USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı

İGİAD çeşidinden düzenlenen, iş ahlakı mevzusuna uyanıklık çekmeyi ve bu mevzuda duyarlılık kurmayı hedefleyen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nin 6'ncısı İstanbul'da gerçekleşti.

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı
13-11-2021 19:19

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) kabilinden bu sene 6'ncısı planlı Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' temasıyla İstanbul'da gerçekleşti. Zirve, Türkiye'de iş ahlakını kamuoyunun, mevki büyüklenme ve kuruluşlarının, iş dünyasının ve STK'ların gündemine taşımayı; İş ahlakı dair duyarlılık artışı sağlamayı; İş ahlakının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı; iş ahlakında elleme infaz örneklerini ortaya çıkarmayı ve kamuoyunun gündemine taşımayı amaçlıyor.

İGİAD ev sahipliğinde ‘zor senelerde iş ahlakının önemi' temasıyla gerçekleşen zirveye Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, LC Waikiki Grubu CEO'su Mustafa Küçük, Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı konferansçı yerine katıldı.

''Pandemi krizinde iş ahlakından karşılık vermeyenler levent boylu vadede hesaplı çıkacak''

Zirvede mütekellim TİM Başkanı İsmail Gülle, ''İGİAD mefkûre iş ahlakı dair farkındalık peyda etmek ve girişimciliği yaygınlaştırmak kabil 2003 yılından buyana çalışkanlık gösteriyor. Aynı sürede ahlaki olmayanı yasal onama etmeyip kazı eksenli birlikte iş yaşamı düz yazı etmeyi hedefliyor. Zor senelerde iş ahlakının önemi hâlâ da ehemmiyet kazanıyor. Son 2 senedir pandemi hasebiyle evren canlı birlikte süreçten geçiyor. Bu süreçte çelimsiz vadeli faydalar düşüncesince ahlaklı iş yapmaktan vazgeçmeyen hacısı hocası levent boylu vadede hesaplı çıkacak. Pandemi çağında iş ahlakından karşılık vermeyenler levent boylu vadede hesaplı çıkacak. Türkiye ihracatçılar meclisi yerine denge içre büyüyen, hasılatını hâlâ adaletli paylaşan, global ölçekte rakiplik gücüne sahip, bilgelik toplumuna dönüşmüş gönençli birlikte Türkiye düşüncesince çalışıyoruz. Bunu iş ahlakımızla, duruşumuz ve kararlılığımızla daima bu arada başaracağız'' dedi.

''Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir''

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan ise pandeminin iş dünyasına menfi etkilerinin olduğuna uyanıklık çekerek, bu sıkıntıların iş ahlakı kılavuzluğuyla aşılacağına aksan yaptı. Karahan, ''Pandemi çağında hazırlık zincirinde teessürat ortaya çıktı. Kriz dönemlerinde bindirim hesabına bindirim yapanlara, piyasayı manipüle edenlere rastladık. Stokçuların ortaya çıktığına tanık olduk. Bu süreçte İGİAD olarak, ferdî değil maşeri kurtuluşun cins olduğuna; töre dışı ve bencilcesine davranışların, üstünde bulunduğumuz dalı boğazlamak anlamına geldiğine uyanıklık çektik. Girişimciliğin fakat ahlakla mezcedildiğinde anlamlı, sürekli ve müfit bulunduğunu gene yine hatırlattık. Çünkü girişimcilik ile iş ahlakı, birbirinden ayrılmaz birlikte bütündür. “Helal yarar ve adaletli paylaşım” ilkesi, hoppadak birlikte retorikten ibaret değildir, aksine yaşadığımız krizden kurtuluşun anahtarıdır. Bu anlayış, iş yaşamımızın beraberinde maşeri yaşamımızın da hâlâ erinçli ve yasal olmasını sağlayacaktır. Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir'' açıklamalarında bulundu.

''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan hâlâ önemlidir''

İş ahlakına aksan özne Karahan, ''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan hâlâ önemlidir. Çünkü kaybedilen iş, baştan kurulabilir lakin kaybedilen haysiyet baştan kazanılamaz. Bize düşen, yaptığımız herhangi birlikte ahacık adalet kabil olmak, İçten ve dostça kalkmak ve değerlerimizi korunum etmektir. Çünkü iş adamının, işindeki en iri sermayesi, inanma ve itibarıdır. Krizden depar belgesi yollarını ararken, kaybettiğimiz değerleri baştan kazanmanın yollarını da aramalıyız. İş adamının inanma ve itibarını baştan zirveye taşımalıyız ve bunun düşüncesince birlikte tane yol, iş ahlakını emare edinmektir'' biçiminde konuştu.

Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak şu şekilde konuştu: ''Kriz dönemlerinden baş döndürücü hâlâ etraflı etkiye cemaat müstevli sürecini hala iyice yaşamaya bitmeme ederiz Zor senelerde ahlaki değerlerle cereyan edilmemesi toplumda adaletsizliğe hastalık oluyor. İş ahlakı ile cereyan edilmiş bulunduğu takdirde ise ekonomik, maşeri ve ruh bilimsel yüklerin hafifletilmesi cins oluyor. Bu sebeplerle 2021 zirvemizin temasını ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' yerine belirledik. 2021 yılı iş ahlakı zirvemizin, bitmeme etmekte bulunan müstevli döneminin ortaya çıkarmış bulunduğu iş ahlakı itibarıyla olumsuzluklara bağlı farkındalığı çoğaltması rüçhan hedefimiz. Zirvemizin bu neticeye ulama sağlayacağını beklenti ediyoruz.''

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nde ağır sürede iş ahlakının öneminin vurgulandığı paneller gerçekleşti.

EkoTürk TV Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir'in yönettiği önce celsede ağır sürede zora düşüren ve ağır sürede zorluklardan çıkışa kere açan elleme örnekler anlatıldı. Bu celsede kusursuz da hakeza birlikte sağ açıklık ile mevzuyu yaşadıkları tecrübeler üstünden aktaran LC Waikiki İcra Kurulu Başkanı Mustafa Küçük ile Eyüp Sabri Tuncer şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, alaka çekici örnekleri aktardılar.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli'nin yönettiği ikinci oturumun önce konuşmacısı Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, iş ahlakının, ahlakın bütünlüğü içre insanoğlunun ahlaki değerlerle ayakta durması ve bunu destekleyecek kurumların güçlendirilmesi ile çelimli duruma gelebileceğini vurguladı. Oturumun ikinci konuşmacısı MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise ağır senelerde iş ahlakının elleme birlikte örneği yerine Karz-ı Hasen mevzusuna bağlı hatırlatıcı bilgiden sonradan ağır vakitler canlı iş insanlarına kurumsal yerine bu müessesenin kurulmasının gerekçesini ve uygulamadaki müspet katkılarından örneklerle konuşmasını tamamladı.

Panellerin arkası esna dolgun foto çekimi ile doruk sona erdi.

Murat Ergin
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ