USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk uygulayım bilimi şirketlerine meydana getirilen envestisman bu sene 1,6 bilyon doları aşacak

Bakan Varank, Türkiye'nin girişimcilikte giranbaha çağını yaşadığını belirterek, "Geçen sene Türkiye'den uygulayım bilimi firmaları birlik 1,6 bilyon dolar envestisman aldı. Bu sene 1,5 bilyon dolara ulaştı. İnşallah 1,6 bilyon doları aşmış olacağız." dedi.

Türk uygulayım bilimi şirketlerine meydana getirilen envestisman bu sene 1,6 bilyon doları aşacak
19-11-2022 18:09
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) kabilinden İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) yardımı ile yaşama geçirilen "MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi"nin kavil imza törenine katıldı.

MEXT Teknoloji Merkezi'nde meydana gelen etkinlikte, Marmara Bölgesindeki kalkınma ajanslarının iş birliğini artırmayı amaçlayan "Kalkınma Ajansları İş Birliği Protokolü İmza Töreni" de düzenlendi.

Etkinlikte mütekellim Varank, MESS'in İstanbul Kalkınma Ajansı'nın yardımı ile yaşama geçirdiği "Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın" projesi düşüncesince ortak araya geldiklerini, ayrımsız sürede İstanbul ve yer şehirlerdeki uran kurumlarının sayısal dönüşümlerini çurlatmak düşüncesince kalkınma ajanslarının teşrikimesai protokolleri imzalayacağını söyledi.

Varank, sayısal teknolojilerin, pres ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün gayret kesmeden sürdüğünü kaydederek, işletmelerin sayısal dönüşümden elde etmiş olduğu kazanımlar artıkça uygulayım bilimi yatırımlarının da artmaya bitmeme ettiğini bildirdi.

Artan verimliliğin işletmelere rekabette sağlamış olduğu üstünlükten bahseden Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yerine Türkiye'nin çelimli uran ast yapısını sayısal dönüşümle elan kompetitif ortak bir vaziyete bildirmek istediklerini vurguladı.

Varank, işin hoppadak ticareti faaliyetleri ve ortak devre süreçleri dijitale taşımakla bitmediğini, uran ilkin edinmek az daha hayattaki sayısal tahavvül trendlerini yakından izleme ettiklerini belirterek, işletmelerin bu dönüşüme en güzel biçimde fut uydurması düşüncesince politikalarını belirlediklerini anlattı.

Şirketlerin karşılaştıkları sorunları aşmaları düşüncesince muktezi bulunan mekanizmaları Bakanlık yerine hal odaklı ortak biçimde kurguladıklarını aktaran Varank, işletmelerin yetkinliğini fevk seviyelere taşıyacak sayısal tahavvül alanındaki yatırımlarını TÜBİTAK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve kalkınma ajansları marifetiyle desteklediklerini bildirdi.

Güdümlü Proje'ye 13,5 milyon vahdet bütçe ayrıldı

Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin herhangi ortak tek numara köşesindeki potansiyeli belirleme yazar bu potansiyeli elan dişi ortak biçimde açığa boşaltmak düşüncesince de dip himmet harcadıklarını belirterek, bilirkişi kadrolarla sahaya inerek evcil yönetimler, kol temsilcileri ve STK'lar ile teşrikimesai yaptıklarını anlattı.

Bu kapsamda geliştirilen uygulamalardan birinin de şu anda rakamları 8'ü bulan "model fabrikalar" bulunduğunu dile getiren Varank, bu fabrikalar marifetiyle işletmeleri "yaparak öğrenme" metoduyla merasimsiz üretimi öğrenmelerine ve elan sonraları dişi ortak sayısal dönüşüme anık bir vaziyete gelmelerine önderlik ettiklerini söyledi.

Varank, bu işin hoppadak mali dayanak noktası sağlamakla olmadığını, totaliter ortak yaklaşım gerektiğini, ağırbaşlı mentörlük desteğine gerekseme duyulabildiğini kaydederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İşte çağ KOBİ'ler ilkin edinmek az daha imalat uran işletmelerine müteveccih hakeza ortak projenin imzasını atıyoruz. Toplam bütçesi 13,5 milyon teklik bulunan bu Güdümlü Proje kapsamında kuruluşların sayısal olgunluklarını belirleme edeceğiz, sayısal tahavvül süreçlerinde pedagoji bilimi ve müşavirlik programlarıyla bu kuruluşların dönüşümlerini hızlandıracağız. Şirketlerin teknolojik yetkinliklerini geliştirerek toptan rakiplik gücünü, istihsal ve dış satım kapasitelerini artıracağız. Merkezimizden kol veya kadran ayırt etmeksizin şirketler, üniversiteler ve ferdî araştırmacılar da faydalanabilecek. Bu projemizdeki ana faaliyetlerden biri de işletmelere sayısal tahavvül sefer haritası hazırlanması."

İşletmelerin sayısal dönüşümü düşüncesince akla yatkın değerli finansman desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sefer haritasının yaşama geçirilmesi düşüncesince gerekseme duyulacak finansman hesabına da dayanak noktası sunacaklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Dijital tahavvül tutarlılık değerlendirmesinden esbak ve sefer haritasını hazırlamış işletmelere minimum 2 milyon lira, maksimum 5 milyon teklik tutarında, civar 6 kocaoğlan arka ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz emniyet imkanını getirmiş olacağız. Bu sayede bu merkezden sayısal dönüşümle ilgilendiren değerlendirmeleri alan, çıkarlarını 'check' fail ve sonrasında sefer haritasını hazırlayan şirketlerimiz akla yatkın değerli krediden de faydalanarak sayısal dönüşümlerini yaşama geçirmiş olacaklar."

Varank, bu sayede KOBİ'ler ilkin edinmek az daha işletmelerin çıkarlarını elan kompetitif bir vaziyete getireceğini ve hazırlık zincirine toy oyuncuların katılacağını söyledi.

"STK'lar da sayısal ve yeşil dönüşümde elini taşın dibine koymalı"

Bakan Varank, sayısal ve yeşil dönüşümde kamu, üniversite, hususi kol ve çırçıplak maşer kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemine değinerek, "Sivil maşer kurumlarının da bu işlerde elini taşın dibine koyması baş döndürücü mühim. Bu manada, ülkemizin en iri çalıştıran sendikalarından bulunan MESS'in bizim nezdimizde değişik ortak pozisyonu var. MESS, sendikal faaliyetlerinin yanında, geliştirdiği vizyoner projelerle de üyelerinin gereksinimlerine analizör üretiyor. Bu manada, sayısal dönüşümün, MESS'in de rüçhan gündemi bulunduğunu kıvançla izleme ediyoruz." sanarak konuştu.

MESS ile meydana getirilen iş birliklerinden ve sendikaya maruz desteklerden bahseden Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı üstünden sağladıkları 3 milyon vahdet destekle MEXT Teknoloji Merkezi'nde bileşimli zeka laboratuvarı kuracaklarının bilgisini verdi.

Varank, "Kurulacak bu laboratuvar, bileşimli zeka uygulamalarının hem tesisat hem de yazılım yerine geliştirilmesine olanak sağlayacak ortak altyapıyı barındıracak." halinde konuştu.

"Projeyle şirketlerimize iri ortak olanağı getirmiş olacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, hafta başlangıcında Brüksel'de ziyaretlerde bulunduğunu anımsatarak, burada AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve 3 saha komiseri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anlattı.

"Şu anda sayısal ve yeşil dönüşümü ayrımsız anda planlayarak yaşama geçirmenin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu eksiksiz devletler tartışıyor." diyen Varank, şöyleki bitmeme etti:

"AB'nin ortak numara ruzname maddelerinden ortak tanesi bu. Aslında bu anlamda çağ yaşama geçirdiğimiz ve İstanbul Kalkınma Ajansı ile desteklediğimiz bu plan de sayısal tahavvül ile yeşil dönüşümü ayrımsız anda götürebilmemiz düşüncesince ehemmiyetli ortak altlığı firmalarımızın hizmetine sunmuş olacak. AB ile Türkiye'nin gündeminin ne denli bu arada bulunduğunun da ehemmiyetli ortak göstergesi. Bizim şu anda en iri ticari ortağımız AB. Aramızdaki tecim kütlesi 178 bilyon dolara ulaştı. Zaten firmalarımızın bu alanlardaki farkındalığına, zamanı yakalamaya çevrilmiş verdikleri gayrete baktığımızda gerçekte Türkiye'nin farkındalık yönünde baş döndürücü gelecek ölçüde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun az daha projelerle bu farkındalığı ete kemiğe bürülü biçimde plan yerine uygulamış oluyoruz. İnşallah bu projeyle şirketlerimize iri ortak olanağı getirmiş olacağız."

"Oyun girişimlerinde en ortak tomar envestisman düzlük site İstanbul"

Bakan Varank, kalkınma ajanslar yoluyla bu işleri desteklemeye bitmeme edeceklerini kaydederek, şu detayları verdi:

"Girişimcilik bugünlerde baş döndürücü önemli. Türkiye girişimcilikte giranbaha çağını yaşıyor. Geçen sene Türkiye'den uygulayım bilimi firmaları kusursuz 1,6 bilyon dolar envestisman aldı. Bu sene 1,5 bilyon dolara ulaştı. İnşallah 1,6 bilyon doları aşmış olacağız. Bunlar yalnız başına mi oluyor? Elbette yalnız başına olmuyor. Biz Bakanlık olarak, kalkınma ajanslarımızla bu alanlara muktezi yatırımları yapıyor, muktezi gayreti gösteriyor ve çalışıyoruz. hususi piyasanın bu alanlara dikkat göstermesi düşüncesince onlarla planlar gerçekleştiriyoruz. Bunun böylelikle da İstanbul ve Türkiye girişimcilikte giranbaha çağını yaşıyoruz."

Varank, hile ihya dalında İstanbul'un en ortak tomar envestisman düzlük site bulunduğunu tabir ederek, "En ortak tomar envestisman düzlük ikinci site ise Londra olmuş. Ama Londra'da en ortak tomar envestisman düzlük firmanın sahibi de ortak Türk. Demek ki bizim ortak kapasitemiz var. Özellikle dinç nüfusumuz uygulayım bilimi girişimciliğinde baş döndürücü mahir. Biz bu potansiyeli el birliğiyle güçlendireceğiz." halinde konuştu.

Şirketlerin sayısal tahavvül süreçleri desteklenecek ve hızlandırılacak

Bakan Varank'ın konuşmasının peşi sıra hem MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi hem de teşrikimesai protokolü düşüncesince imzalar atıldı. İmza törenine İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yerlikaya ile İSTKA Genel Sekreteri İsmai Erkam Tüzgen de katıldı.

MESS'in, İSTKA marifetiyle yaşama geçireceği ve mecmu bütçesi 13,5 milyon TL bulunan Güdümlü Proje kapsamında uran şirketlerinin sayısal tahavvül süreçleri pedagoji bilimi ve müşavirlik programları ile desteklenecek ve hızlandırılacak. Sanayi firmalarının teknolojik yetkinlikleri geliştirilerek toptan rakiplik gücü, istihsal ve dış satım kapasitesi yükseltilecek.

Üniversite-sanayi teşrikimesai modeliyle evcil teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulayım bilimi üretmeye müteveccih bilgelik birikimi artırılacak.

Bu hedefle istihsal dalının sayısal teknolojilerle kalkınması, bu bölgede gerekseme mahsus olgun iş gücünün yetiştirilmesine müteveccih icraat yürütülecek.

Merkezden, KOBİ'lerden iri ölçekli şirketlere denli imalat sanayinde çalışkanlık yayınlayan Türk şirketleri, OSB'ler, AR-GE merkezleri, sayısal tahavvül eğitimlerini bitiren mühendisler, yöneticiler, operatörler, sayısal tutarlılık istimara çalışmasına katılacak şirketler, üniversiteler, uygulayım bilimi geliştiricisi KOBİ start-up firmalar faydalanacak.

Merkez kabilinden verilecek hizmetlerden, esrar uran (otomotiv, parafin eşya, makine, pörsümemiş çelik) ilkin edinmek üzere, kimya, ilaç, tekstil, çabuk tüketim, enerji, defans az daha değişik sektörlerde sayısal dönüşüme ilişkin icraat yapmak talip imalat sanayindeki topu topu kuruluşlar yararlanabilecek.

Projeyle uran firmalarına sayısal tahavvül sefer haritaları çıkarılırken, İstanbul, toy teknolojilerin ve sayısal dönüşümün kesişim merkezi olacak. Eğitim ve müşavirlik hizmetlerinde diyar dışına bulunan bağımlılığın ortadan kaldırılması hedefleniyor. İstanbul Kalkınma Ajansı, projenin 13,5 milyon TL'lik mecmu bütçesinin yüzdelik 75'ini akçalanmış edecek.

Öte taraftan İSTKA, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın (TRAKYAKA) da ulama sunmuş olduğu plan ile MESS Eğitim Vakfı ortaklığında Türk sektörünün sayısal dönüşümüne ulama sağlayacak ameliyat yürütülecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ