USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-Almanya ilişkilerinde üçüncü devletlere envestisman fırsatı

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyaretiyle gözlerin çevrildiği Türkiye-Almanya hesaplı ilişkilerinde, Afrika ve Orta Doğu kadar pazarlarda ortaklıklar düşüncesince ehemmiyetli olanaklar arazi alıyor.

Türkiye-Almanya ilişkilerinde üçüncü devletlere envestisman fırsatı
17-10-2021 11:09
Ankara

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretiyle gözler, dü abuhava arasındaki iktisadi ilişkilere çevrildi. Türkiye'nin en ehemmiyetli tecim ortağı bulunan Almanya ile ilişkilerde, üçüncü devletlere eş envestisman etme fırsatları da bulunuyor.

AA muhabirinin icra ettiği derlemeye göre, Almanya ve Türkiye, kültürel, politik ve insancasına bağlarıyla dikkati çekerken, dü ülkenin iktisadi ilişkileri de derece derece güçleniyor.

Almanya, Türkiye'nin en ehemmiyetli ticari partneri adına öne çıkıyor. Türkiye'nin güzeşte sene gerçekleştirdiği ihracatta Almanya önce sırayı alırken bu ülkeye meydana getirilen ihracat 15 bilyon 975 milyon dolar oldu.

Almanya, Türkiye'nin bu yılki 8 maaş ihracatında da önce sırayı aldı. Söz konusu ülkeye ocak-ağustos devrinde 12 bilyon 406 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Türkiye'nin ithalatında da Çin'in arkası esna ikinci tam arazi alıyor.

Türkiye'nin bu ülkeye en kuma tomar ihraç etmiş bulunduğu mahsulat ortada otomotiv, makineler, ağ çul eşyası, örülmemiş çul eşyası, elektrikli cihazlar yukarı sıralarda arazi alıyor. İthal edilen ürünlerde ise makineler, otomotiv, elektrikli cihazlar, plastikler, ispençiyari ürünleri öne çıkıyor.

Almanya'nın 2020 bakımından Türkiye'de 19,4 bilyon dolarlık aracısız yatırımı bulunuyor. Bu meblağ Türkiye'deki arsıulusal aracısız yatırımların yüzdelik 14'üne mukabele ediyor. 7 bin 600'den kuma tomar Alman sermayeli şirket da ülkede çalışkanlık gösteriyor.

"Türkiye ecnebi yatırımlar düşüncesince en makul dönemde"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Steven Young da AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Almanya'nın Türkiye'nin en iri ticari partneri ve envestisman hacmiyle ülkedeki en iri ecnebi yatırımcılardan birisi bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin tecim kütlesinin güzeşte sene böylece 37,7 bilyon dolara ulaştığını tamlayan Young, "Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınından ötürü az buçuk gerileme yaşadık fakat bu senenin verilerine uyarınca düet ticaretimiz 40 bilyon doların ilişkin çıkarak tarihinin en faziletkâr seviyesine ulaşacak. Almanya'nın öteki ülkelerle ticaretinde salgının aksi tesiri ha fakat Türkiye ile bulunan ticaretinde ilkin kuma eksilme olsa da çabuk toparlanma ve çoğalma yaşandı. İkili tecim maksadı ise 50 bilyon dolar. Ticari ilişkileri yetiştirmek düşüncesince iri kuma gizil var, 50 bilyon dolar hedefine iktiran etmek on paralık de güç değil." dedi.

Young, Türkiye'nin ecnebi yatırımlar bakımından alımlı bulunan baş döndürücü kuma tomar yönü bulunduğuna ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Mevcut dönemi, Türkiye'de ecnebi yatırımlar düşüncesince en makul çevrim adına görüyorum. Özellikle müstevli sonrası 'Çin'de üret, batıda sat' modelinde gerçekleşecek değiş düşünüldüğünde, elden Türkiye ile Almanya ortada değil, Türkiye ile Avrupa arasındaki düet iktisadi iş birliğini yetiştirmek düşüncesince de baş döndürücü ehemmiyetli kuma okazyon bulunduğunu düşünüyorum. Salgın sonrası acemi çevrim ile toptan tedbir zincirinin iri kuma değişime uğraması ve diyalekt tedbir taleplerinin artmasını avantaja tahvil şansı da ince yüksek."

"Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapması heveslendirme edilecek"

Türkiye'nin yandaki pazarlara erişiminin çelimli olması dolayısıyla yatırımlar düşüncesince de diyalekt kuma biçim adına konumlandırıldığına dikkati çekici Young, "Türkiye üstünden DOĞRU coğrafyalara, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya kabilinden gelişen ekonomilerin bulunduğu pazarlara muvasala ince kolay. Elbette bu üçüncü ülkelerde, Alman-Türk ortaklıkları da yapılabilir. Konsey adına strateji ettiğimiz projelerden birisi bu. Alman muhataplarımızla kuma araya gelmiş şekilde Afrika ve Orta Doğu pazarında ortaklıklar düşüncesince iri fırsatlar bulunduğunu gözlemledik. Türk ve Alman firmalarının değişik becerilerinin, iş birlikleri bakımından mütemmim birer öge bulunduğunu biliyoruz. Bu kapsamda, Alman firmalarının uygulayım bilimi altyapısı ve finansman desteği sunacağı, Türk firmalarının ise yapım işleri ve harekât yönetimini üstleneceği kuma teşrikimesai modelinin üçüncü ülkelerdeki eş projelerde değerli olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İki abuhava iş birliğinin yatırımlar bakımdan geliştirilebileceği sağlam baş döndürücü düzlük bulunduğunu vurgulayan Young, şu değerlendirmede bulundu:

"Konsey olarak, üçüncü pazarlarda iş birliği, sektörel paydaşlık projeleri, dijitalleşme dalında planların yanında Türk firmalarının Almanya'da envestisman yapmasını heveslendirme edecek ehemmiyetli kuma projemiz elan var. Bu, Almanya'da oyunbozan problemi canlı ve sektörde ehemmiyetli arazi edinmiş KOBİ'lerin Türk firmalarınca satın katılması projesi. Bu plan hem Türk-Alman envestisman ortaklığını artıracak bununla birlikte Alman teknolojisinin, 'know-how'ının ülkemize bilvasıta yolla girişini sağlayacak."

Young, Türkiye ile AB arasındaki bulunan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi icap ettiğini belirterek, Gümrük Birliği'nin güncellenmemesinden kaynaklı vakayiname problemlerin, Türkiye-Almanya arasındaki düet iktisadi ilişkileri de aksi etkilediğini söyledi. Güncellemenin, sayısal ve yeşil tahavvül mevzularını da içerecek biçimde yapılması gerektiğine ayraç fail Young, "Yeşil tahavvül de Türkiye ile Almanya arasındaki iş birlikleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli fırsatlar içeriyor. Karbonsuz evren maksadı baş döndürücü önemli. İş dünyasını kırıp dökmeden bu mevzuyu gayeye götürebilmek baş döndürücü önemli." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ