USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye iç sularına nasıl girdiği bilinmiyor, kilosuna göre havyarı 20 milyon liraya alıcı buluyor

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde Keban Baraj gölünde balıkçılık eden 2 ayrımlı balıkçının ağına sonuç 15 günde 2 el Sibirya Mersin balığı takıldı. Uzmanlar, Türkiye iç sularına nasıl geldiği adsız sansız balığın etinin en aşkın 500 liraya, havyarının ise kilosu

Türkiye iç sularına nasıl girdiği bilinmiyor, kilosuna göre havyarı 20 milyon liraya alıcı buluyor
10-11-2021 11:15
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde 25 Ekim'de Keban Baraj gölünde balık markajcı müşterek vatandaşın ağına hâlâ ilkin on paralık karşılaşmadığı balık şekli takıldı. Yapılan araştırmalarda balığın Sibirya Mersin balığı bulunduğu belirlendi. Aynı alanda geçmiş gündüz de Muharrem Koçer isminde balıkçının ağına gine Sibirya Mersin balığı takıldı. Balığı inceleyici Koçer hâlâ sonradan hayvanı gene suya bıraktı. Balık üzerine bilim verici Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, nesli tükenmekte bulunan bu balığın Keban Baraj gölüne derece gelmesinin alışılagelen müşterek hikâye olmadığını belirtti. Doç. Dr. Temizer, ayrımsız sürede müşterek balığın kilosuna göre elde edilmiş havyarın 20 milyon liraya derece alıcı bulduğunu kaydetti.

"İç sularımızda görülmesi alışılagelen müşterek hikâye değildir"

Bölgede ilkin kez tanıdık balık şekli ile ilişik bilim verici FÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, Çemişgezek'te tanıdık Sibirya Mersin balığının acipenser familyasından bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Temizer, “Bu balıklar, Karadeniz'de, Marmara denizinde ve Kızıldeniz'de hâlâ baş döndürücü gözüküyor. Tuzlu sulardan sevimli sulara hicret fail balıklardır. Bu balıklara, annato balık adı veriyoruz. Çemişgezek sularında yahut iç sularda gözükmesi alışılagelen müşterek hikâye değildir. Bize göre müşterek anormallik lakırtı konusudur. Bu balıklar denizlerden yumurtalarını artırmak düşüncesince iç sulara geçiyor. En müşterek tomar 5 kilometre hapis geçer. Kızıldeniz'den girip müşterek derinti barajı geçip de bu iç sularımızda görülmesi alışılagelen müşterek hikâye değildir. Bunlar ya yavruyken bırakıldı ve ya müşterek biçimde barajların ayak tabanı kısımları açıldığı devir iç sulara geçerek nemalanmak yahut çoğalmak düşüncesince buralara derece geldiler” dedi.

“Yumurtalarını havyara çevirebilirsek 20 milyon lira kazanabiliriz”

Sibirya Mersin balığının etinden baş döndürücü yumurtalarından elde edilmiş havyarın hesaplı yarar sağladığını anlatım fail Doç. Dr. Temizer, “Bu balıkların bugüne derece acipenser familyasına ilişkin Sibirya Mersin balıkları görülmemiş. Bu balıkların hesaplı değerlerine bakılınca hemen hitit giranbaha değildir, bunların yumurtalarından havyar elde ediliyor. Balığın etinden baş döndürücü yumurtaları hâlâ baş döndürücü değerli. Çok içimli müşterek hitit mevcut ancak etinin bedel en müşterek tomar 500 lira eder. Bu balığı öldürmez, yumurtalarını havyara çevirebilirsek 20 milyon lira kazanabiliriz. Balığı yakaladığınız devir öldürüp yediğiniz devir değme sabık gündüz nesli tükeniyor. Zaten yumurtalarını suya artırmak ve nemalanmak düşüncesince iç sulara derece geldi. Çak hayır müşterek balık. Yani bunu hesaplı değeri, etinden baş döndürücü havyarıdır. Onun düşüncesince bu balığı öldürmememiz bilakis esirgeme dibine almamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığının behemehâl bu bir hale el atması gerekiyor” diyerek konuştu.

“İran bu balıklardan havyar imal ederek evren endüstrisine sunuyor”

Doç. Dr. Temizer, İran'ın Sibirya Mersin balığının yumurtalarından havyar imal ederek evren endüstrisine sunduğunu vurgulayarak Türkiye'nin de bunu fırsata çevirerek ağır hesaplı dirimsel elde edebileceğini kaydetti. Doç. Dr. Temizer, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Kızıldeniz'den geçip Basra Körfezi'nden İran bölgesindeki iç sulara sabık ve burada bu balık düşüncesince istihsal istasyonu yapmışlar. Bu balıkları yakalıyorlar, havuzlara getirip balıkların gonadlarında mevcut yumurtalarından havyarı elde ediyorlar. Yumurtaları havyar yerine değerlendiriyorlar. Ondan sonradan da bu balıkların karınlarını dikip, öldürmeden gene Kızıldeniz'e Basra Körfezi'nin döküldüğü yere derece salıyorlar. Bu balık sıradan büyüyor. 4 m. uzunlukta 400 kilograma derece ulaşabiliyorlar. Bu balıkların yumurtalarında 20 kilo havyar çıktığını düşünün.

Dünyanın parası tutuyor. Azalma ve nesli namevcut olma konumuna gelmiş. Bu balığı korumak, onun üremesine asistan peyda etmek lazım. Etinin hesaplı değerinden hâlâ önemlisi havyarın hesaplı kıymeti var. Bu balık yetiştiği ve havyarından faydalanıldığı devir iri müşterek hesaplı dirimsel elde ederiz. Bu balığı nitelik adamlarının behemehâl ele alması icap eder ve araştırmacılar bunu esirgeme dibine almalıdır.”

Rıdvan Yeşilırmak-Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ