USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'de yeşil enerji sertifikası talebinde aceleci artma bekleniyor

Bu senenin önceki yarısında Türkiye'de 200 milyon kilovatsaatin üstünde yeşil enerji sertifikası itfası gerçekleştirilirken, arsıulusal faaliyetleri bulunan firmaların rakiplik enerjisini zait sertifikalara bulunan talepteki artışın hızlanması bekleniyor.

Türkiye'de yeşil enerji sertifikası talebinde aceleci artma bekleniyor
22-10-2021 11:44
İstanbul

Yeşil enerji sertifikası, tüketilen enerjinin yenilenebilir fondan sağlandığının ispatlanması ve belgelendirilmesini sağlıyor.

İklim değişikliğiyle savaş ederken, arsıulusal tecim kurallarının da "yeşil" tahavvül yaşamış olduğu bu zamanda düşüt yahut bakir karbon istihsal karşıcı firmalar rekabette öne çıkıyor.

KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, AA muhabirine, nice sektörde yaşanmış bulunan yeşil istihsal periyodunun başta yer farkındalığı erdemli pazarlar düşüncesince ciddi önemde bulunduğunu söyledi.

Enerji sahasının de bunlardan birisi bulunduğunu aktaran Karayurt, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Türkiye'de yeni başlamış bulunan yeşil enerji konfirmasyon sürecine istem çabucak artıyor. Türkiye'de bu senenin geçmiş yarısında 200 milyon kilovatsaatin üstünde yeşil enerji sertifikası itfası gerçekleştirildi. Bu, 200 milyon kilovatsaatlik yenilenebilir enerji sertifikasının mahveden kabilinden alınarak tükettiği enerjiyi sertifikalandırdığı anlamına geliyor. Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklardan sağlamış olduğu bütün çarpıcılık üretimi açısından bakarsak bu numara daha küçük,. Bu senenin geçmiş yarısında sertifikalandırma payı yüzdelik 1'e andıran ancak yeşil konfirmasyon süreci Türkiye'de aşırı yeni. Bu sebeple rakamların çabucak artacağına müteveccih kuruntu yok. Avrupa ve ABD'de yeşil enerji sertifikası payı yüzdelik 40 seviyesinde. Türkiye'de bu potansiyelin yüzdelik 20 düzeyinde bulunduğunu hesaplıyoruz. Türkiye'nin bu mevzuda gideceği aşırı yolu mevcut boydak başta arsıulusal yapılarda yeşil ve ya yenilenebilir enerji kullanıyor olmak, otomatik şekilde şirketleri rakiplerinden müşterek hamle öne çıkarıyor."

Karayurt, yeşil enerji sertifikasına müteveccih talebi piyasadaki hareketten de gözlemleyebildiklerini belirterek, "Enerjide maliyetlerin saldırgan biçimde arttığı şu sonuç devri aut tutarık bunu söylüyorum. Son devirde doğal kavara yağı lambası yağı ve kömür tutarları ve karbon maliyetlerindeki artış, tüketicinin enerji maliyetlerini de artırıyor ve bu, çabucak konsantrasyonun bu bölgeye kaymasına faktör oldu. Şu anda mahveden 2022 düşüncesince akıllıca şartlarda enerji bulup, hazırlık anlaşması hazırlamaya odaklandı. Oysa bu sonuç sürece denli konfirmasyon işlemine enikonu erdemli müşterek istem vardı." diyerek konuştu.

Bu problemlerin azalmasıyla talepte baştan çoğalma ve sıklık yaşanacağını kaydeden Karayurt, başta arsıulusal yahut ecnebi ortağı olan, yurtdışı ile müşterek biçimde tecim yapan, mahsul ve ya işlev satan şirketlerden başlayarak alakanın esasen yoğunlaşacağını anlatım etti.

Karayurt, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifika Standartları Kuruluşu (IREC) ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sistemlerinin yenilenebilir enerji sertifikalarına müteveccih altyapılar bulunduğunu aktardı.

Bu sistemlerle yenilenebilir enerji tüketiminin belgelendirildiğini dile getiren Karayurt, şöyleki konuştu:

"Devletin, amme ve hususi bu sahanın hava değişikliğiyle savaş politikaları kapsamında yeşil enerji sertifikası bulunan işletmelere sağladıkları avantajlar, sertifikayı şimdi da ehemmiyetli duruma getiriyor. Yenilenebilir enerjiyi bezdirmek noktasındaki motivasyonu artıracak avantajlar da bu sistemlerin hesabına oturacak. hususi sektörde bu kazanım ve ya destek sunar başladı ve artacak. Birçok bellik hem tercihini yenilenebilir enerji tüketmekten yana kullanacak hem yenilenebilir enerji kullanan tedarikçileri yeğleme edecek. Şu anda şimdi fazla yurt dışı kaynaklı portföyü bulunan ve ya yurt dışına mahsul satanları ilgilendiriyor. Yurt dışındaki nice müşareket Türkiye’deki tedarikçilerinden arsıulusal geçerliliği bulunan sertifika istem etmeye başladı. 2030'a denli emisyonları yarıya düşürmek, 2050'deki bakir karbon hedeflenen Yeşil Mutabakat kapsamında bu sertifikalar ciddi önemde. Emisyonlardaki bu düşüşü gerçekleştirebilmek düşüncesince üretimden tüketime tamamı etaplarda katılması müstelzim önlemleri kabul etmek lazım. Bu hedeflere yetişebilmek düşüncesince aşamalı namına yeni sektörel kriterler, bağış ve ya bağış indirimleri ve iş modelleri uygulamaya konulacaktır."

Karayurt, konfirmasyon sürecindeki tamamı işlemleri kişi bünyelerinde tamamladıklarını ve istem fail rastgele pres ve mahveden düşüncesince sertifika dönemini yürüttüklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ