USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye endüstriyel mutfak sektöründe 5 meslek diyar arasında

Üretim gücü ve markalaşan sektörüyle endüstriyel mutfak eşyalarında 5 meslek diyar ortada arazi meydan Türkiye, sabık sene 2,4 bilyon dolarlık ihracatının şişman bölümünü dünyanın ehemmiyetli ekonomilerine ehil devletlere yaptı.

Türkiye endüstriyel mutfak sektöründe 5 meslek diyar arasında
03-05-2022 12:17
İstanbul

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Güçlü Kaplangı, AA muhabirine tüketicilere bağlı icra ettiği değerlendirmede, mutfak eşyaları alanı ihracatının sonuç 5 yılda yüzdelik 34,5 artarak 6,03 bilyon doların dair çıkmış olduğu bilgisini verdi.

Endüstriyel mutfak eşyalarının bu piyasanın bütün ihracatından yüzdelik 40 hisse aldığını dile getiren Kaplangı, "İhracatımız güzeşte sene yüzdelik 35,2 artışla 2,43 bilyon dolara ulaştı. Bu yılki misyonumuz ise 2,8 bilyon dolar." niteleyerek konuştu.

Kaplangı, Türkiye'nin istihsal gücü ve markalaşan sektörüyle endüstriyel mutfakta 5 çığır abuhava ortada bulunduğunu kaydederek, bu bölgede en erdemli ihracatın dünyanın önde mevrut ekonomileri ortada arazi düzlük Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve ABD'ye yapıldığını bildirdi.

Tasarım ve teknolojisiyle iç pazarın bütün gereksinimlerine yanıt sağlayan bu piyasanın güzeşte sene 2,2 bilyon dolar aut tecim dahası verdiğini vurgulayan Kaplangı, "Endüstriyel mutfak üretiminde dünyanın önde mevrut sanayileşmiş memleketlerini geride bıraktık. Sektörümüz rastgele ortak sene averaj yüzdelik 10 büyüyerek, Avrupa'nın 2'nci iri endüstriyel mutfak ekipmanları üreticisi biçimine gelmeyi başarmıştır." ifadelerini kullandı.

"İhracatta kilo kıymeti 4 dolar"

Güçlü Kaplangı, endüstriyel mutfakta kilo başına hariç satım gelirlerinin 2021'de Türkiye averajının az henüz 4 katına yaklaştığını ve 4 dolar şekilde gerçekleştiğini belirterek, bu sene artışın bitmeme ettiğini, ilişik altın istihsal dair ehemmiyetli ortak güce ehil olduklarını söyledi.

Bu başarıları 110 bin yöresinde istihdamla gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaplangı, sığa kullanması düşüncesince hariç satım üstünde çalıştıklarını, kârın ikinci planda olduğunu, Türkiye'nin Çin karşısında navlun ve lojistik, Avrupa'ya gereğince ise iş maliyeti avantajlarına ehil bulunduğunu anlattı.

Kaplangı, müstevli devrinde ihracatlarının otel, kafe ve rastoranlar mestur bulunmasına karşın arttığını anlatım ederek, bu zamanda ilkin streçleme makinesi ve motosiklet ardı taşıyıcıların satışlarının himmet kazanılmış olduğu bilgisini verdi.

İhracatta amaç abuhava ABD

TUSİD Başkanı Kaplangı, ABD'nin onlarca bilyon dolarlık endüstriyel mutfak eşyaları ithalatı bulunduğunu belirterek, "İhracatta amaç pazarımız ABD. Şu anda bu pazarda zayıfız. Çünkü hariç satım yapılması düşüncesince almamız müstelzim ETL ve NSF belgelerini eller aşırı derinliğine müddette ve erdemli maliyetle veriyor. Dernek şekilde Türkiye'deki temsilcilerle bu belgelerin vatanımızda verilmesi düşüncesince irtibattayız. Amerika ile Türkiye arasındaki tecim kütlesinin 100 bilyon dolara çıkması hedefleniyor. Bu rakamdan tığ de hisse kabul kılmak istiyoruz." yorumunu yaptı.

Kaplangı, bu piyasanın ehemmiyetli sorunları ortada "OSB'lerin olmamasının" bulunduğunu kaydederek, endüstriyel mutfağa müteveccih duygu OSB'leriyle maliyetlerin düşürülebileceğini, henüz aceleci inovatif mahsul geliştirilebileceğini, manzume liseleriyle nitelikli öge problemininin giderilebileceğini söyledi.

Gümrük vergisinde tenzilat ve OSB talebi

Güçlü Kaplangı, bu piyasanın erdemli miktarda incelmemiş özellik şekilde kullandığı sert çelikten sac ve paslanmaz çelikteki vergilerin endüstriyel mutfak, çamaşırlık ve servis ürünlerinde ithal mamüllerin yeğleme edilmesine illet bulunduğunu belirterek, henüz adaletli ortak mevhibe ve henüz erdemli aut tecim dahası düşüncesince bu alandaki gümrük vergilerinin sıfırlanması icap ettiğini bildirdi.

Sektörün aşırı acele yere gereksinimi bulunduğunu fakat ehliyetli finansmanının bulunmadığını anlatım fail Kaplangı, devletin gösterebileceği bölgelere üretimevi yapabileceklerini ve istihdam sağlayabileceklerini vurguladı.

Kaplangı, tüketicilere müteveccih ortak OSB'nin bulunması gerektiği, bu taleplerin yaşama geçirilmesi biçiminde ihracatta aceleci ortak ivmelenme yakalayacaklarını kaydederek, "İhtisaslı düzenli endüstri bölgeleriyle, kamunun desteği ile TOKİ çeşidinden fabrikalar yapılarak 49 yıllığına sanayiciye kiralanabilir ve bunun karşılığında istihdam ve hariç satım garantisi istenebilir." ifadelerini kullandı.

"Sağlık sektöründe dünyada ehemmiyetli aktör olacağız"

TUSİD Başkanı Kaplangı, endüstriyel mutfağın esenlik dalının ehemmiyetli tedarikçileri ortada arazi aldığını, hastanelerin aşındırmak ünitelerinden, ameliyathane ve servis ekipmanlarına denli nice dalında arazi aldıklarını aktardı.

Kaplangı, "Gelecekte yapılacak AR-GE çalışmalarıyla esenlik ekipmanları dalında da evren genelinde ehemmiyetli ortak aktör olacağımıza inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

Sektörün esasen turizmle büyüdüğünü dile getiren Kaplangı, "İlk otel yatırımlarında mutfak ve çamaşırlık ekipmanlarının kâffesi taşınmazlar dışından karşılanırken, zaman otellerin mutfak, çamaşırlık ve servis ekipmanlarının kâffesi evcil üreticilerimiz çeşidinden karşılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaplangı, müstevli döneminden çıkan lokanta ve otellerin geçmişteki zararlarını telafi kılmak hesabına rastgele ortak yenilenmeye gitmediğini kaydederek, kendilerinin ihracata yoğunlaştığını, UR-GE ve fuarlarla alanı deli dolu tutmaya çalıştıklarını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ