USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Acarsoy, İsviçre-Türkiye ticari ilişkilerinden memnun

Büyükelçi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, "Ocak-Ağustos 2021 zamanına baktığımızda, ülkemizin İsviçre'ye ihracatında birlikte esbak senenin bire birlikte zamanına layıkıyla yüzdelik 17,7 oranında çoğalma kaydedildiğini kıvançla rüyet ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Acarsoy, İsviçre-Türkiye ticari ilişkilerinden memnun
16-10-2021 11:55
Bern

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy, İsviçre ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin, toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgınının negatif etkilerine karşın 2021'de de enine boyuna elleme yanında tempo izlediğini belirterek, "Ülkemizin İsviçre'ye ihracatında yanında evveli senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 17,7 oranında artma kaydedildiğini kıvançla görme ediyoruz." dedi.

Yaklaşık 6 ay evvela göreve süregelen ve 1915 yılından bu yana İsviçre'de çalışkanlık yayınlayan Türkiye Büyükelçiliğine tayin edilen ön eş Büyükelçi bulunan Acarsoy, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Daha evvela fariza yaptığım bu elleme ülkeye bu defa sefirikebir adına tayin edilmiş olmanın yerinde alım çalım ve mutluluğunu da yaşıyorum." diyen Acarsoy, Dışişleri Bakanlığında eş diplomat, sefirikebir ve yöneticilerin sayısının rastgele sabık devir arttığını söyledi.

Acarsoy, fevk düzem pozisyonlar ve büyükelçilerin 3'te birinin eş olduğuna dikkati çekerek, "2021'de Cumhurbaşkanımız çeşidinden tayin edilen 54 büyükelçimizden 12'si kadın. Türkiye Cumhuriyeti'nin eş diplomatı adına ülkemle ne genişliğinde alım çalım duysam az. Temennim, yakalanan bu ivmenin ati zamanlarda da bitmeme etmesi." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

İsviçre'deki ön izlenimlerine değinen Acarsoy, "Burada ön defa fariza yaptığım zamanlarla karşılaştırdığımda, düet ilişkilerimizin muvazeneli yanında tempo izlediğini devir kurnaz huzur karşıya kalınan inişler ve çıkışların kolaylık ve diyalog kanalıyla ele katılması kabil asliye düzentileme ilkelerimizin halen geçerliliğini koruduğunu kıvançla söyleyebilirim." diyerek konuştu.

"İsviçre Türkiye'nin andıran zamanı açısından manalı yanında konumda"

Acarsoy, İsviçre ile 1925 günlü "Dostluk Anlaşması" temelinde eskiye dayalı kırkyıllık ilişkilere ayraç ederek, İsviçre'nin Türkiye'nin aut politikası açısından ehemmiyetli yanında diyar bulunduğunu kaydetti.

İsviçre'nin, Cumhuriyetin yapılış sürecinde dönüm noktası bulunan Lozan Antlaşması müzakerelerine ev sahipliği yaptığını anımsatan Acarsoy, ön Türk Medeni Kanunu'nun İsviçre Medeni Kanunu'ndan ilham alınarak hazırlandığını hatırlattı. Acarsoy, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin de imzalandığı arazi olması bakımından İsviçre'nin Türkiye'nin andıran zamanı açısından başkaca "anlamlı yanında konumda" bulunduğunu anlattı.

"Üst düzem temasların bitmeme etmesini dilek ediyoruz"

Tarihi sürecin devamı adına İsviçre ile ilişkilerin hassaten siyasal ve iktisadi mevzular peyda etmek neredeyse nice bölgede evolüsyon gösterdiğini vurgulayan Acarsoy, şu ifadeleri kullandı:

"Karşılıklı fevk düzem ziyaretler teşrikimesai alanlarının pekiştirilmesi ve ilişkilerin hâlâ da ileriye taşınabilmesine olanak sağlamaktadır. Federal Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis'in Temmuz 2019'da ülkemizi ziyareti, 2011'den bu yana İsviçre'den ülkemize Dışişleri Bakanı seviyesindeki ön düet görüşme olmuştur.

Takiben Sayın Bakanımızın Ağustos 2020'de İsviçre'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin düet ilgiler bakımından ortaya koyduğu müspet iklim çok ehemmiyetli olmuştur. Bu çerçevede Sayın Bakanımızın ister anılan ziyaretinin içinde ne bulunduğunun ister İsviçreli mevkidaşı Cassis ile üretim etmiş bulunduğu müspet diyaloğun düet ilişkilere yansımalarının sonuç etap müspet tesirini görüyoruz. Bu fevk düzem temasların önümüzdeki devirde de sürmesini dilek ediyoruz."

"Türkiye'nin İsviçre'ye ihracatı 2021'de yüzdelik 17,7 arttı"

Acarsoy, 2 diyar arasındaki düet ticari ilişkilerin, Kovid-19 salgınının tamamı dünyayı etkileyen negatif koşullarına karşın 2021'de de enine boyuna elleme yanında tempo izlediğini bildirdi.

"Ocak-Ağustos 2021 arasındaki çağa baktığımızda, ülkemizin İsviçre'ye ihracatında yanında evveli senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 17,7 oranında artma kaydedildiğini kıvançla görme ediyoruz." ifadesine arazi sağlayan Acarsoy, umumi tabloda ise değerli dışarı peyda etmek neredeyse Türkiye'nin ihracatının yüzdelik 18,6, ithalatının yüzdelik 17,3 ve tecim kütlesinin de yüzdelik 17,9 oranında artma kaydettiğini belirtti.

İki diyar arasındaki tecim hacmindeki hedeflere de değinen Acarsoy, ilişkilerde çapraz değerli ticaretinin ehemmiyetli yanında arazi tutmakla baş başa bu durumun seneler bakımından ticari istatistiklerde dalgalanmalara da bozukluk olabildiğini söyledi.

Daha dimdik yanında çözümleme yapılabilmesi düşüncesince 2 diyar ticaretinin, değerli dışarı peyda etmek neredeyse öbür ticari mallar üstünden esbak yıllarla karşılaştırılması icap ettiğini tabir fail Acarsoy, "İsviçre Federal İstatistik Ofisi verilerine gereğince değerli dışarı 3,5 bilyon Amerika Doları seviyesine vasıl salname tecim kütlesinin ati zamanlarda da muvazeneli biçimde artmasını beklemekteyiz." biçiminde konuştu.

"Türkiye ecnebi yatırımcılar düşüncesince muvazeneli yanında liman konumunda"

Acarsoy, İsviçreli kuruluşların sonuç zamanlarda Türkiye'ye envestisman ilgisinin arttığına dikkati çekerek, "Bu durumun kendiliğinden memleketimizdeki envestisman atmosferiyle aracısız irtibatlı bulunduğunun altını yemek gerekir. Ülkemiz, ecnebi yatırımcılara emin envestisman şartları sunan, iktisadi ve siyasal anlamda muvazeneli yanında liman konumundadır." dedi.

Türk ekonomisinin sonuç devirde ortaya koyduğu performansın Türkiye'yi yatırımcılar açısından hâlâ alımlı duruma getirdiğini dile getiren Acarsoy, "Asya, Avrupa ve Orta Doğu coğrafyasının kesiştiği noktadaki izlemsel coğrafi konumunun, gailesiz ve devim bilimi nüfusunun, Türkiye'nin, eşme devletler ile Avrupa'daki tüketiciler ortada 'enerji koridoru' olmasının da bu bağlamda altını yemek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin İsviçre dışındaki ülkelerden yatırımcılar düşüncesince de alımlı yanında yön bulunduğunu vurgulayan Acarsoy, şu biçimde bitmeme etti:

"Stratejik konumunu arsıulusal antlaşmalarla sağlamlaştıran Türkiye'nin, 1995'ten itibaren AB ile Gümrük Birliğinin olduğunun, 25 diyar grubuyla başıboş tecim anlaşmalarının bulunduğunun, 17 ülkeyle halihazırda etüt döneminin bitmeme ettiğinin, 100'ü çok ülkeyle aracısız ecnebi yatırımların artmasına döşeme hazırlayan düet anlaşmalar ile 86 ülkeyle tepme vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının bulunan bulunduğunun da hatırda tutulması gerekiyor. Ayrıca Dünya Bankası çeşidinden piyasaya çıkan 2020 yılı İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde İsviçre 190 diyar ortada 36. tam arazi alırken Türkiye 33. tam arazi almaktadır."

İsviçrelilere "Türkiye'de emin gezim sağlandı" mesajı

Tüm dünyayı tesiri dibine düzlük müstevli döneminin nice bölgede bulunduğu kabil turizmde de negatif yansımaları görüldüğüne ayraç fail Acarsoy, "Ancak ülkemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız hassaten peyda etmek neredeyse ait tamamı bakanlıklarımızın iş donanmasında 'Güvenli Turizm' programını hazırlayan ön ülkelerden biri olmuştur." diyerek konuştu.

Acarsoy, Türkiye'ye yapılacak tamamı yolculuklarda rastgele etapta asliye kavait tanımlanarak ve akla yatkın önlemler alınarak, Türkiye'de "güvenli turizm" sağlandığını anlattı.

Güvenli Turizm Belgesi'nin 1 Ocak 2021'den itibaren 30 göz ve giysi tamamı tesislerde mecburi duruma getirildiğini ve bugüne genişliğinde bir çok tesisin sertifikalandırıldığını anımsatan Acarsoy, "Turizm personellerinin aşılanmasıyla baş başa asliye hedefimiz, pandemi sonrasında, emin gezim sertifikasyonuyla ziyaretçilerimizin güvende olmalarını getirmek ve ülkemizin yegâne güzelliklerini ziyaretçilerimize sunmaktır." dedi.

"Bu yılki erek 200 binden yanında tomar İsviçre vatandaşı"

Acarsoy, eskiden Türkiye'de gezim dendiğinde akla güneş, çokluk ve kumun geldiğini belirterek, "Özellikle sonuç zamanlarda bu algının adım adım memleketimizdeki antika uygarlıkları, dünyanın en çeken kültürel ve zamanı mekanlarını, İpek Yolu kabil rotaları ve Kapadokya kabil yegâne bölgeleri de kapsayacak biçimde değiştiğini söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gezim çeşitliliğini öne boşaltmak için, ayrımlı gözyaşı ve profile cemaat ziyaretçilere müteveccih erek pazarlarda Türk turizminin tanıtımı ve gelişimi düşüncesince türlü reklam kampanyaları yürütüldüğünü bildiren Acarsoy, şunları kaydetti:

"İsviçre pazarına müteveccih çalışmalarımızda ise Türkiye'nin imajının güçlendirilmesine, gezim çeşitliliğini spor, esenlik ve natür turizmini de kapsayacak biçimde dört sayaç gezim destinasyonu adına tanıtımının yapılmasına ciddiyet veriyoruz. Bu sene 200 binden yanında tomar İsviçre vatandaşının Türkiye'yi görüşme etmesini beklediğimizi vurgulamak isterim. Yeni devirde emin gezim konseptinin öne çıkmasıyla sektörde hassaten esenlik ve hijyenin ön plana çıkmış bulunduğu yanında turizmin yayılmış olacağı, amma velakin natür ve kampçılık turizminin seçenekler açısından ciddiyet kazanacağı yanında doğrulum beklenmektedir."

İsviçre'de PKK ve FETÖ'ye bozukluk "terörist" tanımlaması getirilmiyor?

Acarsoy, İsviçre'nin, Birleşmiş Milletler (BM) yıldırı sıralamasında arazi almayan PKK ve Fethullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) yıldırı örgütü adına tanımamasını ise "İsviçre mevki felsefesinde teşekkül zecir anlayışı bulunmamaktadır. İsviçre, yıldırı örgütlerine bağlı umumi yaklaşımını buna dayandırmakta ve öz topraklarında bulunan bambaşka diyar menşeli yıldırı örgütlerini yasaklamamaktadır. Bu konudaki istisnaları Nazi yapılanmaları ile 11 Eylül sonrası devirde BM kararları çerçevesinde El Kaide ve sonuç adına DEAŞ, El-Kaide ve irtibatlı örgütlerin İsviçre'de yasaklanmasına müteveccih kanuni tensikat oluşturmaktadır." biçiminde değerlendirdi.

Bu kavrayış çerçevesinde hassaten PKK ve FETÖ peyda etmek neredeyse Türkiye karşıtı yıldırı örgütleri ve gruplaşmalara da İsviçre'de "terörist" tanımlaması getirilmediğini aktaran Acarsoy, "Tabiatıyla bu durumda, PKK ve FETÖ personelleri ve sempatizanları İsviçre'de faaliyetlerini bağıl hâlâ başıboş yanında ortamda sürdürebilmektedir. Bu durumun yansımasını, PKK ve FETÖ üyeleri ve sempatizanlarının İsviçre'ye sığınma başvurularında gözlemliyoruz. Bir öbür yansımasını da yıldırı suçlularının iadesine müteveccih taleplerimize aldığımız yanıtlarda görüyoruz." diyerek konuştu.

"(PKK ve FETÖ konusunda) rastgele suistimal, İsviçre mevhibe mükelleflerine arttırma yük"

Acarsoy, İsviçre'nin PKK'lılar çeşidinden "Avrupa Birliği (AB) ile kuşatılmış emin yanında ada" adına görülmesinin riskleri konusunu rastgele vesileyle gündeme taşıdıklarını vurguladı.

PKK'nın, AB'nin yıldırı örgütleri listesine nesnel kimi kanıtlar temelinde engelleme edildiğini zımnında bu örgütün İsviçre'nin güvenliğine gözdağı oluşturmadığının söylenemeyeceğine dikkati çektiklerini kaydeden Acarsoy, rastgele 2 teşekkül dair da İsviçre'ye uyarılarda bulundu.

Acarsoy, AB düşüncesince de yıldırı örgütü bulunan PKK'nın, AB devletlerinde cemaat olamadıkları serbestliğe kimisi hallerde İsviçre'de ulaşabildiklerini tabir ederek, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Her mevzuda bulunduğu gibi, İsviçre makamlarının terörle savaşım bağlamındaki anayasa ve düzenlemelerine de saygılıyız. Öte yandan, PKK ve FETÖ personelleri ve sempatizanlarının İsviçre makamlarının bazı konulardaki yaklaşımlarını kötüye kullandıkları da bariz biçimde ortadadır. Ankara'daki 7 yıla andıran fariza süremde barhana ve sığınma mevzularından mesul olduğum için, hassaten İsviçre'deki sığınma süreçlerinde bu hali gözlemliyorum. Örneğin, vatanımızda çirkin prosedür gördükleri biçiminde beyanlarla İsviçre makamlarına sığınma başvurusunda bulunan ve İsviçre'de sığınmacı statüsü edinen kimisi şahıslar, dinlence gibi, tek de gerekli sıfır gerekçelerle ve ait İsviçre makamlarının izni olmaksızın Türkiye'ye gidebilmektedirler. Bu cins durumlar, sığınmacı statüsünün özüyle bağdaşmadığı gibi, İsviçre barhana mevzuatı açısından sığınmacı statüsünün kaybettirilmesini gerektirmektedir. Her suistimal, İsviçre mevhibe mükelleflerine arttırma birer yük olmaktadır."

İsviçre'deki Türklere "dilinize ve kültürünüze yabancılaşmayın" çağrısı

İsviçre'de canlı kestirmece 140 bin Türk'e de seslenen Acarsoy, "Kıymetli yurttaşlarımıza mesajımız şudur: Türkiye anavatanınız fakat İsviçre de yuvanız. Burada yaşıyor, burada üretiyor, çocuklarınızı burada yetiştiriyorsunuz. Anavatanla bağınızı tek biçimde koparmadan, İsviçre toplumuyla rastgele zeminde gıllıgışlı biçimde bütünleşmenizi desteklemekteyiz." şeklindeki ifadeleri paylaştı.

Büyükelçi Acarsoy, şu ifadeleri kullandı:

"En şişman temennimiz, siz vatandaşlarımızın, İsviçre'de çalışanı bulunduğunuz evcil siyasal partiler, çırçıplak maşer kuruluşları, iş çevreleri, sistem örgütleri ve terbiye kurumları eliyle siyaset, tutum ve hars sahalarında rastgele sabık devir hâlâ da çalışan olmanızdır. Tabiatıyla bulunduğunuz toplumda hâlâ yanında tomar uydurma sahibi peyda etmek adına, dilinize ve kültürünüze yabancılaşmamanız elzemdir. Sizlerden kimliğinize, bizi kılıç önleyen kadim değerlere cemaat çıkmanızı hassaten istirham ediyorum. Dilimizi ve kültürümüzü kaybettiğimiz noktada, rüzgarın önündeki yanında varaka kabil sağa sola savrulmaktan kurtulamayız."

İsviçre'deki Türklere, çocuklarına anne dillerini en elleme biçimde tedris tavsiyesinde de bulunan Acarsoy, "Türkçe'yi elleme bilmeyen, öbür dilleri de elleme yanında biçimde uygulama edemez. Bu noktada, İsviçre'de vazifeli Milli Eğitim Bakanlığımız öğretmenlerince verilen Türkçe ve Türk kültürü derslerinin evlatlarımızın kalan ilgisine mazhar olmasını istiyoruz. Tümüyle parasız bulunan bu dersler vasıtasıyla demin ile doğacak arasındaki köprüyü elleme Türkçemiz üstünden kuralım." dedi.

Acarsoy, Büyükelçilik ile Zürih ve Cenevre başkonsolosluklarının kapısının buradaki Türk vatandaşlarına sonuna genişliğinde bariz bulunduğunu dile getirerek, iş boyutunda düşünüm ve telkinlere bariz olduklarını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ