USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye-AB ortada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC paydaşlık anlaşmaları imzalandı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) çeşidinden hesaplı Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma (ESC) programlarına yöntemince katılımını sağlayıcı anlaşmalar Belçika'nın başkenti Brüksel’de imzalandı.

Türkiye-AB ortada Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC paydaşlık anlaşmaları imzalandı
27-10-2021 15:30
Brüksel

Anlaşmalara Türkiye hesabına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB hesabına ise Avrupa Birliği Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel imza attı. Kaymakcı'ya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı zevcelik etti.

Bakan Yardımcısı Kaymakcı, imza töreninin peşi sıra AB Komisyonu binası uğrunda gazetecilere izah yaptı.

Türkiye'nin AB talibi ve Avrupa ülkesi şekilde bu programlarda etraflıca senelerdir toprak aldığını, 2014-2020 devrinde AB'nin 8 izlence ve ajansına katıldığını hatırlatan Kaymakcı, 2021-2027 devrinde bu sayının 13 olacağını söyledi.

Bugün imzalanan anlaşmalardan Ufuk Avrupa programının önemine ayraç fail Kaymakcı, "Bu izlence ufkumuzun Avrupa ve AB üyeliği olması icap ettiğini yayınlayan program. Çünkü Avrupa'da bundan sonra yenilikçilik, araştırı faaliyetleri çabuk ilerliyor. Amerika ile ağır ortak konkur mevcut ve Türkiye de bu yarışın zarfında Avrupa kıtasının aktörü şekilde hem bu programdan yararlanıyor hem de yardım sunuyor." dedi.

Kaymakcı, Ufuk Avrupa programında 96 bilyon avroluk bütçenin elçi devletlere sunulduğunu, elçi devletlerin de millî yardım sunmalara icap ettiğini aktardı.

Erasmus+ anlaşmasının imzalanması problemi çözecek

Erasmus+ programıyla ait anlaşmaya bağlı de Kaymakcı, "Bu izlence başta Türk gençleri düşüncesince baş döndürücü değerli." ifadesini kullandı.

Kaymakcı, "Önümüzdeki 2-3 ay zarfında bu anlaşmayı yürürlüğe koyarak şu anda birtakımı Avrupa devletlerinde kıygın halde bulunan öğrencilerimizin hüzünlerini geçmek istiyoruz." sanarak konuştu.

Türkiye'deki üniversitelerin Türkiye daha Erasmus+ anlaşmasına katılmamış bulunmasına karşın gençlerin arka kalmaması üzere 2020'de kullanmadıkları fonları kullandırdığını kaydeden Kaymakcı, üniversitelerin 2021 programında AB ile anlaşma imzalandığında ve kaynak vardığında öğrencilere dayanak noktası olmayı planladığını, bu yüzden birtakımı öğrencilerin çetin bir hale düştüğünü hatırlattı.

Kaymakcı, "Üniversitelerimiz, Ulusal Ajansımız, büyükelçiliklerimiz ve başkonsolosluklarımız bu öğrencilere değme ayrışık desteği veriyor. Bu anlaşmanın imzalanmasının bu problemi çözeceğini vurgulamak isterim." dedi.

"Gençlerimizin Avrupa coğrafyasında dolaşımı değerli"

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) üzerine bilim sağlayan Kaymakcı, Türkiye'nin 3 senedir katılmış olduğu programda şahısların hasbilik temelinde Avrupa devletlerinde faaliyetlerde bulunduğunu yahut ecnebi anahtar öğrenebildiğini, eğitmenlik yapabildiğini belirtti.

Kaymakcı, "Gençlerimizin Avrupa coğrafyasında dolaşması, repertuvar kazanması bire ortak sürede Türkiye'yi anlatması bizim düşüncesince baş döndürücü değerli." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'yı Erasmus kuşağı şekillendirecek"

AB'de Türkiye'nin toprak almış olduğu 13 izlence zarfında bireylere en ortak tomar yapışık devletlerin geleceğini en ortak tomar etkileyen programların Ufuk Avrupa, Erasmus+ ve ESC bulunduğunu vurgulayan Kaymakcı, şunları söyledi:

"Bu programlarda bire ortak sürede Yeşil Türkiye ve Yeşil Avrupa, Dijital Türkiye ve Dijital Avrupa amacı de var. Bu programlarla gençlerimiz hâlâ neşeli olacak. Araştırmacılarımız, akademisyenlerimiz, hususi sektörümüz, endüstri ve tecim odalarımız, engellilerimiz, sanatçılarımız, sporcularımız, çıraklarımızı, kalfalarımız bu programlardan kapsamlıca yararlanacak. Sadece Erasmus ve ESC'de 700 bin yurttaş yararlanıcı konumundaydı. 550 bin vatandaşımız gayrı Avrupa ülkelerine gitti. 150 bin gayrı Avrupa devletleri yurttaşı da Türkiye'ye geldi, Türkiye'yi tanıdı. Erasmus kuşağı Avrupa'yı değişik şekillendiren ortak göbek olacak. Biz Ulusal Ajans şekilde alım çalım duyuyoruz zira Avrupa'nın en baş döndürücü müracaat alan, plan önleyen ülkesiyiz. Bu programlar Türkiye'nin geleceğine, Avrupa'nın istikbaline işlenmiş kalburüstü yatırımlar."

Türkiye'nin Avrupa'ya katacakları var

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Ufuk Avrupa 2020 kapsamında Türkiye'nin katmış olduğu millî bütçesinden baş döndürücü hâlâ fazlasını arka aldığını söyledi.

Ufuk Avrupa programının Türkiye düşüncesince önemini özetleyen Mandal, "Türkiye bundan sonra çabucak faydalanıcı olmanın ötesinde bu süreçte bundan sonra anne aktörlerden ortak tanesi." dedi.

Prof. Dr. Mandal eskiden bilim, teknoloji, teceddüt kavramları hastalıkların çözümünde kolaylaştırıcı bulunduğunu ahit ise ıztırar durumuna geldiğini belirterek "Bizim Avrupa'dan alacaklarımızın birlikte Avrupa'ya katacaklarımız da var. Türkiye'deki araştırı ekosistemi buna başta sonuç 2 yıldaki çalışmalarıyla apiko bulunduğunu gösterdi. Türkiye bu süreçte bundan sonra strateji ika noktasında değil, strateji edilen olma noktasında da hazır." dedi.

"Her sene 60 bin insanımız Erasmus+ programından faydalanıyor"

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı ise "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2004 senesinde 'Gençlerimiz de bu programdan yararlanma etsin, Erasmus programına kılıç de girelim' demesiyle, verdiği talimatlarla 17 senedir Türkiye Umlusal Ajansı şekilde AB Komisyonunun Erasmus+ ve 2019'dan itibaren de Avrupa Dayanışma programını yürüteç kurumuz." sanarak konuştu.

"Her sene tahminî 60 bin insanımız Erasmus+ programından yararlanma ediyor." diyen Astarcı, bunun tahminî 20 binini darülfünun öğrencileri, 10 binini ortaöğretim öğrencileri, 10 binini öğretmenler, 20 binini de vakıf, sivil polis polis maşer kuruluşları, cemiyet amme kurumları üzere muhtelit iştirakçilerin oluşturduğunu aktardı.

Astarcı, 2027'ye derece ekonomik durumlarının artacağını, "Gençlerimiz müsterih olsunlar. Önümüzdeki senelerde hâlâ ortak tomar Erasmus+ olanakları kendilerine sunulacak." ifadelerini kullandı.

Astarcı, Erasmus+ programını yürüteç 33 dünya bulunduğunu, Türkiye'nin en ortak tomar plan onama fail dünya olduğunu, 12 bini ortak tomar projeyle 6 bin 500 plan sahibi İtalya'nın uğrunda toprak aldığını anlattı.

Türk vatandaşlarının bu programlara ilgisinin faziletli bulunduğunu vurgulayan Astarcı, doğacak senelerde hâlâ ortak tomar bireyin bu programlardan faydalanması beklenti ettiğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ