USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ekonomisi istihdam, dış satım ve yatırımla büyüyecek

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Ekonomimizi istihdama dayalı, ihracatı önceleyen ve yatırımını büyüten müşterek iktisat modeline akilane yönlendirdik." dedi.

Türkiye ekonomisi istihdam, dış satım ve yatırımla büyüyecek
30-01-2022 15:04
İstanbul

Yeni Dünya Vakfı çeşidinden planlı "Türkiye ve dünyanın iktisadi vaziyeti ve geleceği" mevzulu program, Cemile Sultan Korusu'nda gerçekleştirildi.

Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın sunumuyla gerçekleşen programa İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Yeni Dünya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Göksu ve İstanbul'da terbiye gören darülfünun öğrencileri katıldı.

Gürcan, Türkiye ekonomisinin toptan müstevli devrinde de büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Türkiye'nin 2003-2020 devrinde averaj rastgele sene yüzdelik 3,4 seviyesinde büyüdüğüne dikkati çekici Gürcan, salgının etkisiyle 2020 senesinde dünyada ağır birlikte daralma bulunduğunu hatırlattı.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgının etkisiyle evren ekonomisinin yüzdelik 3,1 daraldığını fehva fail Gürcan, "Ancak Türkiye ekonomisi yüzdelik 1,8 büyüdü. Türkiye Çin'le bu arada büyüyen dü ülkeden biri oldu. Çin da bire birlikte sene yüzdelik 2,3 büyümüştü. AB yüzdelik 6,8 küçülürken, İngiltere’deki daralma yüzdelik 9,9’u buldu. Amerika de 2020'de yüzdelik 3,5 daraldı. Türkiye bunu kendisi düşüncesince birlikte üstünlük yerine almıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Mahmut Gürcan, Türkiye'nin salgınla uğraş kapsamında aşılamada çelimli ivme yakaladığını belirtti.

Türkiye'nin 57,4 milyonun üstünde vatandaşını müstevli sürecinde minimum birlikte el aşıladığını anımsatan Gürcan, Türkiye'nin ilkah oranlarında evren ortalamasını üstünde bulunduğunun altını çizdi.

Gürcan, Türkiye'nin salgının etkisinden en çabuk toparlanan ülkelerden biri bulunduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin güzeşte senenin önceki çeyreğinde yüzdelik 7,4, ikinci çeyreğinde yüzdelik 22 ve üçüncü çeyreğinde yüzdelik 7,4 büyüyerek hâlâ en çabuk büyüyen ülkelerden bir tanesi bulunduğunu vurgulayan Gürcan, taşınmazlar içi alakanın ve ihracatın repo yardım verdiğini, bunun da muvazeneli birlikte büyümenin işareti bulunduğunu fehva etti.

Gürcan, taşınmazlar dışı alakanın taşınmazlar iç tilmiz büyümeye yardım oranlarının kestirmece olduğunu, bu tabloların Türkiye'nin çelimli ekonomisini gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin ihracata akıllıcasına yöneldiğini özetleyen Gürcan, "Ekonomide ilkin 2020'de yaşadığımız müstevli sürecinden sonraları 2021 senesinde Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin kararıyla bundan sonraları ekonomimizi istihdama dayalı, ihracatı önceleyen ve yatırımını büyüten birlikte tutum modeline akıllıcasına yönlendirdik. Geçtiğimiz 6-7 aydan buyana ilkin Merkez Bankası'nın getiri rakamlarını düşürmesiyle ekonomimizi ihracata akıllıcasına yönlendiren birlikte yola girdik." niteleyerek laflarını tamamladı.

"Öğrencilerimiz ticari diplomatlık elçilerimiz olacaklar"

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da, dünyanın müstevli süreciyle bu arada ağır teessürat yaşadığını belirtti. Çok sıkkın dönemlerin rastgele daim bu arada atlatıldığını fehva fail Kuralay, "Bugün buradaki buluşmamızı baş döndürücü manalı buluyorum. Aramızda ecnebi mektepli arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız eğitimlerini bitirip ülkelerine geri geldiklerinde Türkiye ve devletleri ortada ticari diplomatlık elçileri olacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Dünya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Göksu ise Yeni Dünya Vakfı'nın 25 senedir vakıf hizmetlerini sürdürdüğünü ve 1.600 öğrenciye burs olanağı sunduklarını söyledi.

Bu öğrencilerden 300'ünün arsıulusal mektepli niteleyerek fehva edilen değişik ülkelerden bulunduğunun altını çizen Göksun, "Türkiye genelinde 18 vatanımız var. Yurtlarımızda tagaddi tahaffuz kabilinden taşınmazlar faaliyetleri haricinde türlü sosyal, kültürel etkinliklerle gençlerimizin hâlâ kuvvetli birlikte biçimde yetişmeleri düşüncesince güç gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ