-03-2022 11:21
Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığına değgin Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), ilaçlamadan sulamaya, hayvancılıktan nebat hasadına derece türlü bölgelerde teknolojik planlara odaklandı. Kurum, hasat tahmini, kuraklıkla mücadele, tarımda teknoloji kullanımı, Ar-Ge ve inovasyon politikalarının beraberinde sayısal projelerle çiftçilerin yaşamını kolaylaştırmayı, istihsal ve verimliliği artırmayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, hayvanların emniyetli yerine özelliklerinin belirlenmesi ve pırtı dibine katılması neredeyse Küçükbaş Hayvan Islahına Yönelik Akıllı Ölçüm Platformu Prototipinin Geliştirilmesi Projesi yürütülüyor.

Ayrıca, bağcılıkta ilaçlama, gübreleme ve arsa el işi derece faaliyetlerde kullanılmak üzere Bağcılığa Uygun Tarımsal Otonom Robot Projesi üstünde çalışılıyor.

Projelerde, hastalıkla savaşım de ehemmiyetli arsa tutuyor. Hastalık sıvanmış bölgelerin ve çor şiddetinin tespiti neredeyse başlatılan Otonom İlaçlama Robotu Projesi bitmeme ediyor.

İHA'lar da devrede

Son senelerde kullanımı derece derece yaygınlaşan ve harp meydanlarından yangınla mücadeleye derece türlü bölgelerde yararlanılan insansız iklim araçları (İHA) zirai faaliyetlerde de ön plana çıkmaya başladı.

Bu kapsamda İHA'larla Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları Projesi yürütülüyor. Projeyle toprak, kuraklık, basma durumu, hasat tahmini, toplam ürün hesabı ve değişik mahsulat düşüncesince ortak katalog oluşturulmasına müteveccih enfrastrüktür kurulması planlanıyor.

Ayrıca, TAGEM, Gezen Hibrit Sağımcı Projesi ile küçükbaş hayvancılıkta kalitenin ilerletilmesini ve pres giderlerinin düşürülmesini öngörüyor.

Uzaktan algılamayla elde edilmiş verilerin, nebat su tüketimine alakalı yerine sulama, yağışsızlık ve randıman tahmini çerçevesinde değerlendirilmesi düşüncesince Dijital Sulama Yönetim Sistemi kurulması düşüncesince icraat yürütülüyor.

"Tarım 4.0" dönüşümü

TAGEM Genel Müdürü Nevzat Birişik, AA muhabirine, tarımda sayısal teknolojilerin kullanılmasına değgin değerlendirmede bulundu.

Tarımsal tahavvül projeleriyle üretimde girdi maliyetleri azaltılırken randıman artışının sağlanmasını hedeflediklerini tamlayan Birişik, doğacak nesillere tarım yapılabilecek saf kaynaklar artırmak istediklerini söyledi.

Birişik, bilim ve yazışma teknolojileri sebebiyle "Tarım 4.0" yahut "dijital tarım" yerine adlandırılan, alıngan kom istihsal sistemine alakalı ortak tekâmül yaşandığını dile getirerek, takip edeni yapılabilen, arama edilerek karışma edilebilen ortak tarım sistemine geçildiğini bildirdi.

Tarımsal üretimin herhangi ortak etabında geçer vasıtaların sensörlerle donatılarak, hepsi istihsal boyunca makinelerin birbirleriyle iletişime geçebildiğini anlatım fail Birişik, şöyleki konuştu:

"Sensörlerle donatılmış tarım aletleri ve alanlarıyla çiftçilere ne alanda, ne tarz basma kullanmaları gerektiği, iklim koşulları, bitkinin gereksinim duyan mineral ve sulama miktarı, toprağın durumu, tahmini hasat tarihi derece mevzularda etraflıca bilim vererek, verimin en fevk düzeye çıkartılmasını hedefliyoruz. Bu sayede üreticiler, çokbilmiş teknoloji cihazlarıyla hepsi ilk teşrin sahasını rejim ve gözlemleme olanağına erbap olurken iş enerjisini ve istihsal girdi maliyetlerini minimize edip, birinci sınıf ve faziletli oranda mahsul sağlayabiliyor."

"Maliyet azalıyor, randıman artıyor"

Tarımda sayısal dönüşümün faydalarına ayraç fail Birişik, "Dijital teknolojilerin tarım sektöründe uygulanması, üründe verimin artmasını, maliyetin azalmasını sağlıyor, elan az mahsul kaybı oluyor. Su, mahrukat ve gübrenin minimal kullanımı muhtemel olurken çevreye duygulu yaklaşımla doğacak nesillere tarım yapılabilir alanlar bırakmanın yolu açılıyor." dedi.

Birişik, tarımda teknoloji kullanımının yönetilmesi, millî önceliklerin açık açık belirlenmesi, ilerlemenin izlenmesi ve siyasa sonuçlarının ve etkilerinin tanımlanan hedeflere layıkıyla değerlendirilmesi icap ettiğini belirterek, "TAGEM, tarımda istikbal teknoloji kullanımı dair çelimli kurumsal altyapısı ve tahminî 1 bilyon müfret Ar-Ge bütçesi ile tarım politikaları doğrultusunda, üniversite, araştırman ve hususi alanı ortak araya getirerek, acemi teknolojilerin dünya tarımının hizmetine sunulmasına önderlik ediyor." niteleyerek konuştu.

TAGEM ve projeleri hakkında

TAGEM içerisinde 48 araştırı enstitüsü, 24 araştırı yetkisi maruz kurum, 28 istikbal Ar-Ge merkezi ve 47 hususi dal Ar-Ge ofisi bulunuyor. Ayrıca, 32 jen bankasında 317 bin malzemesi mevcut kurum, ürettiği bilim ve teknolojilerle tüketicilere salname tahminî 4,2 bilyon teklik ulama sağlıyor.

TAGEM kabilinden sonuç 10 yılda, Ar-Ge dayanak ve iş birliği, ulusal/uluslararası, TÜBİTAK/ ilmî araştırı projeleri engelleme 6 bin 100 plan gerçekleştirildi. Tarla bitkilerinde 832, bostan bitkilerinde 35 tarz ile 118 eser reform edildi. Süs bitkileri, sebzeler, üzüm, çekirdeksiz limon, dikensiz gülün beraberinde 6 arı türü de reform edilen çeşitler ortada arsa aldı.

İlk evcil ve ulusal kasap tavuk ANADOLU-T, evcil ve ulusal mikrobiyal gübre, sığırlarda anne baba atama kiti, atlarda anne baba atama kiti, acemi doğan buzağı, kuzu ve cedi ölümlerine gönül rahatlığı toplu antiserum da büyüklenme kabilinden geliştirildi.

Bunların beraberinde Yerli Otomatik Traktör Dümenleme ve Kontrol Sistemi'nin Geliştirilmesi, Çiftlik Yönetim Sistemi, Buğday Hasadında Dane Kayıplarının İzlenmesi ve Takibine Yönelik Sistem, Elektrikli Bahçe Traktörü Prototipi, Elektronik Hayvan Takip Sistemi, Bulut Tabanlı Verim Görüntüleme, Haritalama ve Takip Sistemi ile Bitkisel Üretimde Değişken Düzeyli Gübre Uygulamaları derece projeleri yaşama nâkil kurum, Dijital Bitki Su Tüketim Rehberi hazırladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ