USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'den uzanan iane eli 'İyilik Treni' Afganistan'a ulaştı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda Türkiye'deki türlü STK'larla düzenli edilen "İyilik Treni", Afganistan'a ulaştı.

Türkiye'den uzanan iane eli 'İyilik Treni' Afganistan'a ulaştı
07-02-2022 20:21
Ankara

27 Ocak'ta Ankara'dan yola çıkan 750 titrem insancasına iane materyali haiz tren, Türkmenistan sınırında mevcut Turgundi Sınır Kapısı üstünden Afganistan'a antre yaptı.

Turgundi Sınır Kapısında meydana getirilen törene Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, AFAD, Türk Kızılay, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yetkilileri ile Taliban yönetiminin Herat Valisi Mevlana Nur Ahmed İslamcar, Herat Belediye Başkanı Hayatullah Muhacir ve Afgan Kızılay yetkilileri katıldı.

Ayrıca Türkiye Maarif Vakfı Afganistan yetkilileri ve Herat'taki okullarda okuyan öğrenciler de törende müheyya bulundu.

Törende mütekellim Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay, gerekseme sahibi ailelerin indinde Sağlık Bakanlığı ve Afgan Kızılayı denli ülkedeki ayrışık kurumlara da bahis konusu yardımların ulaştırılacağını kaydederek, "Bu iane neticesinde, 750 tonla baş başa tahminî 30 bin aileye yardımda bulunmayı amaçlıyoruz. Ve bu 30 bin aileye Afganistan’ın gelişigüzel köşesinde ve 34 vilayetinde dağıtılacak. Yani bu yardımımızla 34 vilayete ulaşacağız. Afganistan’ın gelişigüzel köşesine, gelişigüzel rengine başarmış olacağız. Bundan da şişman devlet duyuyoruz." dedi.

Afganistan’ın beniz yüze kalmış olduğu arbede ortamı ve Kovid-19 salgını denli ayrışık krizlerin bu ülkeye insancasına iane gereksinimi doğurduğunu tamlayan Erginay, "Tüm arsıulusal topluma, bu insancasına katkısı bildirmek neredeyse çağrıda bulunuyoruz. Çünkü, Afganistan’ın, Afgan halkının buna bu noktada gereksinimi vardır. Türkiye de bu ihtiyaca yanıtsız kalmamıştır. Elinden mevrut yardımı, hepsi kesimleriyle baş başa yapmaktadır ve hazırlamaya da bitmeme edecektir." dedi.

Şubat sonu ikinci ortak İyilik Treni'nin elan Afganistan'a geleceğini aktaran Erginay, "Bu Türkiye'nin, Türk halkının Afganistan'a, Afgan halkına geçmiş katkısı değildir. Son katkısı da olmayacaktır." sanarak konuştu.

İki ahali ortada ayrılmaz bağ

Taliban yönetiminin Herat Valisi Mevlana Nur Ahmed İslamcar, Afganistan ve Türkiye ortada yüzyıllardır devam eden tarihi, kültürel ve dini bağın bulunduğunu belirterek bu bağı "ayrılmaz" adına tanımladı.

İslamcar, bugünün Afganistan'ın Belh vilayetinde doğan Mevlana Celaleddin Rumi ve ortak çevrim Afganistan'da buyruk devam eden Gazneli Mahmud'un dü maşer arasındaki bağın en çelimli simgeleri bulunduğunu kaydetti.

Siyasi arenada çelimli ortak iklim adına Türkiye'nin arsıulusal arenada da Afganistan'a dayanak noktası vermesini istem fail İslamcar şöyleki konuştu:

"Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki arkadaş iklim Türkiye ve arkadaş Türkiye halkına ve başkaca hukuk nişanesi adına Ankara'dan Turgundi'ye vasıl İyilik Treni'ni göndererek bizlere iane elini uzatan Türk Kızılay, AFAD denli Türkiye’nin iane müesseselerinde teşekkürname ediyoruz."

Türk yetkililer kızgın ortak işi başardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İyilik Treni emirinin peşi sıra harekete güzeşte Türk müesseselerinin yetkilileri trenin koordinasyonu düşüncesince şişman güç gösterdi.

AA muhabirine mütekellim kombinezon yetkilileri, bu kızgın rolü başarıyla tamamlayabilmek düşüncesince birtakımı eyyam geç saatlere derece ayakta kaldıklarını söyledi.

AFAD Uluslararası İnsani Yardım Grup başkanı Burhan Aslan, iane malzemelerinin toplanması, trene yüklenmesi, resmi işlemlerin tamamlanması, Afganistan'a erişim ve yardımların 34 ilde akla yatkın bireylere ulaştırılması denli tasar aşamalarının gelişigüzel bir tanesi düşüncesince kadrosuyla baş başa şişman çalışma harcadığını ve böylesi çetin ortak işin üstesinden geldikleri düşüncesince bahtiyar olduklarını kaydetti.

Böylesi çetin ortak işi başarıyla tamamladıklarını kaydeden Aslan, "18 milyona yaklaşan kesat yerinde bulunan Afgan halkımızın indinde gıdasıyla, giyimiyle, battaniyesiyle, hijyeniyle, afiyet malzemeleriyle olmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

AFAD koordinasyonunda Afgan halkına yardımların bitmeme edeceği müjdesini sağlayan Aslan, tahminî 1000 titrem iane materyali haiz dünkü İyilik Treni’nin de gücük ay kocaoğlan böylece ülkeye ulaştırılması düşüncesince hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

Türk Kızılay Afganistan Delagasyon Başkanı Ferid Ahmed Ziya, 34 vilayete denktaş paylaşım etkili olmak düşüncesince koyu ortak biçimde çalıştıklarını kaydederek, "Bu süreci şu anne derece dimdik atlattık. Bundan sonrası da tabii kızgın olacaktır. Çünkü ortak tane ortak tevzi noktasından çağımız şita şartlarında 34 vilayete tevzi etkili olmak çok zorlu." sanarak konuştu.

Ziya, zorluklara karşın eş güdüm içinde bu zorluğu da başarıyla atlatacaklarından tehlikesiz olduklarını laflarına ekledi.

Öte yandan, katar garındaki depolara iane malzemelerini istifleyen Afganlar, İyilik Treni'ne hususi parasız çalıştıklarını tabir ettiler.

Yardım malzemeleri Herat'ta paketlenip dağıtıma müheyya duruma getirilerek, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, AFAD, Türk Kızılay Ve Afgan Kızılay'ı teşrikimesai ile ülkedeki 34 vilayetteki eksikli ailelere dağıtılacak.

Yardım malzemeleri, gıda, kışlık giyim, tıbbi malzeme, tekerli sandalye, oyuncak, afiyet malzemeleri denli açık çeşitliliğe sahip.

Türkiye'den cereyan fail İyilik Treni, İran ve Türkmenistan güzergahını kullandı.

​​​​​​​Türkiye, İran, Türkmenistan topraklarından geçerek Afganistan'a vasıl İyilik Treni, 4 bin 168 kilometre kere büküm etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ