USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-EFTA başıboş tecim anlaşması erte yürürlüğe girecek

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği Devletleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması, yarından itibaren yürürlükte olacak.

Türkiye-EFTA başıboş tecim anlaşması erte yürürlüğe girecek
30-09-2021 13:41
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'dan oluşan Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması (STA) 1 Nisan 1992'de yürürlüğe girerken, Türkiye'nin akdettiği evvel STA olma hususi durumunu taşıyor.

Genel adına dünyalık ticareti ve gümrük vergilerinin kaldırılması odaklı anlaşmanın yenilenmesi ve günün koşullarına akla yatkın bir vaziyete getirilmesi gereksinimi doğarken, yenilenen STA, 25 Haziran 2018 tarihinde İzlanda'da imzalandı. Anlaşma, iç icazet süreçlerinin tamamlanmasının peşi esna ilişik Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 25 Mayıs 2021'de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda taraflarca iç icazet süreçlerinin tamamlanmasına müteallik bildirimler yapılırken, barışma erte yürürlüğe girecek. Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu Arasında Tarım Anlaşması da gine erte yürürlükte olacak.

Revize edilen STA'yla, dünyalık ticaretine bağlı gümrük vergileri, millî muamele, fen engeller, esenlik ve nebat sağlığı, tecim defans araçları denli asıl kuralları ile umumi ve kurumsal ahkâm güncellendi.

Söz konusu anlaşmanın İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'a müteveccih dünyalık ticaretinin indinde işlev ticaretini de çoğaltması bekleniyor.

EFTA ile düşüncesi iyelik dalında şümullü birlikte dimdik üstünde muvafık kalındı. Bu çerçevede, patent, marka, coğrafi işaretlerin korunması denli bölgelerde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının ötesinde düzenlemelere gidildi. Beşeri ilaçlardaki verilerin korunması bakımından evvel kez karşılıklılık sağlandı. Böylece evvel kez birlikte STA'da uygulayım bilimi transferini kolaylaştırmaya müteveccih teşrikimesai hükümlerine arazi verildi.

Gümrük iş ve işlemlerinin basitleştirilmesini sağlayan, ticaretin kolaylaştırılmasına bağlı DTÖ hükümleri anlaşmanın birlikte parçası durumuna getirildi.

Anlaşmanın uygulanmasında yahut yorumlanmasında meydana mevrut topu topu anlaşmazlıklar düşüncesince uygulanacak mütekâmil birlikte "ikili anlaşmazlıkların halli mekanizması" oluşturuldu.

Türkiye'ye AB'den hâlâ düşüt mevhibe uygulanacak

Bu arada, İsviçre ile Türkiye arasındaki esas ekincilik ürünleri ve meful ekincilik ürünleri ticaretinde encam birlikte liberalleşmeye gidildi.

İsviçre, Türkiye'nin ekincilik ürünleri ihracatında öne çıkan mamüllerin kişi pazarına tercihli girişini getirmek amacıyla emektar anlaşmadaki tavizli ürünlere arttırma olarak, sızdırılmış zeytinyağı, narenciye, domates, sofralık üzüm denli taravetli meyve-sebzeler ile meyve-sebze konserveleri denli ürünlerde Türkiye'ye erinç AB ile bire birlikte yahut hâlâ düşüt mevhibe uygulamayı üstenme etti. Buna cevap İsviçre'ye, bazısı ürünlerde sınırlanmış prospektüs kontenjanı kapsamında gümrük vergisi indirimi yahut gümrük muafiyeti tanındı.

İşlenmiş ekincilik ürünlerinin birlikte kısmında ise İsviçre, Türkiye'den ithalatında öteki STA ortaklarından hâlâ düşüt mevhibe uygulayacak.

Böylece bulgur, makarna, bisküvi, şekerleme, çikolata denli İsviçre'ye ihraç edilen ve ihraç potansiyeli olan elden topu topu meful ekincilik ürünlerinde gümrük vergisiz yahut tenzilatlı gümrük vergisiyle dış satım etme olanağı sağlandı. Buna cevap Türkiye, bazısı ürünlerde olan gümrük vergisi üstünden İsviçre'ye yüzdelik 15 arttırma tenzilat uyguladı.

İzlanda ve Norveç ile ekincilik ve meful ekincilik ürünleri ticaretinde emektar anlaşmalardaki diyet korunum edildi.

İş ziyaretlerinde ara sınav verilmesi garanti dibine alındı

Hizmet ticaretine bağlı kalça ve taahhütlerin şümul müdahale edilmesiyle Türkiye, işlev sunucuları ve yatırımcıları düşüncesince hâlâ öngörülebilir birlikte tecim ortamı elde etti.

Bu kapsamda, karaca yolu taşımacılığında kotalar kaldırılırken, taşımacıların faziletkâr ve ayrımcı ücretlendirmeye yayıncı tutulmalarının da önüne geçildi.

Taşımacılık mensubu de müdahale kazanmak kıl payı iş insanlarının ve öteki işlev sunucularının vize, düzentileme ve yerleşme denli müsaade başvurularında süreçlerin transparan ve öngörülebilir kurallara bağlanması sağlandı.

EFTA ülkelerine işlev sunumu ve envestisman gayeli gezi fail "iş ziyaretçileri, ortaklık içi transferler, kavlükarar usulü işlev sunanlar, serbest profesyoneller, tır sürücüleri ve kükremek adamları"nın başvurularında önceleri yayımlanmış koşulları karşılamaları şeklinde baş döndürücü girişli ara sınav verilmesi de dünyada evvel kez birlikte tecim anlaşmasıyla garanti dibine kırgın oldu.

Yaşlı bakım hizmetlerinde imkan

Anlaşmayla, İsviçre ile hususi esenlik hizmetleri, buğulanmış bakım hizmetleri ve "wellness" hizmetleri sahalarında pestil hareketliliği kolaylaştırıldı.

Turizm hizmetlerinde, paket dolaşma düzenleyen Türk gezi acenteleriyle EFTA ülkesi gezi acentelerinden bire birlikte oranda güvence katılması buyruk dibine alınarak arsıulusal rekabetin tesisi açısından aşama atıldı.

Anlaşma kapsamına e-ticaret de müdahale edilirken, tüketicinin korunmasına müteveccih mevzuatın yakınlaştırılması, istenmeyen ticari iletilerin önlenmesi, zatî verilerin korunmasına müteveccih önlemlerin katılması ve elektronik imza sertifikalarının aykırı tanınması denli yasalara arazi verildi.

İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn'dan oluşan, 14 milyonluk nüfusa ve tahminî 1,1 trilyon dolarlık gayri arınmış yurtiçi hasılaya ehil EFTA ile olan düet tecim kütlesi 2020 yılı bakımından 11 bilyon dolar yöresinde bulunuyor.

"İki yurt ortada uygulayım bilimi transferi kolaylaşacak"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İsviçre İş Konseyi Başkanı Yılmaz Yıldız, yenilenen STA'nın, İsviçre'yle ticari münasebat açısından sonuç evre ehemmiyet taşıdığını belirtti.

Yıldız, "Anlaşma, İsviçre ile tahminî 7,5 bilyon dolar seviyesindeki bütün tecim hacmimizin ilkin dış satım tarafında çabucak büyümesini sağlayacak yenilikler getiriyor. Türkiye şu an İsviçre'ye yılda 1 bilyon dolardan birlikte tomar dış satım gerçekleştiriyor. dışsatım ürünlerimize baktığımızda da ekincilik mamüllerinden tekstile, erişim araçlarından ispençiyari ürünlerine, araba ve teçhizattan maden piyasasına genişliğinde baş döndürücü degaje ve muvazeneli birlikte mahsul yelpazemizin bulunduğunu görüyoruz." dedi.

Yenilenen STA ile İsviçre'nin, hem esas bununla beraber meful ekincilik ürünleri ihracatında AB ülkelerine nazaran Türkiye'ye hâlâ düşüt mevhibe uygulamayı üstenme ettiğini dile getiren Yıldız, sonunda Türkiye'de imal edilen ekincilik ürünlerinin rekabette hâlâ avantajlı pozisyona geleceğini söyledi.

Yıldız, anlaşmanın kapsamına e-ticaretin de müdahale edildiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Anlaşmayla yazılım denli mamüllerin ihracatında gümrük vergisi muafiyeti garanti dibine alınıyor. Anlaşma faziletkâr teknolojili ürünlerdeki yeniliklerin aykırı korunması ve dü yurt ortada uygulayım bilimi transferini kolaylaştırmayı amaçlayan maddeler yer alıyor ki bunun, bu ürünlerde İsviçre'ye ihracatımızın artarak çoğalması açısından önemi baş döndürücü büyük. Anlaşmanın İsviçre ve Türkiye ortada mahsul ticaretinin yanı esna işlev ticaretini de çabucak geliştirecek düzenlemeleri de birlikte getirdiğini görüyoruz. Bu çerçevede sağlık, buğulanmış bakımı ve gezim sahalarında dü yurt arasındaki hareketliliği artıracak tensikat ilgi çekici. Tüm bu değişimleri birlikte araya getirdiğimizde, yenilenen anlaşmanın İsviçre ile tecim hacmimize baş döndürücü müspet tesiri olacağını düşünüyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ticaret Bakanlığımızın attığı bu adımın dü yurt konuşu ilişkilerine baş döndürücü şişman katkılar sağlayacağına inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ