USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı

Bakan Varank, "Bu tesis ile baş başa dünyada hemen 12 merkezde üretilen, maatteessüf Türkiye’de üretimi henüz önceki gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika, dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak." dedi.

Türkiye'nin ilk yerli plazma üretim tesisinin temeli atıldı
30-10-2021 15:00
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilaçta yerlileşmeyi hedefleyen "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsamında Maxicells firması kabilinden Silivri'de yaşama geçirilen Plazma Ürünleri Üretim Tesisi'nin baz noktasını attı.

Tam kan bağışından elde edilmiş fakat kullanılmayıp çöpe revan plazmaların bu fabrikada değerlendirileceğini tamlayan Varank, "Tabii bu projenin yurttaşlarımızın sağlığına müteveccih katkıları konuşu katkısının aşırı fazla üzerinde. İnşallah Maxicells liderliğinde Türkiye'nin ilk kan ürünleri dirim bilimi laboratuvarı da kurularak ehemmiyetli rahatsızlıkların tedavisinde makbul ilaçlar burada geliştirilecek." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de üretimi hâlâ önceki gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek"

Mustafa Varank, sonuç devirde devasa tesislerin açılışlarının arkası peşine gerçekleştiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Daha teşrinievvel ayının başlangıcında Sayın Cumhurbaşkanımızla baş başa Adana'da 1,7 bilyon dolarlık envestisman kıymetine cemaat Ceyhan Propilen Üretim Tesisi'nin asliye atma törenini yaptık. Aradan dü hafta caba geçmeden Eskişehir'de 850 milyon teklik yatırımla kurulan Haier Beyaz Eşya fabrikasının açılışını yaptık. Bugün de 550 milyon ekü envestisman kıymetine cemaat plazma üretim tesisinin asliye atma töreniyle karşınızdayız. Bu tesis, tahminî 66 bin metrekare bağlı meydan cemaat olacak ve 172 dönüm yer ilişkin mensur ediliyor."

Fabrikanın zat dalında dünyada 13'üncü tesis olacağını tamlayan Varank, "Bu tesis ile baş başa dünyada elden 12 merkezde üretilen, maatteessüf Türkiye'de üretimi hâlâ önceki gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Üretime geçtiğinde 450 vatandaşımıza nan kapısı olacak bu erdemli teknolojili tesis, Türkiye'den gelişigüzel sene taşınmazlar dışına ödenen 1,2 bilyon teklik rakamın taşınmazlar içre kalmasını sağlayacak. Plazma mamüllerindeki en ehemmiyetli madde bulunan kan tedariki konusu da Türk Kızılay'ı ile meydana getirilen geçim sonucunda çözgün olacak."

Varank, Türkiye'ye envestisman karşıcı halis muhlis sanayicileri başkalık yapmadan desteklediklerini anlatım ederek, "Biz ülkemize envestisman karşıcı kâffesi sanayicilerimizi en küçük başkalık yapmadan bağrımıza bastık, basmaya da bitmeme ediyoruz. Fikirden piyasaya üretim süreçlerinin gelişigüzel evresini çalışan programlarımızla destekliyoruz. TÜBİTAK'la firmalarımızın AR-GE masraflarına çın katkılar sağlıyoruz." dedi.

"AR-GE koyu yatırımlara plan bazlı destek sunar sunuyoruz"

KOSGEB'le envestisman sürecindeki KOBİ'lerin makine-teçhizat alımından personel giderlerine derece nice kalemdeki pınar ihtiyacını giderdiklerini aktaran Varank, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Kritik gereksinimlerimizi giderecek, dışa bağımlılığımızı azaltacak, AR-GE koyu yatırımlara plan bazlı destek sunar sunuyoruz. Stratejik yatırımların özendirilmesi, arsıulusal aracısız yatırımların artması, lehçe gelişmişlik farklarının azaltılması düşüncesince izlemsel envestisman teşvikleri veriyoruz. Türkiye'nin kalkınmasındaki rüçhan sektörlere envestisman yapanlara envestisman noktayı tahsisi yapıyoruz. Bunları da anca kafamıza mucibince değil, motivasyon kanununa, işleyim yerleri kanununa, uran yerleri kanununa, ilgilendiren mevzuatlara mucibince yapıyoruz. Sonuç olarak, kanunun gerektirdiği koşulları namına getiren kâffesi yatırımcılarımıza, gene söylüyorum; başkalık yapmadan kâffesi yatırımcılarımıza kılıç bu destekleri veriyoruz.

Bakın buradan muhalefetteki siyasetçilere, ilkin de CHP'li siyasetçilere sesleniyorum; siz de koşulları sağlayın, devletimizde ekleme bedel oluşturun, size de bu destekleri verelim. Yer tahsisi yapalım. Bunu eskiden yüz kere yaptık. Toplamda 23 uran bölgesi anons ettik. Hiçbir devir firmalarımıza sağladığımız destekleri gizlemedik. Bizim halis muhlis teşviklerimiz aleni müşterek biçimde Resmi Gazete'de anons ediliyor. Maxicells'in bu fabrikası düşüncesince de ne yaptığımız ortada. Diğer uran bölgelerinde bulunduğu kıl payı kendilerine envestisman gerçekleştirmek kaydıyla müşterek icar karşılığında bu araziyi tahsis ettik. Arazinin tapusu Hazine'de kalmaya bitmeme ediyor. Bütün fenomen bundan ibaret. Şunu da söyleyeyim; bu açıklamayı da esassız labirentinde meknuz bulunan CHP düşüncesince değil, aklı karıştırılmaya çalışılmış bulunan ak pak babayiğit yurttaşlarımız düşüncesince yapıyorum. Çünkü kılıç biliyoruz ki CHP'nin amacı, uğur boncuğu devir üzüm yemek, milletimizin hakkını müdafaa etmek değil. Tam bilakis amaçları daim bağcıyı dövmek, nerede müşterek envestisman mevcut onu engellemek. Bakınız, kılıç ne devir enerjimizi müşterek yatırıma, müşterek hizmete çevirmeye kalksak karşımızda adeta müşterek erke emici kıl payı dikilen CHP zihniyeti oluyor. Yatırım gördüğünde al görmüş kele kıl payı 'acaba peşinde müşterek bilinçlilik bulabilir miyiz' sanarak sağa sola saldırıyorlar."

"AKM, dünyada dayanıklı eserlerden müşterek tanesi biçimine geldi"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yenilenen Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) cemaziyelevvel açılışının yapıldığını hatırlattı.

Varank, "Bu görkemli eser, mimarisiyle ve haricen görünmese de gerisindeki teknolojisiyle dünyada dayanıklı eserlerden müşterek tanesi biçimine geldi. Ama bu yapıtı bu bir duruma sağlamak mahzursuz olun havadan olmadı. Siyasi hafızaya cemaat gelişmek siyasette aşırı önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız 'biz bu binayı yıkıp yenisini en dobra biçimde yapacağız' söylediğinde bizim karşımıza çıkıp dediler ki 'Biz katiyen bu binayı size yaptırmayız. Biz katiyen buranın yıkılmasına izin etmeyiz. Siz bu binayı sanata antagonist olduğunuz düşüncesince yıkıyorsunuz.' Hatta şurası söyleyenler caba oldu; 'Buranın adı Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, siz bu adı kaldırmak düşüncesince bu binayı yıkıyorsunuz' dediler. Ama kadın görün ki hakkıyla kâffesi hayattaki konuşma alemine yardım sağlayacak aşırı altın müşterek yapıtı Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ve liderliğiyle İstanbul'umuza kazandırdık. Peki bizi eleştirenler çıkıp müşterek tane sözcük konuştular mı? Bu dobra im düşüncesince bize teşekkürname ettiler mi? Bize karacılık atanlar, biraz yüzleri kızarıp 'ya kılıç kusur söylemişiz. Bu hakkıyla dobra müşterek im olmuş' dediler mi? Demediler. Hiçbir devir da demezler. Ama kılıç bu eserleri İstanbul'umuz için, milletimiz düşüncesince yapıyoruz ve bu eserlere imza atmaya da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlılıkla bitmeme edeceğiz." biçiminde konuştu.

"Kendi kendimize yetebilen müşterek taşınmazlar olma uğrunda adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz"

Mustafa Varank, devletlerin iri müşterek dönüşümden güzeşte afiyet sektörüne iri dirayetli yatırımlar yaptıklarına ayraç ederek, şu biçimde bitmeme etti:

"Dünyada aşırı iri müşterek kol bulunan deva ve tıbbi maşa dalında tekelleşmeyi kesinlikle kırabiliriz? Bunu kendimize ağrı kazanmak istiyoruz. Bugün deva ve tıbbi cihazda tecim kütlesi 2 trilyon doların üzerindedir. Bilhassa pandemiyle baş başa bu piyasanın konuşu ve izlemsel önemi kemiksiz müşterek biçimde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve hareketli afiyet uygulamaları değişik yaygınlaşıyor. Bu bağlamda devletler iri müşterek dönüşümden güzeşte afiyet sektörüne iri dirayetli yatırımlar yapıyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına Mili Teknoloji Hamlesi öncülüğünde zat kendimize yetebilen müşterek taşınmazlar olma uğrunda adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz."

Akıllı dirim ve afiyet alanındaki acemi kere haritasının doğacak senenin başlangıcında anons edileceğini bildiren Varank, "Bu sene Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hemoglobinden aglutinan serumlarına, bebek felci aşılarından insülin içeren ilaçlara, ultrason aletinden bilgisayarlı tomografi cihazlarına derece nice ürünün geliştirilmesi düşüncesince çağrıya çıktık. Sonuçlarını benzeyen sürede açıklayacağımız etap programıyla ekleme kıymeti erdemli bu ürünlerden yerli ve ulusal adına üretebileceklerimizi ülkemizin mahsul yelpazesine kazandıracağız." dedi.

Sağlık dalında kuruluşların yer almış bulunduğu kümelenmeleri kâffesi taşınmazlar sathında desteklediklerini anlatım fail Varank, "Biyoteknoloji, ilaç, tıbbi cihaz, medikal ve kalıtım bilimi kıl payı afiyet teknolojileri bölgesine müteveccih tematik gurk hizmeti sağlayıcı uygulayım bilimi merkezlerine KOSGEB eliyle çın destek sunar veriyoruz. İlaç, afiyet ve medikal sektöründe yer meydan AR-GE merkezlerimize sağladığımız muafiyetler, vergisel avantajlar şu anda 600 milyon liranın ilişkin çıkmak durumda. Bunun indinde sağlık, tıbbi maşa ve deva sektöründeki AR-GE projelerini TÜBİTAK eliyle desteklemeye de bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

2020 senesinde AR-GE harcamalarının ulusal gelire oranının yüzdelik 1,09'a yükseldiğini aktaran Varank, "Bu oran, 2002 senesinde elden binde 5'ti. Asıl ehemmiyetli bulunan ise bu AR-GE masrafı ve yatırımlarının hususi kol öncülüğünde artıyor olması. Harcamaların yüzdelik 65'ini, finansmanın da yüzdelik 57'sini hususi sektörümüz gerçekleştirdi." dedi.

Gerek Türkiye'de beledi gerekse toptan firmaları envestisman gerçekleştirmek kıl payı Türkiye'ye çağırma fail Varank, "Ülkemiz; Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu kompetitif iş ortamıyla, alımlı teşvikleriyle, çelimli para sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız düşüncesince karlı ve mahzursuz müşterek liman konumdadır. 'Gelin buradaki fırsatları daim baş başa değerlendirelim, daim baş başa kazanalım' diyorum." ifadelerini kullandı.

"Bütün adamlık düşüncesince üretmeliyiz, üretiyoruz"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da meydana gelen yatırımın önemine aksan yaparak, "Gerçekten elden Silivri'miz düşüncesince değil, elden İstanbul'umuz düşüncesince değil, halis muhlis taşınmazlar adına zamanı müşterek yatırıma şehadet ediyoruz." dedi.

Teknolojik bağımsızlığın kazanılması düşüncesince geceli gündüzlü demeden bilgelik insanlarının hız gösterdiğini anlatım fail Yerlikaya, "Her alanda, gelişigüzel mevzuda lakin elden sayısal adına değil, gelişigüzel bölgede Milli Teknoloji Hamlemizi şahika yapmak, üstünlüğü kusursuz olan, aranan ve ayraç parmağıyla yayınlanan ürünleri elden kendimiz düşüncesince değil, halis muhlis adamlık düşüncesince üretmeliyiz, üretiyoruz. Bu yolda ilerliyoruz." sanarak konuştu.

"Önceliğimiz, iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak ahir evrelerde bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek"

Maxicells Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Kazancı ise Ağustos 2018'de SGK ile Maxicells ortada imzalanan Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözleşmesi kapsamında çalışmalarına başladıkları bu dev ve izlemsel projenin, ilk günkü azim ve inançla bitmeme ettiğini aktararak, "Bugün aramızda mevcut ve ağırlamaktan alım çalım duyduğumuz dünyanın önde mevrut uygulayım bilimi firmaları BIOTEST AG ve Camengineer ile koyu müşterek biçimde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz." dedi.

Üretim tesislerinde kan ürünleri antikor yetmezliği, hemofili ve irsî muafiyet sistemi hastalıklarının tedavisi ile çın cerrahi operasyonlar sonrası mütenakıs kan bileşenlerinin takviyesinde makbul ilaçları çıkmak ve marazlı sahiplerine yansıtmak düşüncesince icraat yapılacağını tamlayan Kazancı, şunları kaydetti:

"Bu envestisman tamamlandığında ise tesisimiz zat dalında Türkiye'de ilk, dünyada ise 13'üncü tesis olacaktır. Tesisimizin inşası sürerken araba ve teçhizatımızı da üretime geçirerek 2023 böylece üretim bandından çıkarmayı planlıyoruz. Tesisimiz, üretime geçtiğinde salname 6 bilyon teklik artırım elde etmiş ve akan açığa da iri müşterek vuruş vurmuş olacağız. Önceliğimiz, iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak ahir evrelerde bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmek."

Temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın yanı esna Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ