USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'deki Fransız firmalar dünkü yatırımlara odaklandı

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Riester, "Türkiye’ye oturmuş 450 Fransız firması var. Bu firmaların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü yatırımları vardı. Önümüzdeki zamanlarda 750 milyon avroluk ortak envestisman perspektifi yalan konusu." dedi.

Türkiye'deki Fransız firmalar dünkü yatırımlara odaklandı
29-09-2021 09:45
İstanbul

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin akıbet adım ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunu belirterek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk ikili ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda ikili ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk birlikte rakama ulaşmamız gır konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Bakan Riester, Fransız Sarayı'nda gazetecilerle birlikte araya geldiği görüşmede icra ettiği konuşmada, Türkiye-Fransa Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Altıncı Dönem Toplantısının, Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ve hesaplı ilişkilerdeki paydaşlığın acemi dinamiğinin işareti bulunduğunu tabir etti.

Türkiye’ye kurulu 450 Fransız firmanın bulunduğunu anımsatan Riester, "Bu kuruluşların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü ücretinde yatırımları vardı. Önümüzdeki senelerde 750 milyon avroluk birlikte envestisman perspektifi gır konusu. Fransız şirketlerinin Türkiye’deki tesiri hakkıyla büyük." dedi.

Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin akıbet adım ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunun altını çizerek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk aykırı ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda aykırı ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk birlikte rakama ulaşmamız gır konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." biçiminde konuştu.

Katıldığı toplantıların doğacak devre değgin ister ikili ticareti gerekse yatırımları hızlandıracak nice iz verdiğini aktaran Riester, "Birçok sektörde bu iş birliklerini sürdürebiliriz. Sürdürülebilir sektörler bunlar. Çevre, yenilenebilir enerji, taşıma, amme taşımacılığı, sağlık, ekincilik ve besin üreticiliği dalında türlü yatırımlar ve iş birlikleri gır konusu. Bu iş birliğinin ehemmiyetli dallarından bir tanesi de acemi teknolojiler. Birçok Fransız şirketi Ar-Ge dalında envestisman yapmaktalar, ilkin üniversitelerin araştırı merkezleriyle teşrikimesai geliştiriyorlar. Böylece acemi teknolojilerin dinamiğini de ölçebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Riester, birtakımı Fransız şirketlerinin Türkiye’de olup bitenlerle ilgilendiğine ayraç ederek, "Çok devim bilimi birlikte bölüm mevcut Türkiye’de. Bazılar acemi startuplar satın aldı Türkiye’de. Türk şirketleri de Fransa’da olup bitenlere bakıyorlar. Bu açıdan French Tech’in değme iki dünya düşüncesince akıbet adım ehemmiyetli bulunan acemi teknolojiler dalında hızlandırıcı birlikte hasiyet göstereceğine inanıyoruz." sanarak konuştu.

Yeni teknolojiler, startuplar ve bire birlikte sürede anadan görme sektörler dalında düzenlenen gayretler sebebiyle ister Fransa gerekse Türkiye kendisine tamamı hedeflere ulaşabileceğini vugulayan Riester, şunları aktardı:

"Birkaç Türk yatırımcıyla da mülakat fırsatım oldu. Fransa’nın aut ticaret alanındaki yaklaşımlarının ne genişliğinde aracısız ecnebi yatırımlara bariz bulunduğunu tasdik ika fırsatım oldu. Fransa, öz ülkesinde öz topraklarındaki aracısız ecnebi yatırımlara en müspet koşuları hazırlayan ülke. Bu da onun rekabetçiliğini ve çekiciliğini artırmaktadır. Bu okazyon ile Türk şirketlerinin Fransa’ya hâlâ birlikte tomar envestisman yapmasını destekliyoruz."

"Fransız ve ya Fransız-Türk eş şirketlerinin Türkiye’deki istihdam üstünde ehemmiyetli tesiri var"

Fransa’nın Dış Ticaret Danışmanları Türkiye Komitesi Başkanı Franck Mereyde de Türkiye’de mevcut Fransız ve ya Fransız-Türk eş şirketlerinin şişman birlikte kısmının onlarca senedir Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bu kuruluşların teknoloji, bilgelik ve maharet getiren firmalar bulunduğunun altını çizdi.

Mereyde, Türkiye’deki Fransız ve ya Fransız-Türk eş kuruluşların Türk ekonomisi ve Türkiye’deki istihdamda ehemmiyetli birlikte tesirinin bulunduğunu belirterek, “Bu kuruluşların bir aşırı tahsile envestisman yapıyorlar. Çalışanlarının gelişimine envestisman yapıyorlar, yenilikçilik dalında envestisman yapıyorlar. Bunların yüzdelik 19’u cirolarının yüzdelik 5’inden fazlasını yenilikçi dalında yatırıyorlar, bu baş döndürücü ehemmiyetli birlikte rakam. Çevreye yönelik, hanımlara yönelik, iş ve yer güvenliğini sahalarında yatırımlarımız var." yorumunda blundu.

Türkiye’deki Fransız ve ya Fransız-Türk eş şirketlerinin daim büyüyüp geliştiğini aktaran Mereyde, şu ifadeleri kullandı:

“Bu firmalar aracısız 130 bin istihdam yaratmış durumdalar. Bu kuruluşların 3’te 2’si Türkiye’den 3’üncü devletlere hariç satım yapmakta. Bu kuruluşların 3’te 1’nin semt merkezleri Türkiye’de. Sadece Türkiye’de çalışmayıp semt üstündeki faaliyetlerini de Türkiye üstünden yönetiyorlar. Bu kuruluşların 77’sinin Türkiye’de istihsal merkezleri bulunuyor. Türkiye’de aracısız istihsal yaparak hem Türk pazarına hazırlık sağlamaktadırlar hem de Türkiye’den 3’üncü devletlere hariç satım yapabiliyorlar."

"Türk startupların AB pazarına antre kapısı kendisine Fransa’yı seçmelerini motivasyon ediyoruz"

İstanbul French Tech Topluluğu Başkanı Philipe Alcaras ise dünyanın tek devir bugün yer aldığı genişliğinde acemi fikirlere ihtiyacının olmadığını belirterek, seyyare çapında huzur karşıya kalınan mesail düşüncesince devletler arasında hâlâ da kalan birlikte iş birliğinin icap ettiğini tabir etti.

Alcaras, Türkiye ve Fransa’nın zarfında bulunmuş yer aldığı akıbet adım müspet teknolojik müstevi sebebiyle French Tech İstanbul’u kurmaya değişmeyen verdiklerinin kaydederek, şunları aktardı:

“Misyonumuzun 3 asliye ekseni var. Birincisi, İstanbul’a kurulu bulunan Fransız startup şirketlerinin beslemek ve onları gerekseme duyacağı aktörlere yönlendirmek. İkinci kendisine Türkiye’ye envestisman yapmayı düşünen Fransız kuruluşların önceki değini noktası olmayı hedefliyoruz. Üçüncü kendisine ise Fransa’nın teşrikimesai ve yenilikçilik dalında çekiciliği çoğaltmak ve Türk startupları düşüncesince de AB pazarına birlikte antre kapısı kendisine Fransa’yı seçmelerini motivasyon etmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ