USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye, Avrupa ile Asya ortada tedarik köprüsüdür

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Özel, AB'nin salgınla baş başa tedarik zincirini iktisadi ve siyasal sistemine akıllıca ülkelerden mizan için girdiğini belirterek "Bu alanda en aşırı tedarik sağlayıcı yegâne dünya Türkiye'dir" dedi.

Türkiye, Avrupa ile Asya ortada tedarik köprüsüdür
01-10-2021 12:50
İstanbul

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, videoteyp konuşma yöntemiyle AA muhabirinin, toptan tedarik zincirindeki gelişmeler, Türkiye'nin arsıulusal nakliyedeki konumu, enfrastrüktür ve mega projelerinin tedarik zincirindeki rolüne bağlı sorularını yanıtladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınla beraberce toptan tedarik zincirlerinde ve İngiltere'deki tedarik sıkıntılarına bağlı istifham üstüne Özel, salgının sınırlar arası tecim ve nakliyat üstünde tahripkâr etkisinde bırakır meydana getirdiğini söyledi.

Özel, İngiltere'deki gelişimleri ide ile izlediklerini, zira ülkedeki en iri sıkıntının güdücü eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

Brexit ile beraberce İngiltere'de tedarik zincirinde intizar yaşandığına dikkati çekici Özel, "İngiltere, Brexit öncesinde güdücü tedarik problemi yaşamıyordu. Brexit daha sonra İngiltere dışındaki sürücüler oradan fariğ oldu. İngiltere'nin öz içerisinde ehliyetli deposu olmayınca hakeza ortak sıkıntıyla erinç karşıya geldi. Tır şoförü bulamama aslına elden İngiltere'nin değil Avrupa'nın da ortak sorunudur." dedi.

Özel, Türkiye'de de arsıulusal tır şoförü yetiştirecek mekanizmaların kuramaması yerinde hakeza sıkıntıların yaşanabileceğini, bundan dolayı arsıulusal tır şoförlüğünün özendirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (IRU) kabilinden piyasaya çıkan ortak araştırmaya göre; 2020 senesinde karaca yolu ağırlık taşımalarında 2019 yılına layıkıyla yüzdelik 17 iş hacmi kaybı yaşandığını tamlayan Özel, 2020 yılsonu bakımından toptan çapta elden karaca eliyle ağırlık taşımalarında 700 bilyon dolar iş hacmi kaybı yaşandığını dile getirdi.

Alper Özel, salgınla mücadelenin nice kahramanı bulunduğunu ve onlara müteşekkir olduklarını söyledi. Ancak ortak alp kitlenin elan bulunduğunu anlatım fail Özel, "Bu kahramanlar, lojistikçiler, nakliyeciler, sürücüler ve ardiye çalışanları. Onlar da birer kahraman. Salgının evvel günlerinde marketlere, mağazalara atılım olmuştu. Ertesi çağ baktığımızda raflar gine doluydu. O rafların mahmul olmasının nedeni, Türkiye'nin berk ortak tedarik zinciri altyapısı olmasıdır. Burada da en ehemmiyetli fariza millî ve arsıulusal karaca taşımacılığı sektörüne düştü." şeklinde konuştu.

"Sağlam arsıulusal karaca yolu taşımacılığı altyapısına sahibiz"

Salgınla beraberce Türkiye'nin toptan tedarik zincirindekini pozisyonuna bağlı istifham üstüne Özel, fabrikaların kapandığı, nazik malların ihracatının yasaklandığı, hem dileme hem bildirme tarafında krizlerin yaşandığı müstevli kriziyle, garp dünyasının başta ara mallar dair ne derece Çin’e tabi bulunduğunu ayırt ettiğini söyledi.

Batının tedarik dair Çin'e bağımlılığını kısıntı anlamında ortak takip içerisine girdiğini tamlayan Özel, şu halde bitmeme etti:

"En iri ticari partnerimiz AB. Onlar da bu tedarik zincirini öz kazançlı ve politik sistemine elan birebir bulunan mevzi ülkelerden mizan için girdi. Bu alanda bunu yapabilecek AB haricinde ayrıca Avusturya'dan sonradan Balkanlar, Doğu Avrupa'ya bakmış olduğunuzda bu alanda en baş döndürücü tedarik sağlayan, istihsal kapasitesi erdemli ve talimli yetik insanoğlu deposu bulunan biricik diyar Türkiye'dir. Dolayısıyla akıbet yıllarda ihracatımızın 207 bilyon doların üstüne çıkmasında AB'deki tedarik zincir değişikliğinin oranı vardır. Otomotiv, kimya, nesiç denli sektörlerde siparişler Türkiye'ye kaydı. İhracattaki artışı buna bağlıyoruz. Bu ihracatımızı karşılayabilme gücümüz de berk arsıulusal karaca yolu taşımacılığı altyapısına cemaat olmamızdan kaynaklanıyor."

Salgınla beraberce ağır ortak inkılap sürecine giren toptan istihsal ve tedarik zincirlerindeki toy arayışlarda Türkiye’nin, tercihlerde gitgide elan yukarı sıralara yükseldiğinin altını çizen Özel, Türkiye'nin doğacak 10-20 yılda Avrupa'nın, Balkanların, Kafkasların ve Orta Doğu'nun en ehemmiyetli tedarik zinciri "hub"ı olacağının söyledi.

"Nakliyecilerimize takma müşkülat çıkarıyorlar"

UND İcra Kurulu Başkanı Özel, Türkiye'nin başta Avrupa ülkelerince arsıulusal nakliyecilerine takma teessürat çıkardığını söyledi.

Bazı ülkelerden transit geçişlerin engellendiğini, elan uzuv sayıda intikal kotası verildiğini, Türk taşımacılarının ayrı ayrı yada fiyatlı sefer güzergahlarına yönlendirildiğini, arada tam vizelerde külfet çıkarıldığını özetleyen Özel, bazısı devletlerin Türk araçlarından arttırma intikal ücretleri dileme ettiğini ve bunların da geri hizmet maliyetleri artırdığını dile getirdi.

Özel, topu topu bu zorluklara karşın Türkiye'nin ihracatını artırmayı başardığını anlatım etti.

Deniz yolu, iklim yolu ve sert yolu taşımacılığında da ehemmiyetli artışlar yaşandığına ayraç fail Özel, "Türk ihracatını haiz belkemiği karaca yolu taşımacılığıdır. Bugün 56 ülkeyle düet mutabık olmamız var. Moğalistan'dan Portekiz'e, Norveç'e, Fas'a derece Türk mühendislerinin, insanının ürettiği ürünlerini taşıyoruz. Bu alım çalım donör ortak durum." dedi.

Uluslararası nakliyattaki avantajlar

Alper Özel, Türkiye'nin arsıulusal nakliyede ehemmiyetli avantajlara cemaat bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin AB ile Asya ortada ticari bağlantıyı kuran en esas ülkelerden bulunduğunu tamlayan Özel, "Tedarik köprüsüyüz. Sağlam, çağcıl ve teknolojik tedarik altyapımız var. Lojistik fakültelerimiz, erdemli okullarımız var. Lojistik ve nakliyat dair insanoğlu deposu yetiştirebiliyoruz. Bunlar bizim esas avantajlarımız." ifadelerini kullandı.

Türk ihracatçısının en iri destekçisinin arsıulusal karaca yolu taşımacılarının bulunduğunu aktaran Özel, şu halde bitmeme etti:

"Salgın sonrası devirde baştan şekillenen toptan tedarik zincirlerinde yükselen bedel biçimine mevrut Türkiye adına bu fırsatı güzel kullanabilmek düşüncesince beş altı nazik husus mevcuttur. Bunlardan biri, 'Gümrük Birliği’nin Modernizasyonu' sürecidir. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin, herhangi ortak dü yan düşüncesince de istek edilen kazanımları sağlamasının önündeki en iri engellerden bir tanesi bulunan 'tarife dışı-transit kısıtlamaları (transit kotası, transit ücretleri vb.)' mevzusunun 'Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi' müzakerelerinin başlaması beklenmeden, er uygulanabilecek ortak yöntem ile çabucak çözülmesi, Avrupa tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği, başta müstevli sonrası kazançlı toparlanma periyodunun etkinliği açısından baş döndürücü önemlidir."

Sınır kapıları ve ara sınav sorunları

UND İcra Kurulu Başkanı Özel, Avrupa tedarik ve bedel zincirlerindeki bu toy fasıl avantajlarını yitirmemek düşüncesince ortak ayrıksı ev ödevinin de uç kapılarının modernizasyonu konusu bulunduğunu söyledi.

AB’ye müteveccih karaca yolu ihracatının en dip halde gerçekleştirildiği Türkiye-Bulgaristan arasındaki Kapıkule-Kapitan Andreevo uç kapılarında 72 saate vasıl beklemelerin, ticarette ağır takılmalara sefer açtığını anlatım fail Özel, "İlgili bakanlıklarımızın liderliği ve derneğimizin destekleriyle akıbet beş altı yılda Türkiye tarafında yaşama geçirilen sığa artırıcı iyileştirmelere karşın, bire ortak iyileşmelerin Bulgaristan ayağındaki sığa ile eşleşmemesi hasebiyle Türkiye’den AB’ye uç intikal süreçlerindeki iyilik potansiyelin altında gerçekleşebilmiştir. Nitekim çağ itibarıyla, herhangi ortak 2 tarafın eşdeğer sığa ile çalışabiliyor olması biçiminde sunmuş olacağı günce bütün 3 bin taşıt geçişi kapasitesine karşılık, halen günce taşıt geçişleri herhangi ortak dü uç kapımızda averaj günce 1.200-1.300 taşıt çıkışı ile hudutlu kalmaktadır." ifadelerini kullandı.

Özel, uç kapılarından ortak tırın akıllıca müddette geçişinin 6 ila 12 sayaç bulunduğunu belirtti. İpsala uç kapısının yenilenerek çağcıl duruma dönüştürüldüğünü fakat erinç tarafta Yunanistan uç kapısının emektar bulunduğunu ve dü diyar uç kapıları ortada istikrarsızlık bulunduğunu vurgulayan Özel, bu durumun Türk nakliyecilerini frenlediğini söyledi.

Türkiye'de 17 binden ortak tomar AB asıllı firmanın bulunduğunu, bunların üretimleri Türkiye'de yaptığını ve Avrupa'nın herhangi ortak hesabına sattığını özetleyen Özel, "Dolayısıyla Avrupa'nın bize meydana getirdiği herhangi ortak gecikme, Avrupalılara malların ve mamüllerin geç gitmesine etken oluyor. Avrupa'daki müşteriler ürünleri elan pahalıya alıyor. AB'ye, 'Vizelerle, transit geçişlerle, arttırma ücretlerle bizi elan pahalılaştırmayın. Hem geri hizmet maliyetlerimiz azalsın bununla ortak alıcılarınız elan birebir paha ödesin. Ürününü ortak tomar beklemesin.' diyoruz. Onlara bu yönde çağrıda bulunuyoruz." değerlendirmelerinde bulundu

Özel, uç kapısında yaşanmış bulunan derinliğine bekleme sürelerinin, sevkiyatlarda gecikmelere ve alıcı kayıplarına etken bulunduğunu bildirdi.

Profesyonel tır sürücülerinin Türkiye-AB ortada meri ahbaplık kuralları ve gayrı arsıulusal kavait layıkıyla "hizmet sağlayan statüsü"nde, benzeşim manzume gruplarına maruf ara sınav muafiyetinden faydalanabilmeleri icap ettiğini anlatım fail Özel, "Bu sağlanana sincap ise senenin başlangıcında yenilenen Schengen kurallarına layıkıyla minimum 1 sene meri ve baş döndürücü girişli güdücü vizelerinin düzenlenmesi gerekiyor, fakat bu kurallara rağmen, başlangıçta ara sınav almış ve birebir halde kullanmış tır sürücülerimize bile hala çelimsiz sürekli vizeler veriliyor, ayrım 6 maaş vizeleri olsa bile en ortak tomar 90 günce kalış süresine izin ediliyor." niteleyerek konuştu.

"Türkiye, en erdemli notu eriştirme altyapısından aldı"

Alper Özel, Dünya Bankası kabilinden türlü büyüklenme ve firmaların destekleriyle dü yılda ortak meydana gelen ve şümullü ortak ankete yaslanan Küresel Lojistik Performansı Endeksi’nde (LPI) Türkiye'nin 2018 yılı değerlendirmelerinde 47. tam arazi aldığını belirtti.

Salgın zımnında 2020'de endeksin açıklanmadığını, bu sene yada doğacak sene yayımlanabileceğini kail Özel, Türkiye'ye yakışanın evvel 10-15 ortamında arazi kabul etmek bulunduğunu ve bunun düşüncesince ehliyetli altyapının bulunduğunu kaydetti.

Özel, endekste eriştirme altyapısının da ortak ölçüt olduğunu, Türkiye'nin topu topu kriterler ortada en erdemli notu eriştirme altyapısından aldığını söyledi.

Yeni otoyollar, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Kuzey Marmara Otoyolu ve gayrı bağlanak tünelleri sebebiyle bu notun erdemli bulunduğunun altını çizen Özel, 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nün açılmasıyla beraberce onun da ehemmiyetli kazanım sağlayacağını dile getirdi.

"Ağır araç ehliyeti bulunan gençleri bekliyoruz"

UND İcra Kurulu Başkanı Özel, Türkiye'nin arsıulusal transfer karşıcı 65 bin tırı bulunduğunu, tahminî 20 bin-21 bin tır sürücüsü bulunduğu bilgisini verdi.

Türk filolarının Avrupa'nın ehemmiyetli çevreci filolarından bulunduğunun vurgulayan Özel, şu halde bitmeme etti:

"Avrupa'nın en iri filosuna cemaat değiliz. Örneğin, Polonya'nın arsıulusal transfer karşıcı 252 bin tırı var. Filomuz, en iri olmasa da güçlü, tatbikat yeteneği yüksek. Bundan da alım çalım duyuyoruz. Sektörümüz ihracatımızdaki artışa koşut adına büyüyor. Şu anda güdücü açığımız var. Uluslararası karaca yolu taşımacılığımızın önündeki engelleri kaldırdığımızda ihracatımız katbekat artacaktır.

Avrupa'da tır şoförü edinmek değiştirmeden iftaiyeci, manşet edinmek gibidir. Avrupa'da tır şoförü edinmek ortak meslektir. mühim ve etkili ortak meslektir. Türkiye'de de bunu güzel anlatmalıyız. Tır şoförlüğü çetin ortak meslektir. Aynı vakitte geliştiren ortak meslektir. Hukuk, aut ticaret, arsıulusal ilişkiler, gümrük mevzuatı denli mevzuları aşina edinmek gerekir. Mümkünse ecnebi lisan aşina edinmek gerekir. Birçok diyar görülebiliyor. Tır şoförlüğünü özendirmemiz ve gençlerimizi buraya yönlendirmemiz gerekiyor. Ağır araç ehliyeti bulunan gençleri arsıulusal nakliye firmalarımıza iş başvurusu hazırlamaya çağırma ediyorum. İşe alınma vaziyetleri baş döndürücü yüksek. Tır şoförlerinin alacağı sevap oldukça iyi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ