USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'den 83 ülkeye 125 milyon dolarlık çiçek ihracatı

Türkiye'den 83 ülkeye 125 milyon dolarlık çiçek ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye'den 83 ülkeye 125 milyon dolarlık çiçek ihracatı
27-10-2021 12:16
Antalya

Süs bitkileri ve mamulleri sektörü, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgını çağında ihracatını zait sektörler ortada arazi aldı.

Yüzde 65'i Antalya'dan peyda etmek kabilinden İzmir, Sakarya, Isparta ve muhtelif vilayetlerde yetiştirilen çiçekler, taşınmazlar haricinde derin istem gördü.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine, salgına karşın bu piyasanın büyüdüğünü söyledi.

İhracatın aceleci halde arttığını aktaran Yılmaz, "2021 yılı düşüncesince elan önceleri 115 milyon dolarlık gaye belirlemiştik. Bugün bakımından 125 milyon dolar yöresinde ihracatımız gerçekleşti. Yıl sonu bakımından 150 milyon doları geçeceğimizi düşünüyorum. Bu da ihracatımızın yüzdelik 50-55 artarak çoğalması demek." dedi.

Çiçek endüstrisi salgını fırsata çevirdi

Salgını fırsata çevirdiklerine yer veren Yılmaz, bölüm yerine bu süreçte ehemmiyetli birlikte faiz kaydettiklerini bildirdi.

Salgın sürecinde dışarıya çıkmayan şahısların çiçekle elan aşırı uğraşır duruma geldiğini özetleyen Yılmaz, çiçeğin tüketicinin beraberinde hem üreticinin bununla birlikte ihracatçının yüzünü güldürdüğünü dile getirdi.

Ayrıca uçuşların kapanmasıyla çiçek ithal fail devletlerin Türkiye pazarına yöneldiğini vurgulayan Yılmaz, uçuşların normale dönmesine karşın Türkiye'nin bilinirliğinin artmasıyla satışların bitmeme ettiğini söyledi.

Özellikle Avrupa'dan derin birlikte nazarıitibar olduğuna dikkati çekici Yılmaz, şöyleki konuştu:

"Konum yerine dünyada aşırı ehemmiyetli birlikte yere sahibiz. Dünyada çiçekte 23 bilyon dolarlık birlikte ihracat uydurma konusu. Bunun 17 bilyon doları elden yanı başımızdaki ülkeler, 3 ile 5 saatlik pervaz mesafesindeki ülkeler. Bunların birlikte bölümü bizimle çalışmıyordu. Salgın dolayısıyla ırak yerlerden tedbir sorunu çektikleri düşüncesince bizlere yöneldiler, demincek de mihman yerine bizimle çalışmaya bitmeme ediyorlar."

Çiçek sektöründe zamanı rekor

Yılmaz, 83 ülkeye çiçek gönderdiklerini, bunların başlangıcında Hollanda, İngiltere, Almanya, Özbekistan, Romanya ve Bulgaristan'ın geldiğini tabir etti.

Bu çağda hem ihracat meydana getirilen iklim sayısında bununla birlikte oranda artım yaşandığını özetleyen Yılmaz, "Geçen yılı 107 milyon dolarlık ihracatla kapattık. Son senelerde yüzdelik 50'in üstünde artım yaptığımız tek zaman yoktu. Bu miktar zamanı birlikte üstün dereceli diyebilirim." dedi.

Bu sene sezona yüzdelik 30'luk birlikte büyümeyle girdiklerini ve büyümeye bitmeme ettiklerini tamlayan Yılmaz, istihsal alanlarının da genişlemeye başladığını söyledi.

Yılmaz, bölüm yerine en birlikte tomar karanfil ihraç ettiklerini, karanfilin hulul şartlarının Türkiye'deki seralara elan makul bulunduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ